Last news in Fakti

30 Юни, 2020 15:16 1 210 1

Хърватия: Заразените с коронавирус да не гласуват? Това е дискриминация

  • хърватия-
  • избори-
  • ковид-19

Местните закони не познават категорията отнемане на избирателно право и следователно не е определена процедура, с която това право да бъде отнето на някого

Хърватия: Заразените с коронавирус да не гласуват? Това е дискриминация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватската неправителствена организация Гонг предупреди Държавната избирателна комисия, че забраната заразените с коронавирус да гласуват на предстоящите в неделя, на 5 юли, парламентарни избори в страната, е нарушаване на тяхно основно политическо и човешко право, предаде телевизия Ен 1, цитирана от БТА.

Още повече, че на поставените под карантина се разрешава да гласуват, посочва Гонг и пита дали в такъв случай правото на заразените е ограничено неоснователно.

Обществото трябва да знае въз основа на кой закон на заразените с коронавирус е отнето избирателното право, като се знае, че хърватските закони не познават категорията отнемане на избирателно право и следователно не е определена процедура, с която това право да бъде отнето на някого, посочват от Гонг.

Тъй като законът не предвижда гласуване в болниците, всички граждани, които са на болнично лечение, не само заразените с коронавирус, няма да могат да използват конституционното си право на глас, допълва неправителствената организация и напомня, че се е обявила за задължителни избирателни пунктове във всички болници и старчески домове, както и да се въведе възможността за гласуване по пощата, за да бъде избегната тази дискриминация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    1 0 Отговор
    И на хърватите не им липсват болни мозъци! ⛑️