Last news in Fakti

23 Юни, 2020 18:52 1 796 10

Йенс Столтенберг: НАТО не трябва да участва във вътрешнополитически битки

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • северна корея

Светът би бил по-опасен, ако НАТО остане без атомно въоръжение, но Русия, Китай и Северна Корея запазят своите ядрени способности

Йенс Столтенберг: НАТО не трябва да участва във вътрешнополитически битки - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО не трябва да участва във вътрешнополитически битки. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в среща под домакинството на германския фонд "Маршал".

Не е тайна, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ясно заяви колко важно е Европа и Канада да осигуряват повече средства за отбрана, добави той по повод книгата на Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп.

По думите на Столтенберг президентът Тръмп е изразил подкрепата си за НАТО и открито е признал, че военните разходи в алианса без САЩ нарастват със 130 млрд. спрямо 2016 година, допълва БТА.

За пет години военноморските сили на Китай достигнаха мащаба на британските. Това още веднъж показва нуждата от единство между Европа и Северна Америка, посочи генералният секретар.

Столтенберг приветства възобновяването на преговорите между Москва и Вашингтон за удължаването на действащия до 2021 г. договор СТАРТ за ограничение на ядрените въоръжения. По неговите думи, ако Китай не се присъедини към нов общ договор в тази посока, би било добре действащият да бъде продължен, предаде БТА.

Силно подкрепям привличането на Китай към усилията за контрол над въоръженията. Сигурността на всички е по-голяма, когато има таван в бройката на ядрените оръжия. По време на Студената война се постигна договореност, може да се получи и днес. Пекин, както всички останали, има право да се въоръжава и в тази посока няма упреци, заяви генералният секретар.

Той отбеляза, че Китай е удвоил броя на притежаваните ядрени бойни глави, които могат да достигнат всяка точка по света. По неговите думи Китай не създава непосредствена опасност за страните от НАТО. Столтенберг посочи, че договори като СТАРТ са най-добрият начин за предотвратяване на нова надпревара във въоръжаването.

Подкрепям свят без ядрено оръжие, защото то е жестоко и нечовешко. Светът би бил по-опасен, ако НАТО остане без атомно въоръжение, но Русия, Китай и Северна Корея запазят своите ядрени способности. Благодарение на договорите СТАРТ от 90-те години на миналия век до днес НАТО намали с 90 на сто ядрените боеприпаси в Европа, отбеляза Столтенберг.

Йенс Столтенберг: НАТО не трябва да участва във вътрешнополитически битки

Развитието на съвременните оръжия е плашещо, новите технологии в отбраната могат да бъдат сравнени с индустриалната революция. Едва в световните войни човечеството видя какво означава способността за масово поразяване, посочи генералният секретар.

ЕС не може да замести НАТО и не е в състояние да защити Европа. ЕС харчи за отбрана 20 на сто от средствата, влагани от пакта, допълни той. По неговите думи с оттеглянето на Великобритания от ЕС тъкмо НАТО остава мястото, където европейците да обсъждат общите предизвикателства.

Столтенберг призна, че сред съюзниците има различни виждания за Либия, но и споделена тревога от растящото руско военно присъствие в Средиземноморието. Не се тревожа за бъдещето на НАТО, алиансът досега се е справял няколко пъти с вътрешни разделения, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Френско анадолски конфликт с ибрици

    16 1 Отговор
    Нато няма да се меси, ако султана и джендъра се сбият.
  • 2 az #Победа75

    17 4 Отговор
    Който иска да види какво значи военна мощ да гледа утре от 10.00ч. Парада по случай 75-годишнина от Победата на Червения площад!

    Коментиран от #4

  • 3 ОМП без коментар

    12 0 Отговор
    Оръжия за масово поразяване - бактериологично, химически и ядрено
    първи употребили омп Сащ - бактериологично срещу мирни индианците, заразени одеяла с едра шарка и други болести
    първи употребили химическо германците в първата световна война срещу френска войска
    първи и единствени употребили ядрено оръжие Сащ - срещу мирни градове в Япония: Хирошима и Нагасаки
  • 4 Бесен язовец

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "az #Победа75":

    И какво да гледа на площада освен група палячовци.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Бонифаций

    9 1 Отговор
    Да го разпускат това нато . Само харчи пари .
  • 6 az #Победа75

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Ще гледаш единствената гаранция да няма голям световен конфликт!!!
  • 7 Калпака

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Най-стройния войник в пещерята до сцепеното черешово топче, отдава чест на чернобягащия шопар
  • 8 Туркофил

    1 2 Отговор
    НАТО има интерес да създаде ядрени оръжия в България Турция Унгария Чехия защо трябва да го има Китай Корея Индия Израел Пакистан
  • 9 емо

    2 0 Отговор
    Тоя престъпник Ген. Секретар на легалната престъпна организация наречена НАТО която повече от 30 години разрушава цели държави, сваля правителства неудобни за тях и оставя след себе се хиляди убити,осакатени, хиляди инвалиди и деца без родители -сираци- всичко това под предлог " демокрация и човешки прави".Тоя престъпник трябва да бъде съден а не свободно да се разхожда и да подстрекава страни да отделят повече средства за въоръжение , тъй като милиони хора лягат полугладни заработващи на ден едва един долар когато военните разходи са милиарди долара печалба отиващи в касите на няколко крупни фирми.
  • 10 Катранджията капиш

    0 0 Отговор
    Двуличен психо-пат,иска му се ама ядец