Last news in Fakti

18 Юни, 2020 14:38 1 610 28

Ще успее ли Путин да си "купи" още два мандата?

  • русия-
  • владимир путин-
  • референдум-
  • кремъл

През юни руснаците гласуват дали да позволят на президента да остане евентуално на власт до 2036 година

Ще успее ли Путин да си "купи" още два мандата? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато този месец руснаците гласуват дали да позволят на президента Владимир Путин да остане евентуално на власт до 2036 г., те ще решават и дали да бъдат приети най-различни други мерки - от икономически стимули до политически реформи за традиционалистите, пише Том Балфорт от "Ройтерс".

Сред тях са актуализиране на пенсиите според инфлацията, по-справедлива минимална работна заплата, споменаване на Бог в конституцията и определянето на хетеросексуалния брак като единствена форма на съпружески съюз.

В кампанията си властите акцентираха върху тези промени повече, отколкото върху реформата, която би позволила на Путин да се кандидатира отново на два пъти за президент, след като през 2024 г. изтече настоящият му мандат. Гласоподавателите трябва да отговорят само на един въпрос: дали одобряват, или отхвърлят целия пакет от конституционни промени. Според критици това е груб, но ефикасен ход на Кремъл да получи подкрепа за вариант, който може да остави Путин на власт по-дълго от съветския диктатор Йосиф Сталин, като го примесва с реформи, които масово се харесват или мобилизират някои групи.

Анкета на независимия социологически Център "Левада" показва, че руснаците са разделени по въпроса за удължаването на управлението на Путин. Но повечето от тях подкрепят предложенията, свързани с икономически облаги. "Те са включили онова, което хората наистина искат", казва социологът от "Левада" Денис Волков, според когото някои гласоподаватели осъзнават сделката: "Дайте ни в икономическия аспект, а ние ще подкрепим вашите политически промени".

Мнозина руснаци още са огорчени от повишаването на пенсионната възраст през 2018 г. и от години са недоволни от спадането на доходите и жизнения стандарт, които намаляха още повече с налагането на карантината заради коронавируса.

Общо 44 на сто от руснаците подкрепят промените, а 32 процента са против, сочат данни от най-новото проучване на "Левада". Тези, които са твърдо против, е много по-малко вероятно, че ще отидат да гласуват.

Гласуването ще продължи от 25 юни до 1 юли.

По-рано този месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че се предлагат много реформи и не може да се открои само една. По думите му повечето руснаци и основните политически сили в страната подкрепят промените. "Това е димна завеса", контрира опозиционният политик Дмитрий Гудков. "Те се опитват да прикрият истинското намерение на Путин - да получи мандат да управлява завинаги", добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим

    5 12 Отговор
    Вова е институция! Мандати са просто формалност. Настоящият е Вова Νο 5 по форма на ушната мида. Вова ще илияди!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Влад и Мир

    15 9 Отговор
    Ще гласуват за Путин, защото изправи страната си на крака, където Елцин я беше сложил на колене! Успех!

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 3 Дедо Муньо

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вова Император на Третия Рим":

    Ти да не му триеше или почистваш ушите?
  • 4 ДА СИ ГЛЕДАМЕ В НАЩО КАНЧЕ

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вова Император на Третия Рим":

    НЕЗНАМ ЗА ПУТИН АМА БОЙКО С ТИЯ МИЛИОН В ЧЕКМЕДЖЕТО ВЪВ ВИД НА ПАРИ И ЗЛАТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СИ КУПИ ПОД ПОГЛЕДА И ОДОБРЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И САЩ.
  • 5 Антимилиционер

    6 10 Отговор
    Какъв нискочел смешник прави мужиците смешниии
  • 6 *******

    13 7 Отговор
    Путин — равновесието на света!
  • 7 Дай Боже !

    6 9 Отговор
    Що ? Васил Божков или Цветан Василев искаш да смени Бойко ? От Трън, на Глог ! От апаш на Али Баба ? Ряпа със ряпа !
  • 8 цирк

    13 5 Отговор
    Ало Путин не е Борисов да купува гласове на роми,ясно?!

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stéphanie 🎲

    5 10 Отговор
    Кога ще го обявят за СВЕТИЯ 😇😂
    Икономиката на Русия върви надолу, а рейтингът на императора - нагоре
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 реалиста

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "цирк":

    мдаа просто едно обаждане от путин на цик....
  • 13 *********

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "цирк":

    Ако Борисов беше като Путин много от плювачите на Бойко щяха да търкат наровете в затворите. Така че се благодарете, че Борисов не е като него, а е много по-добър политик

    Коментиран от #23

  • 14 az #Победа75

    14 2 Отговор
    За предстоящите световни геополитически и икономически преобразования трябва да са в управлението тримата големи - Си, Путин и Тръмп. Неслучайно Си стана пожизнен председател на КНР. Путин прави промени в Конституцията, а Тръмп ще остане втори мандат в Белия дом.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Друговремец

    4 11 Отговор
    Голями разбирачи има тук,та се хвалят Владимир Нулевой,дето ще му се нулират сроковете и ще си управлява колкото си иска. За пореден път изборите ще бъдат фалшифицирани,не заради хубавите поправки там,а за да може да царива докато не умре. Ако бяхте живели там всичките тези години,щяхте да пеете друга песен за него,ако имахте останал малко разум в кратуната,ама надали.
  • 18 Stéphanie 🎲

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Влад и Мир":

    Защо не идеш в Русия да се порадваш на благата и прекрасният живот там.Включително и на месията П...чук?А само драскаш тук небивалици .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 миш

    7 2 Отговор
    На вас всички ,какво ви влиза в работата РФ?
  • 21 VVV

    6 0 Отговор
    що триите ве ? Като не ви харесва напишете ващо мнение.
  • 22 барчо

    7 4 Отговор
    Както не е правилно слаб президент да продава интересите на държавата си поради некадърност, продажност, простотия до края на мандата си, така не е правилно и силен президент да бъде ограничаван с броя на мандатите. Много интересен нюанс има в тази статия, написана от враговете на Путин и преписана тук. Значи следващия мандат на Путин зависи единствено ако бъде узаконен от конституцията и са сигурни че ще бъде избран от народа. А иначе дрънкат как путин върнал Русия в каменната ера и народа тъне в нищета и простотия.
  • 23 барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "*********":

    Ако Борисов беше като Тръмп, много от плювачите на Бойко щяха да ядат бой от братята ром и щяха да се крият в къщи като мишки, въпреки че вече няма ограничения.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Политолог

    2 5 Отговор
    Ако не купи, има милиция, армия, тайни служби, КГБ.... ФСБ и много други
  • 27 Андрей Петрович

    6 8 Отговор
    Чета смешните ви коментари и се чудя?Русофили ли сте, прости ли, неуки ли сте, или просто ви плащат. Идете в Русия и само на 50 км от Москва и Питер да видите каква разруха и мизерия цари. Особено руското село... Стандартът на живот нисък, местни и висши феодали-олигарси държат хората като крепостни . Имате ли представа, че близо 2,5 милиона руски граждани заминаха, изселиха се от "рая-Русия" за Израел? Въпреки напрежението, военните действия, 2,5 милиона предпочитат живота в Израел. Да не говорим за Европа и САЩ, милиони руснаци бавно и последователно се измъкват от Путинова Русия. И това не са ниско грамотни, не квалифицирани. Това са специалисти, висшисти, изключително квалифицирани
    Няма нормален живот в Русия

    Коментиран от #28

  • 28 Много правилно  «мon ami» 👍

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Андрей Петрович":

    Много пъти съм го казвала,и други хора са питали.Няма отговор обаче 😳 .Някой ден може да получим отговор,и когато пиша че мъката руска няма край.Ме разбират по-грешно,нямам ирония ,мъчно ми е за хората там.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания