Last news in Fakti

23 Април, 2020 18:04 71 826 61

Смяна в Пхенян! Сестрата на Ким Чен Ун поема властта?

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • пхенян-
  • ким е чжон

Предаването на управлението може да се случи само при смърт на настоящия президент или при неспособност да управлява страната по някакви причини

Смяна в Пхенян! Сестрата на Ким Чен Ун поема властта? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Северна Корея готвят смяна на властта. Такава информация се появи в японския вестник Yomiuri, цитиран от Лента.ру, позовавайки се на източник, който е съобщил за секретно пленарно заседание на Централния комитет на Трудовата партия в края на 2019 година, което е завършило с решение, че при извънредна ситуация начело на страната вместо сегашния лидер Ким Чен Ун ще застане по-малката му сестра Ким Е Чжон.

Предаването на властта може да се случи само при смърт на настоящия президент или при неспособност да управлява страната по някакви причини. Източникът на изданието твърди, че оттогава много от заповедите към партийните дейци и към военните са се издавали лично от нейно име. През март тя е направила и първото си официално международно заявление.

На 21 април американската телевизия CNN съобщи, че корейският лидер се намира в критично състояние след операция. Друг източник пък твърди, че независимо от недоброто здраве на председателя, още е рано да се говори, че то заплашва живота му.

По данни на южнокорейския сайт Daily NK, от 12 април държавният глава нееднократно е минал през процедури, свързани с лечение на сърдечно-съдовата система. Болестта се влошила заради непрекъснатото пушене, проблеми с килограмите и преумората от работата. Сега лидерът на Корея се възстановява от процедурите в резиденцията си, като по-голямата част от лекарите вече са се върнали в столицата.

В същото време обаче социалните мрежи изобилстват от непотвърдена информация, че е в кома или заразен от коронавирус.

Спекулациите за здравословните проблеми на Ким Чен Ун започнаха откакто той пропусна празненствата по случай рождения ден на дядо си – Ким Ир Сен на 15 април.

Четири дни по-рано той присъстваше на правителствените заседания, но после така и не се появи.

Никой официално не казва какво е накарало Ким да пропусне тази важна държавна церемония. В миналото, когато някой от държавните глави не се появяваше на подобни чествания, това винаги вещаеше само едно – дълбоки промени. Примерно, отсъствието на Ким Чен Ир на парада в чест на 60-тата годишнина от основаването на КНДР през 2008 година също породи много слухове, които после се потвърдиха. Президентът бе получил сърдечен пристъп, който в последствие му донесе и смъртта.

Както отбелязва Reuters, властите в Северна Корея изобщо не реагират на информациите за здравословните проблеми на Ким Чен Ун. Това е повече от необичайно. В същото време в Южна Корея всяка информация за влошено състояние на Ким светкавично се опровергава от тамошните власти. „Няма никакви признаци, че състоянието му се е влошило, това е лъжа“, казва близък до южнокорейския президент, цитиран от агенцията „Енхап“.

Доналд Тръмп пък заяви, че ако състоянието на Ким действително е сериозно, той му желае оздравяване. Но след като изгледа информацията на CNN за влошеното здравословно състояние на севернокорейския президент, Тръмп заяви: „Когато CNN излиза със съобщения, аз много не им вярвам“.

Въпреки неизвестностите обаче интересът към сестрата Ким е повече от впечатляващ. Тя е на 31 години, заема поста първи заместник- директор на Трудовата партия. Заедно с брат си са завършили колеж в Швейцария. Сега е най-доверено му лице и се смята за втория по влияние човек в Корея.

Публиката разбра за нея по време на погребението на Ким Чен Ир през декември 2011 година. А за първи път бе публично спомената три години по-късно, докато придружаваше брат си за гласуването във Върховното народно събрание.

На 9 февруари 2018 година младата Ким присъства на церемонията при откриването на Олимпийските игри в южнокорейския Пьончан. Това беше и първия случай, в който член на династията Ким посети Южна Корея след Корейската война. На следващия ден след церемонията в качеството на спецпосланник на брат си, тя проведе среща и с южнокорейския президент. Сестрата съпровождаше брат си и на двете срещи на върха с Америка.

Независимо, че младата корейка изглежда най-вероятна претендентка за първия държавен пост, слухове въртят и други имена.

В страната съществува негласно правило, че първи ръководител може да е само този, който е от династията Ким.

Някои анализатори обаче са убедени, че страна като Корея не е още готова за жена- президент, затова и сестрата на сегашния президент дори да поеме функциите му, няма да се задържи дълго. Според тях тя ще остане като водач в рамките на някакъв преходен период, докато не се избере отново мъж, който най-вероятно ще е по-големия брат на Ким Чен Ун — Ким Чен Чхол. Той е средният син на Ким Чен Ир, на 38 години е, също е завършил в Швейцария, беше претендент за поста, но впоследствие го отстъпи на брат си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Къртев ✍️

    92 5 Отговор
    31 април или 32 март е едно и също несъществуващо понятие

    Коментиран от #28

  • 3 агентът

    115 52 Отговор
    При срещата си с американците те са го отровили! Типично в техен стил!!! така процедираха и с Уго Чавес! Ако някой пречи на американския тоталитаризъм просто бива ликвидиран! Начинът по който да бъде ликвидиран е просто подробност!

    Коментиран от #38, #53

  • 4 Ако забелязвате висшите

    57 16 Отговор
    Ръководители по цял свят не се показват много много.Стоят в бункерите и чакат да мине 9 май.....

    Коментиран от #56

  • 5 Ххх

    22 7 Отговор
    Събитията в статията ми напомнят за текста на една от песните на триото НЛО от ранните години на демокрацията "Та мислил ли е някой за преврат ? Властта тогава пазеше се здраво !".
  • 6 RAMIREZ GUATEMALA

    35 6 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    тая на снимката не е сестра му бе а жена му!!! сестра му е по хубава иначе

    Коментиран от #10

  • 7 Русороб

    32 46 Отговор
    То не бяха ракети, а сега фойерверки. Нали не се съмнявате как са се случили нещата, скоро и дядя вова ще поеме към вечните ловни полета.

    Коментиран от #48

  • 8 Р Рад

    25 30 Отговор
    В Русия мафиотите да не изтърват положението! С. Корея е дребна работа.
  • 9 СПЕЦПИДARAZ

    25 28 Отговор
    А най късият президент има ли сестра?

    Коментиран от #18

  • 10 doe

    29 19 Отговор

    До коментар #6 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    Абе мисля,че жената на Ким е по красива от на Тръмп,лично мнение ;)

    Коментиран от #13

  • 11 Човек

    40 17 Отговор
    Тиквоний е готов за тоя пост!Там е неговия материал!
  • 12 Д-р Дулитъл

    33 6 Отговор
    Ким Чен Ун е в кома , ако мога правилно да тълкувам съобщенията от Северна Корея . "Дълбока медитация " така са се изразили.
  • 13 Д-р Дулитъл

    13 13 Отговор

    До коментар #10 от "doe":

    Ти си извратен ,нали . Козичката на Путин как ти се струва ?

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За... ВОВА ШАЛОМОВ ЛИ ГОВОРИШ

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Резан?!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Има,...женичката на...

    13 11 Отговор

    До коментар #9 от "СПЕЦПИДARAZ":

    Генерал Деса 😂
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пръч

    38 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На 31 април американската телевизия CNN съобщи, че корейският лидер се намира в критично състояние след операция

    Бах мамаму, имало 31-ви Април...
  • 21 КОНТРАТА

    24 14 Отговор
    Джапанките са соросоидна колония която не е спряла да се занимава с пропаганда срещу Северна Корея вече 70 години!
  • 22 qwerty

    23 2 Отговор
    Кой април?
  • 23 JAGUARES DE CORDOBA

    14 20 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Дулитъл":

    сестрата на Ким е по хубава и от жена му и от Славянската Монголка на Тръмп(Меланията)

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мим

    18 3 Отговор
    Коментарът сам се упровергава.Сестрата поема поста и веднага,това може да стане при еди какви си причин.Ами нека се случи нещо и тогава да каже,че е поела кормилото..
  • 26 Манафчо

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "JAGUARES DE CORDOBA":

    И ти ми харесваш!
  • 27 Бачо Киро

    20 2 Отговор
    Ето бе, кво ги плюете само завалиите? Направо са си модерни... Кога в Саудитска Арабия сестрата на шейха ще стане шеф? Човекът Ракета е напред!
  • 28 Бачо Киро

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Къртев ✍️":

    Объркали са се. За 30ти февруари става въпрос всъщност.
  • 29 ПиПи

    15 3 Отговор
    Хубава статия и благодаря. Но всичко са само хипотези и нищо повече. Кой знае реално какво се случва там? Ракети, макети и един вирус ще ги погуби. Жалко за хората в тази страна.
  • 30 Хахахах

    25 4 Отговор
    На 31 април американската телевизия CNN съобщи, че корейският лидер се намира в критично състояние.....фейк фейк фейк

    Коментиран от #31

  • 31 😂Интересно,...защо, някак си..случайно

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахах":

    Пропускаш... източника на новината и техническата грешка?!?
  • 32 Роро

    7 6 Отговор
    Аз пък си мисля,че Бойко е в дъното на цялата работа....😂😂😂

    Коментиран от #33

  • 33 Хи хи хи

    11 9 Отговор

    До коментар #32 от "Роро":

    Независимо че е мега прост простак, Баце е футболист, тенисист, кара жибка, абе пич е

    Коментиран от #49

  • 34 Гошо

    6 4 Отговор
    няма корона вирус и там подобни неща за тоя японски вестник да си пълни страниците ами се занимава хептен с глупости
  • 35 Гост

    19 2 Отговор
    Преяждането от всякакъв вид и това с власт е вредно за здравето!

    Коментиран от #43

  • 36 слаботоков

    6 13 Отговор
    Язък, Ким сигурно се е гътнал! Не можа да му се сбъдне мечтата да изстреля някоя ракетка по краварите! !! Бог да го прости!😀
  • 37 Ким Чен Хой

    6 1 Отговор
    CNN явно е с 8 дни напред ама на автора на 'статията' му е простено.
  • 38 оперативен работник

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "агентът":

    Другарю агент,за тази фалшива новина няма да получиш агентурните си пари.
  • 39 Гост

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На 31 април американската телевизия CNN съобщи…. алооооо?????
  • 40 Боби

    6 2 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: На 31 април американската телевизия CNN съобщи, че ...", което е "много достоверна" информация, защото още сме 23.04, а и м. април, поне за сега, има 30 дена.
  • 41 Ердоган

    3 13 Отговор
    Ха..една хубава новина-Тлъстака се е гътнал като Коледно прасе..пък на мойто Емине почна да никне свинска опашка.
  • 42 карамфила

    9 8 Отговор
    "беше претендент за поста, но впоследствие го отстъпи на брат си." дали боко дебелата проста тиква ще преотстъпи поста си на Румен Николов – Пашата???
  • 43 карамфила

    12 9 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    И за дебелия пожарникар ли е вредно преяждането със суджук и власт ?
  • 44 кОМУНИСТИЧЕСКИ ВОЙ И РЕВ

    8 5 Отговор
    АУУУУ...АУУУУУУУУ...А сега КОЙ ше мета железа в морето, Японското море..КОЙ..КОЙ...КООООЙЙЙЙЙ..АААААА....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тръмп

    9 1 Отговор
    Когато Фактии излиза със съобщения, аз много не им вярвам...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Клисия

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хи хи хи":

    Вчера Бойко каза, че е и много добър Доктор.

    Коментиран от #57

  • 50 СЪН

    5 5 Отговор
    Смяна в Пхенян! Сестрата на Ким Чен Ун поема властта? ...... ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И У НАС , НЕ САМО ПО СВЕТА !
  • 51 гост

    14 6 Отговор
    ЦРУ - забавя но НЕ забравя ! Другия път да мисли тъпунгера първо преди да се дърви на САЩ ...
  • 52 С400

    14 6 Отговор
    Да го препарират сега и да го натъпчат с вата и да го пратя в москва в мавзолея до дядо му ленин . А скоро до тях мужиките ще донадат и Путкин - та най-накрая ще се съберат !
  • 53 Запознат

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "агентът":

    Русия така отрови Цар Борис-3.
    Срещата на Царя с Хитлер е на 14 и 15.08.43 г.Царя се връща в Б--я в Чам Кория. Качва се на вр. Мусала среща се с местни хора. На 23.08.43
    г. посещава Руското посолство в София. На 24.08.43г. го намират ПАДНАЛ в банята. На 28.08.43 г. Царя умира. 350 000 българи се покланят пред тлените му останки.От София до Рилски Манастир край ЖП линията са наредени хора които го изпращат плачейки.
    Русия ОТРОВИ любимия на българите Цар Борис-3.Вечна му памет.

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Вида до агент3

    3 1 Отговор
    Извинявай, но аз не съм чул САЩ да притежават НОВИЧОК!
  • 56 до Ако забелязвате висшите

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ако забелязвате висшите":

    Кои имаш пред вид - Фатмака и Джуджето ли ?
  • 57 Тошко

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Клисия":

    Б.Б. е доктор! Той е доктор на техническите науки! .... Курнелия Нинова е обикновен следовател, без никакъв стаж.
  • 58 Баш Ревач

    5 1 Отговор
    Пак ша са риве по площадити...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Голем смях

    0 0 Отговор
    Да се готви сестрата на Путин.
  • 61 Дали

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Запознат":

    Първо, по това време не е било руско посолство, а посолство на ссср.
    Второ, къде е логиката те по това време да премахват цар, който твърдо отказва на Хитлер да праща наши войски на източния фронт? Много повече логика има това да е дело на швабите, които се надяват с нов държавен глава да пробият, защото са разбирали, че времето им след курската битка е изтекло, както и сега - вашето.
    Ти хептен взе нас, българите за мезе.
    Зорлем правите хората русофили, не се ли усещате? Путин трябва да ви закичи по един орден на задниците, с които "мислите" - хем реултатите от работата ви са в негова полза, хем центчетата ви ги плаща чичо сам.
Новини по държави: