Last news in Fakti

20 Юни, 2020 11:50 3 545 33

Меркел: ЕС е изправен пред много, много трудни времена

  • ес-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • германия-
  • ангела меркел

Европейските лидери ще продължат преговорите за възстановителния фонд в средата на юли

Меркел: ЕС е изправен пред много, много трудни времена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди своите европейски колеги, че ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия след Втората световна война и това ще доведе до много, много трудни времена.

Това съобщават източници на агенция Блумбърг, запознати с нейните коментари по време на днешния Европейския съвет, който се осъществява чрез видеоконферентна връзка.

Тя също така се запита дали хората са разбрали какво точно означава това и предупреди, че е в интерес на ЕС да има план за възстановяване от коронавирусната криза до края на лятото, преди да настъпят събития като президентските избори в САЩ, които ще се проведат през есента (в началото на ноември).

Ангела Меркел подчерта, че европейските лидери трябва да се срещнат лично възможно най-скоро.

Вчерашната видеоконферентна среща на върха, определяна като "основополагащ камък", има за цел да помогне на страните членки на ЕС да намерят компромис относно фонда за възстановяване, който да противодейства на негативните икономически ефекти от коронавирусната пандемия.

След края на видеоконферентната среща Меркел каза, че лидерите на Европейския съюз ще продължат преговорите си за създаване на фонд за възстановяване от коронавирус в средата на юли.

"Имаше критики към числата, но структурата на самия фонд не беше поставена под въпрос", посочи тя пред репортери.

Ангела Меркел добави, че Европейският съюз би трябвало да започне с изплащането на заетите чрез ЕК от финансовите пазари средства за възстановителния фонд в рамките на същия седемгодишен бюджетен период 2021-2027 г.

Отново въпроса за Брекзит, немският канцлер посочи, че Европейският съюз и Великобритания трябва да постигнат споразумение до есента за бъдещите си отношения, за да успеят да го ратифицират.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари и отношенията им се уреждат от преходен режим, който запазва предишните правила, докато се договарят новите условия. Великобритания обаче не иска да удължи този преход след края на 2020 година.

"Признаваме, че преговорите трябва да бъдат ускорени, тъй като през есента трябва да има споразумение, което след това трябва да бъде ратифицирано и от двете страни", заяви Меркел.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че споразумението относно европейския възстановителен фонд може да бъде постигнато през юли, но подчерта като ключов въпрос, които страни ще се възползват най-много от фонда.

Според него заложените във фонда безвъзмездни средства за 500 млрд. евро би трябвало да бъдат предоставяни само при определени условия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Червен еврейски интернационал

    17 4 Отговор
    До като комсомолски секретари взимат решенията за Европа.така ще е.
  • 3 ТТТТ

    36 3 Отговор
    Вие ги правите трудните ВРЕМЕНА и после се оправдавате! Докога тоя педалскки ЕС все ще е изправен пред трудни времена! Що не поканиш малко негри, за да станат още по сложни времената! И после да Ви бият германските кратуни, че сте расисти
  • 4 Ше се разпадне ЕС

    21 3 Отговор
    До края на годината най рано, най късно до пролетта на следващата година!
  • 5 Бурканбанк

    24 4 Отговор
    Абе, бабо, Европейският съюз е пред разпад до 5 години. Какви трудни времена те гонят? Изложихте се грандиозно по всички параграфи, а сега се оправдавате като циганин пред полицай. Ама какво да очакваме след като в Европейския парламент се обсъжда каква трябва да е дължината на краставиците.
  • 6 Васил

    22 1 Отговор
    Нямаше да се стига до там икономиката да буксува ако не беше изнесено цялото производство в Китай
  • 7 3847

    8 4 Отговор
    4тия райх взе да вуни та се не трае 👌🏽
  • 8 Сандо

    4 0 Отговор
    Е,вие знаете как да направите пачки и от трудните времена,справка неморалните,но законни милиарди от кризата на Гърция.
  • 9 К1 profesional

    13 2 Отговор
    ЕС ще е във все по трудно положение. Обезпечение на еврото няма, икономическата политика е хаос, политическите решения се взимат от хора ,нямащи представа за реалностите. Не на последно място все още не е ясен статута на самия ЕС. Тогава какво да очакваме , освен мъчителен разпад.
  • 10 месара

    15 1 Отговор
    що бе другарко меркел ?! я глей как цъфти и просперира измисления ес , викни още едно добре дошли , призови отново немците да бъдат толерантни когато им изнасилват жените , увеличи им данъците за да изхранват твоите мигранти.
  • 11 Ердоан

    4 9 Отговор
    Да не се кахъри европейската рая, великите турци пак ще помогнат.

    Коментиран от #15, #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миро

    4 0 Отговор
    Меркел говори за еврозоната или за целия ЕС? ЕС е доста общо понятие. Еврозона , Скандинавия, Швейцария, и останалите като нас. Меркел адски много е загрижена за такива като нас. Ама много е загрижена.
  • 14 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    5 0 Отговор
    ЕС и Русия трябва да обединят усилия срещу Империята на злото - САЩ...
  • 15 ВГЗ

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ердоан":

    Турция в Азия, там ѝ е мястото!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Прогноза

    2 4 Отговор
    ЕС, не може да се разпадне, поради факта, че ще настъпи финансов апокалипсис. ЕС, съвсем скоро, ще се обедини още повече, и ще бие шута на папл.чта от запад и от изток, ще бъде световен хегемон, и всички ще коленичат пред могъществото му.......

    Коментиран от #19

  • 18 Киро от Факултету

    4 2 Отговор
    където стъпне Българин , там трева не никне , не трябваше да премете проклетото племе България в ЕС -
  • 19 асъвет

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Прогноза":

    спри ЛСД–то.
  • 20 Бети

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ввв":

    На теб пък какъв ти е точно проблемът? Хората са изразили свободно мнение за сегашното положение в Европа. И защо така се засягаш от написаното от потребителите в този сайт, че Европейският съюз издиша- да и аз съм на същата позицията, че е гола вода. Видяхме го колко помогна при овладяването на епидемията в Италия с мотото: "всеки сам за себе си"! А тогава кой се притече на помощ на италианците?
    Видяхме и колко загрижени са европейските лидери за своите народи като всеки ден им поднасят нова порция терористи, изнасилвачи, хомосексуалисти и всякаква мръсна сволоч от всички краища на света, щото видиш ли, белият, трудолюбив християнин, изкарващ парите си с пот на челото трябва да се съобразява с някакви си престъпници дошли наготово да сърбат от чорбата му! Освен да обвиняват в расизъм и ксенофобия, за друго не ги бива великите европейски подлоги на Сорос.

    Коментиран от #26

  • 21 ърли

    1 1 Отговор
    ес обединява 25 от 35 най-големи световни икономики
    ще има да чакат путиновите подчовеци да се разпадне
    тръмп като загуби изборите и нещата много ще се променят и там
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 другарят

    5 4 Отговор
    ЕС и Германия са в рецесия поне от 5 години насам, но стъкмистиката умело замазваше този факт! Това е положението другарки и другари! Говорят ви постоянно за САЩ, не ви казват че общият дълг на страните от ЕС е колкото на САЩ, огромна вътрешна задлъжнялост на фирми и граждани, европейските компании също като американските се изнесоха в Китай,Индия и други страни, от където се внасят огромна част от стоките. Истината е че ЕС и фашистка Америка вече не са способни да се конкурират с новите икономики и обедняването ще продължи. Освен всичко друго ЕС притежава едва 15% от потребяваните ресурси и енерго-ресурси, а в същото време европейските стоки все по-трудно ще пробиват на външни пазари. Не сига това, ами имаме застаряващо население и дрогирана младеж, което ще доведе срив на социалните системи. Не случайно под натиск от немският бизнес простото Меркел прие милиони бежанци с надеждата да се интегрират и да има кой да плаща пенсиите на немските пенсионери. Разбира се тези джихадисти няма да започнат да работят и един ден ще почнат да изхвърлят престарелите германци от къщите им и да се настаняват в тях. Времето когато индустриалният Запад произвеждаше всичко, а останалият свят беше само източник на суровини и пазар за западните стоки приключи окончателно!

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Е добре де

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "другарят":

    нали ако не беше ЕС до сега половината членове да са фалирали така или иначе , щеше да е глад и мизерия за тия 5 години, за които говориш , и как тая рецесия ще позволи на ЕС да гласува 500 млрд. помощ за пострадалата от вируса икономика ???
  • 25 ърли

    3 0 Отговор
    пак някъде си чел..другарю
    нали германия е износител номер 1 в света ве другарю
    ще има да ги сънувате тия калипсиси
  • 26 Ввв

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бети":

    А да,разбира се,любимата Русия помага на всички нали?Казах ви,на когото не му изнася държави извън ЕС колкото искаш,но само хулене от вас,съгласен съм,че има много проблеми в ЕС,но я виж другите и тогава коментирай!
  • 27 Червена подлога

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "другарят":

    Комуняга айде заспивай,то вие чакате от 100 години лошият капитализъм на запад да падне,но става като с на коча мъдята,нали другарю?
  • 28 АСЕН ИЛИЕВ

    0 0 Отговор
    НАИСТИНА ЩЕ ВИДИТЕ БАЯ ЗОР, ДОКАТО ВСИЧКИ СТАНЕТЕ ПО 5 МИЛИОНА. НО ПЪК Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПРЕД, ДА СЕ ЯДЕТЕ ЕДИН ДРУГ :)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    защитава Руските интереси , чрез умело насочване на темите с коментари на своите тролове ! И САЩ и Русия ненавиждат един силен Еропейски съюз и ще се опитват да спъват затвърждаването му!
  • 31 5 98 ЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ердоан":

    Освен кюрди и ибрикчии на Падишахамъза, останаха ли други в Турция?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ангелов

    0 0 Отговор
    спрете да изпълнявате нарежданията на сектантите глобалисти,които управляват света в техен интерес и се вземете в ръце.променете политиката си в полза на общи интереси с русия.там са ни пазарите/