Last news in Fakti

6 Август, 2020 15:22 3 241 17

НАТО трупа повече войски на изток

  • нато-
  • сащ-
  • войски-
  • русия-
  • прибалтика-
  • марк еспър-
  • армия-
  • румъния-
  • пентагона

Виждаме нарастващ брой сили на ротационен принцип в Черноморския регион

НАТО трупа повече войски на изток - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ възнамеряват допълнително натрупване на сили на източния фланг на НАТО, коментира ръководителят на Пентагона Марк Еспър, цитиран от ТАСС. Според него решението за изтегляне на 11 900 американски войски от Германия и пренасочване на част от тях в Италия и Белгия е взето като част от по-широки усилия за "увеличаване на бойната способност на съюза", предаде News.bg.

"Що се отнася до Русия, ние в крайна сметка движим сили на изток към най-новите членове на алианса. Виждаме нарастващ брой сили на ротационен принцип в Черноморския регион, особено в Румъния", добави той. "Аз искам натрупване на сили на североизточния фланг, в Прибалтика и Полша", обяснява Еспър и припомня, че миналата седмица е обявено за споразуменията с Варшава, предвиждащи разполагането на допълнителни американски войски в Полша.

Дмитрий Песков заяви по-рано, че готовността на Полша да осигури територия за разполагане на военна инфраструктура на други страни представлява заплаха за Русия. Според него "Полша сама по себе си трудно може да представлява заплаха за Русия", въпреки това е готова "да предостави своята територия за военната инфраструктура на трети страни или такава организация като Северноатлантическия алианс". Песков допълва, че Русия винаги последователно е заявявала нежелание и опасност от "последователния дрейф" на военна инфраструктура на НАТО към руските граници и това принуждава Москва да "предприеме необходимите мерки за гарантиране на сигурността" си.

Еспър изрази подкрепа за усилията на американските партньори и съюзници в противопоставянето на Китай. "През последните месеци, особено в ситуацията на COVID-19, Китай стана по-агресивен, те се опитват да превърнат тази трагедия в своя полза за пропагандни цели, но мисля, че надцени своите възможности. Виждаме как се опитват да разгънат мускули в Южнокитайско море. Те потопиха виетнамски риболовен кораб преди няколко месеца и продължават да извиват ръцете на други страни, разполагат войски по линията на контрол в Индия." Според Еспър, действията на китайските власти "не съответстват на международните норми и правила за поведение. И много от нашите партньори и съюзници също реагират на това".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бейрут беше показно

    16 1 Отговор
    Де Бейрут, там и Варна..
  • 2 Ivan

    41 7 Отговор
    Русия и Китай ще върнат свободата на планетата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В.В.П.

    34 4 Отговор
    СЛЕД КАТО ТИКВАТА ВЛЕЗЕ НА ТОПЛО....РАДЕВ ДА СЕ ОБАДИ НА ТРОМП,ЧЕ БЪЛГАРИЯ РЕШИ,ДА НЕ ПРИБЯГВА ДО ЧУЖДА ВОЕННА ПОМОЩ...И ЗА ЦЕЛТА ДА СИ СБИРАТ ПАРЦАЛИТЕ И ....ПЪТЯ..........ТИЯ МАЙМУНИ СА ТУК,ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТ НЯКОЯ ПРОВОКАЦИЯ,КОНФЛИКТ......ОТИВАЙТЕ СИ У ДОМА,ЯНКИ!!
  • 5 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    25 6 Отговор
    Фашистките щати няма да се спрат, докато не захапят БУЛАВИТЕ и не изчезнат от картата на света. ФАЩ са на 16 Булави живот (просто за броени минути отиват в небитието) и на никой после няма да липсват тия сатанински кравари с фашистка идеология!

    Коментиран от #15

  • 6 Кристиян Вигенин

    6 24 Отговор
    САЩ и НАТО затягат обръча около Русия.Бяха принудени да го направят,заради агресивното поведение на Фалиралият Бантустан,който ще сподели съдбата на СССР.Неизбежно е.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Гост

    17 3 Отговор
    Брей, Китай точно по време на борбата си с короновируса станал по - агресивен? Какви ги дрънка този? Да не мисли, че аудиторията, пред която той се изказва е малоумна? Всички знаем защо САЩ са се прицелили на Китай. И тук някаква патетична китайска агресия няма място
  • 8 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян Вигенин":

    Сам си противоречиш. Ако Русия е пред разпадане няма нужд от никакво затягане на обръчи. Истината е във факта, че вместо да се разпада, тя е суверенна държава с голямо влияние в съвременната Гео политика. А това нервира американците,коити искат целия свят да им се подчинява.
  • 9 миш

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян Вигенин":

    Баце,а отвори атласа и виж Рф,после виж РБ И ПОМИСЛИ КОЙ СИ ,къде си и какви са ти силите,после коментирай Руската Федерация,
  • 10 Така така

    11 2 Отговор
    докато увеличават войските в Румъния китайците плетат кошницата бавно и полека и растат с по няколко века.
  • 11 ПЕНКО

    17 4 Отговор
    АЗ ЩЕ УБИВАМ НАТЮВЦИ -ЗАЩОТО ТАКА СЪМ СЕ КЛЕЛ , НО СЕГА ВЪПРОСЪТ МИ Е :ЗАЩО САЩ РЕШАВА КЪДЕ НАТЮ ДА ТРУПА ВОЙСКИ- ТОВА НЕ Е ДИМОКРАЦИЯ , А ДИКТАТУРА !?!?!? КОЛКО СА ВОЙСКИ - НАТЮВСКИТЕ ВОЙСКИ -Е ГОЛЯМ ВЪПРОС !?!?!?

    Коментиран от #17

  • 12 Сандо

    8 0 Отговор
    Радвайте се!Те носят мир,евроатлантически ценности и демокрация!Или май беше обратното?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ASD

    13 3 Отговор
    САЩ са пред фалит съвкупният държавен дълг спрямо БВП е 356%, икономиката им се срива само за последното шестмесечие с 33%. Американското правителство за 2020 вече е взело повече кредити от колкото е бюджета за цялата финансова година!!! Долара се срива - златото расте.

    Пред САЩ вариантите са два. Първи е фалит, а втория е трета световна, но руските хиперзвукови ракети охлаждат тези идеи. Въпреки това, икономическия натиск ги подтиква към самоубийствени идеи, да се пробват с Русия.

    Всички американски войски разположени на 2000 км от Русия имат под 7 минути живот. И никакво ПВО не може да ги спаси.

    Лошото е, че в България има ПЕТ американски бази и при евентуален удар с ядрено оръжие всички цивилни в радиус от минимум 20км ще измрат. Което обхваща и втория по големина град Пловдив.
  • 15 Булава може само да повика Трайдънт

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Юрий Долгорукий с 16-те Булави":

    Изпитание и въвеждане: Trident D5 1990-2001, Булава края на 90`те - 2018 г. За цялото време D5 има 160 успешни и 10 неуспешни старта-94% успех. Булава от 27 старта 10 са провал - 63 % успех. Булава е съпътствана от много провали довели до оставки на главен конструктор и риск от спиране на програмата. Въведена е в експлоатация 2013 г., но заради последващи провали е спряна и възобновена отново през 2018 г. Мнение на един от конструкторите (Соломонов): проблеми в дизайнерската технология и производствената верига; неефективен контрол на качеството /материали с лошо качество/; липса на оборудване за изключване на човешкия фактор в производството; невъзможност индустрията ни да произведе 50 от необходимите компоненти за ракетата, принуждавайки дизайнерите да импровизират. Стига се даже до дискусии за преоборудване на подводниците от клас Borei с по-надеждните ракети R-29 Синева. Според руски анализатори "Синева" имали "почти" същите впечатляващи спецификации като Trident D5 (признание за качествата на американската система), но модифицирането на подводниците било твърде скъпо. В крайна сметка приемат Булава, защото е най-скъпият оръжеен проект в Русия. В подводница никой до сега не е постигал 336 бойни глави, като американската клас Охайо - 24 ракети всяка с до 14 бойни глави и това още 90-те години!
  • 16 ASD

    8 0 Отговор
    Булава имаше нуспешни опити преди да влезе на въоръжение в руската армия, по време на разработката!!! След като недостатъците бяха отстранени и след като беше приета на въоръжение няма нито един неуспешен пуск!

    От друга страна въпросния Тридент е ВЕЧЕ с изтекъл срок на годност, който го удължават два пъти по 10г. след гласуване. От последните 5г при изстрелвания на има над 25%брак!!!

    Помисли пак. После пиши.
  • 17 барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕНКО":

    Пенко, не са войски на НАТЮ, а на САШ. И тези войски се подчиняват само на САШ, щото са американски. В тези американски бази, войниците, командирите и техниката е американска и изпълняват команди дадени от Вашингтон. Нямат нищо общо с НАТО. В тези бази няма нито български, нито френски, нито аглийски или каквито и да са други войници или командири. Само американски.