Last news in Fakti

2 Юли, 2020 13:26 2 432 40

Защо талибаните са удобен съюзник на Кремъл?

  • русия-
  • сащ-
  • талибани-
  • афганистан

Русия се стреми да укрепи позициите си в Афганистан, залагайки на талибаните

Информацията, че Русия е осигурявала подкрепа на талибаните в Афганистан, насочена към унищожаване на коалиционните войски, ръководени от САЩ, се потвърждава от определени факти и ползи за взаимодействие и сътрудничество между талибаните и Кремъл. Междувременно, съвместната работа е имала както политически, така и военен аспект, който не се е ограничавал до снабдяването с оръжие, а най-вероятно е включвал и тактическо ниво на планиране на операциите. Сътрудничеството е активно от близо 4 години, предаде IGTDS (Institue for global threats and democracies studies).

Според NYT, американските разузнавачи са стигнали до заключението, че руското военно разузнаване тайно е предлагало премии на свързани с талибаните бойци за убийството на американски войници в Афганистан.

Изданието твърди, че елитното подразделение на ГРУ - 29155, което се занимава с дестабилизирането на Европа и Запада посредством саботажи и нападения, е замесено в плащането на премии. Казва се, че ислямистки бойци, които са тясно свързани със специалните руски разузнавачи, са получавали парични награди за убийството на американския войници, като информацията се базира на разпитите на заловени талибани. 

През ноември 2019-а IGTDS подчерта тесните връзки между талибаните и Русия, изразяващи се в продажбите на оръжие. Според института, финансирането за атаки срещу коалиционните сили от страна на Кремъл е започнало към края на 2018-а. По този начин Москва най-вероятно се стреми да допринесе за загубите на САЩ в Афганистан, поставяйки Вашингтон в позиция, подобна на тази на СССР през 80-те. Това би довело до нарастването на броя на починалите американски войници, което на свой ред ще предизвика вълна от недоволство в Америка, която пък може да стане причина за пълно изтегляне на войските от страната. Освен това Москва вярва, че този сценарий би попречил на САЩ да участва в други военни операции по света.

Не е ясно как се е осъществявала връзката между руснаците и талибаните, но, според доклади, през 2017-а руски тактически групи са били забелязани в територии, контролирани от талибаните. 

Все пак, задачата на разузнавачите от ГРУ може да не е била само да подпомагат развитието на операциите срещу коалиционните сили и афганистанското правителство. Те може също така да са и изучавали особеностите на военните бойни тактики на САЩ.

Русия се стреми да укрепи позициите си в Афганистан, залагайки на талибаните като политическа основа на страната. Този избор позволява на Кремъл да получи съюзник, като отношенията му с него се основават на общи ценности и не засягат въпросите на демокрацията, свободите и върховенството на международното право. По този начин Москва може да намери общ език с талибаните, използвайки прагматичните категории на взаимни услуги.

Руснаците усилват политически, икономически и пропагандни дейности, за да подобрят имиджа си и да възстановят своето влияние на фона на всеобхватната корупция, която пречи на напредъка в Афганистан.

През 2017-а сенаторът Джон Маккейн заяви, че Москва подкрепя ислямското военно движение, за да подкопае усилията на САЩ в Афганистан.

Съюзът с талибаните дава възможност на Русия да получи местни въоръжени сили, които биха могли да бъдат използвани за оказване на натиск и влияние върху страните в региона. Дърпайки конците на ислямското военно движение, Кремъл ще може да контролира постсъветските страни в Централна Азия, използвайки страха от нахлуването им. Това отваря пътя за засилване на оръжейния износ на Русия към тези страни, както и за бързото разполагане на войски там.

Чрез подпомагането на идването на власт на талибаните Кремъл цели да попречи на Афганистан да се сближи със Запада, запазвайки зависимостта от Москва. Този ход е в съответствие и с конфронтационния модел на Русия от епохата на студената война, който Владимир Путин възобнови. Външната политика, която той разбира, се свежда до необходимостта от външен враг, който да даде възможност за консолидиране на руското общество около правителството, както и да поеме отговорността за провалите във вътрешната социална и икономическа политика.

Кремъл също вярва, че засилването на ръката на Москва, подкрепяйки талибаните, както и прогонването на Съединените щати е реванш за загубата на Войната в Афганистан, продължила от 1979-а до 1989-а. 
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    24 5 Отговор
    В общи линии демократите са готови да използват всякаква простотия в битката срещу Тръмп!
  • 2 Йосарян

    17 3 Отговор
    Госпожице петков, казарма!
  • 3 ТАЛИБАНИТЕ СЪЩО КАТО НОВИЧОКА

    24 4 Отговор
    ТЕ ТИЯ ТАЛИБАНИ АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ ИЗМЪТИХА И СЕГА ИМ СЪРБАТ ПОПАРАТА.СЪЩО КАКТО ГЕРМАНЦИТЕ ПРАТИХА ЛЕНИН В РУСИЯ И ПОСЛЕ ТЯ ИМ ВИДЯ СМЕТКАТА.И ЩО ЩАТ ВСИЧКИ ПО ЧУКАРИТЕ В ХИНДУКУШ.ТО ОСВЕН КАМЪНИ , МАК ЗА ОПИУМ И ТАЛИБАНИ ДРУГО НЯМА
  • 4 ФАКТ

    26 6 Отговор
    Какъв реванш бе ! Руснаците изградиха инфраструктурата на тая пустош.Горбачов прибра войската,защото се продаде на Запада за жълти стотинки.
  • 5 KOREKTOR

    23 4 Отговор
    АБЕ Александър Петков,

    АБЕ ПУБЕР СОПОЛИВ,

    КАКВО ЗНАЕШ ТИ ЗА АФГАНИСТАН И ЗА ТАЛИБАНИЕ БЕ СОПОЛАНКО НЕДОНОСЕН.

    ТО НЕ Е РАБОТА ДА ЧЕТЕШ САМО ГОВЕДАРСКИ ПАСВИЛИ.
  • 6 Айде холан

    10 3 Отговор
    Ала - бала. !!!
  • 7 Гошо

    12 4 Отговор
    Авторче ,авторче , поинтересувай се сериозно за тия неща ,че с тия инструкции дето ти дават и маймуните ще ти се смеят да не говорим , като те ритнат от бачкане ,хич и не мисли някои да те наеме Глупаци на никой не трябват ,само в някои случай /точно както този/,но за кратко
  • 8 Гошо

    8 1 Отговор
    ако не ми вярваш може да се консултираш с Иво Инджев или да му проследиш камерата , особено поучителна е тази след 90 та
  • 9 ****

    13 2 Отговор
    И защо Русия да не подпомага талибаните,сащ май забравиха те какви ги вършеха когато Русия воюва там,а сега ревнали. Русия може да подкрепя когото си иска,нито са съюзници със сащ нито имат сключено споразумение за това. Айде у лево.
  • 10 Грейс

    13 3 Отговор
    Същата статия с обратен знак я четох 70те г, когато руснаците бяха в Афганистан. То бива пропаганда бива, ама това е прекалено. Още има, които помнят.
  • 11 Дух

    4 3 Отговор
    Така им викаха на душмана руски войници"дух"!
    Афганистан не може да има монолитност.Там всеки клон е император!

    Коментиран от #14

  • 12 Барчо

    8 2 Отговор
    Всички тези "факти" бяха отречени и от американците и от талибаните. "американското разузнаване си прави заключение" звучи налудничаво и абсолютно неадекватно, да не говорим че не може да бъде сериозно. Разузнаването не прави "заключения, изводи, предположения и тем подобни". Разузнаването събира ФАКТИ и ги дава на едни други хора, които правят заключенията въз основа на цялостната информация, която и се предоставя, което разузнавачите нямат.
  • 13 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 2 Отговор
    Поправките в Конституцията на Руската Федерация са ГЛАСУВАНИ вчера положително със 78% "Да". Край на Колониалната американска Конституция ! Русия ще бъде НЕЗАВИСИМА , СИЛНА , СТАБИЛНА , БОГАТА , СТРАХОВИТА и ГОРДА както преди ! Ура ! И в света ще настъпят огромни промени в това число и у нас ! Най-после Слънцето ще Изгрее ! Значи има БОГ !

    Коментиран от #18

  • 14 Грейс

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дух":

    Прав сте, сега се сетих.
  • 15 Барчо

    8 1 Отговор
    Иво Христов каза една много интересна сентенция за такива като талибаните. Да храниш талибан е все едно да храниш крокодил. Те не различават храната от този дето и я носи. Да му мислят тези, които са там.

    Коментиран от #17

  • 16 Запада е в Агония !

    9 1 Отговор
    В империята - САЩ се самоизяждат !

    Коментиран от #39

  • 17 Иво Христов може да преразказва

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Чужда информация , но да създаде своя - НАНАЙ ! Иво е Ялова Крава ! Прави се на просветител но в същност е слушател на Руските политолози и икономисти от Ю - ТУБ ! Инито "ШАГ в ПЕРЬОС!" В храста на Иво заек няма , както и на Бадема да търсиш Орехи ! Дали съм - прав ? Ами виж му квалификацията/дипломите/ и виж с какво се занимава ! Той не може да върши онова за което се е учел а перазказва онова което е чул от Интернета ! Но Пасарн - амиго !

    Коментиран от #23

  • 18 Барчо

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    208 поправки, много от които засягат външната политика, спиране на джендърството, чуждата намеса във вътрешните работи на медии, финансирането на вътрешните врагове отвън и т.н. Надявам се на нашите политици да и светне лампичката и да спрат да слугуват на едни за сметка на Русия, защото тя не забравя и когато дойде времето за помощ, ще ни го напомни. Когато се изпокарат в НАТО и той започне да се разпада, ние няма да сме грижа на никой, а Турция ще се възползва да разшири границите си. Тогава пак ще разберем, че сме взели за пореден път грешната страна. Не винаги с Русия, но никога срещу Русия.
  • 19 Бай Манчо

    6 0 Отговор
    Разузнаването събира само highly likely ФАКТИ :)))) Нали го отрекоха и двете страни или сега просто пробвате докъде ще стигнете с фалшивите си новини
  • 20 Слънцето изгрява от ИЗТОК !

    7 0 Отговор
    Но чорбаджиите винаги дърпад на ЗАПАД , към повтарящите се постоянни Национални Катастрофи ! Чорбаджии и Народ - гледат в противоположни посоки !
  • 21 Защо съм против Иво Христов ?

    1 7 Отговор
    Той ползва чужд труд и информация и я представя за СВОЯ ! Това е ПОДЛОСТ ! В същност той е нещо като "куриер" без Експрес ! Педя човек - Лакат брада от Лека нощ деца !

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Ххх

    8 0 Отговор
    Нещата може и да са такива, но не смятам, че първопричината е в Путин, защото виждате ли, той непременно си търсел външен враг. Не. Причината е в поведението и отношението на западните страни, и най - вече Съединените щати. Защото по времето на Горбачов Русия направи изключително много едностранни отстъпки. В областта на разоръжаването, разпускането на Варшавския договор, връщане на контингента от Източна Германия. И правейки тези отстъпки, Русия и политическия и елит са се надявали, че ще им бъде отговорено със същото. Само че НАТО не само не се разпусна, но и се разшири до руските граници. Успоредно с това, след войните в Югославия и Ирак на руското ръководство стана ясно, че имайки едностранно военно превъзходство, Съединените щати ще решават международните проблеми по свои виждания и усмотрения, без съобразяване с международното право. Войната с Грузия и Майдана в Украйна, и двете инспирирани и подклаждани от Съединените Щати окончателно затвърдиха в руското ръководство мнението, че някакви коректни и равноправни отношения с тази страна не могат да бъдат поддържани поради крайната русофобия на американския елит. Какво беше при това положение единственото възможно поведение на Русия ? Ами това, което наблюдаваме в момента, включително в Афганистан. Ритане по кокалчетата. С мярка наистина, и не съвсем явно.
  • 23 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иво Христов може да преразказва":

    Минуса е от мен, не защото съм напълно несъгласен с теб, а защото не искаш да вденеш мисълта ми. Това за крокодила е без значение дали го е казал Иво Христов или Жоро Павето. Важното е че е истина. Талибаните нямат нито родина, нито приятели. Те искат да убиват без значение кой. Вчера убиваха руснаци, днес амерканци, утре може пак руснаци, а в други ден и българи. Що се отнася до Иво Христов, то всеки един нормален човек прави изводите си от някакви данни. Човека цитира както руски, така и американски и всякакви други източници. Нали си забелязал, че когато го интервюират нещо не могат да му вадят секира и да му се правят на интересни. За съжаление неговия реализъм се приема за черногледство, но това са фактите. Българина ще изчезне, но македонците ще ни изпреварят, защото сме продажници.

    Коментиран от #26

  • 24 Лика прилика са,

    1 5 Отговор
    затова.Едните са алкаши, другите наркомани.Та вземи единия, удари другия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аз приемам цитата

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Барчо":

    Но "лайкучката " Иво Христов - НИКОГА !

    Коментиран от #30

  • 27 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Путин ,,, направи много съюзници и приятели...Това е истината....Сашшшоо,,ти познаваш ли, Афганистан и талибаните..???Един Булгаришш.,не може да анализира това явление...талибани...
  • 28 Друг плагиатор като Иво е Михо

    0 1 Отговор
    Михуев ! Генерала който ката военно аташе в Скопие на тържееството там в своя реч цитира : " Историята е най- добрият учител, но има най-лошите ученици!" НО НЕ КАЗА НА КОГО Е ТАЗИ МИСЪЛ ! Лайкучки , Двуличници и Плашипутарници аваптюристи и килипирджии - бол ! У нас интелигенция - НЯМА ! Затова днес у нас е не демокрация а КРИМИНАЛИЗЪМ

    Коментиран от #33

  • 29 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Защо съм против Иво Христов ?":

    Човека не ги открадва, а ги цитира. По тази причина може да мразиш радио, телевизия, вестници, интернет, защото те цитират други. Защо пък харесвам Иво Христов? Ми защото е реалист, нищо че го представят за черноглед. Ма това е истината. Българина изчезва, като преди него ще изчезне македонеца, защото сме продажници. Българина е вече с 2/3ти по-малко отколкото преди 1989 г, премахнатите населени места от картата на България са над 500, защото нямат нито един жител, над 600 населени места са от 10 до 1 жител. Прираста е отрицателен, въпреки старанието на римляните с по 5-9 деца на двама родители. Икономиката ни в сравнение с 1989 г е направо занулена. И т.н. и т.н. Това са фактите. Ако човек каже при това положение, че вървим напред и се развиваме към по-добро, значи или не е наред с ума или е говорител на външни интереси.
  • 30 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз приемам цитата":

    Ма ти какво искаш??? Да се изтъпанчи като политиците и да казва колко сме напред и че сме супер. Фактите говорят че не сме, ма той да казва че сме добре. Не е политик и не взема пари от никой и по тази причина говори истината, а истината боли.
  • 31 Всички у нас са ФЕЙКОВЕ !

    3 0 Отговор
    Кирпич - Бетон ! Аз се срамувам да кажа че съм българин ! Приемат ме за " руски" , дори без да ме познават на улицата , непознати ме поздравяватс " Привет!" . Руските хора на Запад ги уважават ! И към паметника на Ленин в Сиатъл - с уважение отнасят и руските хора не закачат !
  • 32 А на САЩ не им е приятно РУСИЯ

    1 0 Отговор
    Да я ИМА ! Та от тук нататък - всичко е ЯСНО !
  • 33 Барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Друг плагиатор като Иво е Михо":

    Интелигенцията лека полека умре като професионални охранители, продавачи на зарзават, таксиджии, чистачи, санитари, гробари и други престижни за образованието и професии. Такава ни е икономиката. Няма нужда от интелигенти и тесни специалисти. По тази причина и няма нужда от създаването на нови генерации.
  • 34 Барчо - без Мисъл

    0 0 Отговор
    И кочина не се кове ! Без - Науката , интелигенцията , образованието, , културата, морала, , Идеологията, Политиката , Правото - държава не се прави ! Затова днес за масата има - Слави, Лафазанов и Маги ! Те правят днешната България ! А не интелигенцията прави КРИМИНАЛИЗМА !

    Коментиран от #40

  • 35 Интелигенция у нас НЯМА !

    1 0 Отговор
    Затова у нас всичко е Ла/на с праз !
  • 36 А щяхме да сме Швейцария !?

    1 0 Отговор
    А сме - Магарищари !
  • 37 Брейййй

    3 0 Отговор
    Талибаните използвани от руснаците.Браво.
    Как така талибаните създадени,обучени,финансирани и хвърлени в огъня от Краварите са се използват от руснаците?БРАВО.
    И фанатиците разбраха що е туй краварска демокрация🤔🤔🤔
  • 38 Кой разби Соца и Държавата у нас ?

    1 0 Отговор
    КДС, а днес ГД БОб, ДАНС и Буржоаната Криминална Олигархия !
  • 39 обедняха и богатите

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Запада е в Агония !":

    Парите за война, ги изяде короната.
    Иде гражданска война, това го знаем от преди50 години.
    Да и благодарим ли на тази корона ?
    Само такива, като Гешев, воюват все още, на гърба на НАП.
    Пристанище искал, пристанище му дават, но не Догановото !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: