10 Юни, 2020 09:34 1 457 10

Мария Габриел: Културното наследство е душата на Европа

  • мария габриел-
  • култура-
  • наследство-
  • културно наследство-
  • душа-
  • европа

Европейското културно наследство е уникално и ние трябва да го съхраняваме

Мария Габриел: Културното наследство е душата на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Културното наследство е душата на Европа. То е част от нашата европейска и национална идентичност. To e там, където бъдещето се среща с миналото. Европейското културно наследство е уникално и ние трябва да го съхраняваме и опазваме, за да го предадем на бъдещите поколения.  Културното наследство е и незаменим ресурс за културен туризъм, социално и икономическо възраждане на регионите, градовете, селата. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел в дебат с експертната група на Европейската комисия по въпросите на културното наследство, която беше създадена с цел да предоставя съвети и експертиза относно изпълнението на Европейската рамка за действия в областта на културното наследство.

Основните теми на дискусия бяха свързани с ролята на цифровизацията за преодоляване на кризата, предизвикана от COVID-19, приноса на културата за екологичния преход и управлението на риска в областта на културното наследство, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Мария Габриел  подчерта, че културата е в основата на плана за възстановяване на Европа. Според нея съществуващите експертни мрежи и инструменти на равнището на ЕС за опазване на наследството могат да бъдат задействани при бедствия и непредвидени събития. Българският еврокомисар засегна и въпроса как да се насърчи съхраняването и популяризацията на културното наследство. „Трябва да се използват всички налични инструменти. Такива са например програмите „Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“. С новата програма „Хоризонт Европа“ предвиждаме клъстър в сектора на културата. В рамките на Европейския институт за иновации и технологии (EIT)  през 2022г. ще стартираме нова общност за знания и иновации насочена към креативните и творчески индустрии. Програма „Цифрова Европа“ ще допълва тези инструменти, като не трябва да забравяме и структурните фондове. Много е важно да развием взаимодействията между всички тези програми“, отбеляза тя.

Комисарят подчерта, че е необходимо културното наследство да се интегрира в основните политики на ЕС, като екологичния преход и цифровата трансформация. Тя открои и ролята на туризма, включително на културния туризъм, представляващ 40 % от европейския туризъм.

„Призовавам европейците да преоткрият местните културни ценности с кампанията, която ще стартирам в социалните медии „Европа е близо до вас - това лято посещавам Европа“. Културното наследство може да помогне за популяризирането на туристическия сезон, а туризмът от своя страна може да допринесе за възстановяването на културните обекти. Целта е да насърчим устойчив, местен културен туризъм“, заяви българския еврокомисар. Тя насърчи участниците в експертната група да подпомогнат кампанията с популяризирането ѝ.

Мария Габриел обърна внимание на създадените по нейна инициатива онлайн платформи - едната платформа допринася за постоянния диалог между държавите членки в областта на културата. Другата платформа „Creative Unite“ е създадена „от сектора за сектора“. Тя обединява в едно пространство всички инициативи на културата и творчеството в отговор на кризата. Българският еврокомисар информира за видеоконференцията, която организира, чрез платформата „Creative Unite“ на 26 юни и покани всички заинтересовани, включително регионите и градовете за участие. В заключение, тя сподели, че в резултат на срещата с председателя на Комитета на регионите миналата седмица, ще се пристъпи към изготвяне на съвместен план за действие, който да обхваща и културното наследство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 двойна адамова ябълка

    14 0 Отговор
    Ужас, тая културната Гоцеделчевска пак изкочи да плащши дечурлигата рано сутрин.
  • 2 Лост

    8 0 Отговор
    Да покажи Ритона!
  • 3 Само плещите тая

    11 0 Отговор
    И командировки , гледа си кефа. На практика нищо.
  • 4 898

    9 0 Отговор
    Заглавието и снимката си кореспондират страшно!Мария Кукундрел трябвя да е в скафандър!
  • 5 радев

    8 0 Отговор
    Тази пак се появи!
  • 6 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    Мария Габриел се нахвърли и на културния туризъм. Едва ли с това си начинание ще намали антипатиите, които предизвиква сред обикновените граждани на България. Що се отнася до мен, мерси, ще си правя културен и некултурен туризъм без да се съобразявам с онлайн платформите и.
  • 7 КАЛИНКА

    4 0 Отговор
    БЕЗ ТОЧКИ, А плевню БАНОВ ОЩЕ ЛИ ДИША ?
  • 8 Жирафа Габриел

    4 0 Отговор
    Спокойно евроовце, суперкомпютъра ми ще оправи нещата!
  • 9 пенсионер

    5 0 Отговор
    тъпата ви "европолитика" нищо няма да предаде на поколенията. очаквам талибанизиране на прекрасния ни континент. добре, че няма да го доживея!
  • 10 Охо Бохо

    0 0 Отговор
    На културното наследство сметката. Но сигурно паметника на крал ЛЕОПОЛД || не е изкуство!