Last news in Fakti

9 Април, 2020 09:49 2 206 10

Папа Франциск: Така живея по време на пандемията

  • папа франциск-
  • папата-
  • италия-
  • ватикана-
  • коронавирус-
  • пандемия

Трябва да отговорим на стоенето у дома с цялото наше въображение

Папа Франциск: Така живея по време на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Как аз духовно преживявам изолацията заради пандемията? Моля се повече, защото смятам, че трябва да го правя и мисля за хората. Безпокои ме именно това: хората. Мисълта за хората ме помазва, кара мe да се чувствам добре, освобождава ме от егоизма. Естествено и аз имам мой егоизъм: във вторник идва изповедникът и тогава поставям на мястото им тези неща“. Това каза папа Франциск в интервю за списанието „Civiltà Cattolica", предаде Vatican News.

В интервюто папата коментира така: „Да се грижим сега, но за утрешния ден. Всичко това с творческо въображение. Обикновена креативност, която всеки ден създава по нещо. В семейството не е трудно тя да се открие. Но не трябва да се отчуждаваме, да търсим отдалечаващо бягство, които в този момент не са полезни“.

В разговора Светият Отец се позовава на енцикликата на папа Павел VI „Humanae vitae“ („Човешкият живот“), като казва: „големият проблем, върху който на времето се съсредоточаваха пастирските дейци, беше противозачатъчното хапче. Те не си даваха сметка за пророческата сила на тази енциклика, предшестваща неомалтусианството, което се подготвяше в цял свят. Това на Павел VI беше предупреждение към вълната от неомалтусианство, която днес виждаме в селекцията на хората въз основа на възможността да произвеждат, да бъдат полезни: културата на отхвърлянето“.

Папата след това отправя мисъл и към „героите на този момент“: „мисля за светците от съседната врата, в този така труден момент. Те са герои! Лекари, доброволци, монахини, свещеници, оператори, които вършат задълженията си, за да функционира обществото. Колко лекари и медицински сестри дадоха живота си! Колко монахини умряха! На служба, служейки“. По въпроса за Църквата, папата коментира: „Църквата е свободата на Духа в този момент на криза, тя не е Църква, затворена в институциите. Това не означава, че каноническото право е безполезно: то е нужно, да, помага и моля ви, нека го използваме добре, защото ни е от полза. Но последният канон казва, че цялото каноническо право има смисъл за спасението на душите и тук ни се отваря вратата, за да излезем и да разнасяме Божията утеха в моментите на трудност“.

Франциск заключава: „трябва да отговорим на стоенето у дома с цялото наше въображение. Или се депресираме, или се отчуждаваме – например, със средствата за комуникация, които могат да ни предоставят бягство от тежкия момент – или пък можем да творим. У дома имаме нужда от апостолска креативност, пречистена от многото безполезни неща, но с носталгията да изразяваме вярата си сред обществото и като Божи народ. Тоест: принудително затваряне, с носталгия, за да излезем от нашата изолация трябва да ни помогне онази памет, която поражда носталгия и носи надежда“.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя па

    5 5 Отговор
    Що народ измря-тебе па ще те мислим...
  • 2 Вашето мнение

    5 6 Отговор
    Православието ще спаси света!

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Оставете папата на мира, а

    2 4 Отговор
    кажете как се справяте в Русия с 10 000 официално обявени и 170 000 неофициално с 2230 загробени само в МОСКВА и взимате ли пример от нас българите, копирайки мерките едно към едно на другия ден след нас?? Иначе за православието си много прав, но защо не си кръстен и когато ти казах преди няколко дни, че трябва да си намериш кръстник и да се покръстиш ти твърдеше че да си атеист е по-добре??
  • 4 Оставете папата намира, а

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето мнение":

    кажете как се справяте в Русия с 10 000 официално обявени и 170 000 неофициално с 2230 загробени само в МОСКВА и взимате ли пример от нас българите, копирайки мерките едно към едно на другия ден след нас?? Иначе за православието си много прав, но защо не си кръстен и когато ти казах преди няколко дни, че трябва да си намериш кръстник и да се покръстиш ти твърдеше че да си атеист е по-добре??

    Коментиран от #5

  • 5 Абе пипи

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оставете папата намира, а":

    Обърка се бе-над милиард са заразените в Русия-и над сто милиона умрели-ти незнаеш ли?
  • 6 пройчо

    3 0 Отговор
    Кво дължи на снимката?
    Китайска зелка-мутант?

    Коментиран от #7

  • 7 Голема франзела държи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "пройчо":

    Голема франзела
  • 8 Behemoth

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето мнение":

    Така е като нацелувате иконите ще придобием колективен имунитет ...всички християни в църквите и целувайте,целувайте....
  • 9 оцелял от турското робство

    0 0 Отговор
    Али Агджа?
  • 10 user

    2 0 Отговор
    "Папата" се моли на Ротшилд и прочие богати хора. Думите "господарю", "господине" имат за корен думата "господ". Пораждат се от робството в различните епохи. Взаимоотношението господар-роб нямат общо с Космоса и Създателя на Вселената, но имат общо със страха и слабодушието. Никаква трогателност не предизвикват фалшивите "бащи" у мен, фалшивите им господари също. Просто жалка картинка.