Last news in Fakti

26 Май, 2020 17:00 1 626 21

Мария Габриел: Подготвяме общоевропейски подход за микрокредитите във висшето образование

  • мария габриел-
  • вуз-
  • висше образование-
  • микрокредити-
  • еврокомисар-
  • ес-
  • ек

Важна инициатива, създадена по предложение на българския еврокомисар

Мария Габриел: Подготвяме общоевропейски подход за микрокредитите във висшето образование - 1
Снимка: БГНЕС

Днес стартира работата на консултативната група за микрокредити в областта на образованието, създадена по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел. Групата включва опитни специалисти от националните органи на държавите членки, агенции за осигуряване на качество, висши учебни заведения и други заинтересовани страни. В работата ѝ участват и два Европейски университета, които са поставили развитието на микрокредитите в центъра на стратегията си: Младите университети за бъдещето на Европа (YUFE) и Европейският консорциум за иновационни университети (ECUI).

„Безпрецедентната ситуация с COVID-19 ни показа нарастващото значение на онлайн образованието и обучението. Днес повече от всякога образованието във всичките си новаторски форми заслужава цялото ни внимание. Екологичният преход и цифровата трансформация, непрекъснато променящият се пазар на труда, налагат да предприемем действия за въвеждането на нови възможности, като кратки и гъвкави модули за обучение за микроудостоверяване“, коментира комисар Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на ЕК.

Микрокредитите представляват по-малки единици обучение, разработени в отговор на динамично променящите се професионални и обществени потребности. Те се присъждат след завършване на кратки обучителни курсове или модули и след оценка на придобитите компетенции. В следващите месеци, групата ще разработи доклад относно възможностите за общ подход за микрокредити във висшето образование. Ще бъде предложена също Пътна карта за действия, които да бъдат предприети от Европейския съюз, при пълно зачитане на принципа на субсидиарност. Целта е да се насърчи валидирането и признаването на микрокредитите след проведени кратки курсове на обучение за повишаване на квалификацията и преквалификацията на работната сила.

Комисар Мария Габриел открои ключовата роля на университетите за осигуряване на актуализация на знанията и уменията на учащите се от всички възрасти. Това ще се осъществи чрез разширяване на учебните програми и предлагане на гъвкави форми на учене, включително кратки модули за обучение, които водят до микрокредити. Българският еврокомисар подчерта, че днес повече от всякога образованието във всичките си новаторски форми заслужава цялото ни внимание. Кратките модули могат да осигурят необходимата гъвкавост в отговор на реалностите, обществените потребности и желанието на хората за личностно развитие.

„Въвеждането на единен европейски подход за микрокредити е от ключово значение за образователните ни системи. Така ще допринесем за приобщаващи и устойчиви образование и обучение през целия живот, които не оставят никого зад борда. Това означава повече и по-добри възможности за професионална реализация“, заяви комисар Мария Габриел. Консултативната група ще представи резултатите от работата си през есента на 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 човек от народа

    17 1 Отговор
    бля, бля, бля.............

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 миш

    18 1 Отговор
    Много важна новина за баба от село.Хората леб не могат да си купят,тая па за кредити приказва,що не дойдеш тука да се фанеш нещо да работиш?

    Коментиран от #10

  • 6 eeee

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "човек от народа":

    Боже каква к.фла, с микро_ум : Откъде се взеха тея без думи ... ...
  • 7 Какъв

    14 1 Отговор
    ЕС, когато калинки, като тази са еврокомисари?
  • 8 Мимооо...

    14 1 Отговор
    ....ако не е мъжът ти..,гола пушка сииии...
  • 9 Жирафа Габриел

    11 1 Отговор
    Суперкомпютъра ми ще оправи нещата, пасете спокойно овце!
  • 10 ееее

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "миш":

    БГ вън от корумпираното ЕС и ПАТО в дименсия
  • 11 Дигиталка

    13 1 Отговор
    От цялото това дрънкане за дигитализация на тая мома някой да среща нещо работещо дигитално у нас?
  • 12 пройчо

    8 1 Отговор
    Еврощтраус Габриеловата Мара по цифровизацията---;-може ли да си напише името в ASCII код, да си бръкне с два пръста м тъза --и да подсвирква в дноичен код "Ода на радоста" ??
  • 13 радев

    9 1 Отговор
    Тази я издигат заради етническия произход и заради мъжа и г-н Габриел.
  • 14 Дон Чико

    4 0 Отговор
    Още от стидент ти слагат хомота и почваш с заемите. Не Маро, мерси. И чао!
  • 15 Професор

    6 1 Отговор
    ЕС е политически продукт нa нeoмaркcизмa. Нeoмaркcизмът e втoри oпит зa глoбaлизaция cлeд бoлшeвизмa. Зa рaзликa oт пocлeдния, кoйтo прoпoвядвaшe дирeктнa aнтикaпитaлиcтичecкa рeвoлюция и нacилcтвeнo зaвзeмaнe нa влacттa, нeoмaркcизмът e идeoлoгия цeлящa рaзгрaждaнeтo нa кaпитaлизмa oтвътрe, чрeз пoлитичecкo oвлaдявaнe нa нeгoвaтa cиcтeмa зa упрaвлeниe. В тoзи cмиcъл, нeoмaркcизмът e мнoгo cхoдeн c нaцизмa, кoйтo oвлaдя влacттa в Гeрмaния cъщo c пoлитичecки мaнeври oтвътрe. Ocнoвнитe идeoлoгичecки кoмпoнeнти нa нeoмaркcизмa ca 10: 1. Фeминизъм; 2. Мултикултурaлизъм; 3. Джeндeризъм; 5. Рaзбивaнe нa ceмeйcтвoтo; 6. Aнтихриcтиянcкa прoпaгaндa и aтeизъм; 4. Рeфoрмa в cъдeбнaтa cиcтeмa тoлeрирaщa прecтъпнocттa и пoрoцитe; 5. Прeдcтaвянe нa пoрoцитe и пeрвeрзиитe кaтo "прaвa нa личнocттa"; 6. Умишлeнo дeгeнeрирaнe нa oбрaзoвaтeлнaтa cиcтeмa и пooщрявaнe нa пceвдoнaуки, прeдимнo в coциaлнaтa и хумaнитaрнaтa oблacти; 7. Aнти-индуcтриaлнa aгитaция, прeдcтaвянa кaтo "зaщитa нa прирoднaтa cрeдa" и рaзвивaнe нa пceвдoнaуки цeлящи зa вcякo явлeниe дa ce oбвини кaпитaлизма c цeл дa бъдe зaдушeн и ликвидирaн (примeр: глoбaлнo зaтoплянe, кoрoнaвируc); 8. Глoбaлизaция кaтo cрeдcтвo зa ликвидирaнe нa нaциoнaлнитe кaпитaлиcтичecки държaви; 9. Нeпрeкъcнaтo рaзвитиe нa кoмaнднo-aдминиcтрaтивнaтa cиcтeмa c цeл cъздaвaнe нa oгрoмни умишлeни прeчки нa бизнeca; 10. Нeкoнтрoлирaнa мигрaция и ислямизация c цeл ликвидирaнe нa нaциoнaлнитe капиталистически държaви.

    Коментиран от #18

  • 16 Доктор ДЖАГЕРС

    2 0 Отговор
    ТАЗИ ЗНАЕ ЛИ КАКВО ПРАВИ ТАМ . ГОЛЯМА НАТЕГАЧКА Е . А ЗА НИЩО НЕСТАВА
  • 17 Грух

    0 0 Отговор
    Махнете тоя мазен чироз от очите ми !
  • 18 нашия

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    приятел поне да беше поотворил някоя книга на Маркс преди да се изказваш за 'неомарксизъм'/каквотото и да означава за теб това/

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 заката

    0 0 Отговор
    Габриелке ,бай Ставри те иска на задна ставаш ли
  • 21 вили

    0 0 Отговор
    тая на каква българка се прави като е приела не българско име утре може да се ожени в Бургас и тогава ще се казва Курубатанова