20 Февруари, 2020 22:00 3 103 30

Мария Габриел: Операта е важна част от европейското наследство

  • мария габриел-
  • опера-
  • културно наследство-
  • култура-
  • музика

Тя е в състояние да ни накара да видим и чуем света по различен начин

Мария Габриел: Операта е важна част от европейското наследство - 1
Снимка: БГНЕС

Операта е дълбоко вкоренена в нашата европейска история и култура. Тя е в състояние да ни накара да видим и чуем света по различен начин, да докосне сърцата ни. Много е важно да предадем това усещане и на младите поколения. Музикалното образование от ранна възраст е важен елемент за насърчаване и опазване на нашето културно наследство.

Това заяви еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел при откриването на конференция посветена на операта като елемент от европейското културно наследство, свързващ минало и настояще. Конференцията бе организирана с помощта на Европейския парламент, асоциация Europa InCanto и бившия председател на Комисията по култура и образование Силвия Коста в Брюксел.

Представеният проект Opera in Canto насърчава образованието за опера сред деца и ученици на възраст между 3 и 15 години. Той обхваща 50 000 ученици в Италия и благодарение на програмата „Творческа Европа“ е разширен с пет други европейски държави като образователен метод за сътрудничество между училищата и семействата.

Комисар Габриел заяви също: „Културата и културното наследство стоят високо сред моите приоритети. Европейската рамка за действия в областта на културното наследство насърчава и прилага на практика интегриран и основан на участието подход към културното наследство. Новата програма за култура е израз на последователна политика за културата на европейско равнище. За да бъдат успешни тези инициативи, ни е необходим силен бюджет. Споделям мнението, че новите цифрови технологии създават възможност за по-широк достъп до културното наследство, а споделянето на операта с повече хора, и най-вече с младите хора, чрез цифрови канали, вече е факт. Ето защо цифровото културно наследство е област, в която ще продължа да работя. Важно е също така да се свържат културата с образованието, културното наследство с музикалното и художественото образование. Именно това наричам „квадрат на знанието“: взаимодействието между научните изследвания, образованието, иновациите и ползите за обществото. С развитието на взаимодействия между програмите „Творческа Европа“, „Хоризонт Европа“, „Цифрова Европа“, „Еразъм+“, ще създадем цялостен подход към културата и културното наследство. Разчитам на бъдещо сътрудничество и с организациите на гражданското общество като Europa InCanto, които с новаторския си подход допринасят за насърчаване популяризирането и опазването на културното ни наследство. Силно се надявам и че български организации също ще се възползват от тези възможност и участват в проекта Opera in Canto“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти какъв отпадък си

    28 2 Отговор
    Няма Бог! Няма справедливост!
  • 2 Факт

    39 2 Отговор
    Мале много е грозновата тая

    Коментиран от #27

  • 3 Знам

    39 2 Отговор
    Като я гледам как изглежда ми става ясно всичко за нея .
  • 4 Въпрос ?

    33 2 Отговор
    Кво се хилиш ма ?
  • 5 Йосарян

    20 2 Отговор
    Да ти Турим пръстена на Нибелунгите!
  • 6 Някой си

    32 1 Отговор
    Имаше една песен “тъпа овца”....
  • 7 Един ....

    30 1 Отговор
    За първи път виждам жираф да говори за опера!
  • 8 Дарвин

    40 1 Отговор
    Вчера дошла от село с диалекта , днеска за класика говори , това е еволюция
  • 9 СДС кендзеф

    26 4 Отговор
    Ти глупости пак говориш мост С какво европейско наследство на какви простотии пак дрънкаш ма кой българин го интересува опера и простотията твоята малов за тъпа умираме от глад станахме роби на Европа тая говори само простотии по цял ден то не беше Европа в нашия дом то не беше Европа ни чува то не бяхме евроатлантици вие не спряхте го повтаряте туй нещо бе простаци
  • 10 Усмивката

    23 0 Отговор
    А Бате бойко е преди операта да се зароди в Европа.Сиреч , преди културата
  • 11 Цако

    32 1 Отговор
    Маро ма, къде виде опера у Гоце Делчев?

    Коментиран от #25

  • 12 Еразъм

    26 0 Отговор
    Какво откритие!!! Тя е за Нобелова награда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей на такива плащаме десетки хиляди евро

    22 1 Отговор
    Заплати! С данъците, които плащаме. Ние, които работим и пак трудно изхранваме децата си! И за какво й плашаме? Да прави такива умни изказвания и да си похапва обилно! Тъпата селска сопа, дето до вчера опера не е виждала. Да ти таковам и ЕС и демокрацията и намярата...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Марийчо

    17 1 Отговор
    А ти ша пееш или ша свириш ?
  • 19 Анонимен

    6 2 Отговор
    Лельо Мария и лельо Габриел, операта е нещо страхотно, но е мъртва като самостоятелно музикално течение. Каквото е създадено в миналото - с него си оставаме. Новите музикални стилове не носят оперното наследство. С изключение на един стил. Няма да казвам кой, за да не се побъркват троловете. Само ще сам подсказка за търсене в YouTube: Dark Sarah - Golden Moth.

    Коментиран от #21

  • 20 murcenary

    17 0 Отговор
    кокошия гъз е чувала че има и опера
  • 21 Вихрогон

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Мъртва ти е тиквата на тебе....Нещо с 400 години история и с по 100 години история на отделните интерпретации няма как да умре ,но тъпаците може да го погребете изкуствено
  • 22 Вихрогон

    17 1 Отговор
    Герб направи така ,че в Оперите на Бг да пее Ненчо Балабанов имитатора на Боко....да печели от данъците за култура...
  • 23 Вихрогон

    18 2 Отговор
    В Оперите на Бг пеят още и други Герберасти като Калин Вельов тъпанаря ,Хилда Казасян....и всевъзможни симфочалгари....Националното ни Радио се дирижира от Украинец ,който се представя за Руски Евреин...Живи продадохте Българската Култура и традиции!
  • 24 Филибе

    13 1 Отговор
    Помакинята направи политическа кариера с дупките си.
  • 25 Упс

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Цако":

    Този киликандзер не е от град Гоце Делчев, а от една планинска махала на село Кочан. Има един черен път само към тая махала, но падне ли сняг или по-голям дъжд става весело. Не вярвай много, по-точно въобще на Гугъл, там само маалко редактират информацията, по-точно поне 6 пъти в месеца. То и преди година пишеше за една Сталинка, партиен секретар в металообработващият завод, ама я виж, вече нищо не пише. :-) Даже ново кръщелно има жената, ново, новичко, чак в Световната банка я бъзикаха за чисто новото и 60 годишно кръщелно свидетелство. :-) Ама в интерес на евроАтлантическите ценности е така. Както казва един приятел след 5 години в Гугъл ще пише че американците са превзели Берлин, а тези лоши руснаци са пуснали атомни бомби на Хирошима и Нагасаки. Ама 80% олигофрени вярват. Кво да ги правиш , олигофрени.
  • 26 1234

    6 0 Отговор
    Някой знае ли фес да ходи на опера?
  • 27 Котарака Шерафетин

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Грозновата друг път....много си е хубава даже.Не гледай по снимки и тв.Ти като си убавец,що не си Еврокомисар?На живо си е екстра жената.Сега кой как става еврокомисар,какво върши като такъв е друга тема
  • 28 Миче Габриел

    3 0 Отговор
    Няма как да се възпита у по голяма част на подрастващото поколение, култура, музика, пък и толкова сериозна ,, музикална култура,,...! Заложена е вече друга култура на повечето в тях,, порното,, съжалявам, но е така...! Аз казва,, Получавам всичко от Интернет, блогъри, не ми трябва друго, получавам си културата...,,..! Голяма промяна настъпи в малки и големи...!
  • 29 ira

    7 1 Отговор
    Сега открива топлата вода и ни учи и насочва. Тя ще ни учи на опера...
  • 30 Ще ви кажа за една стара хулиганка

    1 0 Отговор
    Утре е задушница и ще го спомена това, майка ми почина., отиваме към вечния и дом да я изпратим, тази въпросната, дето покрай младеж се прави на,, голямата работа, пуснала в колата с все сила ,, някаква музика,, която дразнеше и поради факта, явно тя още оттогава е била с младия и не е добре нито физически, нито психически... поне да беше пуснала опера или кючек...! (Казах го, че на такива наистина мястото им е другаде..!)