25 Юни, 2020 21:00 17 216 53

"Нощем ги чувах да плачат": румънец разказва какво е преживял в "Тьонис"

  • кланици-
  • кланица-
  • тьонис-
  • румънец-
  • служител-
  • коронавирус-
  • експлоатация

Крясъци, ругатни, жестоки началници, извънреден труд без заплащане: бивш работник в кланиците разказва за условията на труд там

"Нощем ги чувах да плачат": румънец разказва какво е преживял в "Тьонис" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: В многобройните публикации за условията на труд в германската месопреработвателна промишленост неизменно се твърди, че по правило извънредният труд не се заплаща. Така ли е? Колко продължаваше Вашият работен ден?

Работник: Две години работих в кланиците "Тьонис". Рядко приключвахме след договорените осем часа. В повечето случаи работехме по 12-13 часа. Вписвахме допълнително отработените часове, но накрая това не се отразяваше във фишовете за заплатата.

ДВ: А какви бяха условията на труд?

Работник: Беше много студено и влажно, лентите на конвейера се движеха много бързо. В общото ни жилище нощем чувах колегите да плачат - от силните болки и подутите ръце. Но се окуражавахме взаимно. Казвахме си: дръж се.

Един мой приятел постоянно ме молеше да го взема с мен - искаше непременно да работи в Германия. Казах му да си събере пари, за да може при нужда да си плати билета за връщане. Това се оказа много добър съвет, защото само след един ден в "Тьонис" той не издържа и се върна обратно в Румъния.

ДВ: Имаше ли в предприятието редовни проверки?

Работник: Когато имаше проверка, забавяха скоростта на конвейера и работата ни ставаше по-лека. Но се знаеше предварително кога ще има проверка. Защо не ги правеха изненадващо? Само в такъв случай контрольорите биха могли да видят какво е истинското положение.

ДВ: А подготвяха ли ви по някакъв начин за тези проверки?

Работник: Подсказваха ни да не си отваряме устата. Под мотото: „Като дойде проверката, казвайте, че не говорите немски“.

ДВ: Имаше ли някакъв натиск от страна на фирмата?

Работник: Да. Особено зле ставаше, когато се разболявахме - шефовете ни крещяха да не си и помисляме да им носим болнични листове. Точно след един такъв случай напуснах. Бях се простудил тежко, което често се случваше, тъй като работехме все на студено. Развикаха ми се и тогава си казах: стига толкова, махам се.

ДВ: Вашите преки началници германци ли бяха или източноевропейци?

Работник: Големият шеф беше германец, но прекият началник на конвейера беше румънец. Трябваше да превежда, тъй като повечето работници не говореха немски. Всички преки началници имаха за задача да се грижат за това работниците да не отсъстват по болест.

ДВ: А какви бяха условията в жилищата, в които бяхте настанени?

Работник: Някои от жилищата, в които съм живял, бяха много чисти, но имаше и изключения. И винаги беше много тясно - били сме по 10,12 или дори 14 души в едно жилище. Месечният наем беше 200 евро на човек. Сградите принадлежаха на фирмите-подизпълнители. Един румънски подизпълнител например беше купил цялата сграда и даваше жилищата под наем на работниците. Но не е човешко да натикаш толкова много хора в едно жилище.

ДВ: Според Вас, подизпълнителите ли са основният проблем?

Работник: Да. Мой приятел е назначен в германска фирма и няма никакви проблеми. Не се страхува, когато отива на работа. Никой не го ругае, никой не го обижда.

ДВ: Поддържате ли връзка с Ваши бивши колеги, които още работят за "Тьонис"?

Работник: Да, с двама колеги, които сега са под карантина. Казват, че им носят достатъчно храна и вода. Но са много уплашени и обезпокоени, защото изобщо не знаят какво ги чака оттук нататък.

Самоличността на румънския работник е известна на ДВ, но той не желае името му да бъде споменавано. Междувременно е започнал работа в друго германско предприятие, където се чувства много добре.

Автор: Лавиния Питу-Шварц


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    9 53 Отговор
    Написа дойче зеле пак
  • 2 Антиседераст

    54 12 Отговор
    Германската мечта на седераста.... Много европейско.... добре, че населението на България нито познава Европа, нито европейците.

    Коментиран от #20

  • 3 Къде сте баллански западняци от село

    35 2 Отговор
    ДВ: Имаше ли в предприятието редовни проверки?

    Работник: Когато имаше проверка, забавяха скоростта на конвейера и работата ни ставаше по-лека. Но се знаеше предварително кога ще има проверка. Защо не ги правеха изненадващо? Само в такъв случай контрольорите биха могли да видят какво е истинското положение.

    ДВ: А подготвяха ли ви по някакъв начин за тези проверки?

    Работник: Подсказваха ни да не си отваряме устата. Под мотото: „Като дойде проверката, казвайте, че не говорите немски“.

    Коментиран от #21

  • 4 Шекспир

    58 6 Отговор
    Не разбирам.Хем е трудно хем не им плащат а не се прибират в "процъвтяваща" Румъния.Вчера имаше статия че заплатите в румънско са по 1300евра.А нека автора на статията да обясни защо тези хора са в Германия

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    68 19 Отговор
    Шваби. А всъщност какво добро сме видели от швабите? Няколко национални катастрофи като се започне от австриеца.
  • 6 Уточнителят

    56 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шекспир":

    Те и за тука драскат, че са по 2 бона.
  • 7 Чата

    13 6 Отговор
    Е, нашите от Сатовча ли беше или Белица, вчера по телевизията казаха, че всичко било на ниво и желаят пак да отидат там след нормализиране на нещата.

    Коментиран от #24

  • 8 Гост

    30 8 Отговор
    Експоататорите са си нашенци. Ей го тоа бил румънец. Пък и такива условия на работа се намират много рядко в Германия. Само при немци съм работил и винаги всичко е било много точно и със заплащане и с отпуски и с наднормени часове и с болнични.
  • 9 Ivan

    32 11 Отговор
    Расизъм по немски! Лъскави витрини за месо но как стига до там????????
  • 10 Гошо

    36 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В общото ни жилище нощем чувах колегите да плачат - от силните болки и подутите ръце. Но се окуражавахме взаимно. Казвахме си: дръж се.
    Тия сега какви ще ги изкараме коцлагеристи или военопленици

    Коментиран от #41

  • 11 Присмехулник

    55 7 Отговор
    Само са липсвали немските овчарки и няколко шмайзера....и надпис...Работата ви прави свободни...
  • 12 Ххх

    17 1 Отговор
    Добре де, някой все пак ще напише ли тези хора за какви заплати работят там ? Все пак преди кризата с пандемията и у нас имаше свободни работни места, особено за тежка и непривлекателна работа. И някои са доколкото знам добре платени. Примерно в строителството.

    Коментиран от #15

  • 13 Цвък

    36 0 Отговор
    Точно като тираджийските български фирми в чикаго. Ореваха орталъка като им дигитализираха часовете за каране. Леле, как ще ни робуват по 16 часа на ден, ще фалираме! Алчен, безобразен, лъжец и мошеник е източноевропейският бизнесмен на запад. Отнася се към "свойте" като към добитък и така подбива пазара. Обаче претенции и външен вид на Уоръ Бъфет.
  • 14 Ххх

    21 0 Отговор
    Каквото и да си говорим, предполагам там заплатите са сигурно два - три пъти по - високи, отколкото да кажем в нашите кланици. И заплатите не само в кланниците са по - високи, а по цялата верига месопроизводсво - месопреработване. И ми е интересно как постигат конкурентни цени на продукцията си, така че да изнасят, включително доколкото разбрах и за България.

    Коментиран от #17

  • 15 Шекспир

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Това е някаква тайна.И аз се чудя.Казал на познатия си да си вземе пари за билет за връщане.От Германия до Румъния билета е 50 евро.Направо е мистерия някаква
  • 16 Шоп

    8 5 Отговор
    На ви сега Европска уния! Нека ви наричат “Untermenschen”!
  • 17 Траурна агенция

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Сложи и по високите данъци...просто там са капиталисти а при нас са чорбаджии.
  • 18 Гост

    16 13 Отговор
    Швабите били такива ,швабите били онакива или пък западняците били такива, били онакива и нам си още какви. Само зло от тях сме виждали. Ам защо бе хорица се блъскаме все натам да ходим да работим,да живеем. Защо не се блъскаме по Русия, по Дубай, по Турция да ходим да работим и да живеем?
  • 19 Стани да си легнеш

    12 5 Отговор
    Да напомня на всички тук коментиращи ,в съюза е по добре ,ходете там.
  • 20 селянин 1

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антиседераст":

    Тва са изключения,ромите се интигрират по бързо от бледоликите,отначало е трудно,спи се в,,руска,,казарма-баня,кухня,пералня/общо/тва бг не моо да го понесе,след 6-8 месеца ако устискаш и научиш немски..взимаш жената с циганетата/ариецо дава луди пари ако учат/те имат нужда от млади дихатели,щеш нещеш се приобщаваш към теххите нрави,закони-и ставаш човек.

    Коментиран от #31

  • 21 Така се случва

    37 1 Отговор

    До коментар #3 от "Къде сте баллански западняци от село":

    Както и в България, във фирмите на връзкарите.Имената на Тьонис и Домусчиев са синоними в двете страни. Може ли на Домусчиев да се прави проверка и той да не знае? С изненадващи действия проверяващите си ритат трудовите договори
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    това е светът на капитализъма тия кожодери 100 кожи ще ти издерят емпатия не чустват то е като чичо ТОМОВАТА колиба
  • 23 от немско

    26 5 Отговор
    Ужасът е ужасен и отдавна го говоря, че Германия от дълги години е робовладелска страна. Не официално, но реално е. това е поредното доказателкство. Често ме търсят познати имали неблагоразумието да дойдат в Германия и да им оправям документите, защото това, честе се върнали в БГ или Рум. или където и да е не значи, е не дължите пари на Германия. Започват с изнудването. Пращат ви писма за пари и ви дават на съд и ви осъждат и не само пари дължите, но и хиляди евро съдебни разноски. Българските власти не защитават поданиците си и това немците го знаят и изнудват. ако имате нещо на ваше име идва съдя изпълнител и ви го вземат и плащате на немската държава. Били сте роб и дължите пари до живот. Това е положението. Ако някой не вярва елате в германия и сами се убедете Няма отърване от тази измамническа дупка „локомотива на Европа“.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Е па

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Чата":

    На ниво са нещата!!!МНОГО над нашенското ниво!!!!!
  • 25 Друг от немско

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "от немско":

    Че това са им глоби бе брато дето не са си ги платили преди да си тръгнат от Германия. Я за превишдна скорост, я за неправилно паркиране, я за нещо друго. И нали сме в ес и всички държави от ес са свързани и такива неща не остават забравени. И правилно де.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ стана мащеха за много БЪЛГАРИ

    Коментиран от #28

  • 27 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "от немско":

    Интересно...Преди 8 години съм работила в Германия.Всъщност преди 7 години точно напуснах Германия и се изместих в друга страна от ЕС. Но при няколкото ми години на работа в Германия не съм с такива впечатления. Всичко си беше нормално. Работата (свързана с химия)също-на 8 часов работен ден.Събота и неделя почивни дни.Дори много коректни бяха във фирмата. Но фирмата си беше немска ,без такива посредници. Живеех си на свободен наем. Никакви проблеми с плащане на пари където пишете Вие и пр. не съм имала .

    Коментиран от #30

  • 28 Така ли!??

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И кой ,бе г-н ГРАД КОЗЛОДУЙ е виновен за ситуацията!???Кой ти с*а в гащите!????
  • 29 В.В.П.

    9 5 Отговор
    Без Драми,А!!...Това е частен бизнес...Като не ти харесва,, Бягаййй...Нали после Ганьо кат вземе
    заплатата и бега в Ратио и си вика....Глей кво е евтино!!!Бреййй.. ИИ мене ме болят ръце,крака,. Докато и аз не станах контратист...Така е в Германия...И навсякъде...Гепи парата ..без да бачкаш беше при Бай Тошо...
  • 30 Има

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "Атина Палада":

    Сектори в Германия които са умишлено слабо контролируеми от немските власти!Такива са хранително-вкусовата промишленост,но само на елемент-база,такива са и строителството,хигиената и ..транспорта!!!Както казах умишлено е за да може за редовия германец, този продукт да е на приемлива и изкуствено редуцирана цена!Зависи не само в какъв отрасъл сте работили,но и в коя провинция!!!!
  • 31 Циганина си е циганин

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "селянин 1":

    Тия наще дето последните месеци се върнаха от там,дали са станали хора?Надали

    Коментиран от #37

  • 32 Потосмукачна система

    20 2 Отговор
    Потосмукачната система, типична за капитализма, за който сините маймуни скачаха от кеф, е система, която изсмуква потта, силите и здравето на работниците, в интерес на собствениците на капитала (предприятието - кланицата в случая).

    Да му мислят следващите сини маймуни или просто нещастните работници.

    Едно време, когато бяхме относително по-свободни през средния и късния социализъм, за разлика от сега, тези потосмукачни системи бяха предмет на изучаване и който знае за тях, него не можеш да го излъжеш да се цани за роб.
  • 33 Dissapointed

    27 0 Отговор
    2007-ма година, влизаме в Европейския Съюз в по-добро състояние
    2013-та година минимална заплата Румъния - 186.7 ЕВРО
    2013-та година минимална заплата България - 188.2 ЕВРО

    2020-та година минимална заплата Румъния - 460 ЕВРО
    2020-та година минимална заплата България - 286 ЕВРО
    Разходите - храна, лекарства, етц - разбира се, в Румъния са ПО-ЕВТИНИ.
    Да благодарим на Тулупа, ние не вървим напред, ние вървим назад..
  • 34 да ви кажа

    14 2 Отговор
    Докато има овце ще има и вълци. А схемата е измислена от германските работодатели,така че виновните са те, както и посредника. Подобни са схевите и в Чехия,испания,франция, Белгия и навсякъде. Има?ли посредник и временна работа, това ви чака. Роби ще сте. Ваш е избора дали ще се навиете да сте роби, но с този робски манталитет да стадото у нас и не само, такива работодатели няма скоро да огладнеят. Роба сам си е виновен че е роб, толкова си може!
  • 35 да ви кажа

    11 0 Отговор
    Докато има овце ще има и вълци. А схемата е измислена от германските работодатели,така че виновните са те, както и посредника. Подобни са схевите и в Чехия,испания,франция, Белгия и навсякъде. Има?ли посредник и временна работа, това ви чака. Роби ще сте. Ваш е избора дали ще се навиете да сте роби, но с този робски манталитет да стадото у нас и не само, такива работодатели няма скоро да огладнеят. Роба сам си е виновен че е роб, толкова си може!
  • 36 Комуниста

    13 5 Отговор
    Тая демокрация ви направи роби на западняците, ама на вас роби май така ви харесва щом продължавате да им робувате!

    Коментиран от #38

  • 37 Абе верно не е много сигурно!

    2 14 Отговор

    До коментар #31 от "Циганина си е циганин":

    Обаче е сигурно ,че немеца предпочита каквито и за са други,ама не и славяни!!! То,скравена човек не става!Нивгаш!
  • 38 Няма къща в Барцелона

    15 2 Отговор

    До коментар #36 от "Комуниста":

    От статията се разбира, че робовладелците или поне надзирателите не са точно германци! Целият проблем е от незнанието и нежеланието да се научи местния език и от там задължителното посредничество на съмнителни сънародници. Преди 2 години гледахме по телевизора за БГ роби в английски ферми и един колега каза, че това го има и в строителството. Някой по окумуш ромлянин натоварва 20 брадчеда от България и ги кара в Лондон. И ги настанява всичките в една къща, която му струва около 2000 паунда на месец. После с всеки по отделно в банка и им прави банкови сметки, като всички документи и пароли си остават в него. Аз като си откривах банкова сметка ми отне около час и половина, даже с перфектен английски щеше да отнеме поне 1 час. Присъстващ на процедурата циганин няма шанс да схване какво се случва около него. После окумуш ромлянина спазарява цялата група на някой строеж за по стотина паунда на калпак и англичаните съвсем точно превеждат сумите по банковите сметки на всеки, ама титулярите нямат реален достъп до банковите си сметки. Парите се усвояват от окумуш циганина, а работягите получават по 30 паунда. Далаверата от една такава групичка е около 30 000 паунда на месец.

    Коментиран от #52, #53

  • 39 кот

    3 10 Отговор
    ей, все едно на сила са ги държали там :) - казвахме си "дръж се"
    Някой карал ли ви е, вързани ли сте там?!? Все едно концлагер описваш, а то работа! Явно хората масово харесват работата си дори в Германия!

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Намери ако можеш ,,НА ДЪНОТО,, он един немски писател и журналист.Гюнтер Валраф. Навремето ,,взриви,, Германия ,имаше шумни съдебни процеси, но като чe ли в някои отнощения, нищо не се е променило в Германия.Книгата е доста интересна, макар и не дотам художествено издържана, по скоро е в документален стил.Но си струва да се прочете.
  • 42 РОБОВЛАДЕЛЦИ

    10 0 Отговор
    Има и един мазен БГ-президент, който безскрупулно е експлоатирал сънародници в Германия! Но БОГ забавя, но не забравя!!!
  • 43 В Германия който работи е добре

    11 1 Отговор
    Кожодерите не са германските фирми а фирмите подизпълнители принадлежащи на източни робовладелци. Те са пуснали пипала в източните страни и още там набират роби които не знаят езика и не могат да се оправят сами в Германия. Германската мечка е реалност, но за хора които могат да се оправят сами и поне малко знаят езика. Бягайте от фирми дори ако са немски където мениджъри на ниско и средно ниво са турци или от бившите соц. страни защото също ще имате затруднения макар и в не такъв мащаб.
  • 44 фгигщ

    5 1 Отговор
    Българинот сега почва да вдява , че в чужбина не го викат да си прави кефа , а да им прави кефа.
  • 45 БогатиСрещуБедни

    14 2 Отговор
    Богатите винаги са се отнасяли много гнусно към бедните - от древността до наши дни! Затова, при революциите, богаташите са избивани безпощадно. Например, във Франция през 1789г., реките са били задръстени от труповете на избитите богаташи. Много характерна особеност: богатите и техните потомци са уродливи и бездарни, затова изпитват злоба и завист към бедните, но талантливи и красиви хора!
  • 46 Реалист

    15 0 Отговор
    В Германия, Холандия, Белгия и в целият ес такива фирми има и са на турци които мачкат работниците.. Там се работи нелегално. Без осигуровки и пр..... Но хората гледат да изкарат някой лев защото у нас хептен ще гладуват..... Има познати които са в Германия и работят във фирми на немци и са много добре... Квартири те им са лукс..... Работодателя им до плаща... Децата са родени там и ходят на училище... Знаят префект езика.... Тук в България нашите шивачи и обущарки не са ли същото... Работят на гръцки, италиански и турски работодатели.... Няма оправия.
  • 47 Ако не беше така

    6 4 Отговор
    Как Германия щеше да стане богата държава?
    Моят си също отиде там намери си работа и ми се обади по телефона дали да работи в Германия
    Аз му отговорих:
    Не си малък, решаваш ти ама щом попита мен да ти кажа тогава:
    Казах му аз ако съм ще работя за по малко пари ама ще си работя в родината и ще и ам файда за моя си народ ,но решението е твое
    Какво стана:
    След два дни си беше в родината и слава Богу е добре
    Така ,че която и да е държава станали богати не са станали със собствен труд а са станали с експлоатация на други народи
  • 48 212121

    2 5 Отговор
    ОТ както спрях да ям месо ми е много по леко на душата . Вече 5 години. И не си мислете , че съм някъв кекав или слаб. Ходя на фитнес редовно от лежанка бутам 140 , мъртва тяга 170. Личното ми тегло е 80 кг.
  • 49 Ивен

    5 2 Отговор
    Ми кой Ви кара да работите там , ве лумпени такива !!! Някой насила ли ви карата ? Има много автомивки където постоянно търсят хора. Какво работите при тези чудовища , садисти и убийци !!! Дето си изкарват хляба на гърба на животните !
  • 50 дуду уду

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "кот":

    Какво сте писали минуси бе селяндури миячи и носачи на пици в странство? Плачете си нощем и търкайте наровете - тук в БГ място и работа нямате вече!!!
  • 51 ТИКВАТА

    2 4 Отговор
    ГАДНИ ШВАБИ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Няма къща в Барцелона":

    Преките нарушители и виновници верно не са немци, но нали се сещаш, че цялата система с подизпълнителите е измислена и приложена от шефовете, демек немските фирми. Съответно в Англия от английските.