20 Юни, 2020 16:23 1 961 18

Европа да не спира, а да управлява миграцията

  • бежанци-
  • мигранти-
  • ес

Пандемията Covid-19 засенчи бежанската тема, но с разхлабването на ограничителните мерки и настъпването на лятото зачестяват съобщенията за натиск по външните граници на ЕС

Европа да не спира, а да управлява миграцията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес е международният ден на бежанците. 80 милиона души по света са напуснали родината си, защото бягат от военни конфликти или от глад и мизерия. Данните оповести ООН тази седмица. Пандемията Covid-19 засенчи бежанската тема, но с разхлабването на ограничителните мерки и настъпването на лятото зачестяват съобщенията за натиск по външните граници на ЕС.

Темата миграция, така болезнена за Германия и канцлера Ангела Меркел, намери индиректно място сред приоритетите на Берлин за предстоящото европредседателство - Африка е един от водещите външнополитически акценти през втората половина на годината.

За тази ахилесова пета на Европа Весела Владкова разговаря с Килиян Клайншмид, дългогодишен служител на ООН, работил за Върховния комисарят за бежанците в почти целия свят, включително и като ръководител на най-големия бежански лагер в света „Заатари“ в северна Йордания.

Клайншмид съветва австрийското правителство по време на бежанската криза преди пет години, а след това работи в екипа на германския министър за развиващите се страни. А в момента работи върху разрешаването на бежанския проблем в съседна Гърция, също останал в сянката на пандемията Covid-19.

„Пандемията се отрази много лошо на бедните хора по света. Това, разбира се, обостря конфликтите, а в същото време работата на хуманитарните организации е ограничена. Положението на бежанците е още по-критично, защото в повечето случаи те пребивават в чужда държава нелегално, изкарват прехраната си нелегално и са първите, които в такива кризи остават без препитание“, каза той за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

- От гледна точка на Европа кой конфликт и регион са особено критични? Знаем, че миграционната тема е една от най-чувствителните в ЕС, способна дълбоко и трайно да раздели страните-членки.

- Естествено, Сирия все още „произвежда“, ако мога така грубо да се изразя, най-много бежанци. Но освен Сирия, по света има още много кризи, които остават скрити за Европа. Например войната в Йемен и особено конфликта с джихадистите в Сахел-Сахарския регион, който става все по-ожесточен. Такива конфликти водят до миграция в самата Африка, но европейците все още не са засегнати от тези движения.

По принцип бежанците винаги търсят убежище близо до родината си. От 80-те милиона бежанци по света, за които съобщи ООН, 50 милиона всъщност са вътрешни мигранти. Така че европейците трябва да сме наясно, че виждаме и сме засегнати от една много малка част от световната миграция.

- Когато говорим за бежанци, обикновено смятаме, че те бягат от война или глад. Какви други причини карат хората да загърбят досегашния си живот?

- Миграцията е дълбоко залегнала в човешката история. Ако се върнем назад във времето, трябва да признаем, че човечеството дължи част от напредъка си на преселенията. В днешно време една от основните причини за миграция са климатичните промени. Но има и още нещо.

В много райони на света условията за живот не съответстват на модерния начин на живот в XXI век. Когато в родното ти място няма работа и образованието е лошо, а благодарение на дигиталния свят знаеш, че на друго място можеш да имаш повече шансове, тогава това друго място те привлича с магическа сила. Така стигаме до урбанизацията, която тече в момента почти навсякъде по света.

В средата на века жителите на урбанизираните територии, т.е. градовете, ще са с три милиарда повече. Това води след себе си проблеми, като маргинализиране на придошлите мигранти, които остават изолирани в отдалечените градски райони. Така възникват бедняшките квартали, където престъпността расте, а инфраструктурата се руши. Тези процеси в момента се наблюдават особено ясно в Африка, където в някои градове броят на жителите скача с по един милион всяка седмица.

- Африка намери място сред приоритетите на Германия за започващото през юли европредседателство. Прозира ли страхът от нова бежанска вълна към Европа?

- Да, това е реакция на страха, който изпитва Европа от нова бежанска вълна от един континент, който преживява в момента внушителен преход. Африка не произвежда само мигранти. Но е факт, че много африканци търсят по-добър живот за себе си и семействата си и се отправят към Европа. А това праши европейците.

Липсва ни модерен миграционен мениджмънт. Европа е застаряващ континент, ние имаме нужда от работна ръка. Ако искаме да запазим стила си на живот, трябва да внасяме работна сила. Така че Европа има нужда от разумна и модерна миграционна политика. Тя не трябва да спира миграцията, а напротив - да управлява легалната миграция.

- Как трябва да изглежда тази нова миграционна политика?

- Критиците на миграцията твърдят, че в Европа пристигат хора, които нямат право на закрила. Това е така. Затова смятам, че трябва да управляваме миграцията. И тя да е легална. Защото Европа има нужда от тези хора за своята икономика. Модерната миграционна политика прави разлика между бежанци, които имат нужда и право на закрила, и икономически мигранти.

Политиката на блокиране, на изолиране, която води Европа, не е продуктивна и не може да е дълготрайна. Трябва да гледаме в бъдещето. Демографската ситуация ни принуждава да мислим за работна сила - независимо дали квалифицирана и не.

- Европа ще продължи ли да работи по модела „помагам ти, за да си помогнеш сам“, който предполага, че подобряването на условия на живот на място, в конкретния случай в Африка, ще откаже хората да търсят по-добър живот другаде?

- В тази философия виждам известна доза наивност. Позволявам си да го кажа, защото съм съветвал няколко западноевропейски правителства. Не можеш да очакваш, че африканските младежи ще се задоволят с това, да останат да живеят в селото си, където условията на живот малко са се подобрили благодарение на различни европейски проекти. Нещата са се развили на друго, по-високо ниво - говорим за модернизация, дигитализация, образование, модерни работни места и професии на бъдещето. Европейската миграционна политика често загърбва това развитие и се осланя на стари клишета. Затова смятам философията „помагам ти, за да си помогнеш сам“ за отживелица.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    19 2 Отговор
    Европа да управлява "миграцията"(еврейска эаповед да се нарича така) под кодовото име "Хилъри".
  • 2 Без сантименти

    15 6 Отговор
    Ай бегайте бе-ако "цивилизованият свят" не правеше цветни революции,преврати,демократизация,арабски пролети и т.н....НЯМАШЕ да има такава миграция----ФАКТ.....
  • 3 Диверсант

    28 0 Отговор
    Хиляда пъти питам.. ЗАЩО КОРАБИ С НЕМСКИ ФЛАГОВЕ СТОВАРВАТ НЕГРИ В ИТАЛИАНСКИ ПРИСТАНИЩА А НЕ В ХАМБУРГ
  • 4 Иван

    16 1 Отговор
    Пред сатанинския ционистки Европейски Парламент да напишат:Дойдох,видях,той умря!!!
  • 5 😰😢😥😎

    7 1 Отговор
    Да спрът вонните действия‼Да оставят тези мигранти на спокойствие.Голяма тема,болезнена.Тук е проблема ЕС Е ПРЕНАСЕЛЯНА вече.Конфликта с африканците,расизма е изкуствен .Ответна точка -търсят начин да ги спрат,малко късно но ще У^спеят.Ако трябва парични помощи да им се дават но да си сдят по държавите.Защото в един момент ще се получи расизсм.
  • 6 Иван

    13 1 Отговор
    Не е миграция,а емиграция.......етиопските евреи мигрират в Иэраел,само че нацисткия Иэраел ги гони.
  • 7 Иван

    15 0 Отговор
    Миграция е ако се преселиш от Димитровград в Първомай.
  • 8 Човек

    19 1 Отговор
    Стига с тея евро--простотии значи кюнец мюсли е добре дошъл във ВАШАТА европа да лежи краде убива и да оправя жените ВИ а ние белите "европейци"сме длъжни да го храним и него??

    Коментиран от #16

  • 9 Минаващ

    14 1 Отговор
    Европа без чужденци е рай на земята. Злобеят другите и затова безчинстеат тук.

    Коментиран от #18

  • 10 Европа

    13 0 Отговор
    не трябва да приема нито един мигрант повече, трябва да започне процес на връщането на тези наглеци - кой от където е дошъл!

    Коментиран от #11

  • 11 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Европа":

    Эа българите ли говориш?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    4 0 Отговор
    Чисти терористи и религиозни фанатици.
  • 14 Охо Бохо

    9 0 Отговор
    Бягащите от глад и мизерия да работят в държавите си! Да се трудят , да учат за да развиват икономиката на страните си, а не само да се размножават. Не може да мигрира, бременна и с бебета и малки деца, за да предизвиква съжаление 70 милиона прииждащи за паразити желаещи да живеят на гърба на европейците.

    Коментиран от #17

  • 15 Грейс

    7 0 Отговор
    И без покъртиъелни снимки на деца бъдещи терористи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ако европейците оставят

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Охо Бохо":

    Природните богатства на развиващите се страни и не ги ограбват, то населението им ще си стои там, а европееца ще мизерства защото няма нищо.
  • 18 Без чужденци

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Минаващ":

    Ама с богатствата им