Last news in Fakti

15 Юли, 2020 19:21 10 271 30

Лов на вещици в руската наука

  • русия-
  • шпионаж-
  • наука-
  • валерий митко-
  • лов на вещици-
  • китай-
  • фсб

Защитата на обвиняемия е категорична, че всички материали са достъпни в масовите източници на информация

Лов на вещици в руската наука - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В средата на юни руската прокуратура обвини президента на Арктическата академия на науките на РФ Валерий Митко в шпионаж в полза на Китай. Според твърденията на държавното обвинение руският учен е предавал материали с класифицирана информация на китайските специални служби. Валерий Митко бе задържан още през месец февруари на текущата година и бе поставен под домашен арест, но до момента властите отказваха разгласяването на подробности. Служители на Федералната служба за безопасност твърдят, че Митко е предал секретните материали през 2018 г. по време на свое служебно посещение в Китай, където 78-годишният руски учен е гост-професор в Далянската морска академия. Адвокатът на обвиняемия Иван Павлов споделя пред медиите, че въпросните документи са били научни трудове за хидроакустика – наука, изучаваща прилагането на звука във вода, често използвана за целите на подводната навигация и локализирането на подводници. Защитата обаче е категорична, че всички материали са достъпни в открити източници.

Международни анализатори определят случая като показателен за нестабилните и променливи отношения между двете страни в Арктическия регион. На фона на перманентно високото напрежение със Запада, Русия и Китай от години се стремят да развият стратегическо партньорство в Арктика - територия, изобилстваща от енергоресурси и константна пресечна точка на геополитически интереси. Китай, която принципно няма особена географска близост с Арктическия кръг в сравнение с членовете на Арктическия съвет, преди няколко години определи себе си като “почти арктическа държава“, тъй като промените в околната среда на Арктика влияели върху климата и екологията на Китай.

Наказателното преследване срещу Митко е поредния случай, в който Кремъл обвинява международно признати руски академици в шпионаж. През 2015 г. руската прокуратура повдигна обвинение на 79-годишния учен от "Роскосмос" Владимир Лапигин в държавна измяна, като през 2016 г. съшият получи 7-годишна осъдителна присъда. Въпреки това Лапигин бе освободен предсрочно в половина половина на юни на текущата година. Друг случай датира от 2018 г., когато Московският съд осъди за шпионаж 75-годишния Виктор Кудрявцев, водещ руски изследовател за моделиране на въздушния поток около ракети по време на изстрелване и повторно въвеждане в атмосферата. От изтеклата информация бе изяснено, че Кудрявцев е издавал държавни тайни на учени от белгийския институт „Вон Карман“. Интерес представлява, че 20 години от датата на ареста Кудрявцев не е имал разрешение да работи с класифицирани данни. Руският учен, страдащ от диабет и сърдечно заболяване, първоначално бе настанен в затвора Лефортово в Москва, но по-късно е поставен под домашен арест заради здравословното му състояние.

Системната параноя на руския държавен апарат през последните години има и конкретни цифрови изражения. Съдебната статистика на руските наказателни съдилища свидетелства за рязък скок на делата за държавна измяна след Анексията на Крим през 2014 г. По официални данни на Върховния съд на РФ, за периода 2009-2013 г. 25 души са обвинени в шпионаж, докато случаите само през 2014 г. са 15. Общият брой на делата за държавно предателство за периода 2014-2019 г. е 51. Естествено, в тези цифри не са включени руските политически дисиденти, често „случайно" оказали се жертва за битови инциденти зад граница – опитът за отравянето на бившият двоен руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Солсбъри, Лондон, убийствата на чеченските опозиционери Зелимхан Хангошвили в Германия и Имран Алиев във Франция, неуспешния опит за покушение срещу блогьра Тумсо Абдурахманов в Швеция и редица други. Освен високите постижения в научната сфера, ловът на шпиони също носи държавни отличия, без значение дали всъщност е „лов на вещици“. А ФСБ, много подобно на майчината структура КГБ, рядко признава допуснати грешки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    60 25 Отговор
    А стига ревахте за един предател бе-що не ревахте за Сноудън толкова? Или не защитихте Асандж-който извади стотици факти за западното лицемерие и алчност-които струват на човечеството милиони жертви..?

    Коментиран от #30

  • 2 Реално

    55 25 Отговор
    Една и съща тема я претопляте през ден-два за да подържате русофобията и нпо троловете.Пуста политкорекност-пусти наколенки.
  • 3 Сандо

    41 13 Отговор
    Какъв е проблема един учен,дори и професор или академик да е шпионин,и то не само в Русия?Съдът ще види доказателствата,ще прецени тежестта на провинението и ще издаде справедлива присъда.Ако е толкова ценен,ще работи под надзор и вечер ще го прибират на подходящо място.Не виждам никаква сензация.Може би защото е в полза на Китай?Ами явно руснаците не са като европейците и техните твърде "любопитни" атлантически партньори.

    Коментиран от #17

  • 4 Stéphanie 🎲

    22 34 Отговор
    Обикновения руски человек е в алкохолен транс от как свят светува.Обикновената руска практика е осъдени учени да си работят по специалността в някой затворен городок в табакерке 😄.Русия да е дала нещо ново , каквото и да сътворят е все откраднато и копирано , е с 30 години закъснение ,демоде и някой друг тон наднормено тегло , май само самовара им остана постижението 😅😂😁

    Коментиран от #10, #12

  • 5 ужас

    33 8 Отговор
    Тези данни като са открити, защо китайците ги искат от някой и му плащат. Защо не си ги вземат сами. Предателите трябва да се наказват.
  • 6 Бесен Язовец

    15 10 Отговор
    И отново сородоудна пропаганда източника и не е достоверен, а преписвача един и същ на хранилка!
  • 7 HVD

    16 16 Отговор
    Има големи руски учени. Но те прокопсват в собствената си страна. Прокопсват гъзолизците. Защото в Русия пропагандата е най-важното. Умните хора на това място са обречени нс самосъжаление. Га ми пееш Пенкеле за соросоидни бълнувания. Ама истината боли.

    Коментиран от #14

  • 8 Бесен Язовец

    14 7 Отговор
    Заминавай в Цирка Пено да си представяш евиния скеч! 2 шекела за изпълнението на Пена.
  • 9 КОНТРАТА

    23 4 Отговор
    Хората на науката в Руската Федерация са не оо малко пкатени от кокегите си на Запад. Ако продават технологии и разработки тайно е от алчност и трябва да бъдат преследвани от законите на Федерацията за такива дела!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хайде да видим статистиката

    25 9 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    в кои страни се пие най- много? Ще се изненадах - в челото са държави от ЕС . Така че е време да престанете с газираната - за пияния и деградира руски народ. А и не е зле да погледнем в собствения си двор.

    Коментиран от #25

  • 13 Билет за Москва?

    22 6 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    С удоволствие. Бил съм и там, и на други места в Русия. А ти би ли искала да пообиколи едни квартали в Ню Йорк например? Сигурна ли си, че ще успееш да се върнеш? Не експериментират, опасно е.
  • 14 С кого сравняваш и на

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "HVD":

    какво се базира сравнението ти? Може би у нас учените са по- прокопсали от мърлявите политици? Хайде първо да оправим нашите си и проблеми, че чак тогава да се обръщаме към другите - и то само ако имаме компетентност.
  • 15 Йордан

    10 3 Отговор
    Малко тенденциозна статия с идеологически привкус. Тези дъртаци на 80-90 г.как може да бъдат допускани до изяви от различен характер? Те не са виновни,просто не знаят и не съзнават, какво и къде говорят.
  • 16 Йозеф Гьобелс

    14 5 Отговор
    Щом стигнах до името "Скрипал " , и рязко спрях да чета , обезмисли ми се цялата статия , и времето което загубих.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 барчо

    13 5 Отговор
    Значи когато западняците осъждат евентуални шпиони не е параноя, а когато това правят руснаците е параноя!!!
  • 19 Хаджи Хаджи Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф Гьобелс":

    Ах бате! Не развала хатъра и хонорара на Джамбаско! Те с Марчето Атанасова, водят класацията на дебилите!
  • 20 Селянин

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Прозрение! Евро- атлантическите трикове, винаги се подвизават с имена на латински! Дали това е случайно?
  • 21 Кристиян Вигенин

    9 9 Отговор
    Параноя тресе Кремълската Кочина.Подгониха 80 годишни старци за "шпионаж" и дори ги вкарват в затвора.И то заради общодостъпни материали,които предавали на "братски" Китай и "суперсилата" Белгия.Смях.

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Nnn

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде да видим статистиката":

    Нормално понеже над 20% от населението на федерацията са мюсюлмани, погледни къде са 3-те най-големи джамии в Европа (Грозни, Москва, Петербург) и това сваля консумацията на глава население. Иначе са си номер едно, никъде в света няма да намериш руския трик за коопериране на трима за бутилка водка, която я пресушават за 10-тина минути. Колкото до държавните тайни там положението е мътно и кърваво още няма доказателства коя точно руска фирма е направила геоложкото проучване за полупразните газови кладенци на "силата на сибир" това е супер секретна информация заради щатските санкции и сега никой не носи отговорност докато не намерят кой да набедят!

    Коментиран от #27

  • 26 хора подмивайте си марулята

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Кулаков":

    Голям пропуск в статията е отравянето на шефа на Дунарит , със салата от маруля. Отново поредното коварство на руснаците . Отглеждали са салатата в някоя специална лаборатория , и са я поливали повечко с пестицид за растителна защита , от там тази салата е попаднала на пазара , от там в ресторанта, в порцията на готвача , от там в устата на Гебрев. И този пестицид беше открит в марулята , чак в известна скандинавска лаборатория . Хората казаха - има пестицид в марулята , съответно това е опит за предумишлено убийство . На тези руснаци хич не им хващат отровите , който са отровили , все оживява . - да пробват следващият път с отрова за мишки .
  • 27 Е-5

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Nnn":

    Те това е коментар - по европейски научно доказан. Дерзай!! Ще успееш!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кристиян Вигенин":

    Параноя тресе крава бойс, че черните с много големи ха ха ха
  • 30 кучето

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    ми щото Асандж като вади вади наред та да не вземе да извади и некой техен, да си го умъртвяват хамериканците по добре
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания