Last news in Fakti

20 Юни, 2020 21:30 4 544 16

"Карат работниците в кланицата да мълчат"

  • германия-
  • кланица-
  • ковид-19-
  • пандемия

Цинично е работниците от България и Румъния да бъдат обвинявани за взрива на коронавирус в германските кланици "Тьонис"

"Карат работниците в кланицата да мълчат" - 1
Снимка: Shutterstock

Цинично е работниците от България и Румъния да бъдат обвинявани за взрива на коронавирус в германските кланици "Тьонис", казва Елена Страто. Тя консултира източноевропейците в Гютерсло в рамките на проект на ЕС. 

 

ДВ: Изненадана ли сте от масовата инфекция в кланиците "Тьонис"?

Елена Страто: Това, което се случи, не е изненадващо. И други месопреработвателни предприятия, в които през последните седмици бяха регистрирани заразени хора, подлежат на критика: заради трудовите договори с "командированите работници", заради теснотията както във фирмените столове, така и при транспортирането и настаняването на хората от източноевропейските страни. С тези работници трябва на всяка цена да се говори колкото е възможно по-бързо и открито, защото те пребивават в голяма несигурност. Същото важи и за населението в окръг Гютерсло - атмосферата е много напрегната.

ДВ: Дали източноевропейските работници наистина са виновни  за разпространяването на коронавируса в "Тьонис"? Това твърдение тръгна от кризисния щаб на концерна, а после и министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет свърза избухването на заразата с "румънците и българите".

Елена Страто: Напротив, ясно трябва да се каже, че работниците не бива да стават изкупителна жертва. Виновни са най-вече големите концерни и трудовите посредници, сред които цари организирана безотговорност, както и крайно лошите условия на живот и на труд. Според нас твърдението, че работниците са донесли вируса от своите страни, е цинично, ако не и абсурдно. Работодателите трябва да полагат много повече усилия за защитата на персонала, например - да осигурят възможност за дезинфекциране и да измерват температура на хората при влизане в кланицата. Трябва да се подобрят условията, при които са настанени тези хора, да се спре пренаселването на жилищата и истински да се повишат предпазните хигиенни мерки. Много от работниците разказват освен това, че се трудят по 10-12 часа на ден, най-малко шест дни седмично. Нека не забравяме, че сега е сезонът на барбекютата и търсенето на месни продукти е особено голямо. Ограничителните мерки за пътуване към Румъния и 14-дневната карантина бяха отменени едва на 15-и юни. Дотогава фирмите не можеха да привличат нови кадри от чужбина и това също ясно показва, че не е възможно чуждестранните работници да са внесли вируса от своите страни.

ДВ: Какви са настроенията сред работниците?

Елена Страто: Те много се страхуват да говорят за условията, защото трудовите посредници ги заплашват с уволнение. Тревожат се за собственото си здравословно състояние и за приходите си, докато са под карантина. Научаваме, че и през изминалите месеци хора са се разболявали, а ръководството ги е пращало по жилищата с указанието да влязат под карантина и да не говорят много по въпроса, за да не привличат внимание. Трудно ни е да докажем нарушенията, защото това е цяла система, която от години добре успява да прикрива безобразията. Политиците забраниха вече този вид договори и това е похвално. Сега трябва освен това да се въведе много строг контрол вътре в предприятията и да бъде създадена съвсям ясна законова рамка. Само така месопреработвателните фирми и трудовите посредници ще бъдат принудени най-сетне да поемат отговорност и да променят нещата.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички

    22 3 Отговор
    са там чрез под - под изпълнителни фирми , голяма част от малцинствата , хора не говорещи езика и без професия !
  • 2 Лален

    30 8 Отговор
    Реалността е такава, в ЕС ни искат за да имат роби, нископлатена работна ръка. Жалко че Българи бягата от България и не осъзнават че нямат бъдеще там ще си идат като роби докато следват миражи." О неразумни юруде поради що се срамиш да се наречеш Българин"

    Коментиран от #16

  • 3 Лален

    33 5 Отговор
    Точно затова и съсипаха и училищата в България, за да имат прости роби и успяха за съжаление.
  • 4 Kinder

    14 2 Отговор
    Нищо ново. В България неотдавна хората се заразиха по подобна схема. Тоест във фабриката за играчки за шоколадовите яйца на Киндер в Доспат. Свръхпроизводство на всяка цена...
  • 5 Градинаря

    9 1 Отговор
    Бе ги е срам ще уморят българския патладжан!
  • 6 дядо ви от бг

    10 2 Отговор
    хора, цяла англия кланниците са болни от короната, в германия са поляци,румънци турци с бг. паспорти и други, само дето няма българи!!!! концернът в гермазния е с турско име! ей, алоооооо
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мим33

    6 2 Отговор
    Ясно е,че е турска фирма с работници от махалите на България и Румъния главно.Какъв ред и каква организация искат,това не може да се контролира при този цигански поток...

    Коментиран от #13

  • 11 И германците

    2 5 Отговор
    Вече са наясно с прословутата българска "хигиена".
  • 12 Един там

    10 0 Отговор
    Винаги пиша и казвам за отношението на германците, тежките условия на труд и ниските заплати в Германия, но много хора не ми вярват. Германците не ни броят за хора да го знаете. Статията е поредното доказателство на думите ми. Предпочитат мюслита и араби пред нас. Факт! За тях правят всичко, строят им безплатни жилища, дават им пари без нищо и ги глезят с какво ли не, а ние сме белите роби...
  • 13 Един там

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мим33":

    Не бъди сигурен. Познавам много българи, които работят там. Има цели семейства дори, които бачкат в супер мизерни условия на труд с ниски заплати по минимум 10 часа. Бачкат, защото в БГ няма и толкова работа и пари. Има региони у нас със 100% безработица и хората са на ръба на физическото оцеляване. Това е евеопейска България _ държавата на мутрите.

    Коментиран от #14

  • 14 осведомен

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Един там":

    Ами нали това беше целта на демокрацията унищожават ни държавата и економиката и после троловете пишат че никой не ги е карал хората насила да ходят на гурбет насила виждали ли сте по голямо лицемерие
  • 15 Доктора

    1 2 Отговор
    Ходете по чужбината да миете кенефи и да сте роби
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: