Last news in Fakti

11 Юни, 2020 17:49 9 955 22

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

  • русия-
  • богатство-
  • милиардер-
  • владимир путин

Фактът, че империята на Путин се различава съществено от други страни, си личи и по разпределението на богатствата

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Руските милиардери са по-малко от американските, но затова пък са по-богати от тях. Има и други съществени разлики. Ето кои са най-заможните руснаци, според класация на сп."Форбс".

 

Фактът, че империята на Путин се различава съществено от други страни, си личи и по разпределението на богатствата. В Русия богатството винаги води и до политическа власт. Има и други разлики. Руските милиардери може и да са по-малко от американските на брой, но пък са по-богати от тях. В САЩ свръхбогатите са 614, докато в Русия – само 99.

Милиардерите в Америка разполагат средно с по пет милиарда долара, докато руснаците имат по близо 14 милиарда. Най-богатите в САЩ са спечелили парите си от иновации и благодарение покупателната способност на населението. В Русия залагат на природните богатства и на добрите връзки с Кремъл. За разлика от други страни, в които милиардерите обичайно са наследили капитали от предишното поколение, в Русия магнатите сами са натрупали богатството си.

По данни на списание „Форбс“, заради кризата с коронавируса състоянието на десетимата най-богати руснаци се е свило за една година с 27 милиарда долара. Но подобна „беда“ е сполетяла и останалите богаташи – всеки втори от тях е обеднял в последната година. Ето кои са десетимата най-богати руснаци:

Роман Абрамович

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Той е на десето място със състояние от 11,3 милиарда долара, а в световен мащаб е на 113-та позиция сред най-богатите хора. Имуществото му е натрупано благодарение на дяловото му участие в стоманодобивния гигант „Евраз“ и в „Норникел“ - водещия световен производител на никел и паладий. След като през 2018 година неговата британска инвеститорска виза не бе удължена, собственикът на „Челси“ си взе израелско гражданство.

Андрей Мелниченко

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

48-годишният Мелниченко е най-младият сред десетимата най-богати руснаци, той е на деветата позиция. Започва кариерата си през 90-те години с верига обменни бюра, а днес притежава мажоритарни пакети в международната компания за производство на торове „Еврохим“ и в третата по големина руска въгледобивна компания „СУЕК“. Състоянието му възлиза на 12,5 милиарда долара.

Михаил Фридман

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Той е роден през 1964 година в Украйна, подобно на Абрамович има израелско гражданство и живее през по-голямата част от времето във Великобритания. Той е основател на „Алфа-Банк“ - най-голямата частна банка в Русия по данни на „Форбс“. В Русия той е на осмо място сред най-богатите, а в световен мащаб е на 86-то с 13 милиарда долара.

Алишер Усманов

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Неговото състояние в рамките на една година е нараснало с 800 милиона и е достигнало 13,4 милиарда долара. Той полага основите на богатството си по съветско време с производството на найлонови торбички, които тогава са рядкост в страната. Днес Усманов, на седмо място по богатство в Русия, притежава дялове от стоманодобивния гигант „Металинвест“, има и различни други дялови участия, включително във Фейсбук и китайската компания за електроника „Сяоми“.

Генадий Тимченко

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Според данните на „Форбс“, Тимченко е един от най-могъщите хора в Русия и поддържа близки отношения с президента Путин. За една година той е загубил към една трета от богатството си – покрай срива в курса на акциите на неговия газов концерн „Новатек“. Така състоянието му сега възлиза на 14,4 милиарда долара, което му осигурява шестото място в класацията.

Вагит Алекперов

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Във времената на СССР той е една от най-важните фигури в нефтената и газовата индустрия, след което продължава кариерата си, основавайки концерна „Лукойл“. Акционерното дружество, от което Алекперов притежава почти една четвърт, е на трето място (по данни на „Форбс“) сред най-големите руски предприятия – след държавните концерни „Сбербанк“ и „Роснефт“. Със своите 15,2 милиарда долара Алекперов е на пето място в Русия и на 65-то място в света.

Алексей Мордашов

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Според „Форбс“, състоянието на Алексей Мордашов е 16,8 милиарда долара, които му осигуряват 54-то място в света и четвърто в Русия. Той е мажоритарен собственик и председател на съвета на директорите на металургичния концерн „Северстал“ и на компанията за добив на злато „Нордголд“. През 2007 Мордашов придоби три процента от германския туристически концерн ТУИ, днес 25 процента от акциите на дружеството са собственост на семейството.

Леонид Михелсон

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

През 2019 „Форбс“ определя Михелсон за най-богатия човек в Русия, сега той е „едва“ на трето място. Причината и при него е сривът на акциите на газовия гигант „Новатек“ - състоянието му намалява с почти седем милиарда до 17,7 милиарда долара.

Владимир Лисин

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

И на него вече му се е случвало да оглавява класацията на най-богатите руснаци, а тази година за малко се разминава с водещата позиция. Непосредствено преди съставянето на класацията обаче акциите на неговия Новолипецки металургичен комбинат спадат заради кризата с коронавируса с почти 30 процента. Лисин губи 3,2 милиарда долара и остава с 18,1 милиарда на 45-то място в света и на второ в Русия.

Владимир Потанин

Това са десетимата най-богати руснаци (СНИМКИ)

Той е най-богатият руснак в актуалната класация – със състояние от 19,7 милиарда долара. Плюсът в имуществото му се дължи най-вече на дивидентите от металодобивната компания „Норникел“ - към 1,6 милиарда долара. По данни на „Форбс“, Потанин има и дялове от фармацевтичния концерн „Петровакс Фарм“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    20 8 Отговор
    И какво излиза? Трябва да си яко грозен, за да си богат...

    Коментиран от #3

  • 2 Едмон Дантес

    34 8 Отговор
    9 от тях са евреи,не виждам руснаци,това че имат руско гражданство не значи че са истински руснаци.

    Коментиран от #6, #19

  • 3 реалиста

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Русия залагат на природните богатства и на добрите връзки с Кремъл
  • 4 А над всички е путин

    11 6 Отговор
    Защото и при най-малкият негов намек тези десетимата веднага ще му прехвърлят активите си.

    Коментиран от #5

  • 5 Путин

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "А над всички е путин":

    Ти колко пари имаш?

    Коментиран от #8

  • 6 веселяк

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    А пък в Щатите всички милиардери са индианци!
  • 7 Stéphanie 🎲

    8 2 Отговор
    Това класация TОP най-гр.оз.на физиономия на света ли е😂.Усманов из.бив*а рибата тотално.
  • 8 Аз пари нямам

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Путин":

    Имам активи :)
  • 9 Айде бе

    12 5 Отговор
    Пак промивка от ДВеле..-и не че руските олигарси са англели-ама за другите богаташи си трайкат.А реалито е едно-няма богат човек в света който да не е свързан с властта...и да е направил чесно милиардите си--няма...И не само в Русия-навсякъде е така-политическа подкрепа,корупция,лобизъм и т.н..... Ама видиш ли-според ДВеле само руските богаташи са гадняри и с връзки-а другите на запад са ангелчета....
  • 10 Рошко

    17 10 Отговор
    Разликата фащ и Русия е че краварите разграбват чужди държави, а руснаците си точат от тяхната

    Коментиран от #11

  • 11 И чат пат

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Източват и нашата :)
  • 12 Мечо

    5 2 Отговор
    А тези дали живеят в Русия?

    Коментиран от #15

  • 13 Хехе

    8 1 Отговор
    Не преобладават руснаци в класацията,но това е традиция още от временното правителство през 1918,когато от кабинета, руснак е бил само един!

    Коментиран от #18

  • 14 другарят

    9 3 Отговор
    Истинската олигархия е на Запад, защото точно там "богатството се пренръща във власт", а не в Русия! Олигархия в Русия не може да съществува и това е доказано исторически от времето на Иван Грозни. В Русия ВЛАСТТА ВИНАГИ Е СТОЯЛА НАД ПАРИТЕ, А БОГАТИТЕ СЛУЖАТ НА ТАЗИ ВЛАСТ! Ако идиота Ходорковски беше внимавал в час по история нямаше да се присмива на специалните служби /съвременните опричници/, когато го арестуват в частният му самолет! Грешката на Западните Гьобелсови пропагандатори, е че съдят за Русия по себе си и я описват така , както се виждат в огледалото. В България нямаме истинска ВЛАСТ, ЗАЩОТО НЯМАМЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА истинската власт е някъде във Вашингтон,а местните мутри са техни назначенци. Тук имаме бандитска територия , където мутрата с бухалката стои над всичко, включително и над богатите. Българските "олигарси" даже и да пият и ядат на една маса с мутрите, знаят че накрая те трябва да платят сметката. Изключение прави Пеевси, който разбра, че в България освен богат, трябва да си и мутра облечена във власт за да запазиш богатствата си. Всички други могат да последват Божков и да бъдат смазани особено, когато мутрите са въоръжени с бухалки под формата на "власт" дадена им от вън.
  • 15 Аха хиххххх

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мечо":

    Англия и Америка що ли не си живеят в Русия .....хииххххххихххххх.Отговора го знаем ➡🇷🇺🚾
  • 16 Бай Горан

    5 2 Отговор
    Какви звучни руски имена.Но тя Русия винаги е била управлявана от някакви "неруснаци".Всъщност руснак не е признак на етническа принадлежност,както си мислят някои зяблудени.То такъв етнос на практика няма.Всеки руски гражданин е смес от няколко етноса,което не е толкова зле,що се касае по отношение на жените-много от тях са действително красиви.Да се твърди,че руските олигарси били по-богати от американските милиардери е глупаво.В Америка е пълно с милиардери,които са станали такива благодарение на създаването на нещо полезно в технологичната информационната сфера.В Русия ако им прочетете по-внимателно биографиите на тези тулупи,ще разберете,че това са най-обикновенни престъпнци,партийни функционери и мошенници ориентирали се правилно на къде духа вятъра.Такива елементи могат да забогатеят само в подобна страна с държавни и властови протекции.
  • 17 Крем Бочко

    2 1 Отговор
    Така де. На запад им казват милиардери, в Русия олигарси. В Бл и Ср Изток и С Африка им казват терористи и диктатори, в З Европа и САЩ са миротворци и демократи. Всичко описва едно и също нещо. Дали и мляко или млеко, все същото значи. Ма я направете едно разследване колко политици в САЩ са забогатели по времето на сухия режим и как и демократите и републиканците са се замогнали до нещо средно между Чичо Скрудж и Брус Уейн. Тогава е била тяхната перестройка. Сега вече са били наследствени милионери и милиардери. След 50 год и в Русия ще има 3 и 4 поколение наследствени супер богаташи. 90 и повече % от милиардерите в САЩ и света като цяло са мошенници и далавераджии. Русия не прави изключение. Никой освен една шепа от една камара мулти милионери и милиардери не прави изключение.
  • 18 Бари

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хехе":

    В грешка си ! Руснак в правителството не е имало . Имало е един осетинец и един на половина грузинец-евреин ( Йосиф Сталин) , всичко друго 100% евреи майка .
  • 19 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    не са 9 евреите в списъка ,но ги има което разбива на пух и прах руските теории как се борили срещо сорос!истината е че тия всичките нямат пукнат долар.съвсем сериозно,тва са назначени хора ,напълно неразполагащи с парите които уж са техни.парата цялата е на нисичкия човечец с монголоидните очички.тия просото са негови марионетки ,повечето от тях напълно некадърни за ситуацията в която уж се намират.затова и царя лесно ги сменя или назначава.то в русия затова и са бедни,чрез тези системиизтича огромна част от руското богатствоо през пръстите на тия дебелаци стигнали до милиардерството с целуване на г.з!

    Коментиран от #20

  • 20 веселяк

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Кво приказваш! Тръмп всяка сутрин по червения телефон иска от дребния 50 цента за поничка, че и в Америката парите са негови!
  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тръмп е едно недоразумение,но дори и тои не е в ситуацията на руските ужмилиардери.тия дебеланковци путин ги сменя като носни кърпи.я си спомни за ходорковски,березовси,чорни и т.н. милиардери които бяха наи-богатите преди тези.тия може да имат същата съдба в момента в които решат да откажат нещо на руския цар.дерипаска е много интересен пример как се лавира в руския милиардерски бизнес.въпросния милиардер първоначално не бе путинов любимец и бе докаран до фалит ,но после упоритото целуване и близане на г.з дадоха резултат и о чудо дерипаска стана отново милиардер!смешно ама и трагично особено за руския народ!
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    И тук важи правилото ! Важен е първия МИЛИАРД !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания