5 Юни, 2020 20:00 2 230 6

Румънци тероризират банкомати в курорти в Мексико

  • банкомат-
  • кредитна карта-
  • румъния-
  • мексико-
  • мултива

Престъпната организация е успяла да открадне близо 1,2 млрд. долара в основните курорти

Румънци тероризират банкомати в курорти в Мексико - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Престъпна организация с румънски произход е успяла да открадне близо 1,2 млрд. долара от банкомати в основните курорти в Мексико, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на журналистическо разследване.

Разследването е на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), организацията "Мексиканци против корупцията и безнаказаността" и Лаборатория Петия елемент, в сътрудничество с организацията за разследваща журналистика "Райз проджект".

В продължение на 8 месеца журналистите са анализирали 15 000 страници с документи, получени от властите в Румъния и Мексико, и са разговаряли с десетки източници.

Операцията на румънците започнала през март 2014 г., когато чрез компания, служеща само за прикритие, наречена "Топ лайф сървисис", бил подписан договор с Банко Мултива за инсталиране на банкомати в различни мексикански курорти. Румънците обаче използвали банкоматите, за да клонират картите на туристите и да крадат пари, посочва Зиаре.

Мултива е част от конгломерата на бизнесмена Олехарио Васкес Алдир, който е член на една от най-богатите фамилии в Мексико.

Някои от клонираните в Мексико карти били използвани за теглене на пари в други държави - Индонезия, Индия, Барбадос, Парагвай, Бразилия, Япония, Южна Корея, Тайван, отбелязва БТА.

Бивш член на групата твърди, че контролираните от тях банкомати били около 100. "Средно всеки апарат копира близо 1000 карти всеки месец. Теглехме по около 200 долара от всяка карта. 20 милиона долара, изтеглени всеки месец", разказва той.

Годишно били изтегляни близо 240 милиона долара, но тази схема просъществувала до средата на 2019 г. Така общият размер на откраднатите средства възлиза на около 1,2 млрд. долара.

Властите в САЩ, Румъния и Мексико са идентифицирали бизнесмена Флориан Тудор "Ел Тибурон", който живее в Канкун, като предполагаем лидер на групата. Той отхвърля обвиненията.

Хавиер Окампо Гарсия, който е упълномощен от главния прокурор на Мексико да води разследването срещу Тудор през 2019 г., посочва, че има данни, които насочват за участие на властите в осигуряване на чадър на престъпната група.

Директорът на Мултива Хавиер Валадес Бенитес твърди, че не е имал никаква представа кой е Тудор и каква е връзката му с "Топ лайф сървисис" до ареста на румънеца на 30 март 2019 г. за притежание на оръжие. Директорът на банката казва, че веднага след това е разтрогнал договора с тази компания. Бенитес отбелязва също, че не е имал никаква представа, че американските, румънските и мексиканските власти разследват т. нар. "организация Тудор".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Мексико

    8 2 Отговор
    е много опасно могат да те отвлекат за органи.

    Коментиран от #4

  • 2 Камила Варгес

    2 5 Отговор
    В Мексико -Румънци ? Няма как да се случи
    Лъжжжжжааааа еееееееее
  • 3 Прост Математик

    13 0 Отговор
    1000 карти по 200 долара е равно на 200 хиляди,Това умножено за 12 месеца прави 2 милиона и 400 хиляди долара на година или за 5 години означава 12 милиона.Ама мноооого ми е интересно как ги изчислихте 1 милиард и 200 милиона.Абе това журналиста сте........мани мани

    Коментиран от #5

  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "В Мексико":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
    Стига бе,сериозно ли.
    Щото в твоя абсурдистан, банановата ти република от 303-ия свят в която вегитираш и където всеки ден се самоубиват по няколко човека немогат да те отвлекат,убият на пешеходна пътека,пребият за 50лв.,изнасилят просто ей така...
    Ти въобще в Мексико стъпвал ли си бре вселенски разуме,че ръсиш мозък с кофите.
    От 3 години живея в столицата на метаамфетамина-Кулиакан и никой дори с пръст не ме е закачил,въпреки, че последната къща на улицата е на дилъри.
    Хайде спри да се напъваш да мислиш,че да не ти заседне някое черво в тиквата.
  • 5 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прост Математик":

    Публикувано във факти.бг: "Средно всеки апарат копира близо 1000 карти всеки месец.
    По внимателно трябва да четеш 1000 карти на месец от апарат прави 12000 карти на година по 100 апарата и така нататък можеш и сам да го сметнеш
  • 6 Прост Математик?? Витанов лиси??

    1 0 Отговор
    100 банкомата са копирали по 1000 карти,и е теглен средно по200долара на месе?? На година, Смятай?? Ако си Витанов тие простено, той е Физик манипоратор, Гербаджия!!
Новини по държави: