Last news in Fakti

24 Юни, 2020 07:35 1 290 2

В Северна Македония започва предизборната кампания за предсрочния вот на 15-и юли

  • северна македония-
  • избори-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне

Очакваше се в центъра на кампанията да е европейското бъдеще на страната, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели

В Северна Македония започва предизборната кампания за предсрочния вот на 15-и юли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изборите в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12-и април, но бяха отложени заради пандемията. Без митинги, с ограничени срещи с избирателите, видеопрезентации на партийни програми и обръщения през социалните мрежи - така ще се проведе кратката кампания.

Изборите ще продължат три дни и ще се проведат по специални протоколи за защита от Covid-19. 15 политически формации с 87 листи се състезават на вота.

От едната страна е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, като това е първият парламентарен вот за лидера ѝ Християн Мицкоски. Той ще се сблъска за първи път директно със Зоран Заев - лидер на СДСМ. За първи път в кратката историята на младата държава има мултиетническа предизборна коалиция между СДСМ  и Беса на Билал Касами.

Очакваше се в центъра на предизборната кампания да е европейското бъдеще на Северна Македония, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели. Така на 13 юли медицинските работници ще започнат да събират гласовете на пациентите, заразени с коронавирус и на всички, които са в самоизолация.

На следващия ден - 14-и юли, ще гласуват болните заедно с военните и затворниците. А на 15-и юли всички избиратели ще трябва първо да минат дезинфекция на ръце, да бъдат с маски и да стоят на дистанция, когато упражняват правото си на вот.

Очаква се ниска избирателна активност, вероятно една трета от македонските гласоподаватели няма да отидат до урните.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    3 2 Отговор
    След всеки избори ще става ясно едно, ще става по албанска до смяна на името на Източна Албания
  • 2 Йордан

    0 1 Отговор
    Преди “европейското бъдеще на страната” има българско-северно македонско бъдеще на отношенията и решаване на двустранните проблеми,чрез работата на комисията и спазване на договора,въпреки антибългарските действия на хунтата.
Новини по държави: