Last news in Fakti

20 Юли, 2020 13:36 1 780 14

Еуфория в ОАЕ след старта на първата арабска сонда към Марс (ВИДЕО)

  • оае-
  • марс-
  • сонда-
  • мохамед бен рашид

"Хоуп" трябва да достигне до Червената планета през 2021 година, когато Емирствата ще честват половинвековния си юбилей

Еуфория в ОАЕ след старта на първата арабска сонда към Марс (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Емирствата посрещнаха с еуфория в ранните часове на понеделник вестта за изстрелването на тяхната сонда „Хоуп“ към планетата Марс, първата междупланетна мисия, осъществена от арабска страна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ентусиазъм беше обхванал и космическия център „Мохамед бен Рашид“, осъществил марсианския проект, над който работиха около 450 специалисти, повечето от които бяха граждани на Емирствата.

Сара ал Амири, заместник-ръководител на проекта и министър на върховите технологии на ОАЕ сподели голямата си радост в момента на старта. „Това пред очите ни е бъдещето на ОАЕ“, заяви министърката пред телевизионния канал Дубай ТВ.

Мисията на „Хоуп“ е повод за голяма гордост в Емирствата. „Нашата сонда предава послание за гордост, за надежда и мир в арабския свят!“, заяви правителството на ОАЕ в Туитър. Ние отново се свързваме със златната епоха на арабските и ислямски открития!“.

Най-високият небостъргач в света, „Бурж Халифа“, символично прожектира обратното броене на старта на сондата върху фасадата си няколко часа преди изстрелването. ОАЕ се надяват мисията да бъде вдъхновяваща за младото поколение в арабския свят. „Хоуп“ трябва да достигне до Червената планета през 2021 година, когато Емирствата ще честват половинвековния си юбилей, припомня АФП. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на

    9 18 Отговор
    ... ОАЕ. А ние космическа държава през последните 30 години нищо не направихме. Едно от обвиненията на Народния съд къб Бойко ще е и за осакатяването на БАН извършено ОТ НЕГО и американската му подлога Дянков.
  • 2 Последния Софиянец

    22 0 Отговор
    На арабите им строяхме къщи да ги извадим от шатрите.А сега ние с циганските каручки ,а те космически кораб до Марс.
  • 3 pepy

    27 1 Отговор
    Някои правят сонди, капсули и ракети за многократно използване и т.н., а други усвояват бюджети, които винаги са малки и недостатъчни...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 цербер

    5 1 Отговор
    Сара ал Амири, заместник-ръководителКА на проекта и министърКА на върховите технологии на ОАЕ.
  • 7 гост

    18 6 Отговор
    Айде и арапите изпревариха мужиците ...
  • 8 pepy

    22 1 Отговор
    "... първата междупланетна мисия, осъществена от арабска страна..."

    Добре звучи, но май не е точно така:
    — ракетата-носител е японска "H2A" и стартът е от японски космодрум - без подходяща ракета няма мисия /спрямо статистиките се води японски старт/;
    — трите научни прибора /EXI, EMIRS, EMUS/, които пътуват към Марс са финансирани от ОАЕ, но проектирани и произведени в американски университети от арабски и американски инженери;
  • 9 Лайбщандарт

    13 7 Отговор
    Който е с Америка лети който е с раша и катай си бие децата в пернишко.
  • 10 Иван

    7 0 Отговор
    Първо,"Хоуп"не е арабска дума,второ,кога арабите проговориха на японски?
  • 11 Като гледах кадрите

    2 6 Отговор
    Сондата ми заприлича на бойлер. Така, че и ние можем да изстреляме един "Теси" или "Елдом Инвест" в космоса.
  • 12 ЧалмаНАСА

    1 7 Отговор
    Хахаха и камиларите са по-напред от "великите" българи.....
  • 13 Туркофил

    3 1 Отговор
    Хаха. Ние отново се свързваме със златната епоха на арабските и ислямски открития!“. Еуфорията на парите от петрола върши работа за сметка на интелекта. Нищо с собствени ръце собствени хора собствен интелект не са постигнали. Големия Бурж Халифа небостъргач им го създаде по проект на европеец а с помощ от специалисти на Запад космическата програма както и внедрени технологии за руската Арма пак има западна електроника. А малка България е дала собственоръчно и единствено с български възможности доста от културните успехи на европейската и руската цивилизация то арабите освен че си го построиха небостъргача с собствени хора друго не са постигнали с 110% собствени възможности. Свърши ли петрола една война и пустинята ще им се вижда тройно
  • 14 Сондьор

    0 0 Отговор
    Да не им свърши нефта та ще "сондират" на Марс?!