Last news in Fakti

29 Март, 2020 20:07 2 078 8

Хасан Рохани: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса

  • иран-
  • хасан рохани-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • аятолах али хаменей

Лидерите в Техеран се борят да постигнат баланс между овладяването на пандемията и предотвратяването на икономически крах

Хасан Рохани: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Иран Хасан Рохани отвърна на критиките срещу закъснелия му отговор на най-лошата коронавирусна епидемия в Близкия изток, като заяви, че е трябвало да прецени как да защити икономиката, докато се справя с пандемията, предаде АР.

Рохани отбеляза, че правителството е трябвало да вземе предвид ефекта от масовите карантинни усилия върху парализираната иранска икономика, която е под тежки американски санкции. Това е дилема по цял свят, тъй като лидерите се борят да постигнат баланс между овладяването на пандемията и предотвратяването на икономически крах.

"Здравето е принцип за нас, но производството и сигурността на обществото също е принцип за нас", каза президентът на правителствено заседание. "Трябва да обединим тези принципи, за да стигнем до окончателно решение", добави Рохани.

По думите му не е време за печелене на привърженици, не е време за "политическа война", както той определи критиките срещу него за реакцията спрямо коронавируса.

Иранските власти съобщиха днес за 123 нови смъртни случая, с което общият им брой става 2640 при общо 38 309 потвърдени случая на зараза до момента, предадоха световните агенции.

За последните 24 часа имаме 123 починали и 2901 заразени, информира съветник на иранския министър на здравеопазването. От вируса в страната досега са се възстановили 12 391 души, добави той, цитиран от Ройтерс.

През последните дни Иран нареди да бъдат затворени несъществените предприятия и забрани пътуването между градовете. Тези мерки обаче бяха взети много след като други страни в региона наложиха по-мащабни блокади. Много иранци все още пренебрегват заповедите да си стоят по домовете, което би могло да отразява широкото недоверие към властите, отбелязва АП.

Страната призова международната общност да отмени санкциите и поиска спешно 5 милиарда долара от Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 До Изнасилвача

    9 1 Отговор
    Оли, ватенките си се раждат изнасилени по рождение, и кой те е излъгал, че можеш да се"реш па руски по най-ввликият българин? Отивай и се навеси пред мумията на най-великите Гей на миналия век , основател на Съветската държава! Путя даже го обяви за ..."светия"!
  • 4 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Я срал на Кемал Мустафа в устата, им мне делал такие свирки, що я никагда да не могу забьват, руско-турската любви!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Djafer

    2 1 Отговор
    В Иран имат планова икономика която е много по устойчива от хазартната!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.