Last news in Fakti

16 Юни, 2020 11:55 1 290 0

Сърбия и Косово разменят обещания

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • косово

Двете правителство вървят към големи преговори

Сърбия и Косово разменят обещания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия обмисля временно спиране на кампанията за оттегляне на признаването на Косово, като очаква страната да спре да търси членство в международните организации. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от B92.

Изказването идва след публикация на специалния представител на САЩ. Твърдението е, че Ричард Гренел е получил уверение от сръбските представители, че кампанията за оттегляне на признаването ще бъде спряна.

В същото време правителството в Косово е завило, че временно ще прекрати търсенето на членство в международни групи. Дачич заяви, че тези обещания са сръбската позиция от дълъг период.

Сръбското правителство обаче все още не вярва напълно на обещанията. Припомня се договорът за Общност на сръбски общини, който не се изпълнява до днес.

Очаква се косовското правителство да оттегли своите молби за членство в международни групи, за да има преговори. Планът е лидерите на двете страни да се срещнат в САЩ.

Новото правителство на Косово вече обяви, че е отворено за преговори със Сърбия, за да могат и двете страни да търсят влизане в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: