Last news in Fakti

25 Април, 2020 15:55 10 949 6

Забрана за проба на дрехи и разглеждане на книги, търговците се ядосват

  • чехия-
  • книжарница-
  • дрехи-
  • магазин-
  • пробна

Сред магазините, които ще могат да отворят след карантината в Чехия, са бутици за дрехи и книжарници извън търговските центрове

Забрана за проба на дрехи и разглеждане на книги, търговците се ядосват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сред магазините, които ще могат да отворят за първи път след карантината в понеделник в Чехия по решение на правителството са магазини за дрехи и книжарници извън търговските центрове. Според търговците обаче изобщо не е сигурно дали някой наистина ще купи нещо в тях, защото правителството обвързва отварянето им със забрана да се пробват дрехи и дори да се разглеждат книги, пише чешкият информационен сайт idnes.cz.

Освен това търговците са задължени да поставят върнатите стоки под карантина. Забраната изрично е спомената в правителствената резолюция относно приемането на кризисна мярка.

„Фактът, че клиентите нямат право да тестват стоки, за нас е все едно, че сме затворени. Повечето от нашите стоки не могат да бъдат закупени без проба. Ще препоръчваме на клиентите техния размер според нашия опит, с уговорката, че могат да върнат стоките обратно на следващия ден без причина“, споделя търговец на облекло.

В допълнение към забраната за тестване, Министерството на здравеопазването е издало и препоръка, според която търговците трябва да поставят върнатите стоки под тридневна карантина.„Съхранявайте в контейнер/кутия с надпис „Карантина“ и не обработвайте и не връщайте стоките за продажба за посочения период“, пише чешкото здравно министерство на своя уебсайт.

„Много се притесняваме, че всичко ще стане още по-сложно, защото ще трябва да плащаме наеми, заплати на служители, а продажбите ще са почти нулеви. Правителството ще отвори магазините ни, но това ще ограничи нашия бизнес. В този момент вече не можем да черпим от 80-процентовия принос от държавата на нашите служители, а наемодателите ще изискват наем в максималния размер без никакво облекчение “, заяви iDNES.cz мениджър на марката Pietro Filipi Ладислав Пштрос. Никъде, според него, не е посочено, че предаването на вируса чрез текстилни влакна е по-вероятно, отколкото чрез мотика на пазара за хоби или чрез храна в хипермаркети.

В отворените книжарници с книги и книжни изделия може да боравят само продавачите, чиито ръце трябва задължително да са с ръкавици. Клиентите трябва да дезинфекцират ръцете си на входа, според указанията на правителството. И тук върнатите книги, както стоките в магазините за текстил и облекло, трябва да бъдат поставени в кутии под тридневна карантина.

Подобни кутии също ще трябва да има в библиотеките, като книгата ще трябва да остане в нея през следващите два дни след връщането. Читателите на библиотеката също ще трябва да дезинфекцират ръцете си при пристигането си.

Посетителите на зоологически градини и ботанически градини ще могат да закупят билети само онлайн, за да не се позволи събирането на повече хора на едно място, съобщиха от министерството. Броят на посетителите не трябва да надвишава 150 души на хектар. Продажбата на освежителни напитки ще е възможна от автомати и само в изключителни случаи през прозореца за подаване.

От понеделник заведенията до 2500 кв. м, които не са част от търговски център над 5000 кв.м, могат да се отворят или да имат вход отвън. Информационни центрове, библиотеки, фитнес зали и фитнес центрове, зоологически, ботанически и дендрологични градини без вътрешни експозиции също могат да възобновят работата си. Хората могат да се върнат на обучение в шофьорските школи и услугите.

Правителството отмени забраната за свободно движение на хора от петък и сега хората могат да бъдат на публично място в група до десет.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белингата

    21 3 Отговор
    Следваща стъпка е в Европа да вакумират хората като кренвирши и тогава да могат да излизат!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 😷😷😷

    7 2 Отговор
    "капyт" вече няма да звучи обидно, с дори модерно ;)

    Коментиран от #4

  • 4 Заю Баю

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "😷😷😷":

    Ти със сигурност си модерен.
  • 5 кочина

    15 0 Отговор
    във веригите още всеки пипа всичко ! за тях може , НАЛИ ?
  • 6 Дфгхйкл

    2 1 Отговор
    Отдавна трябваше задължително с ръкавици в магазините ,всеки пипа продуктите,касиерките връщат ресто .....