Last news in Fakti

20 Юни, 2020 09:05 2 908 16

Белгийски полицаи: Все по-трудно е да се работи

  • белгия-
  • полиция-
  • насилие-
  • расизъм

Служителите на реда посочват, че обстановката се усложнява допълнително след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ

Белгийски полицаи: Все по-трудно е да се работи - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици белгийски полицаи протестираха символично срещу влошените условия на труд, съобщава БТА. Протестът не е бил свикан от полицейските синдикати, а е бил по призив във фейсбук.

Служителите на реда посочват, че обстановката се усложнява допълнително след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ.

Според тях видеозаписите, разпространявани в социалните мрежи и медиите, в които се представят откъси от сцени на полицейски произвол, нанасят големи щети.

Полицаите твърдят, че всеки ден са заплашвани, обиждани и плюти. Според тях проявите на расизъм и неоправдано насилие от полицията са единични случаи.

Местни медии цитират ръководител на едно от районните управления, който съобщава за нарастващо убеждение, че е необходимо да се въведат видеокамери на полицейските униформи - мярка, срещу която служителите досега възразяваха. Той твърди, че случаите на полицейски извращения в страната са рядкост и биват наказвани.

Медиите в Белгия съобщават днес за дело срещу подсъдим за нападение срещу полицай. След като бил спрян с автомобила си при пътна проверка в разгара на епидемията от Covid-19, било установено, че е пиян.

Отведен в районното управление, задържаният наплюл полицай. Служителят на реда по-късно се разболял от коронавирусната инфекция.

По-рано тази седмица евродепутката Пиерет Фофана съобщи, че е била задържана и унизена от полицаи в Брюксел, защото се възползвала от законното право да снима как деветима полицаи извършват груб обиск на двама младежи от африкански произход.

Председателят на Европейския парламент поиска обяснения от белгийското правителство по случая.

Миналата седмица малолетен младеж от арабски произход свидетелства, че при протестите в Брюксел срещу полицейското насилие и расизма бил задържан от полицаи и натикан в служебния им автомобил, където бил пребит.

По думите на младежа, чието лице бе показано по национална телевизия с огромни тъмносини отоци, той дори не участвал в протестите, завършили с погроми над частно и обществено имущество.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    24 0 Отговор
    Ееееее,айде сега трудно било....,напротив мноо е лесно!Целуваш се с афро братята и заедно ломите и грабите магазините!
  • 2 Не можеш

    32 0 Отговор
    Да смесиш вида и моторно масло. Не можеш да имаш над 10 % негри сред бяли и да живеете в мир. Всеки да си знае континента.
  • 3 Факт

    18 5 Отговор
    Да дойдат тук у нас полицията не работи но получава големи заплати и привилегии, платени от бедния народ... Никъде в ЕС няма такива привилегии за полицията а тя с най ниско доверие!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Крем Бочко

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Ми то и никъде в ЕС няма толкиво ниско доверие към депутати, министри, правителство и парламент, към полицаи, лекари, учители и обобщено казано към абсолютно всички ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Дай да закриваме държавата и да се свършва. Българина сам си кове съдбата на родината. Сам се докара до това положение. Костовци, Царе, Станишеви, Соколи, Толупи от Банкя и всякакви такива гадове. Не винете полицията и държавния апарат. Винете сами себе си.
  • 6 Какво означава...

    6 0 Отговор
    ... думата "евродепутката"?

    Коментиран от #11

  • 7 Жирафа Габриел

    3 0 Отговор
    Спокойно евроовце, суперкомпютъра ми ще оправи нещата!
  • 8 Какво означава...

    10 0 Отговор
    ..."малолетен младеж". Става дума за 19-годишен, т.е. не е нито малолетен, нито дори непълнолетен.
  • 9 Вече се случва

    4 0 Отговор
    Тепърва ще ви е трудно... изобщо на цяла Европа ще й е трудно
  • 10 Оги

    1 1 Отговор
    Елате в БГ. Тука в супер, ще броите кинтите от рушвети и ще се снимате гордо.
  • 11 Гуджо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Какво означава...":

    Нещо като тъпа кърджалийска п€тка, но с евро отпред. Частицата де може да означава, че вече не е п$тка, а путьо. :D
  • 12 Гуджо

    2 0 Отговор
    Общо взето, каквато ни държавата, такива са ни и статиите по разни сайтове и форуми - неграмотно и невнимателно написани или копирани, пълни със смислови противоречия и откровени тъпизми. Какво струва само думата "евродепутка", хахаха!
    А що се касае до белгийските полицаи - тепърва се започва, още нищо не са видели. Амуджите скоро ще извадят скритото оръжие и ще се започне. Само едно не мога да разбера - защо всички европейски държави задружно се самоубиват чрез ликвидацията на реда и дисциплината, която би трябвало да спазват всички живеещи на територията на Европейския съюз.
    Негрите в САЩ са разглезени от това, че живеят на помощи, нашите цигани са същата работа, а за арабите в Западна Европа даже няма да отварям дума. Сега всички заедно берем плодовете на това, че в продължение на около 40-50 години сами си отгледахме паразити в човешки облик и че думата "демокрация" е символ на свободията и беззаконието, настанало по нашите и чужди земи. Ако не се вземат мерки, рано или късно, някъде или тук, ще се стигне до проливане на кръв и тогава вече всички ще разберете какво не е демокрация и какво искат тези паразити, които имат само права, но не и задължения.
  • 13 Че Гевара

    0 2 Отговор
    Долу белият полицейски расизъм! Свобода за света!
  • 14 Антифашист

    0 1 Отговор
    Вън Белият расизъм от Европа и САЩ! Светът ще е по-добре без белите расисти! Долу белият фашизъм! Само с Русия и Китай ще се справим с англосаксите
  • 15 Че Гевара

    0 1 Отговор
    По-добре с ислямистите ще се разберем отколкото с краварите!
  • 16 112

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Ти па какво работиш отворко? Пусни едни новини да видиш най елементарно, че служители на МВР участват навсякъде- катастрофи, пожари, престъпления, ковид-19, протести и много други.
Новини по държави: