Last news in Fakti

20 Юни, 2020 17:45 1 861 49

ЕП: Животът на чернокожите има значение

  • джордж флойд-
  • сащ-
  • расизъм-
  • еп

Някои депутати разкритикуваха европейските институции, че техният личен състав не е достатъчно разнообразен

ЕП: Животът на чернокожите има значение - 1
Снимка: Shutterstock

"Животът на чернокожите има значение", обяви Европейският парламент в приета снощи резолюция, предадоха Франс прес и ДПА. Тя поде възгласа на възникналото в Съединените щати и разпространило се в целия свят движение срещу расизма и полицейското насилие. Резолюцията бе приета от ЕП с 493 гласа "за" при 104 "против" и 67 "въздържал се".

В текста търговията с роби е квалифицирана като "престъпление срещу човечеството". Европарламентът "осъжда остро ужасната смърт на Джордж Флойд в Съединените щати, както и подобните убийства на други места по света". Той изразява подкрепа за демонстрациите в последно време срещу расизма и дискриминацията и осъжда "белия супремасизъм във всичките му форми". Евродепутатите порицават полицейското насилие срещу "мирни демонстранти и американски журналисти", както и "подстрекателската реторика" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Расистките и ксенофобските изявления не са свобода на словото, се подчертава в резолюцията, цитирана от Франс прес.

Някои евродепутати разкритикуваха европейските институции, че техният личен състав не е достатъчно разнообразен, отбелязва ДПА.

,,Единни в многообразието", казваме ние в ЕС", заяви нидерландката Самира Рафела от либералната група "Обнови Европа", визирайки мотото на съюза.

Само 3% от 705-имата членове на ЕП не са бели, при условие че 10 на сто от населението на ЕС са представители на такива малцинства, отбеляза говорителката на Европейската мрежа срещу расизма Джорджина Силклоси. Тя коментира пред ДПА, че докато европейските институции настояват за по-голямо равенство между половете, то етническите малцинства са пренебрегнати.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 15 Отговор
    Еврика!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А белите

    40 4 Отговор
    - кучета ги яли ! Да бачкат и да плащат данъци !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    25 2 Отговор
    Евреи са участвали в търговията с роби.......преди да съэдадат Федералния Еврейски Самоконтролиран Реэерв
  • 6 Иво

    8 4 Отговор
    Особено в спорта?
  • 7 Емил

    13 3 Отговор
    А бе, това като с адвокатите - заради някакви си 95% престъпници, на всички адвокати им излязло лошо име!
  • 8 Иван

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Hess":

    Hess няма думата,Хилъри има думата.

    Коментиран от #12

  • 9 тъжно

    45 1 Отговор
    Стана лошо да си бял.най зле е да си бял хетеросексуален мъж християнин между 30 и 50 години. На всички все за нещо си им виновен.На негрите за робството,на мюслитата ,че не им строиш джамии и не им даваш пари за да лежат,на гейовете , че не ги обичаш, на жените , че не им слугуваш и т. н.
    Не знам когато изчезнат тези бели индивиди какво щеправят останалите и кой ще им е виновен.
  • 10 Gen Gurko

    29 3 Отговор
    Нужна е незабавна смяна на управниците в ЕС. Те не знаят и не искат да знаят кой ги е и защо ги е избирал. Иначе с тази толерастия , диктат на малцинствата и права на човека, без упоменаване на задължения, ще ни угроби. Европа е за европейските граждани и значение има всеки живо, а не само негърския! Става все по-нетърпимо и дано спечели Доналд Тръмп.

    Коментиран от #13

  • 11 Емил

    8 3 Отговор
    Интересно защо никой не си задава въпроса - на какво се дължи огромната разлика в развитието на черните в САЩ и Европа спрямо останалите в Африка?! Няма страдание - има развитие! (В. Толев) Който не върви подир Съдбата, тя го влачи! (Сократ) Еволюцията няма за задача благоденствието, а да направи от човека Бог! (В.Т.)

    Коментиран от #26

  • 12 Hess

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    И там е проблема-нима не виждаш,че светът ни се разпада..Не ми дреме за мен,(стар съм)а за поколенията,които идват,и това в какъв хаос ги оставяме!

    Коментиран от #15

  • 13 Емил

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "Gen Gurko":

    Принципно за правата и задълженията си абсолютно прав, но по-умния има задължение да научи по-глупавия - т.е. ЕС има задължение към емигрантите, но не да ги отглежда и размножава, а да ги цивилизова!

    Коментиран от #23, #37

  • 14 Обикновен човек

    16 1 Отговор
    Разбира се че има значение животът на всеки ,но ако един чернокож граби ,изнасилва убива хора за да се нахрани значи ли това че понеже животът му има значение няма да го арестуват, разстрелят,дори в затвора няма да го вкарат а ще го оставят да се движи свободно в обществото и да продължава да убива хората понеже неговият живот е от значение????

    Коментиран от #16

  • 15 Емил

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    Цитираш разговор между Платон и възрастен събеседник от преди 2500 год.! Светът ще свърши, тогава, когато хората извървят пътя на Христос - Преображение, Възкресение, Възнесение! Мислиш ли, че ще стане скоро?!

    Коментиран от #18

  • 16 Емил

    0 23 Отговор

    До коментар #14 от "Обикновен човек":

    Престъпления извършват всички! Това че определени народи са по-назад в развитието си и повече нарушават обществения морал не значи, че животът им няма значение, а че имат нужда от съответното обучение! В Нидерландия закриват затворите, защото са намерили други методи за възпитание!

    Коментиран от #45

  • 17 На вниманието

    13 0 Отговор
    на Емил
    Такива като вас са продължение на "демократичната" партия като пета европейска колона. Когато обаче дойдат вас да ви бият, тогава ще се сетите че срещу семейството и нацията не се върви. Дано това да не ви е последната мисъл.
  • 18 Hess

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    Защо забъркваш религията-в случая няма нищо общо,всъщност задай въпроса към будисти,мюсюлмани,възможно е те да ти отговорят...но те обикновенно отговарят чрез терор и насилие,тук са за да сринат светът ни,и от останките му,да съградят своя,толкова е просто!Справка-Римската империя..с нейния колапс започна епоха известна като "Мрачния период"!

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Охо Бохо

    22 0 Отговор
    Животът на белите също има значение и неглижирането му е расизъм особено когато белите трябва да се срамува от това. Моля, Е С да даде справка колко от престъпленията в Европа се извършват от тези за които за вас животът им има значение и от тези, които са принудени да се срамува от цвета на кожата? Вие от Европейския парламент срамува те ли се от цвета на кожата си?
  • 20 Госあ

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hess":

    Ние не,но Англия, Франция, Нидерландия, Испания са ги викали и още как. Сега да се оправят. А на тези които в момента идват по собствено желание трябва много добре да им бъдат обяснени порядките и ако не ги спазват да отиват там откъдето са дошли. определено трябва да бъдат затворени границите за черни.

    Коментиран от #29

  • 21 Емил

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Hess":

    Определено не разбираш!!! Уйгурите са мюслита, а китайците се опитват да ги откажат от джихат!
  • 22 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Hess":

    Сорри! Писах под друга статия! Религията няма значение - просто трябва да минеш през всички посвещения (нива на развитие). Цитирам християнските, защото са най-познати. Ако искаш ги замени с десетте геройства на Херакъл или Пътя на Буда - имената нямат значение. Стълбата на развитие е една! Както казва Ницше: Между животното и Свръхчовека има един мост, наречен човек!
  • 23 Човек

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    И защо емиле или както там ти е името"СЪМ ДЛЪЖЕН"да цивилизовам когото или каквото и да е???Нито съм си го взел вкъщи нито го искам близо до мен....Ще ти задам прост въпрос.Магаре и кон се чифтосват някъде да си видял смесено/доброволно/стадо???

    Коментиран от #36

  • 24 месара

    1 8 Отговор
    има , да , да ви работят за без пари ! дали плащате еднакво на бели и чернокожи ? ах какви хуманисти са в този еп ! та нали европейците купувахте и продавахте чернокожи , нали вие заселихте света с тях !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не религиозен

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Животът на всяко човешко същество има значение. Всички са деца на Бога - бели, черни, жълти, червени. Бог обича ВСИЧКИ и очаква ВСИЧКИ да живеят според Неговите закони - БЕЗ ГРЯХ. Пред Него и чрез Него, всички имат равни права и Той дава възможности на всеки, който Го следва да живее достойно, да се труди, да създава и да споделя любовта за която сме призовани. И към това трябва да се стремят и високопоставени и нископоставени, защото и те са такива според дадената им от Него възможност. А увлечението на някои да се вземат по човешки "много на сериозно" и да пренебрегват Божиите закони, може само да изостри конфликта, който Противникът на Бог подбужда... И ако робството в САЩ е отменено, нека не забравяме, че инициатори на това са били именно онези, които са следвали Божието Слово - ХРИСТИЯНИТЕ. Няма робство. Има ЛИЧЕН ИЗБОР, дали ще живееш според законите на Бог, независимо от цвета на кожата и независимо от положението, което заемаш в обществото.

    Коментиран от #35

  • 27 ТТТТ

    12 0 Отговор
    Не трябва за допускаме в България да ни наводнят с негри и араби, защото сме малко и ще ни побъркат!
  • 28 Ван дер Любе

    12 1 Отговор
    Тия не са добре. Ако Западна Европа са били търговци на роби, то Източна са били роби? Или животът на българите, румънците, поляците, сърбите, албанците, гърците няма значение. Робите са допринасяли за развитието на САЩ, Англия, Франция, Испания, Холандия и т.н. но не и на нас. Вместо да се занимават с глупости, да потегнат съюза.
  • 29 Охо Бохо

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    На маймун какво ще обясняваш? То и на белите маймун от ЕП е трудно.
  • 30 1234

    16 1 Отговор
    Аз съм работил 6 месеца в Марсилия в месарски комбинат и имаше 14 негъра, които също работеха при нас! Плюваха, пикаеха, миеха си краката във ваната с кайма, наденица, суджуци и никой не сме е да им каже нищо, дори шефовете само цъкат със зъби и не смеят да ги уволнят! Мързеливи, лоши, гледат те лошо и естествено повечето не говореха с тях!
  • 31 Горд Българин

    14 1 Отговор
    Лицемерие глупости срамота. Очеваден план за разрушаване на нормалността. Чакаме нашия европейски Добалд Тръмп. Ама и Путин става!
  • 32 В.В.

    8 0 Отговор
    А пък аз мислех,че преди 140 г е нямал никакво значение... Когато Александър втори премахва крепостничеството,Англия,САЩ и Испания,Белгия, Холандия са продавали чернокожи на пазарите...А Османска империя , продължава и до началото на 20век...Заттуй плащайте им и трайте...Нито дума...Ний не се срамуваме...
  • 33 Пълна пародия

    11 1 Отговор
    Белите са само 19% от световното население. Няма ли някой да защити и тях, че скоро лансирайки всички останали, току виж изчезнали съвсем.

    Коментиран от #40

  • 34 Един от многото

    8 0 Отговор
    Което в прав текс означава, че животът за белите е без значение и веднага целия ЕП да си отрежат главите в знак на признателност към черните.
  • 35 Не религиозен

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Не религиозен":

    Тези с минусите, очевидно са атеисти. И си мислят, че човешката справедливост е по-добра от БОЖИЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ. А всъщност и те самите са жертва на собствената си гордост.
  • 36 ВинетуСъм

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Абе кво спориш с тоя соросоиден трол? Постоянно нечистотии бълва тука!
  • 37 Лицемери от Европедския съюз

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    Направо си прибирай 2-ма араби в кухнята, 3-ма негрота в спалнята и един талибан в хола!Почвай да ги цивилизоваш. Жена ти от спалнята ще оцени най-високо процеса по цивилизоването! Опа пардон, най-вероятно нямаш жена така че приятно изкарване с черните боздугани!Ще ти хареса сладурче!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дискавъри Чанел

    4 1 Отговор
    Елементарен статистически факт е че черните правят повече престъпления и произвеждат по малко на глава от население. Няма една африканска държава в днешно време която да е преуспяла. Да им се дават някакви свръхправа понеже са черни си е жив расизъм. Защо не са загрижени така за белите роби от Източна Европа които им слугуват?
  • 42 Пълно лицемерие

    3 0 Отговор
    Обама е потомък на работърговци,а сега приветства протестите в САЩ.
    Да се извинят тези, които са виновни. Но плащат обикновенните хора. ""Нормално" ли е чернокож младеж да блъска възрастна жена с проходилка на тротоара, да уволняваш бели, затова,че не коленичат пред протестиращите , да се срамуваш,че си се родил бял..?
    Животът на всички е важен!
  • 43 Резолюция

    2 0 Отговор
    ""В текста търговията с роби е квалифицирана като "престъпление срещу човечеството"".
    А дали са посочени дьржави, които са извършели тези престъпления? И какво следва след тази резолюция? Ще има ли санкции?
    ЕП " изразява подкрепа за демонстрациите в последно време срещу расизма", но с тази подкрепа толерира расизъм срещу белите. А когато те или техните близки пострада от тези "мирни" протести също ли ще подкрепят?
    Те не подкрепят протестите, те подкрепят демократичната партия на САЩ в желанието да свалят Тръмп на всяка цена...
  • 44 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    2 0 Отговор
    Особено на 80% от българите
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Peeva

    2 0 Отговор
    Полицaят умъртвил неумишлено Флойд ще бъденaкaзaн, a зa тези предизвиквaщи рaзмирици и нacилие кaк ще бъдaт нaкaзaни. Рaвнопрaвие зa вcички нaрушaвaщи зaконите.
  • 47 цербер

    2 0 Отговор
    Животът на чернокожите има значение. А НА БЕЛОКОЖИТЕ? ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ? Или ми намирисва на прокомунистически лозунги след Първата световна война?!
  • 48 9347

    1 0 Отговор
    ИМА МНОГО ПО СЕРИОЗНИ НЕЩА ЗА ПОРИЦАНИЕ - НАПР МАСОВИТЕ УБИЙСТВА НАПРАВЕНИ ОТ НАТО И ЯНКИТЕ ПО АРАБСКИЯТ СВЯТ.. ДА НЕ СЕ ВРЪЩАМЕ В БЕЛГРАД КЪДЕТО БОМБИХА С УРАНОВИ ЗАРЯДИ МИРНИ ДЕЦА ПО ДЕТСКИ ГРАДИНИ И БОЛНИЦИ.... КРИМ, А .... Я ПАК !!!
  • 49 Туркофил

    0 1 Отговор
    Евпоейския съюз обори позицията на Европейския парламент и каза Животът на чернокожите няма никакво значение значение