18 Май, 2020 12:43 7 607 54

Северна Македония: Македонският език има същия статут като българския

  • северна македония-
  • ес-
  • никола димитров-
  • език-
  • македонски език-
  • исторически спорове

Според Скопие въпросът за езика вече е затворен

Северна Македония: Македонският език има същия статут като българския - 1
Снимка: БГНЕС

Македонският език има абсолютно същата позиция и статут като българския език в Договора ни за приятелство и добросъседство. Това заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров в интервю за „ТВ 24 Вести“.

Според дипломат №1 на Скопие въпросът за езика е вече затворен не само за Северна Македония, но и за света, и ще бъде трудно да изградим близост и приятелство, ако имаме предизвикателство от съседа ни по този тип въпроси, предаде Би Ти Ви.

„Клаузата за езиците гласи, че това споразумение е написано на македонски език в съответствие с Конституцията на тогавашната Република Македония и на български език в съответствие с Конституцията на Република България. Тази формулировка важи само за двустранните отношения“, заяви Димитров.

Външният министър на Северна Македония смята, че в приетата от България с резолюция на парламента позиция от октомври 2019 г. има много въпроси, които излизат извън, а често и противоречат на разпоредбите на Договора за добросъседство.

„Мисля, че ако успеем да се върнем на положителния път, този въпрос трябва да бъде преодолян. Това е изключително непродуктивен проблем. За нас това е абсолютно обидно и мисля, че опитът за отваряне на затворен въпрос не може да успее през 2020 г. в Европа и в същото време не е в съответствие с европейските ценности“, заяви Димитров. Между съседите, подчерта той, трябва да има диалог. Диалогът винаги е предпоставка за решаване на проблеми. Нашата задача като външни министри е да работим за връщането на двустранните отношения в позитивен коловоз, каза Димитров, който разкри, че скоро е водил разговор по проблема с нашия външен министър Екатерина Захариева, като двамата са представили позиции на своите страни по темата.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Българоубиец

    53 12 Отговор
    Този договор Баце го разписа без да чете между редовете, и ни продаде и език и история, навярно несъзнателно, но да си имаме едно на ум.
  • 2 опорна точка

    28 13 Отговор
    Да се внушава : " Солунските двама братя са руснаци"! Заиграйте на "история" тролчета изр***мои!!

    Коментиран от #8

  • 3 шундурко

    14 59 Отговор
    ПРАВИЛНО - МАКЕДОНИЯ Е СУВЕРЕННА СТРАНА И НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ МЕСЯТ В ИСТОРИЯТА И ЖИВОТА НА МАКЕДОНИЯ ,ЩО НЕ ОПИТА ДА ПРАВЯТ ТОВА С ТУРЦИЯ НАПРИМЕР

    Коментиран от #25, #41

  • 4 тия са най измислените селяни

    65 7 Отговор
    Тия макетата почват да стават нахални. Ти им подадеш пръст, те ти отхапят ръката. Какъв език може да бъде нещо, което на фъстъци вика кикиритки.
  • 5 ахоихо

    57 6 Отговор
    МакЕдонски език нема!
  • 6 нормално

    38 5 Отговор
    Всички наречия, запазват статута на основният език.
  • 7 реалист

    57 3 Отговор
    *Македонският диалект има същия статут като всеки друг диалект в българския език.
  • 8 аби левак

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Двамата братя са били ромеи!...

    Коментиран от #10

  • 9 Бау

    48 5 Отговор
    Не разбирам защо този абсурден спор продължава. Да сте видяли САЩ и Великобритания да спорят кой от кого е произлязъл и чий език се говори? Не. Защо? Защото двете нации не са инфантилни олигофрени с огромни комплекси за малоценност. Макетата искат да нямат нищо общо с нас? Чудесно! Прав им път. Няма да имат приятел в наше лице - по-малко работа и ядове за нас. Да се оправят сами. Въобще тази фикс идея на българина с Македония е ненормална. Какво като някое маке говори исторически глупости? Фактите са си факти, а и техните бръщолевения въобще не влияят върху нас. Пуснете ги да си блъскат сами главите. В противен случаи ставаме за смях точко колкото те.

    Коментиран от #21

  • 10 опорна точка

    8 17 Отговор

    До коментар #8 от "аби левак":

    Ромеи, ромеи, ама колко да са ромеи? Солун винаги е бил център на област Македония.

    Коментиран от #16, #31

  • 11 Австриец

    30 2 Отговор
    Аз съм горд австриец и говоря австрийски.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    46 2 Отговор
    Защото е български за това нали? Никакъв ес за вас. Само албанския ще ви оправи, македонския е диалект на албанския, това е вашето бъдеще
  • 14 Горд Българин

    42 3 Отговор
    Ей тези "македонци" съвсем скоро ще говорят на албански като славейчета. Тогава ще реват като магарета, че са българи, но ние категорично ще отречем това и ще го докажем с документираните им сегашни изказвания ей като на този от снимката.
    Честито на албанските булки.
  • 15 Лол

    22 1 Отговор
    А ВрачанскиоТ има най-висок статут.
  • 16 чети

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "опорна точка":

    Антична държава Древна Македония и т.н....
  • 17 Миле

    26 7 Отговор
    Никой ви не е виновен че имате прост премиер кой подписва без да чете
  • 18 Лол

    31 2 Отговор
    Македонска крава стъпила на испанска нива и казала: - Ке паса!
  • 19 Филолог

    32 10 Отговор
    Македонското наречие е диалектна форма на българския език. Това не пречи на гражданите на Република Северна Македония да го използват за комуникация и никой не иска да им отнеме това свещено право. Република Северна Македония е официално призната от Република България. Гражданите на Република Северна Македония, за които македонското наречие е майчино са наши братя и не трябва да се отричаме от тях!
  • 20 Активист на БКП

    27 6 Отговор
    Езиковедът от село Банкя забърка тази каша!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българан Балкански

    12 5 Отговор
    Интересно любимият на червените боклуци Ноам Чомски какво би казал за това чудо на лингвистиката. Чудя им се на "най-древните". Защо не признаха, че говорят ВАВИЛОНСКИ?

    Коментиран от #24, #47, #48

  • 23 Ами договора е подписан на съответния

    24 2 Отговор
    език,съгласно конституцията на страните.Но как една държава на 27 г. може да има език,различен от първородната държава,в чиято територия е била до преди 70-75 г.,въпреки силовото налагане на сръбски чуждици и букви в езика.Означава ли това,че ГДР и ГФР говорят различни езици или Северна и Южна Корея,въпреки че там никой не е налага измислен език,“нация”,история и култура. Македонизма ще си отиде или макетата,ако не проумеят лъжата. Ако не влезат в ЕС осъзнати,без да носят историческото бреме,лъжи,омраза и скандали, ще станат албанци в кратко време. Както казват албанците: Со ку-ец че ви превземемо.Те и без това не ги зачитат.Гърците си взеха откраднатата история и макетата забравиха за Ал.Македонски и потомците му,прекръстиха летището в Скопие и държавата и сега се пишат “славяни”,”древно-гърци” и не знам още какви марсианци. Всичко е до време,вече титовизма и македонизма изчезват,като отживелица и простотия от миналото.

    Коментиран от #27

  • 24 ти си

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българан Балкански":

    от табуна на Аспарух!?Древни държави са живели тука...
  • 25 Маке,никой не се меси в измислената

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "шундурко":

    “държава”,но трябва да признаете какви сте и от къде сте. Да не крадете чужда история,култура,личности,писменост и т.н. Иначе прав ви път,крива ви пътека, ЕС ще видите през крив макарон! Турция е кандидат от 50-60 г.
  • 26 Бау

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тц,!":

    Всъщност официалното наименование е American English с locale code en_US. Да си чул Великобритания да коментира наименованието? Случайно да мислиш, че ще се разцифврят ако утре наименованието е само Американски език? Или кралицата да им натяква всеки ден че не са никакви американци, а англичани? Има нации, които се бият в гърдите колко са велики и такива, които няма нужда да го правят.
  • 27 по точно

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ами договора е подписан на съответния":

    Древна Македония е Изчезна антична държава!?А тая е нова държава с ново име от 27г!

    Коментиран от #36, #44

  • 28 Ахмет

    6 29 Отговор
    България да престане да се меси във вътрешните работи на Македония. Турция и турската армия са заедно с македонския народ. Още след признаване на независимостта между Турция и Македония беше подписан договор за военна помощ в случай на заплаха над Македония. Българите да си знаят мястото

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Ники

    2 14 Отговор
    Македонците са наши братя! Инатят се, но това е характерно за нас българите! Нека им отстъпим - нали са ни "по-малкият брат". Така повече ще помогнем на себе си и на тях! А ИСТИНАТА!? Истината винаги излиза на яве рано или късно! Нищо страшно няма да стане, ако остане "на тяхното" в случая!
    Нали? ;)
  • 30 По полека

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ахмет":

    Че бая пари имате да плащате на Тракийските бежанци.

    Коментиран от #32

  • 31 Един текст казва много

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "опорна точка":

    "Вие сте солуняни, а всички солуняни говорят чисто по славянски..." И още нещо - бащата е на пост, на какъвто рядко / а може би и невъзможно!/ се назначяват негърци; има съмнения, че майката - Мария - е май че, може би славянка... Нека не си самогъделичкаве честолюбието като макетата...

    Коментиран от #38

  • 32 Ъъъъ?!

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "По полека":

    Ми на арменците?
  • 33 Сребролюб Мангизлиев

    12 1 Отговор
    Македонският език вече е факт. И не е виновевен Боко, а партийните другари от 1944 до 1962 г.
    (БКП)
  • 34 Сребролюб Мангизлиев

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ахмет":

    Като гледам колко хубаво пишеш на български бая ме съмнява да си турчин. Не е редно да живееш в България и да заемаш такава позиция. С такива разсъждения не знам дали си знаеш мястото
  • 35 Туркофил

    4 11 Отговор
    Македонския език е български диалект с сръбско звучене който език е недостоен за света и трябва да се смени с турски език Македония е турска
  • 36 Стария

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "по точно":

    Древна Македония няма. Има област македония в западните Балкани, като Тракия,мизия шоплука
  • 37 Деди

    7 1 Отговор
    Първо, МК скоро няма да се откаже от шизофренната си трактовка на историята; Второ, БГ никога няма да признае безумните им бълнувания; Трето, МК /Норд/ никога няма да влезе в ЕС; Четвърто, до 20-тина години СМК просто няма да съществува; Пето, дотогава на кой му пука - приеха ги в НАТО, де факто това си е вид окупация, сигурността на БГ е гарантирана от югозапад. И последно, МК отдавна не е, няма и да бъде българска, забравете я, освен нещастив друго на БГ не е донеска.6646

    Коментиран от #39

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Един текст казва много":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на "Академии наук СССР" за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дългия

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "шундурко":

    Абе ти май не си учил история? Върни се в училище и като изкараш тройка заповядай!
  • 42 Дългия

    7 3 Отговор
    Такава измислена държава Македония никога не е съществувала! Област наречена Македония, да, като Тракия, Мизия и др.

    Коментиран от #52

  • 43 Рома

    6 1 Отговор
    През декември 2013 г. конституционният съд на Молдова одобрява промяната на наименованието на езика в конституцията. Официалният език получава названието както „румънски“, така и „молдовски“
  • 44 Съгласен съм с теб

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "по точно":

    ала нямаме доказателства! Те ще кажат, че и ние сме си сменили езика, барабар с религията при кназ Борис I, защо и те да не са го направили, още повече, че и те признават, че по това време сме били в обща държава. Но в обща държава са били Норвегия и Дания. Забрави темата за древна Македония. Хванали сме се за това, че говорят наш диалект. Те казват, че е език. Какво е език всъщност, така и никой не уточни.
  • 45 ЪРП

    6 2 Отговор
    НA 3 КМ. OТ ГРAНИЦA C ТУРЦИЯ (МEЖДУ ГР.МAЛКO ТЪРНOВO И КПП-ТO НA ГЛAВНИЯ ПЪТ ИМA ЧEШМA) , КOЯТO CE КAЗВA "РУCИЦA".
    НAПРAВEНA E OТ МAЙКA, КOЯТO E ЗAГУБИЛA ДВAМAТA CИ CИНOВE ПРEЗ "ВCВ" , КAТO EДИНИЯТ И CИН (РУCИ) ПИШE,ЧE E БИЛ "НAЧAЛНИК ВЛAК- МAКEДOНИЯ"!!!!!!
    ХAЙДE, БЪЛГAРCКИТE МAКEТA, ДEТO НE CИ ПРИЗAВAТ РOДИНAТA..., ДA CИ OТГOВOРЯТ НA ВЪПРOCЧEТO, КAКВO ПРAВИ БЪЛГAРИН OТ CТРAНДЖA, - "НAЧAЛНИК ВЛAК- МAКEДOНИЯ"!!!!!
    И ДAЛИ ТOЗИ CТРAНДЖAНEЦ, НE E БЪЛГAРИН AМИ CИ E CТРAНДЖAНEЦ, OТ НЯКAКВA CИ ИЗМИCЛEНA "CТРAНЖДAЛAНДИЯ"....КOЙТO МOЖE БИ НЯМA OБЩO C БЪЛГAРИЯ?!???
    БЪЛГAРИН OТ CТРAНДЖA, КOЙТO E БИЛ НAЧAЛНИК ВЛAК В БЪЛГAРCКAТA OБЛACТ "МAКEДOНИЯ"!!!!!!!!
    ДOКAЗAТEЛCТВOТO CТOИ OТ ДECEТИЛEТИЯ НA НAЙ-ЮГOИЗТOЧНAТA ТOЧКA НA БЪЛГAРИЯ!!!!!!!!!!
  • 46 Чист българин

    8 1 Отговор
    Не се пишете големи тарикати. Много хитрувате! Сърбите ви направиха македонци, някой друг ще посегне на вас, щом не искате да сте българи каквито сте. Стъпвайте здраво на земята като българи, за да не си играят с вас. Да не стане така, че и България да ви обърне гръб. Вие сте българи и нищо друго и говорите български език. Аз съм потомък на българи от района на Гюмюрджина, но знам, че като вас съм чист българин.

    Коментиран от #53

  • 47 Другаря Сталин

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българан Балкански":

    Чомски не е Ленинист той отрича съществуването на социализма в историята той е просто един западен империалист
  • 48 Много си дребен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българан Балкански":

    за да се докосваш до Чомски. Поне знаеш името му.
  • 49 Изпадаме в ненужна терминологичност

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Става дума за едно доста обширно етническо формирование - как и кога се е избистрило днешното му наименование, е без значение. Преводът на тогавашното му название днес е приет и е ясен. Факт е , хората /племената?/, които този етноним включва, нямат единна държавност, а обитават различни държавни формирования - и на запад, и на изток. Имат сходна култура и език. Това обяснява защо и как Константин Философ създава азбука, разбираема за западните славяни , а по-късно - и за източните /руските и около тях/. Факт е и че още през 9.век за тях има борба - която продължава и до днес, в този смисъл съм напълно съгласен за доктрините, които се сблъскват. За наше съжаление - факт е, че една от тези доктрини НЕ Е В наша - българска - полза - много са натрупаните грешки във времето , за съжаление - те продължават и днес - вече - под западна диктовка.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: