Last news in Fakti

11 Юни, 2020 18:22 2 125 2

Бивш служител на консулството на САЩ осъден на над 8 г. затвор в Турция

  • турция-
  • сащ-
  • консулство-
  • съд-
  • затвор-
  • топуз

Метин Топуз бе първоначално обвинен в шпионаж и опит за сваляне на правителството

Турски съд осъди бившия служител на консулството на САЩ в страната Метин Топуз на осем години и девет месеца затвор за подпомагане на терористична организация, съобщи държавната информационна агенция Anadolu в четвъртък. Това решение може да обтегне връзките между Анкара и Вашингтон, предаде Reuters.

Съдебният процес срещу Топуз е един от няколкото източника на напрежение между Турция и САЩ. През последните години двете страни, които са съюзници в НАТО, спориха също по отношение на политическите различия в Сирия и закупуването на руски противоракетни отбранителни системи от Анкара.

Топуз, който е в затвора вече повече от две години и половина, бе първоначално обвинен в шпионаж и опит за сваляне на правителството. През март обаче прокуратурата обяви, че той трябва да бъде оправдан по тези обвинения и вместо това да бъде осъден на до 15 години затвор за членство в терористична организация.

Топуз беше обвинен за връзки с длъжностни лица, които през 2013-а ръководеха разследване за корупция, като по-късно те бяха обявени за членове на мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Въпросната организация е обвинявана от Анкара за неуспешния опит за преврат през 2016-а. 

Работещият като преводач в Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) в консулството на САЩ в Истанбул Топуз поддържа тезата, че връзките му с лица, които по това време са заемали високопоставени позиции в полицията и съдебната система, са били просто част от служебните му задължения.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    0 1 Отговор
    Сашко да дръпнем по едно пико:)?
  • 2 Съвсем правилно

    4 3 Отговор
    Всеки работещ или работил за сащ може да бъде съден за връзки с терористична организация.
Новини по държави: