Last news in Fakti

24 Юли, 2020 19:19 6 101 36

Русия води война с призраци в собствената си държава

  • валерий митко-
  • шпионаж-
  • русия-
  • китай-
  • владимир путин-
  • призраци-
  • шпиони

За Кремъл тези случаи не са шпионска мания, а реални заплахи за националната сигурност

Русия води война с призраци в собствената си държава - 1
Снимка: Shutterstock

След анексирането на Крим през 2014 година, което доведе до замразяване на диалога със Запада, Русия засили своя лов на врагове, дори в собствената си земя. Отношенията със западните страни станаха открито враждебни, а руските служби започнаха преследване на шпиони, застрашаващи националната сигурност и работещи против интересите на Кремъл.

Наказателното преследване на лица, обвинени в държавна измяна, се увеличи драстично като брой след анексирането на Крим. Наистина ли обаче тези хора са шпиони? Според адвокат Иван Павлов, защитаващ журналиста Иван Сафронов, от 2014 г. Руската федерация е в постоянно състояние на война с врагове, които са навсякъде, а обществото е станало по-милитаризирано. Хващането на врагове е работа на ФСБ, а когато не могат да се намерят истински такива, то службите си ги измислят, смята юристът. Неговият клиент Сафронов бе обвинен, че е предавал държавни тайни на западните служби, въпреки че не беше представено и едно доказателство за това. Кремъл единствено похвали работата на разузнаването.

Заради подобни случаи отново се заговори за шпионска мания, която наподобява на Студената война. Изменения бяха направени в закона за държавната измяна, които на практика дават зелена светлина на службите да арестуват когото си искат. 78-годишният учен от Арктическата академия Валерий Митко бе обвинен в шпионаж в полза на Китай, а неговият случай е подобен на този на Владимир Лапигин, осъден през 2016 г. заради предаване на военнотехнически тайни на Пекин. И в двата случая обвинението е в предаване на държавни тайни, които всъщност са публична информация и са достъпни до широката общественост. И докато всеки шпионаж в полза на западните служби става медиен водевил, Русия води различен подход спрямо Китай, често гонейки тихо и незабелязано китайските агенти. Причината е, че Москва иска да дискредитира Запада, а Китай да покаже като надежден партньор. Това обаче е сделка с дявола, защото Пекин се превърна в глобална сила и също преследва своите интереси, които в много сфери противостоят на интересите на Москва.

Шумен стана и случаят с бившия морски американски пехотинец Пол Уилън, който бе задържан заради получена флашка с имената на сътрудници на руските служби. Подсъдимият заяви по време на процеса, че дори не е имал преводач и не разбирал накъде върви делото. Адвокатът му заяви, че прокуратурата не е представила доказателства за вината му. Пол Уилън е изглеждал перфектният „кандидат” – бивш американски военен, често пътуващ до Русия - за разменна монета за руски агенти, арестувани в Америка. Подобен подход не бива да изненадва никого, имайки предвид, че РФ се управлява от бивш агент на КГБ.

За Кремъл тези случаи не са „шпионска мания”, а реални заплахи за националната сигурност. По думите Дмитрий Песков чуждите разузнавателни служби не спят и денонощно събират информация. Владимир Путин изпраща недвусмислен сигнал към своя народ, че го пази от чуждия враг и е готов на всичко. Дори врагът, бил той учен или журналист, често да е въображаем.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    63 25 Отговор
    В САЩ е така от 150 години ежедневно. Водят ТОТАЛНА война с шпиони на Русия и Китай. Добро утро!

    Коментиран от #29

  • 2 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    34 52 Отговор
    ТИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ИЗЪРЕЩЯХА
  • 3 Антимилиционер

    47 10 Отговор
    Какво стана със Сноудън и Асанж?
  • 4 Бесен язовец

    41 64 Отговор
    Путин е най-голямата трагедия за Русия.

    Коментиран от #19, #23, #24

  • 5 Реално

    54 18 Отговор
    Как пък все американците са прави-в случая тоя с флешката...-а руснаците винаги са лоши---А истината е,че задкулисните шпионски игри винаги са били играни на високи обороти.И май американците не могат да повярват още,че Горбачов го няма...
  • 6 А стига бе

    46 16 Отговор
    А не бееее-в САЩ шпионите ги награждават с медали и ордени-а пък лошите руснаци ги съдят.Ужас-за такива големи балъци ли ни имате?
  • 7 Без сантименти

    48 17 Отговор
    Държавният секретар на САЩ при Рейгън казва 1991 г. така-"Ние изхарчихме милиарди за противопоставяне на СССР.А се оказа,че е било достатъчно само един предател като Горбачов". Май някой реве за тези отминали времена .....?

    Коментиран от #25

  • 8 Наташа Винокурова

    18 11 Отговор
    Абе той и Дон Кихот виждаше Дулсинея, ама се оказа че влезе в бой с вятърна мелница. САШ и Русия 2 страни на 1 монета. Коментарът е излишен

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРОБ

    42 12 Отговор
    ФАКТИ не се излагайте, не ставайте пдлоги на СОРОС с тази тъпа публикация!
  • 11 Иван

    20 7 Отговор
    И това че евреите са със сбъркани гени е публична тайна,но те обвиняват в антисемитиэъм.
  • 12 Да ама Не

    37 12 Отговор
    Още в първото изречение лъжа-Русия замразила диалога с Запада!?!?!? Я сега да видим-Путин за 6 години се е срещал над 25 пъти с западните лидери-като се започне от Меркел та се стигне до краля на Испания....Има ли смисъл да коментирам останалото инфо от статията?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 плевен

    25 9 Отговор
    Не обвинявам Факти за написаното. Те за това са създадени- да лъжат.
  • 15 ужас

    23 3 Отговор
    ...бивш американски военен, често пътуващ до Русия...
  • 16 ВИНО--😳---К-У-Р😅ва

    5 21 Отговор

    До коментар #8 от "Наташа Винокурова":

    Да ти скоча на името ази на тебе 😄.Вредата от злоупотребата с алкохо,вредната алкохолна консумация най-общо се определя като пиене, причиняващо увреждане на физическото или психическото здраве. Призракът на алкохола броди сред руснаците.
    Руската федерация е в постоянно състояние на война с врагове, които са навсякъде.....в следствие от алкохол .Болен народ 😂
  • 17 барчо

    24 0 Отговор
    Врагът никога не спи и това го знае всеки нормален човек. Най-лошият враг е този, който е скрит и е до теб. Пази ме господи от приятелите, от враговете сам ще се пазя. Въобще, по темата има достатъчно много размисли.
  • 18 Тъпа пОтка

    20 5 Отговор
    Хунтата в България води война срещу българите
  • 19 ГруЮ

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Да, на Русия такава, каквато иска да види Запада.Немощна, безпомощна и счачкана. Само, че за руснаците Путин е човека, който ги спаси от тази им участ.
  • 20 не може да бъде

    23 6 Отговор
    Заглавието на статията е меко казано спорно,а ако сме обективни -просто невярно.По време на студената война и двете страни са поддържали големи шпионски апарати ,но за западните държави, както сега се оказа е било сравнително лесно да вербуват даже хора на високо ниво от съветското контраразузнаване.Примери достатъчно -най-известните Гордиевски и Резун/Виктор Суворов/.И това сщо има логично обяснение- ниския стандарт на живота , никаква свобода и т.н..Ето защо сега Путин е толкова популярен -той е дал на руснаците почти всичко което е липсвало в СССР,но пък за западните шпионски организации става трудно да се вербува стойностен човек и при това ФСБ ги разкрива бързо!Но на Запад все още-вече 30г- не могат да преглътнат факта,че Русия не е СССР и продзължават с шпионските напъни !

    Коментиран от #35

  • 21 Хахах

    9 30 Отговор
    Тепърва ще се затъва в Русия. От диктатор какво да се очаква.
  • 22 Гост

    16 3 Отговор
    Бла, бла, бла в стила на Джамбазов. В руските дела си врат носа достатъчен брой не правителствени организации с американски и английски произход. А НАТО всяка година провежда учения до руските граници. Това са фактите, Западът много се интересува какво се случва в руските политически и икономически среди. Особено за военно промишления комплекс А пък Джамбазов нека да разправя на второкласниците , че там няма никакви шпиони.
  • 23 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Така си мислил защото си проспал управлението на Елцин. Но живеем във време на компютърни и Интернет технологиите. Има къде да прочетеш за Русия при Елцин и при Путин, ако разбира се мозъкът ти не е тотално блокиран, че да разбере разликата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Антимедиатор

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Без сантименти":

    Една госпожа ми каза....
    Дрън, Дрън, та пляс.
    СССР се разпада от само себе си, също така ще фалира и сегашна Русия.
  • 26 Киро

    2 0 Отговор
    Бла Бла Бла...
  • 27 Бесен Язовец

    7 1 Отговор
    А у BGто командват козяците и техните соросоидни евтини слуги най свободно без никой да ги смущава и пречи !

    Коментиран от #30

  • 28 Алексей Сергеев

    3 9 Отговор
    Другарю Путин, каквото и да правите, каквито и атомни подводници да постоите, каквито и ракети да имате, една пролет като се стопи снега в Сибир от земята ще изпълзят милиони китайци
  • 29 Питащ

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    И с какво руснаците са по-добри, ако американците са същите. Ако техните агенти, като тебе непрекъснато ни убеждават, че и в САЩ е същото, то тогава защо искате да докарате руснаците тук?
  • 30 Гражданин

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    И защо трябва да пречи? Врагът на България и ЕС е Русия.
  • 31 Mitko

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: бивш американски военен, често пътуващ до Русия. A zashto CHESTO? Ne se kazva da e buisinessman.
    Ima neshto gnilo tuk.
  • 32 рада дълбоката

    0 3 Отговор
    Ако това го беше казал преди 7 години щях да се изсмея защото заплатата на един работник под средно ниво беше около 30 хил рубли (1Е=около 33р.) то към днешна дата заплатата пак е такава или евентуално около 35 хил но(1Е=75р-80р) с което стандарта на живот е паднал двойно . Путин има добра външна политика особено в подкрепа с Лавров но в вътрешната нещата силно му куцат защото не успява да балансира между народа и олигарсите като последните го държат здраво за топките .
  • 33 иван грозни

    0 3 Отговор
    съвсем са изтрещяли на рус дори обвиниха че европа е внесла корона вируса в русия а забравиха че най-дългата сухопътна граница е с китай и източен сибир е пълен с китайци

    Коментиран от #34

  • 34 от извора

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "иван грозни":

    Корона вируса го внесоха самите руснаци в Русия но не от Китай а действително от Европа , защото когато коранавируса беше на спад в Китай а пик в Италия и Испания в Русия все още бяха единични случай . Руснаците не са спирали да пътуват (наши познати си го "донесоха" даже от Доминикана ) и си го внесоха сами , имаше много предавания на тази тема по централната им телевизия .
  • 35 Барчо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "не може да бъде":

    Имаше един документален филм за залавянето на руснак, давал информация на американците за разни работи. Високо равнище на информираност. Та когато разбира че е разкрит, човека започва да гори и долари и рубли, складирани във вилата му в един казан на двора. Не се знае колко е изгорил за почти цял ден, но милицията като отива да го арестува намира останали във вилата пачки да напълнят десетина трикрилни гардероба.
  • 36 явно

    0 0 Отговор
    аФтура ни счита за тъпи!
    пее чуй гласа а а ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания