Last news in Fakti

19 Юни, 2020 10:10 1 409 1

В Сърбия започна предизборното мълчание

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • ковид-19-
  • избори-
  • косово

В парламентарния вот тази година ще участват 21 изборни листи на партии и коалиции, които ще се борят да преминат прага от 3 процента и да спечелят депутатски места

В Сърбия започна предизборното мълчание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В полунощ започна предзборната тишина преди общите избори в Сърбия в неделя, която ще продължи 68 часа до затварянето на избирателните секции в 20 часа, съобщава вестник "Данас".

В парламентарните избори тази година ще участват 21 изборни листи на партии и коалиции, които ще се борят да преминат прага от 3 процента и да спечелят депутатски места в Скупщината на Сърбия, посочва БТА.

Право на глас на изборите имат 6 583 665 граждани на Сърбия, отбелязва "Данас".

Важно е в неделя всички в избирателните секции да имат маски и защитни средства. Важно е хората да участват в изборите, заяви в заключителното си обръщение президентът на Сърбия и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич, пише в. "Блиц".

Вучич направи предизборното си обръщение към народа в специално предаване по телевизия Пинк, в началото на което момиченце на име Ирина му връчи роза, а влизането му в студиото бе съпътсвано от аплодисменти.

В неделя не отивайте да гласувате, запазете здравето и достойнството си, е заявил заместник-председателят на Народната партия Милослав Алексич, цитиран от вестник "Данас". Според Алексич бойкотът на изборите е единственото средство, което е дало резултат против властта на президента на Сърбия Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия. Той смята, че Сърбия вече не е държава, а "племенна общност, в която племенният водж решава за всичко". Алексич е казал още, че властта води катастрофална икономическа политика през последните осем години, чийто резутат е 1,8 милиона души на ръба на бедността и 500 000 бедни. По мнението на Алексич Сърбия е застрашена от дългово робство.

Иницитивата "Не даваме Белград" призова граждните да не се съгласяват с фалшиви избори в неделя, 21 юни, и да не дават легитимност на "криминалния прогресивен елит, който е окупирал Сърбия". Активисти на инициативата в рамките на кампанията "Сърбия против диктатурата" поставиха пред сградата на Скупщината огромно жълто пате - "символ на измамата", за да покажат, че изборните измами са очевидни.

Сърбия върви политически надясно, пише вестник "Политика" в анализ за очакванията от общите избори в страната. Реална е опасността "хибридният режим" след 21 юни допълнително да се отдалечи от ценностите на демократичните общества, към които номинално се стреми, пише в материала. Отбелязва се, че крайната десница заплашва да тласне Сръбия към национализма и да застраши отношенията в региона и с неприятелство към Запада да засили натиска за геостратегически завой към Изтока и особено към Русия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин

    0 0 Отговор
    Само Вучич президент той поне не зима субсидии да си купува къщи