23 Май, 2020 19:30 1 865 14

НАТО ще търси решение заедно с Русия по договора "Открито небе"

  • русия-
  • нато-
  • открито небе-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Алиансът остава изцяло ангажиран към запазването на ефективния международен контрол над оръжията, разоръжаването и неразпространението им

НАТО ще търси решение заедно с Русия по договора "Открито небе" - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО заяви, че страните-членки на Алианса се ангажират да търсят решение заедно с Русия, за да върне тя към ангажиментите си по договора "Открито небе".

Повод за проведената в петък среща на съюзниците от НАТО беше решението на Съединените щати да се оттеглят от този договор с мотива, че Русия нарушава условията му.

"Русия налага от много години ограничения на полетите, които са несъвместими с договора, в т.ч. над Калининград и близо до границата с Грузия. Продължаващото им избирателно прилагане от нейна страна подкопава договора", се казва в изявлението на Пакта.

От НАТО подчертават, че Алианса остава изцяло ангажиран към запазването на ефективния международен контрол над оръжията, разоръжаването и неразпространението им.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази съжаление от решението на Съединените щати и заяви, че оттеглянето от договора не е решение за справяне с трудностите при неговото прилагане. "От влизането му в сила през 2002-ра година са извършени над 1500 разузнавателни мисии над териториите на всички страни от договора. Той дава прозрачност и предвидимост", подчертава Борел.

Върховният представител призовава Русия незабавно да се върне към ангажиментите си по него и същевременно апелира към Съединените щати да преосмислят оттеглянето си.

След среща със съюзниците по НАТО, генералният секретар на алианса Столтенберг настоя, че е жизненоважно за всички страни да бъдат в пълно съответствие с договора, за да се запази "ефективен международен контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение".

Той допълни, че "продължаващото избирателно изпълнение на задълженията на Русия" съгласно договора представлява заплаха за сигурността и стабилността в евроатлантическия регион.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    17 3 Отговор
    Само на Тръмп не му е ясно,че излизането от такива глобални договори за световната безопасност-поставя човечеството на ръба на войната...
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 7 Отговор
    русия е поумна от нато. тес американци искат златуту на наште бтатя. винаги сме със братата усвубудители

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ****

    23 5 Отговор
    Русия заяви ясно на сащ,че каквито и врътки да правят,снъпят ли на криво сплямо Русия,първо те ще го отнесът и тяхното командване.Те краварите за нова сачо квичат и само санкции,само това могат срещу силните.
  • 5 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    17 7 Отговор
    С новите руски сателити този договор е излишен за Руската Федерация! С новите сателити на ВКС на Федерацията може да се фотографира и колорадски бръбар покатерил се на картофен лист!

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Хаха

    6 27 Отговор

    До коментар #5 от "⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦":

    Кви сателити бе Кви пет лева. Пияници те един самовар не могат да направят камо ли сателит.

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 Хохохо

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Много ми е интересно кога си виждал американски самовар? А въобще виждал ли си нещо американско?
  • 8 Д. Петров

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Няма ли кой да те усвубоди от компа, да си починем малко от глупостите ти!
  • 9 Д. Петров

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Тука не си прав. Самоварите са единственото нещо, което чукчите могат да правят.
  • 10 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Виж са! Това са евтини лафчета и отвличане от главната ни съдба. Руснаците не можели самовар с чай да запалят, па американците не могат една крава да издоят. Факта е, че българина е на път да бъде асимилиран от римляните, ако ме разбираш. И то процеса е запуснат от 1989 г, така че в скоро време ще е необратим.
  • 11 Росен

    7 2 Отговор
    Цялата работа е да не Русия да влезе в НАТО и тогава НАТО няма да е с Американски монопол. САЩ всячески се мъчат да попречат на Европа и Русия да са в добри отношения.
  • 12 64$8

    5 1 Отговор
    Как така НАТО връща Русия към договора, като пише, че САЩ го напуска?!? Явно сателитите дето ги изстреляха миналия месец влизат в употреба.
  • 13 До 26 26 26 93 93 93

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦":

    -----С новите сателити на ВКС на Федерацията може да се фотографира и----Може и така да е, ама оптиката е вносна !!! Хахаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: