Last news in Fakti

12 Юни, 2020 19:20 13 588 130

Раздорът продължава! Изтребители F-35 за Турция стават американски (ВИДЕО)

  • f-35-
  • ф-35-
  • турция-
  • сащ-
  • с-400

До момента машините не са били доставяни на турска земя поради заплахата от американски санкции заради закупуването от страна на Анкара на руските противовъздушни системи С-400

Раздорът продължава! Изтребители F-35 за Турция стават американски (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция остава без самолети F-35, след като Комисията по отбрана към американския Сенат разреши на армията да запази шестте F-35, първоначално договорени за продажба на Анкара. Съгласно промени в годишния законопроект на Пентагона бяха отпуснати и 9,1 милиарда долара за закупуване на нови 95 самолета.

Предложеният от Комисията законопроект трябва да премине още няколко стъпки, преди да влезе в сила. Той обаче предвижда самолетите, предназначени за Турция, да бъдат модифицирани от американските военни.

До момента машините не са били доставяни на турска земя поради заплахата от американски санкции заради закупуването от страна на Анкара на руските противовъздушни системи С-400.

През юни 2018 г. два самолета бяха доставени във военната база „Люк“ край Финикс, Аризона, където на тях започна обучение на турски пилоти и механици да летят и поддържат F-35.

Ако бъдат поставяни пречки по въпроса за F-35, Турция ще направи необходимото, включително производството на собствен боен самолет, е заявил вчера турският военен министър Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник „Йени Акит“.

Турция поръча 100 от американските изтребители от пето поколение.

Анкара е и производител на около 7% от частите за американските изтребители. Според ръководителя на Дирекцията по отбранителна промишленост (SSM) на Турция Исмаил Демир изключването на страната от производствената верига и прехвърлянето на производството в други страни ще доведе до оскъпяване с около 7-8 млн. долара на бройка от самолетите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    62 31 Отговор
    Си задържат също и парите и КенФ-16 блок 70!!!

    Коментиран от #108, #113

  • 2 Амерска работа

    80 14 Отговор
    Взе парите и каза че ще видиме...
  • 3 Хасан

    69 53 Отговор
    Голяма работа, ние ще си разработим и произведем свои изтребители 5-то поколение.

    Коментиран от #13, #14, #59, #63, #95, #129

  • 4 Даммммм

    112 27 Отговор
    Яко са нагли америте-щом на втората по сила армия в НАТО им правят такива номера-не че ми пука за чалмите-ама нека всички да видят какво е САЩ да ти е съюзник...

    Коментиран от #111

  • 5 Джудже

    105 12 Отговор
    А парите ще връщат ли, че и ние чакаме едни самолети....Ако ни се разсърдят и на нас, да не останем с пръст в устата?

    Коментиран от #10

  • 6 Ганьо

    73 16 Отговор
    Всяко зло за добро, таман ще си произвеждат собствени и няма да са зависими. Нашите консерви Ф-ки ако ги прецакат какво правим...?

    Коментиран от #56, #128

  • 7 Behemoth

    30 8 Отговор
    Сега е момента да доплатим!
  • 8 Fenasi Kerim

    95 16 Отговор
    Такива са нашите американски партньори. Отказват да продадат Пейтриът. Въоръжават кюрдските групировки до границата с хиляди тирове с оръжие. Решаваш да си купиш руски вариант на Пейтриът и отказват да предадат изтребители които вече са платени. Навремето така шантажираха с дроновете Херон израелско производство. Хероните не ги продаваха и израелските партньори ги пускаха да прелитат над югоизточна Турция да разузнават къде са разположени терористи. После евреите информираха Анкара къде са разположени терористите. Едновременно пък информираха терористите къде е разположен аскера и гледаха сеир. Отделно пускаха модифицирани вредители / насекоми по обработваемите земи в Турция. С такива приятели и партньори от врагове нямаш нужда.

    Коментиран от #124

  • 9 бай Дончо

    33 8 Отговор
    Ся може да ги дадем на Гърция
  • 10 Другия с коня

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Джудже":

    То това е ясно,но ти проверявай все пак дали това в устата ти е Наистина пръст....Проверявай от време на време....

    Коментиран от #20

  • 11 Ххх

    33 20 Отговор
    Американските военни откроили цял комплекс от проблеми, свързани с бойното използване на F-35: невъзможност за използване на вграденото четирицевно оръдие GAU-22/A калибър 25 мм без съществена доработка, ограничени възможности за поразяване на движещи се земни цели, неефективна система за нощно виждане, неудовлетворителни характеристики на сензорите от авиониката и още много други. Към всички технически проблеми на изтребителя се прибавиха и така наречените „физиологични епизоди с пилоти”, при които рязко се влошава тяхното здравословно състояние по време на изпитанията. Американците са регистрирали вече 29 подобни инцидента. От тях 10 са станали през тази година, при това половината са възникнали от 2 май и 8 юни в авиобазата „Люк” в щата Аризона. В резултат полетите с F-35 са спрени, а след тяхното възобновяване са регистрирани още три „физиологически епизода”. В продължение на няколко месеца военни експерти са работили с пилотите, но причините за възникване на проблемите останали загадка. Симптомите наподобявали кислороден глад, но могат да свидетелстват за повишаване на равнището на въглероден диоксид в кръвта. Като възможна причина специалистите сочат нарушение на потреблението на кислород от тъканите на организма, декомпресионна болест и
    обезводняване. Кислородната система обаче се оказала изправна. Преди всичко от необяснимото влошаване на самочувствието се оплакват пилотите при модификация F-35A; при версия F-35C се случили само 5 „епизода”, а при

    Коментиран от #22

  • 12 Ххх

    29 13 Отговор
    Преди всичко от необяснимото влошаване на самочувствието се оплакват пилотите при модификация F-35A; при версия F-35C се случили само 5 „епизода”, а при F-35B – само 4. Някои пилоти категорично са отказали да изпълняват изпитателни полети с F-35.
  • 13 Дядо Вангел

    26 30 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    То хубаво ще разработите, ама коя година? Дотогава хората ще правят вече 7 поколение. Япония, която е много по напред технологично от Турция се отказа от собствения си проект за 5 поколение изтребител и купи Ф-35

    Коментиран от #23, #29

  • 14 898

    41 40 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    С какво бе, Асане,ще ги разработите тези изтребители?А, прибери таралежите малко!Израелците и сирийците ви знаят колко струвате!А наведи пискюла малко , че ставаш смешен вече!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жестоката истина

    57 10 Отговор
    Значи самолетите ще бъдат модифицирани за американските ВВС, смятайте какви боклуци продават на съюзниците! Със САЩ съюзник нямаш нужда от врагове! Платени самолети не се доставят на собственика, дано да не стане така и с нашите еф-ки!
  • 17 БАШ БОЙКО

    55 10 Отговор
    Турция ще излезе печеливша от ситуацията.Не ви продадохме хамерикански дронове направихте свои.Няма Пейтриът направихте Хисар.Няма ф35 стартирахте ТФХ.Няма подводници сега произвеждате по една всяка година и фрегати дори и самолетоносач за 2022 г.Свои хеликоптери танкове бр.машини ракети .Правите голяма конкуренция за военно производство на САЩ.Отваряте военни бази навсякъде и по арабските страни и си защитавате страната от голям кръг.Затварят излаза по море от Азия за Дарданелите и петрола и газта си осигуриха от Либия.И атомна централа си направиха Тия турци да не се готвят за война

    Коментиран от #41

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Запознат

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Хасане направо си го закопал!
  • 20 Джудже

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Това за пръста в устата е метафора, а това ти с какви неща може да си се оказвал в устата си е твоя работа и въобще не ме интересува.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 jorj

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Глупости на червени търкалета!!!!!!!
  • 23 Хасан

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Вангел":

    Тоя Хасан не съм аз ..значи Ф са свързани към централата ..ако не ти дадат код не можеш да ги използваш ..Турция ги иска да са независими и без код
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 кочинааа

    11 5 Отговор
    как беше...всички клякат на ердо хахаха
  • 26 БАШ БОЙКО

    20 5 Отговор

    До коментар #21 от "898":

    Бг.космонафт назначен от политбюро.Щом си толкова напред в космонавтиката защо плащаш сат.телевизия на Хеллассат или Тюрксат или Хотбирт или Тхор.Въпрос за отворко.Имали България собствен свой сателит и кога ще има и докога ще плащаме телевизия на развитите държави и до кога ще бъдем зависими роби

    Коментиран от #34

  • 27 Психиатър

    18 5 Отговор

    До коментар #21 от "898":

    Пич, много си зле още малко ще се изкараш и космическа сила! Нагъвай турския зарзават и по- спокойно да не си докараш някой инфаркт!

    Коментиран от #33, #40

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гумен Жадев

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Вангел":

    Тва дето си го написал беше 85-та, сега нещата в технологично отношение във въоръжението стоят по доста по-различен начин....Та искам да кажа решат ли, ще създадат...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Behemoth

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Леле ,ти да не си бил султан щото всички други са били негови роби като държавна концепция(и.б.аси ско.тувити жалки)
  • 33 898

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "Психиатър":

    Турски домати не ям, а инфарктите са за хора като вас!Безродниците!
  • 34 898

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "БАШ БОЙКО":

    Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.

    Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици[1]. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.

    Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

    Към 2020 г. спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони[2].

    Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта
  • 35 TRoskOt

    16 7 Отговор
    Нека не забравяме че след като французите създадоха пречки относно спътниците трците си ги направиха спътниците и подгониха ПКК'то по баирите и пещерите си.
    После си направиха и безпилотни самолетчета не само за разузнаване и придобиване на данни а и ги въоражиха и ги подгониха и с тях не само в страната си а и в Ирак, Ира и Сирия.
    Там след купуването на С400 се научиха да обезвреждат и руска противовъздушна техника в Сирия и го пролагат в Либия. Сега сигурно пробват някои други техники и в Либия. Говори се за малки дронове които са като камикадзе самоунищожава се заедно с целта а за в бъдеще са планирани да летат като ято от птици с изкуствен интелект за подялба и разпределение на задачите до пълно унищожаване на противната цел.

    Коментиран от #38, #100

  • 36 Духовник

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Всички сме раби божи, чадо.
  • 37 Някой си пише

    2 6 Отговор
    Договора е между парламентарен и там не е споменато за каквато и да е забрана за придобиване на други въоражения например с400 а и турция е получила 89 бр. ф35. Някой си пише нещо.
  • 38 898

    3 14 Отговор

    До коментар #35 от "TRoskOt":

    Да де, на израелците в ръчичките са!Всичко е тяхна технология,само да кажат е дроновете им умряхя! Китайците ,ако не дават части ,съвсем!

    Коментиран от #39

  • 39 TRoskOt

    11 3 Отговор

    До коментар #38 от "898":

    Те се научиха да си ги правят именно заради израелците щото техните дронове им даваха данни със закиснение. А да бомбиш раион дето са се изтеглили терористите си е било пълна глупост хабене на нерви и пари.

    Коментиран от #43

  • 40 223

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "Психиатър":

    Я, посочи име на един турски космонавт!?

    Коментиран от #44, #45

  • 41 Язе

    15 22 Отговор

    До коментар #17 от "БАШ БОЙКО":

    Турция не е сред страните които имат право да са самостоятелни и са се въоръжават със собствено оръжие. Просто ще ги сринат, ако пак не взимат от дума ще ги обявят за терористи и ще ги докарат до сирийски вариант. Никой не иска нова световна сила. Китай също не долюбва турците, заради уйгърите. За Русия да не говорим... Запада вече им крой дървеното пардесю. Напрактика, Турция няма приятели и съюзници, на ръба са на война с Гърция, затънали са в Сирия и Либия имат проблеми със всичките си съседи, с изключение на нас. Икономиката им е пред колапс. Лирата пада, курорт тази година може и да няма. А техниката която произвеждат е доста некачествена. Ердоган ще ги погребе, сега се мъчи да върне исляма като държавна религия. Край със светската държава. Ислям = упадък.

    Коментиран от #48, #49, #50, #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 898

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "TRoskOt":

    Друг път сами!
  • 44 Нане

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "223":

    А требе ли сички да фърчиме у космосо? А тея дека фърчът, немат ли си жени да се занимават с тех, та се занимават с космосо?

    Коментиран от #53

  • 45 TRoskOt

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "223":

    Е какво става с Иван Иванов космонавта на България.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Първо трябва да знаеш 1

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Constantinopol":

    Според програмата на НАТО за споделяне на ядрените оръжия, неядрени държави могат да разполагат и складират на своя територия чужди бойни глави, както и да ги адаптират за хвърляне от собствени самолети. Такива страни са Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия. До 2001 Гърция също имаше американски ядрени оръжия на своя територия, а до 80-те и Канада. В Турция в 4 бази има над 50 ядрени бойни глави и ако визираш българия да прати бомба тя има 0.
  • 48 Па язе

    6 5 Отговор

    До коментар #41 от "Язе":

    Как да опонирам на твоите глупости, трябва да съм 100 пъти по глупъв. Не си пожелавай ислямска държава за съсед
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахаха

    12 13 Отговор

    До коментар #41 от "Язе":

    Никой не мое да пръдне на Турция,просто не виждам някоя държава освен сащ,така че турчина само мачка,па нещастния булгаран може да го накара да му направи свирчока за 5 лв хахахаха

    Коментиран от #60, #130

  • 51 Гост

    4 1 Отговор
    Пара не се връща.
  • 52 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Язе":

    Яси Язе,ковид-19 ти е взел акъла,ако искаш аз мога да ти дам,имам в излишък и даже ми прелива мозъка.сега да те питам нещо може ли?
  • 53 Браво пич

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Нане":

    Е тва е,дай да летим ся всички хахахаха😅😅😅
  • 54 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    тва едва ли учудва някого.след като султана раздаваше османски шамари го лишиха от технологии.за сметка на това гърците ще могат да закупят от въпросните самолети,израел също има.
  • 55 Дело Ердоган

    9 12 Отговор
    Няма проблем с F-35. Няма пари. Турция се е изпотила за да намери 10 милиарда за да избегне МВФ и все още не го е избегнала. Следват големи трудности. Турската икономика се връща към 70-те години, казват турски експерти. Голяма бедност идва в Турция.
  • 56 Бай Ганьо

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Те и да не ги спрат за какво са? Ограничено оборудване, патрулни с възможност да пускат бомби а не да ги изтрелват. Ще се молите за грипените, вече щяха да летят над България с ракети а не с бомби. Как ви омаяха герберите с оня свръх дебелия.
  • 57 Ананолий Стайков

    13 2 Отговор
    Да беше прочел поне статията , която е поместена тук! Поръчката е 95 ф35, различни модификации вертикално излитане, къса писта, кораб, земя-земя, конвенционални имено от които 6 бр. са спрени. Но и този въпрос е уреден в договора няма клауза с условия при евентуално друго въоражение да се конфискуват определен брой самолети. Между народния хулиган Тръмп стана и рекетьор.

    Коментиран от #58

  • 58 Инж Илич

    6 11 Отговор

    До коментар #57 от "Ананолий Стайков":

    Да си купят Сута или Грипен Ама бай Ердоган не ще и да чуе за измислени фърчила
  • 59 Хасан-е искам да тъ питам :

    13 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Макар и мюсюлманин твоята родина не е ли България ? Що толкова съ кефиш на Турция ? Все едно гледам малко дете на което яйце му белят. Щом Турция ти е на сърцето що не отидеш там на спокойствие , а нас ни остави тука да се мъчим.

    Коментиран от #66

  • 60 сссс

    11 11 Отговор

    До коментар #50 от "Хахаха":

    Те сирийците със всичките им дронове ги опердашиха,че чак ходиха до Московията да клякат на северния цар да ги спира,щот папер не остана от аскера!Ама ,ти не се тревожи, пиши си и си вервай!
  • 61 Без F35

    4 7 Отговор
    И без С400 защото руснаците не дават техните ракети да се използват без тяхно разрешение и те на практика не могат да излетят. Турците 4 години ги чакаха, сега не могат да ги вдигнат! Какъв си го натресоха с руснаците, същото и с газта ще стане и силно се съмнявам, че руска газ ще тръгне някога на Запад повече!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 🙊🙉🙈

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хаххаха егати вица 🤣🤣🤣 човек само си пусни как зареждат F22 raptor с муниции а той е на въоражение доста отдавна... Виж само това... Знаеш ли кога Турция ще има собствен самолет 5 поколение когато другите ще имат колонии на други галактики! Електроника, двигател как да стане то да не е копие, лък, ятаган... То това хвърчи баце...

    Коментиран от #65, #68

  • 64 fermera

    11 1 Отговор
    Турция си произвежда сама безпилотни самолети и доста добре се справя.Ние платихме 84 милиона за ремонт на СУ 25 който са безперспективни.В съвременните конфликти е важно да получаваш информацията в реално време и а нанасял точни удариПропуснахме да имаме SAAB ERIEYE с Грипен С както ги придоби Тайланд а се поставихме в зависимост от САЩ.
  • 65 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #63 от "🙊🙉🙈":

    Само с опорки не става. Чети, информирай се и може да преминеш от каменният век в следващия. За Турция не мисли, тя е светлинни години пред теб.

    Коментиран от #70

  • 66 Е що да не се кефи?

    11 6 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан-е искам да тъ питам :":

    Ти като се кефиш на рукочината що не идеш в руския "рай" Ами се мъчиш тука?

    Коментиран от #82

  • 67 На Турция Ф35 не и трябва за да мачка

    7 4 Отговор
    Терористите в Сирия и Либия, както се доказва и в момента и както самият Путин го анонсира с капитулацията която за всерусийски срам подписа насред Москва на 5 март.
  • 68 Да бе да

    9 4 Отговор

    До коментар #63 от "🙊🙉🙈":

    Е то хвърчи бе баце,и за дроновете така казваха,че не могат турците,и кво стана? Турците влезнаха в тройката,ти нещо бъркаш турчина с Ганьо със свинските цървули хахаха

    Коментиран от #69, #71

  • 69 🙊🙉🙈

    3 8 Отговор

    До коментар #68 от "Да бе да":

    Ти се бъркаш дронове има и Китай! Ама това което правят Израел и САЩ като качество е на светлини години... Няма как да стане... Най основния ко понет двигателя, кой ще ви го направи? Вие ли с коя патентована технология? Понеже всичко е патенти и не ми говори ние ще си го измислим понеже трябва да се плащат лицензи ако ви го дадът! Да не говорим за радари, оръжейни системи, кодове на компютри и всичко... Първо направете конвенционален без да е на базата на f16 и после си мислете за друго.... Тук е мястото да смомена за интелектуалния капацитет на нацията... Просто САЩ дръпна ха най умните хора до които се докопаха... И това сега се отплаща... Няма как която и да е държава да ги стигне в момента... И имай в предвид в момента се строят 6 поколение! Там работата е с изкуствен интелект! Няма как... Дрон и то елементарен..

    Коментиран от #72

  • 70 🙊🙉🙈

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Хахаха":

    Аз чета и ще чета повече от цялата ти рода взета заедно! Ти чети понеже са ви чужди много неща! Мога да ти говоря чисто технически и с примери, да не говорим, че съм пресъствал как туркиня вербува БГ турци обучени от БГ университет да ходят да работят в Турция... Така че моля те по сериозно! Знам точно до къде им са възможностите!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 А бе брат

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "🙊🙉🙈":

    Много си далеч,защо пишеш глупости?толкова ли ти е трудно първо да влезнеш в интернет и да получиш информация за двигателите,кой ги произвежда и т.н.аман значи писнало ми е от прости хора

    Коментиран от #73, #75

  • 73 🙊🙉🙈

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "А бе брат":

    Не ги произвежда Турция!

    Коментиран от #74

  • 74 Е кажи

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "🙊🙉🙈":

    Кой ги произвежда?

    Коментиран от #77

  • 75 🙊🙉🙈

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "А бе брат":

    Според теб конструкция какво значи? Това може да са метали детайли! Да уточним "брат" Нали не вярваш, че лотхиит Мартин са възложил на Турците да ПРОЕКТИРАТ двигателя за F35? Алоо Хюстън! Според мен чисто ти се губят термини в главата.. Виж пак какво значи конструкция! В Интернет и каква е разликата от думичката проектиране...

    Коментиран от #76

  • 76 Аз не съм

    8 4 Отговор

    До коментар #75 от "🙊🙉🙈":

    Казал че турците произвеждат двигатели на ф-35,турция произвежда над 900 части,но не и двигател.ние изобщо спорим за дроновете,а не за ф-35,аз ти казвам че дроновете са турско производство включително и двигател и обърни внимание влизат в тройката,даже израел и сащ признаха преди 2 сед че турските са по добри от всяка гледна точка,конструкция,технология,двигател.те хората сами си признават,а ти твърдиш че са некачественни и че не са турски двигатели.знам че не ти харесва това,мразиш турците,ама дай по реално да погледнем на нещата,Турция не само дронове,тя си произвежда абсолютно всичко и с последна технология,ся защо ме караш да ти пиша?влез в гугъл и виж кво правят турците

    Коментиран от #78, #126

  • 77 🙊🙉🙈

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Е кажи":

    За General Electric да си чувал? GE! Разберете едно лаладжии на света няма човек който да повери технологии ей така... Найстина сте не образовани...
  • 78 🙈🙉🙊

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Аз не съм":

    Ти не правиш разлика между дрон и изтребител 5 поколение! Разликата е в скороста която развиват БЕЗ ФОРСАЖ на двигателя! Тази технология е достъпна на малко производители и е патентована... Двигателя е най малкия проблем за производството на подобен самолет... Едно е пропагандата други е наистина да го направят... Те не могат да произведат самолет, който да се бие срещу f16.. Френския refal e на базата на ф16...

    Коментиран от #80, #85

  • 79 Мусайбе Али

    6 2 Отговор
    Турция купи на американската армия 5 истребителя е това е съюзник 😂😂😂

    Коментиран от #84

  • 80 А бе

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "🙈🙉🙊":

    Човек,за кви изтребители ми говориш? Ти първо ми кажи какви са двигателите на байрактар,кой ги произвежда и т.н,недей ми дрънка глупости,нали си разбирач кажи ми какъв двигател има байрактар?мен кво ме интересува general electric

    Коментиран от #81, #94

  • 81 🙊🙉🙈

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "А бе":

    Ти не правиш разлика! Какво да ти казвам... Има разлика.. Дрона е най ниското стапало... И нали не си въобразяваш, че те са го проектирал самички... Както дето имат заводи за коли алоо хората имат заводи... И в тези заводи е индустриална революция 4.0 работа на тъмно... Там турчин проектант няма пич.... Всичко с роботи и преси ама немски... Разликата между качествената преса и турската е че инструментите много бързо се износват, чупят се и струменти, колкото работи толкова е в ремонт! Виж само немска 6 ос а машина... И спри да си мечтаеш...

    Коментиран от #83, #97

  • 82 Аз не се кефя на никой

    0 3 Отговор

    До коментар #66 от "Е що да не се кефи?":

    Но си обичам родината макар че и тя си има кусури
  • 83 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "🙊🙉🙈":

    Дрона е най ниското стъпало па само 4 държави могат да произвеждат дронове,алоо какво говориш,недей да бягаш от темата,за кви заводи и коли почваш?искаш да кажеш че в турция няма заводи ли? А за ТОGG кво ще кажеш?електрически автомобил нещо да ти говори?остави сега заводите,ти не ми отговори какъв двигател има байрактар и кой го произвежда?нали затова спорехме?ако не намериш отговор аз ще ти пратя линк да почетеш

    Коментиран от #87

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 малко това онова

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "🙈🙉🙊":

    Глупости.Изтребител от 5-то поколение въобще не е само да развива скорост без форсаж.Дефиницията за изтребител от 5-то поколение попринцип се определя от САЩ като водеща технологична сила в тази сфера.Изтребителя трябва да има всички аспекти на стелт, дори когато е въоръжен, радар с ниска вероятност за прихващане (LPIR), високопроизводителни въздушни рамки, усъвършенствани функции на авиониката и високо интегрирани компютърни системи, способни да работят в мрежа с други елементи в бойното пространството за осъзнаване на ситуацията.Между друтого единствено американците могат да правят и специални двигатели за стелт самолетите и дроновете,а това е едно от изискванията за 5-то поколение.Никоя друга държава няма знанията да направи подобни двигатели.

    Коментиран от #86

  • 86 🙊🙉🙈

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "малко това онова":

    Да! Аз дадох само пример с двигателя... Понеже някой хора са отворени и Турция щяла да си направи свой! Знам всичко това и знам, че ф117 е произведен в края на 70те... Относно концепцията за стелт се размива... Единствения стелт изтребител с пълно въоражение е F22... Но той е скъп за подръжка...

    Коментиран от #88

  • 87 🙊🙉🙈

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Да да":

    САЩ, Израел, Русия, Китай, Индия... Така че споко... Алоо

    Коментиран от #89, #90

  • 88 Аз не съм казал

    4 0 Отговор

    До коментар #86 от "🙊🙉🙈":

    Че Турция ще си направи свой,а и се говори за ТFX 5-то поколение,но не съм наясно с двигателя му,затова и не споря,ти сменяш темата постоянно,с теб си спорехме за двигателя на байрактар,ти така и не ми отговори какъв двигател имат и кой го произвежда
  • 89 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "🙊🙉🙈":

    Обаче я виж турските май влизат в тройката като технология,та учудващото е,че и сащ и израел си признаха че турските са по добри от тяхните,така че споко

    Коментиран от #92

  • 90 Да да

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "🙊🙉🙈":

    И за последния AKINCI само да те питам,имаш ли инфо какво представлява? Или и той не става за нищо

    Коментиран от #91

  • 91 🙊🙉🙈

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "Да да":

    Човек виш глобъл холк, и американските и еврейските дронове.... Това нещо е изостанали по замисъл... И е витлов!
  • 92 🙊🙉🙈

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Да да":

    Пропаганда!

    Коментиран от #93

  • 93 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "🙊🙉🙈":

    Добре,предавам се. Ти знаеш ли какъв си? Като турската партия CHP,винаги против.Te казват каквото и да направи AKP за Турция ние винаги ще сме против)))
  • 94 Пропелераа

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "А бе":

    Двигателя на байрактара е rotax 912 повече информация в интернет

    Коментиран от #96, #109

  • 95 Кънчо Путкодеров

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Какво ще разработиш с тази проста глава освен баклава.
  • 96 🙊🙉🙈

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Пропелераа":

    Това ясно, как да му обясни човек, че няма нещо което да не е патентовано и даже да не е те нямат капацитета да го проектират сами... Плащат и им доставят нужното!

    Коментиран от #98, #101

  • 97 Въднъж тлупав винаги глупав

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "🙊🙉🙈":

    Един пример за човешки ресурси. Турското правителсво преди 10г. отправи призив към високо квалифицирани технически лица да се върнат в Турция, като им бяха обещани високо заплащане и др. облаги. Миналата година такъв призив отправиха към медици заради короно вируса, около 60000 се върнаха. Лесно може да се провери в интернет.

    Коментиран от #127

  • 98 Поредица

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "🙊🙉🙈":

    Турция проведе успешни тестове с първата, изцяло нейно производство, крилата ракета с морско базиране, съобщи Yeni Safak.
    Тестът е направен с кораб, произведен от турската програма за военни кораби. Ракетата е известна като „Атмака“.
    Тя трябва да замени американската противокорабна ракета Harpoon. Смята се, че ракетата е високоточна, като може да бъде монтирана патрулни лодки и фрегати.
    Тя е устойчива на атмосферни влияния и противодействия. Тя има достъп от 200 км.

    Коментиран от #99, #104

  • 99 Малко затвори уста и почети,голям мързел

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Поредица":

    В нчалото на века Турция опитваше да си набави дронове от Съединените щати и Израел. Днес е втора в света по употреба на безпилотни устройства с оръжия, способна - досущ като САЩ - да убива с тях отвъд границите си, но и в страната, ако се наложи.
    Кратката (засега) операция на Турските въоръжени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, спряна с разговор в Москва, показа, че Анкара е способна да влезе в схватка с тях и да унищожава противникови цели, когато има риск за турски войници в чуждо въздушно пространство. Нещо повече, месеци преди демонстрацията на тази бойна мощ компания със специална връзка със семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изнася тези технологии в Либия, поръчки има за Катар и Украйна в момент, когато износът на турската оръжейна индустрия е сред най-бързо растящите в света, а развитието на технологиите налага нова представа за конфликтите на бъдещето - войни без войници на терен. Безпилотни апарати не са били досега гръбнакът на подобна въздушна кампания.
    Как се стигна дотук? С комбинация от щастливи съвпадения и упорството на турчин, върнал се от Масачузетс.
    Колко е трудно да си внесеш дрон
    Военните дронове не са нищо ново като машини за разузнаване и убийство без риск за пилота, макар че досега една държавна армия не бе ги използвала на такова ниво срещу друга армия. С изключително прецизните си камери, радари и системи с лазерно насочване те летят бавно и могат часове наред да наблюдават отвисоко, а команд
  • 100 ???

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "TRoskOt":

    Ти какво си пушил днеска аркадаш?
  • 101 Малко затвори уста и почети,голям мързел

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "🙊🙉🙈":

    В началото на века Турция опитваше да си набави дронове от Съединените щати и Израел. Днес е втора в света по употреба на безпилотни устройства с оръжия, способна - досущ като САЩ - да убива с тях отвъд границите си, но и в страната, ако се наложи.
    Кратката (засега) операция на Турските въоръжени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, спряна с разговор в Москва, показа, че Анкара е способна да влезе в схватка с тях и да унищожава противникови цели, когато има риск за турски войници в чуждо въздушно пространство. Нещо повече, месеци преди демонстрацията на тази бойна мощ компания със специална връзка със семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изнася тези технологии в Либия, поръчки има за Катар и Украйна в момент, когато износът на турската оръжейна индустрия е сред най-бързо растящите в света, а развитието на технологиите налага нова представа за конфликтите на бъдещето - войни без войници на терен. Безпилотни апарати не са били досега гръбнакът на подобна въздушна кампания.
    Как се стигна дотук? С комбинация от щастливи съвпадения и упорството на турчин, върнал се от Масачузетс.
    Колко е трудно да си внесеш дрон
    Военните дронове не са нищо ново като машини за разузнаване и убийство без риск за пилота, макар че досега една държавна армия не бе ги използвала на такова ниво срещу друга армия. С изключително прецизните си камери, радари и системи с лазерно насочване те летят бавно и могат часове наред да наблюдават отвисоко, а коман
  • 102 Поредица

    2 1 Отговор
    Първият изтребител турско производство ще може да направи първия си полет през 2023 г. Това заяви заместник – ръководителя на турския военно – технически комплекс Джелал Сами Тюкфечи, цитиран от агенция Анадола.
    Той заяви, че Турция е станал лидер във военните разработки през последните 15 години. В момента страната работи по много собствени разработки, включително и върху домашен изтребител.
    „Новите изтребители ще заменят F-16, които трябва да бъдат изваден от въоръжение до 2030 г. Разработката на новия изтребител се извършва под ръководството на военния комплекс. Вече работим по създаването на модерен изтребител“, заяви Тюкфечи.
    Очаква се разработката да продължи 5 години. След това ще започнат и тестовете на изтребителя.
  • 103 Поредица

    1 0 Отговор
    Анкара възнамерява да подсили Военноморските си сили с самолетоносач, който ще бъде проектиран и построен в Турция.
    Това обяви днес (3 юли) президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган по време на церемония по пускането на вода на корветата – родно производство „Къналада“, предава ТАСС.
    „Към 2023 Турция е длъжна да придобие независимост от чуждестранните компании във военната индустрия. Ще построим собствен самолетоносач. Длъжни сме да станем един от лидерите в корабостроенето, а самолетоносачът вече не представлява далечна мечта за нас“, заяви турският държавен глава.
    Корветата „Къналада“ е построена в рамките на проекта MILGEM (Milli Gemi - „Национален кораб“). Програмата, насочена към развитие на турската корабостроителна индустрия във военната сфера, започва още през 1996, но заради недостиг на средства реализацията на конкретни проекти се забавя във времето. Така пускът на вода на първия тестов кораб, произведен в страната - корветата „Хейбелиада“, се осъществява чак през октомври 2008.
    По думите на Ердоган „Турция вече е реализирала 14 проекта за военни кораби, остават още 10“.

     

    Коментиран от #105

  • 104 🙊🙉🙈

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "Поредица":

    Сравни въпросната ракете с френска! Не случайно ти го казвам.... Знам но те действат на принципа как са го направили...и нямат достъп до съвременни технологии..

    Коментиран от #106

  • 105 🙊🙉🙈

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "Поредица":

    В кой свят живееш? Това твоето е дефиниция за пропаганда... Само едно ще ти кажа технологично сега се учат! "Първия самолет" ти няма как да си лидер когато правиш за първи път нещо... САЩ имат томахок от 80те, стелт от края на 70те, а Турция въобще не на нивото а лидер... Пусни си клипче на самолетоносач.... И спри да говориш глупости... Ок има армия ама спрете с това преувеличени... Пак казвам в един отбор сме, но реалните неща стоят по друг начин! Света се управлява от долара!

    Коментиран от #107

  • 106 Глупавия винаги глупав

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "🙊🙉🙈":

    Живей си живота, мисли си че е тъй, макар че ти го написах и мога да ти дам и линк но по ми е угодно да си останеш такъв.

    Коментиран от #112

  • 107 Света се управлява от долара?

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "🙊🙉🙈":

    САЩ ще се разпадне.
  • 108 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    F16...КАЦАТ В ДОБРОСЛАВЦИ...2023г
  • 109 A бре

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Пропелераа":

    Какъв rotax 912 ,дай линк че двигателя на байрактар е rotax 912,па аз после ще ти дам линк че двигателя на байрактар е PD-170,на 100% турско производство,толкова ли сте тъпи,има толкова много даже видеа в ютуб
  • 110 4567890

    1 0 Отговор
    сиги 3 дана ше мятат гьобеци и ше удрят чалмите у земята от кеф че са се отървали от тях. а колко пари са спастрили? моат си купат мигове сута . кот си искат.
  • 111 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даммммм":

    Те що взимат руско? Ай са да губят пари
  • 112 🙊🙉🙈

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Глупавия винаги глупав":

    Е да през призмата на средното образование... Баце доста техническа мисъл ти липсва... Ако бе поне малко чел, не пропаганда... Щеше да знаеш, че света не е толкова прост... И само турците си въобразяваш, че можете да си направите ей така нещо без да плащате патенти, авторски права... Не случайно съществуват Роус ройс, която е една от най добрите производители на реактивни двигатели не на коли! GE и така на татък! Знаеш ли винаги съм гледал с насмешка на това ващо аз мога всичко, а очевидно не е така... Пример турска компания за производство на аварийни дизел генератори с дизел на JBL и синхронен генератор на АББ... Не не са турски само контейнера е турски братчед! И куп такива неща! И ако не плащате патенти не можете да продавате!

    Коментиран от #114, #115, #116, #120

  • 113 БАРО

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ходи се мушкай Русия
  • 114 Без да четеш си оставаш невежа

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "🙊🙉🙈":

    Български сайт и за тук кажи че е пропаганда "maritime.port.bg – ВМС / Корабостроене"

    Коментиран от #117

  • 115 Няма да те просвещам

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "🙊🙉🙈":

    Много се хвалиш а си говориш с чорапите, имам достатъчно високо образование.
  • 116 Я малко светлина не от теб

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "🙊🙉🙈":

    За "дизел на JBL" линк
  • 117 Тази новина

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "Без да четеш си оставаш невежа":

    Е от 2011 год,сега вече турците са почнали даже производство на подводници Без персионал,като дроновете

    Коментиран от #118

  • 118 ????????

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Тази новина":

    Какво си написал? страхотен коментар. Продължавай така, много си умен!!!!

    Коментиран от #121

  • 119 Да знаете

    2 1 Отговор
    Че Турция произвеждаше самолети още през1935 година, даже през тези години са придадени на Иран. Египет, даже и на Дания
    Но когато Турция се приема в НАТО през петдесете години Американците , казват че за по евтино ще им дават Самолети, кораби, танкове с една дума въоръжение даже известна част. Ще са дарения
    Тогава се. Складират самолетите в Кайсери, корабите в Гьолдук и с една дума рухва военната индустрия започната от Кемал АТАТЮРК
    Сега по време на Кипърския проблем бе наложена амбарго на Турция и се реши да се започне пак национална турска военна и дустрия
    Напредва бавно но славно
    Да кажа и това, когато живеех в Б Г по време на комунизма вестник отечествен фронт/ Имаше такъв вестник/ писа че С А Щ налагат амбарго на Турция защото са направили взривното устройство на Пакистанската Атомна бомба
    Имат възможността да си направят и ядрени оръжие и на един западен лидер Ердоган кажа:
    Вие и сте ядренно оръжие, защо пречите на нас да си направим ама да знаете ,че и ние ще си направим ядреното оръжие
  • 120 Много си начетен

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "🙊🙉🙈":

    "Не случайно съществуват Роус ройс"
    Изказ на постоянен клиент в селска кръчма.
  • 121 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #118 от "????????":

    Не е за вярване нали?шокиран си знам,и аз се шокирах,но аз вярвам на Ердоган,защото той не лъже,както лъжат всички лидери
  • 122 dsсса

    1 0 Отговор
    Санкция е, когато не купуваш от някого. Когато не продаваш на някого е глупост.
  • 123 USA Крадци

    2 1 Отговор
    По големи терористи, убийци и краци от Американиците има ли на този свят?

    Коментиран от #125

  • 124 Алекс

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Fenasi Kerim":

    На кюрдите трябва да им дадат каквото могат, този турски гнет трябва да приключи там!
  • 125 Алекс

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "USA Крадци":

    Има, има!
  • 126 Няма къща в Барцелона

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Аз не съм":

    Гъгъл каза, че турците правят хубава баклава и локум.
  • 127 Няма къща в Барцелона

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Въднъж тлупав винаги глупав":

    Проверих, оказа се че лъжеш. Миналата година почнали да се борят турците с корона вируса............значи се е появил първо в Турция и след това в Китай.
  • 128 3DAttack

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    то да е баклава да я направят ама не е
  • 129 КАСАПИНА

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    С камшично задвижване ли ще е?
  • 130 Слънки

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хахаха":

    Българите нагъват огромни дюнери в турция, а на турчолята им текат лигите, рупат скапани турски танкове и скраб Ц400.
Новини по държави: