7 Юни, 2020 16:19 2 700 13

Али Ахмети призова за албанско обединение

  • северна македония-
  • обединение-
  • албанци-
  • премиер-
  • али ахмети

Северна Македония трябва да има премиер албанец, посочи той

Али Ахмети призова за албанско обединение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети призова всички партии на албанците в Северна Македония да се обединят зад идеята да бъде избран първият албанец премиер на Северна Македония, съобщават македонските медии, цитирани от БНР.

В петък в речта си по повод годишнината от основаването на партията Ахмети отчете постигнатото досега от албанците в управлението на страната през изминалите 18 години и между другото посочи, че следващата цел, която те трябва да реализират, е албанец да заеме поста премиер на Северна Македония. Вчера той разпространи видео, в което обяснява необходимостта от равноправие на албанците, които срещали трудности при заемане на работни места, във всекидневния живот и били изправени пред селективно правосъдие.

Това ни подтикна да направим следващата стъпка, за да отстраним и последните трудности за гражданите албанци по начин, който да осигури пълно равноправие, цялостен подход и отговорност в управлението. Това е причината да се ангажираме да имаме първи премиер албанец в Северна Македония, каза Ахмети и призова албанските партии и да се обединят за постигането на тази цел.

На изборите през 2016 ДСИ спечели около 7 % от гласовете - най-много от албанските партии и получи 9 мандата в парламента, като влезе в коалиционното правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев. Преди това партията беше коалиционен партньор в правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Парламентарните избори в Северна Македония първоначално бяха насрочени за 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус и засега няма яснота кога ще се проведат. В момента страната се управлява от служебно правителство начело с Оливер Спасовски.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДРУГИТЕ

    22 3 Отговор
    С КВАДРАТНИ ГЛАВИ КАТО НА ПУЯЦИТЕ ПЛОД НА ВЕКОВНО КРЪВОСМЕШЕНИЕ ! МЮСЛИ С ДЕФЕКТНО ДНК В ТРАПА ЩЕ МИРЯСАТЕ !
  • 2 хубава работа ама

    27 0 Отговор
    Наиграха се. Или, както се казва в такива случаи: "Ха, честито! - на 'братята' македонци.Младоженеца, да целуни булката."
  • 3 няма македония

    28 1 Отговор
    Измислената държава Македония би следвало да се подели между Албания и България. Албанците са готови, но нашите ги е страх нещо. Идва времето за поправяне на историческата грешка Македония.

    Коментиран от #5, #11, #12

  • 4 хаве

    4 8 Отговор
    що 50% от македония е гръцка и сеги 50% халбанска??
  • 5 Алфа Чакал

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "няма македония":

    България трябва да се обедини с Македония и ако искат албанците Велика Албания да се обединят и те с нас.И готово.Но ако може да си внесем политици от Северна Корея или поне от Китай защото иначе ще започнем да се самоизяждаме ,че сме малка чепати хора.

    Коментиран от #8

  • 6 Иван

    3 2 Отговор
    Под егидата на НАТО-ОТАН.
  • 7 Сега начекнахте ли се?

    7 2 Отговор
    Днес искат премиер, утре ще махнат паметника на Александър и ще сложат на Скендербеу, а в други ден ще махнат паметника на Самуил, и ще сложат на някой техен! Само после не ревете и да искате да идвате тук! Роми имаме достатъчно, стойте си там!
  • 8 Бе да та

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Чакал":

    Я си пий, хапчетата. Чепати хора?! Вече са мазни и хлъзгави. И "... да се обедини с Македония "?! Ха,ах! И как ще се казваме след обединението? Източна Македония или Албания?
  • 9 Варненска Батка

    8 3 Отговор
    Шиптарите са гадно племе.Първо Косово отделиха,сега Македония(която е българска) искат да разделят.
  • 10 Шиптари

    2 2 Отговор
    Под ножа
  • 11 джоджен

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "няма македония":

    По твоята логика колега,Кърджали,Свиленград трябва да е към Турция,страхотна логика имаш.
  • 12 Иво

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "няма македония":

    Е кво да делим с Албания? То в тоя ред на мисли и Албания си е била наша територия!
  • 13 Иван

    5 0 Отговор
    Колкото австрииците са германци сега и кипърците са гърци, толкоз и македонците са българи. Като искат да са македонци да бъдат. Аз лично мразя всички македонци за мен са цигани. Заради тях сме изгубили цялата плодородна Тракия.
Новини по държави: