Last news in Fakti

6 Юли, 2020 14:23 2 733 15

Хотелиерите в Гърция са недоволни от забраната за сръбски туристи

  • гърция-
  • сърбия-
  • туризъм-
  • туристи-
  • сърби-
  • хотелиери-
  • коронавирус

Заетостта на хотелите по гръцките острови достига едва 15%

Хотелиерите в Гърция са недоволни от забраната за сръбски туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Забраната за влизане на сръбски туристи е поредния удар, оплакват се хотелиерите в Гърция. Оказва се, че българите и румънците съставляват основния туристически поток в северната част на южната ни съседка. Заетостта на хотелите по гръцките острови достига едва 15%, предаде БНР.

Последните сръбски туристи преминаха в Гърция минути пред 6 часа тази сутрин. Десетки сръбски коли останаха в неутралната зона на граничния пункт "Кулата - Промахон" през нощта и гръцките власти се принудиха да позволят влизане на туристите. Пред камерите на гръцките медии сърбите благодариха на българите, които са им давали предимство, за да влязат в Гърция.

Председателят на Съюза на хотелиерите посочи загубите за туристическия пазар от забраната за почивка на сръбски туристи. Той каза, че вече дори и прогнози не могат да се правят за развитието на сезона въпреки оптимизма на министъра на туризма Теохарис, който обеща "успешен август". В Северна Гърция и предимно на Халкидики основните туристи в този период са само българи и румънци. Те обаче резервират в последния момент, защото се страхуват да не се въведат нови забрани.

Затворената граница при "Маказа" унищожи и малките надежди за туризъм в Северна Гърция, оплакват се пред медиите хотелиери и собственици на таверни от този район. Спряха и еднодневните екскурзии на българите, съобщават от Кавала. Едва 15% от хотелите имат туристи, коментират от гръцките острови. Дори от Крит не очакват до края на сезона да пристигнат повече от 30% от броя на туристите от миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споко бе, бг туристите ще компенсират

    12 7 Отговор
    е вярно носят си кренвирши от вкъщи и люта ракия, но все ще си поръчат някое кафе ;д
  • 2 QRВиза

    18 3 Отговор
    Да се сърдят на гръцкото си правителство, което реши да има квота и предпочете "богатите" западни туристи със самолетите пред "бедните" балкански туристи ! Добре е обаче гръцките бюрократи да идат напр. Налко по таверните да видят, как "богатите" западни туристи висят по 2ч. на по чашка бяло вино, а балканските "бедняци" поръчват на корем! Единствено има полза за рентакар компаниите от "западняците" !
  • 3 Гърците

    21 9 Отговор
    сами се прецакаха. Лакомията им съсипа туризма. 4евро сладолед на клечка, 4евро кафе, 5евро гръцка салата с пет маслини, няколко колелца лук и 4 мариновани миди. Малка част от това, което видях миналата година. И сервитьорите не ти обръщат внимание и те гледат с пренебрежение, че си българин. Като видят чужденци от други държави и стават мазни като зехтин. Направо съм затворил графата почивка в Гърция.

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 4 Супер

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гърците":

    Радвам се че такива на които им е скъпо в Гърция няма да ходят. За вас има и по евтино моренце. Тм тънкана ще си хапвате "сладолед" Фамилия и "бира" Каменица&Загорка. Да не забравим и бланшираните "картофи"

    Коментиран от #8

  • 5 Стойков

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гърците":

    Това, което пишете, не е вярно. В момента съм в Гърция. Прекарвам летния си отпуск тук от осем години. Докато мога да идвам тук, не бих отишъл в България на море. Всичко е прясно, вкусно, на поносими цени и винаги е било така. Отношението към българите е много добро. Гърците знаят, че ние ги направихме богати хора и то с основание. Никой не ни е закарал насила. И още нещо, досега в гръцка салата не съм виждал миди.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зорба

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гърците":

    Никога не си ходил в Гърция! Пишеш глупости.
  • 8 Аз ходя на

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Супер":

    почивка във Виетнам. За мен там е почивката. Офертата е 2300 лв. на човек. 10долара ми е леглото в чист и приличен хотел. 10 долара ми е компаньонката и аз си я избирам. На ден по две - три. Здираме ги. В ресторанта за 20 долара пълниш масата. За 5 долара бакшиш сервитьора ти стои мирно цяла нощ. Трима човека правиме сметка от 80-100 долара на вечер и виетнамците ни гледат като гръмнати. Там правят някаква си тяхна ракия от ориз и на всяка втора бутилка третата ти е бонус от заведението. На сутринта обаче не те цепи главата защото алкохола им е качествен. Плажовете им са тропически и уникални. Срещу 20 долара наемаш моторна лодка за цял ден. Голяма красота и хората са ведри и добродушни. Това как ти звучи и можеш ли да си го позволиш в прекрасната Гърция с каменните кариери наречени плаж.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 фен

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ходя на":

    А колко струва билета за самолета?Не си писал а Виетнам е на другия край на света.
    Едва ли е толкова изгодно!
  • 10 зорба

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ходя на":

    Всеки разбира почивката различно.Аз предпочитам тишина и спокойствие!
    Защо да се сдухвам от път? Колко часа е полета и колко прекачвания?Почивката не е само секс и плюскане!Ами обратния път?
    Сигурно се прибираш по уморен от колкото си тръгнал!
  • 11 Калимера

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Стойков":

    Това че не си виждал миди в салатата,не значи че няма салати с миди в Гърция.По принцип ,,гръцка салата,, с миди няма, но има други в които има.Цените са двойни и тройни на тукашните за някои видове асортимент.Не знам от колко години ходиш на почивка в Гърция,по точно къде ходиш,но евтино няма никъде.Казвам ти го от личен опит, съпругата ми е гъркиня.Нямам намерение да споря с никого, който където иска там да ходи.Цените са такива каквито са, за един скъпо,за друг нормално.
  • 12 Факт

    6 1 Отговор
    Всичко ми харесва в Гърция и най -вече ,че няма простаци вечер да ми късат нервите и на плажа не ме нервят с такси.
  • 13 Гърците ще скочат

    1 0 Отговор
    Явно в управлението на държавите едно 95% от властниците не познават мснталитет на народа си. Или забравят, защото се увеличат в крадене и циментиране във властта. Гърците избрулиха ЕС с над 320 милиярда които никога няма да върнат. Основно печелят от дългив сезон, от огромното и разнообразно крайбрежие което пазят зорко. Прав е колегата преди мен, че българите, руснаците и румънците поръчват и не се стискат. Прехваления богат западняк наистина стои на една мастика и салата по цяла вечер. Грешка е на гръцките власти, че не пускат сърби. Явно и те имат като наш Бочко и чичковците от НОЩ, които освен да изчезнат ще направят най-доброто за народа си.
  • 14 далновидност

    0 0 Отговор
    Всички тук пишат, че било грешка, а пък като им пламнат хотелите за една седмица и всичко се изнесе, никой не говори. Хората мислят дългосрочно, не като бай Ганьо дето днес да се наплюскам,пък утре потоп.
  • 15 има и други варианти

    0 0 Отговор
    Може би по-добре беше да им сложат по един задължителен тест на границата, който си е здрав да минава, ама и без нищо нямаше как да стане, от на случаен принцип проверка, 20 парчета сърби са били заразени, това не е добре ако си го внесеш в страната. Само ние българите сме ахмаци дето приемаме отвсякъде болни и мачове и дискотеки бичат, и скоро никой няма да се натиска за нас, ами даже ще ни гонят.