Last news in Fakti

23 Юни, 2020 16:47 4 777 43

Мухъл и смрад: вижте как живеят източноевропейците в "Тьонис"

  • германия-
  • кланица-
  • ковид-19-
  • клеменс тьонис

Ако не беше кризата заради коронавируса, едва ли някой щеше да се загрижи за съдбата на тези хора

Мухъл и смрад: вижте как живеят източноевропейците в "Тьонис" - 1
Снимка: DW

Мухъл, смрад, мръсотия: много от източноевропейците, които работят за най-голямото германско месопреработвателно предприятие "Тьонис", живеят в невъобразими условия. Нашият репортер Миодраг Сорич го видя с очите си.

Двете паянтови легла в стаята все още са с чаршафи и калъфки за спане. „Съвсем доскоро тук бяха настанени 13 човека, назначени при подизпълнители", разказва ни Инге Бултшнидер, която от години се бори за по-добри условия на труд за работниците от България, Румъния, Полша и Северна Македония.

48-годишната жена сочи към ъглите на стаята - навсякъде тъмни петна от мухъл. Входната врата е широко отворена, но въпреки това миризмата в запуснатата къща е непоносима. Отзад виждаме контейнер за отпадъци - и хладилник, пълен с месо. "Месо от „Тьонис", което мухлясва вътре", казва Бултшнидер и си запушва носа заради вонята, която се разнася.

Българка ѝ разказва за условията в "Тьонис"

Още преди години тя организирала протести пред къщи като тази, за да обърне внимание на мизерните условия, в които са настанени източноевропейските работници. „В „Тьонис" обаче никой не прояви интерес, нито пък в градската управа", възмущава се жената.

Сега поне това се промени. Навсякъде в Реда-Виденбрюк, където се намира централата на "Тьонис", се виждат полицаи, войници и представители на здравните власти. Всички служители на месопреработвателното предприятие се тестват за коронавирус. Към момента заразените са вече над 1550, а в целия окръг отново бе въведена пълна блокада на обществения живот.

Инге Бултшнидер започнала да се интересува от условията в „Тьонис", след като преди няколко години лежала в една болнична стая заедно с българка, работеща в кланицата. Жената ѝ разказала за тежките условия на труд в предприятието, за наднормените часове, за мизерните условия, в които са настанени работниците от Източна Европа. Бултшнидер основала гражданска инициатива, организирала протести, но за източноевропейските работници в „Тьонис", повечето от които са назначени при подизпълнители, почти нищо не се променило. Оказало се много трудно да се потърси юридическа отговорност от концерна за отчасти нечовешките условия на труд и живот.

„Всички тук знаеха в какви условия живеят източноевропейските работници, а щом обикновените хора са го знаели, значи е било известно и на всички политици и служители на местно и провинциално равнище", казва една минувачка, която срещаме в Реда-Виденбрюк.

"Тук има много отзивчиви хора, които са готови да помагат. Те се ангажираха активно и по време на бежанската криза през 2015, но за съжаление напоследък ксенофобията расте", казва Гудрун Бауер, която е градски съветник от Социалдемократическата партия. Бауер разказва за сигнали, които граждани подавали нарочно - с цел да очернят източноевропейските работници, живеещи в съседство.

Сами и изолирани

Чуждестранните работници са настанени на различни места в Реда-Виденбрюк. В една триетажна сграда виждаме двама от тях да пушат на прозорца. Нямат право да излизат, тъй като цялата сграда е поставена под карантина. Разказват ни, че от миналия петък никой не им е носил храна. "Ще се погрижа", обещава им Инге Бултшнидер. И добавя: „Ако не беше кризата заради коронавируса, едва ли някой щеше да се загрижи за съдбата на тези хора".

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антизападняк

    32 12 Отговор
    Мечатата на Бай Ганьо западняка от село.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 6 Отговор
    капиталисти бизнесмени са кожодери те не чустват емпатия чели ли сте чичоТОМОВАТА колиба

    Коментиран от #40

  • 3 забегнал

    27 12 Отговор
    По-гадно от при Баце няма.
  • 4 Лекар БГ

    41 3 Отговор
    Мен не ме интересува,какъв произход имат тези източно-европейци.
    Всъщност,добре е че са си намерили работа.Иначе-стоят си у нас,кражби,социални помощи и пр.разправии.
    Но немското безобразие ме възмущава.Традиции,копирани от Третия Райх.Да им се работи робски труд,те да не плащат,само да капитализират печалби.Иначе,не можеш да им затвориш устите-колко добри капиталисти били,колко хуманни,колко демократични.
    Вижда се точно колко и какви са.

    Коментиран от #10, #28

  • 5 В.В.П.

    29 4 Отговор
    Жалко,но е така...За чужденец няма да се прави кой знае колко...И четири звезди хотели няма...Минимум заплащане ,минимум настаняване...Това е частен бизнес...То и затуй няма германци, датчани,и австрийци...
  • 6 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Един уикенд,със 50евро и са боядисали мансардата...Може и трябва да се създават по добри условия...А пък за Ковида ,,,не знам..
  • 7 Рошко

    20 1 Отговор
    Покажете и в Германия как и къде живеят наште сигани, и бедните хорица на село, тва там за тях е рай
  • 8 другарят

    19 3 Отговор
    Ей.. в какво нещо се превърна нацистка Германия..По времето на фюрера робите се извозваха с влакови композиции напълно безплатно до Германия. Сега трябва и транспорта да си плащат клетите.
  • 9 Обективен

    18 0 Отговор
    Такива са условията, не само за чужденците, но и за бедните немци, т. н. Хадсфиъри... В крайна сметка, всеки сам си поддържа квартирата,,,, ако има пари и, или желание....
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лекар БГ":

    приятел няма добър капиталист а знаеш ли в интернет има клипове ромчета изнудват германски шофьори то и медала има две страни но кожодер и капиталист емпатия не чустват ИЗВИНЯВАМ СЕ

    Коментиран от #17

  • 11 Чобан

    17 2 Отговор
    Алчни буржоа хората затова не искат да протестират мирно защото няма да бъдат чути,когато обаче чупят трошат и ограбват богаташите тогава ги чува целия свят!
  • 12 Игра на полове

    25 3 Отговор
    Аз също живея в Германия и колкото повече съм тук, толкова повече виждам и се сблъсквам с купища проблеми и недоразумения. Германия далеч не е това, което ние от Източна Европа си представяме. Ела, живей и работи тук и ще убедиш сам. Българин съм, родителите ми и техните родители също. Помня прадядо и прабаба по майчина линия. Всички бяха българи. Пиша го за тези, където все си мислят, че щом в чужбина има проблеми с българи, то те са с цвят на патладжан. Аз също имах проблеми с работодатели и всички те бяха германци: Армин и Роберт. Експлоатотори N 1.

    Коментиран от #32

  • 13 Българин

    2 2 Отговор
    Ако има вирус ние как сме живи с жената?

    Коментиран от #36

  • 14 естествено

    16 1 Отговор
    негрите вече имат достойнство и не приемат да са роби. Нали затова ни приеха в ЕС, за да заместят черните роби с бели. Не се става лесно човек, трябва да се бориш за това и да имаш достойнство.

    Коментиран от #24

  • 15 Охо Бохо

    21 6 Отговор
    Тези дето емигрират това ги чака! Така с всички, които отиват не само в Германия, а и другите "бели" държави. Сега разбрахте ли защо унищожиха цялата икономика на България. Разбрахте ли защо от миналата година хвърлиха око и на животновъдството? Роби им трябват, Роби!!! Но като се върне Ганьо от Европата все хвалби от устата му за живота там, а е живял като плъх.
  • 16 Анонимен

    8 1 Отговор
    Без манипулации. Кой в БГ си живее в обора, що не снимате. Кой си живее ок и навън си наема квартири сам в стая за 1200 Евро. А кой за 10 месеца по 10 души на земята, но с 50 000 лева. Първите работят за тях си, за кола, бензин, газ... Цигари... Родените дядовци 1972 работят за внуци, а родените 1984 самотници. Важно е за вас да не мислим. Нали така каза бай симонов от оп. В бг ще останат малко хора, но качествени, виждаме, колко неуки качествени бай симионов, по на 18,едното за ръчичка, другото за корема. Прави са. Що да учат, безсмислено е в бг, трябват им шивачки, магазинерки, общи работници. Е, на това му викам ум. А не тия, които обраха от народа и всеки ден ни ги показвате, бебетата софийски от села и провинции. Да живее цк на бкп.
  • 17 Лекар БГ

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какви ги вършат из Европа-знам и не ги браня.Но в случая,са работници.Ти бял ли си?И аз съм бял.Но и ти,и аз да отидем в тази фабрика,и нас ще третират по този начин.
  • 18 Еее

    12 0 Отговор
    Новите,доброволни концлагери.
  • 19 вмирисан парцалив руски комунист

    6 8 Отговор
    Браво. Умирам си от кеф. Това са идеалните условия за всички, които мислят, че там ги чакат с хляб и мед. Че и акъл, как трябва да се живее в България, искат да ми дават от там и като се върнат с подвита опашка. Браво.

    Коментиран от #22

  • 20 Хасан

    15 0 Отговор
    Затваряш си свинефермата и РОДОПА и отиваш на работа в ТЬОНИС и като се върнеш купуваш евтино свинско от КАУФЛАНД..и българина по беден ,немеца по богат
  • 21 666666

    16 1 Отговор
    За Българина е престиж да си доброволно роб и клошар в чужбина.Но,не и да се бори на жълтите павета за по добър живот в БГ.
  • 22 Луд Камионджия

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "вмирисан парцалив руски комунист":

    Май не четеш.Наети от под-под-по-под изпълнител.Немската фирма си мие ръцете с фирмата от Ромъния или България наела ги.Т.Е.Корупция на най-високо ниво в държавата ,защото минават през бюрата по труда.А къде е Външно министерство с посолствата ?Там се скриха само тия с незаконните тераси.Ела на вън и ще разбереш.
  • 23 Туркофил

    8 1 Отговор
    Жалко на имигрантите на Африка милиони евро помощ а за белите работлими европейци геноцид глад и мизерия езък за пропадналия германец на времето съветските войски им управиха 2 милиона жени при Берлин малко им е
  • 24 В.В.П.

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "естествено":

    Точно така!!! Африто иска да работи на маса и компютри..Я в някоя програма или фондация...но не на полето или фабрика... ТОВА НЕ..Ей затуй в САЩ е напечено...
  • 25 Радо

    9 0 Отговор
    Германия - най-модерният концентрационен лагер в момента.
  • 26 оня с коня

    7 4 Отговор
    Къде се покриха Шушомигите тука дето сърцераздирателно заклеваха всичсо живо ДА БЯГА И СЕ СПАСЯВА ОТ БГ през Терминал 2,щото тука било Ад?А защо НИТО ВЕДНЪЖ не казаха НАКЪДЕ за бягаме- дали на Запад,или на Изток?Ами логично е след като на Запад са такива гадни Условията за живот,да вземе да хукнем НА ИЗТОК ,където са Русия,Китай и С.Корея...Тъй ли бе Лалугери,квото кажете - изпълняваме!

    Коментиран от #29, #41

  • 27 отегчен

    9 0 Отговор
    Робството никога не е изчезвало, а само се трансформира в различни зависимости. Навремето са ловели африканците със стъклени шарени герданчета и са ги тикали в трюмовете, сега ловят нашите с вещи. Никога не бих си продал живота за да си купя някакви китайски боклуци и да си напълня хладилника. Още по-малко пък бих работил за тия фашисти. Но да отида да ми пържат наденички и да ми продават бира едрогърди германки - бих се съгласил!
  • 28 стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Лекар БГ":

    До 4 ком -Капиталистите били лоши -А кумунягите добри ли бяха =хората в събота и неделя работеха на частно или земеделие да си допълнят мизерните заплати от 180 лв равняващи се на 35 долара -и лафа беше да дойде понеделник та да си починем

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    0 0 Отговор
    Ми да отидат в САЩ като не им харесва там!
  • 31 123

    3 2 Отговор
    Като не им харесва жилището да си наемат друго жилище или да се качат на самолета обратно от където са дошли.След като не искат да живеят на свободен наем за да си спестят пари, ще живеят в дупката която са им дали по 10 човека в стая, те самите приемат тези условия и чакат да ги съжаляват.
  • 32 MOMO

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Игра на полове":

    За немците всички чужденци са патладжани.

    Коментиран от #35

  • 33 Нане

    2 0 Отговор
    на крак о Парии и презрени на крак о Роби на труда
  • 34 барчо

    4 1 Отговор
    Голямо лаене, но това е капитализма. Експлоатация до дупка. Тъпите бачкатори ти идват на крак и ще ти работят на всяка цена. Няма връщане назад, защото там в родината ги чака пак капитализъм, но в по-ранен стадий с още по-голяма безработица, независимо че стъкмистиката показва друго. Тия там са със сигурност са скачали по площадите около 1989 г, а сега бършат западните оакани задници за без пари.А да ви е сладко.
  • 35 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "MOMO":

    За всички Германци, Англичани, Французи и т.н. ние сме само едни тъпани, които заслужават само да се навеждат и когато го нафърфорят да им благодарят.
  • 36 Скоро

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    ще разбереш...
  • 37 Глупости пишеш

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "стоян":

    Личи, че си нямаш представа от ОНОВА време. А е и време да се позамислите - защо все пак много хора предпочитат тези условия пред тукашния рай. Защо? Нали сме с икономика за пример?
  • 38 Българин

    5 0 Отговор
    Ами да си седят в България.И тук има работа, стига да я търсят, вярно не за такива пари като в Германия, ама ще си бъдят на мястото и ще се чувстват хора, а не парцали. Не всичко на този свят е пари, има и себеуважение и тези гастарбайтери би трябвало да го разберат.

    Коментиран от #39

  • 39 Чичо Манчо

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Точно така,не очаквай уважение,ако сам не се уважаваш! Всеки сам определя как да се държат с него,като позволяваш на някой да се държи с теб като с куче,не очаквай да те има за човек
  • 40 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За западноевропейците сме просто евтин работен добитък

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТОШО

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Запознат":

    що в сащ по добре в русия
  • 43 добре де

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Запознат":

    ами заминавай на изток тогава в азия там ни третират като царе
Новини по държави: