Last news in Fakti

23 Юли, 2020 08:50 2 380 53

Китай изстреля сонда към Марс

  • марс-
  • китай-
  • сонда-
  • космос-
  • мисия

Очаква се сондата да достигне до Марс през февруари

Китай изстреля сонда към Марс - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай изстреля сонда към Марс, предадоха световните агенции. Безпилотният апарат потегли с ракета носител Чанчжън-5 (Дълъг поход 5) от космодрума Вънчан на южния китайски остров Хайнан.

Очаква се сондата Тянвън-1 (Въпроси към небето 1) да достигне до Марс през февруари. Тя носи различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед, предаде БТА.

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета. Тя е заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции от страна на Китай, отбелязва Ройтерс. Ако мисията на Тянвън-1 е успешна, Китай ще стане едва третата държава, след Съединените щати и бившия Съветския съюз, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Червената планета, отбелязва ДПА.

В момента осем апарата - американски, европейски и индийски - са на орбита около Марс или на повърхността му. В неделя (в понеделник рано сутринта българско време) Обединените арабски емирства изстреляха от Япония своя сонда към Червената планета. В близките месеци се очаква и нова американска мисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 18 Отговор
    Хайде, хайде. Браво на Китай, но далеч не са достигнали постиженията на ESA и JAXA. Стига с тая грандомания.

    Коментиран от #17

  • 2 Импиичмънт

    14 3 Отговор
    И какви са постиженията на ESA да чуем

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "Импиичмънт":

    Едно от постиженията на ESA е кацане и вземане на проби от комета. Или проста работа ти се струва? Да не говорим в исторически план, че ракетите тръгват от Германия, а когато руснаците изстрелват куче,американците-шимпанзе, французите изстрелват котка. И между другото, европеиският и японски модул на МКС е построен и транспортиран изцяло от ESA и JAXA съответно. Не знам дали знаете, но и двете страни са използвали техни безпилотни товарни кораби. Понеже ме питаш за ESA най мощния супертелескоп, който се очаква да даде отговор дали вселената се разширява експоненциално или има забавяне е европейски също така. Иначе за JAXA, и двата сателита които мерят парникови газове на земята са японски, а тази година се очаква Хаябуса 2 да се върне с пробите от вътрешността на метеорит.

    Коментиран от #5

  • 4 Импиичмънт

    14 3 Отговор
    Както и предполагах типичен русофил.Германия фон Браун макар че първата ракета е на Готард (америланец).За Европа правилно говориш в минало време.Европа няма никакъв потенциал да е лидер самите европейци козируват на Катай.Освен тази комета нищо друго нямат.Нито изследват луната нито марс щяли да изпратят телескоп в бъдеще.Ама може и да не изпратят.Кой знае.Европа не е никакъв фактор в нищо.

    Коментиран от #7

  • 5 Да не забравяме, че

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Руснаците след кучето изстреляха и двама българи...

    Коментиран от #8

  • 6 Импиичмънт

    8 4 Отговор
    Каква Европа хаха.Еинствено Германия има някакъв индустриален капацитет макар и нищожен в сравнение с този на САЩ и Китай.Що годе са силни я автомобилопроизводството базирано на ДВГ ама от клиин дизела насам който се оказа не особено клиин нямат никакъв напредък.А Франция дори няма да я коментирам държава базирана на сирене вино шампанско и туризъм.Тръгнаха да спират Хуйвей да им изграждат мрежата китайците само им казаха че ще спрът вноса на шампанско и тия клекнаха.Най-голямата по територия държава в ЕС да разчита на шампанско и вино.Пълни смешници.

    Коментиран от #10, #41

  • 7 Госあ

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Импиичмънт":

    К'ва Луна да изледват бе ? Говоря ти за комета и метеорит бе омбре. К'ва американска ракета бе 😂 Добре че краварите откраднаха целия екип германци след войната. Да ,целия екип ! Не само фон Браун. Нали всички знаем на едно Мицубиши колко американски коптора са падали ? Пропусна телескопа омбре, който понеже е наземен работата му е застрашена от стотиците смешни спътници изстреляни от оня смешник за да може простолюдието да си сваля риана навсякъде. Много ясно, че ЕКА трябва да си сътрудничат с китайците. Ама пак си в грешка, всъщност си сътрудничат с РОСКОСМОС, защото робота който ще бъде пратен на Марс е проект между РОСКОСМОС и ЕКА .

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да не забравяме, че":

    Така е, само ще добавя посещението на Митеран в БАН с което лично поздравява българските учени за българските уреди на МИР за които му докладва френски космонавт посетил космическата станция.
  • 9 Кой роскосмос

    13 5 Отговор
    То дето Мъск го доведе до фалит ли?

    Коментиран от #37

  • 10 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Импиичмънт":

    Пхахахаха 😂 без коментар ! Между другото, селски, няма нищо лошо или срамно в селското стопанство и хранително вкусовата промишленост. Има срамно в селянията.

    Коментиран от #12

  • 11 Импиичмънт

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    И Корольов крадеше от немците е и? Какво си сътрудничат с Китай та цяла европа им козирува.Като дойде старшинката и каже носи тия камъни и ти козируваш да Старшинка тва сътрудничество ли му викаш.Хаха руснаците от Союз не са мръднали и грам от тях нищо не очаквам.Хубаво комета и след нея.Хвалят се с един успех 50 години.
  • 12 Импиичмънт

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Срамно е да се правиш на велика сила и да разчиташ на селско стопанство.Ти си един от малкото фенове на французите попринцип Франция предизвиква само присмех в повечето места на Света дори и у съседите им немци и италианци.

    Коментиран от #15

  • 13 Лайбщандарт

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    фон Браун сам решава и се предава на англо-американските войски.Още преди краят на войната казва на Хитлер че Германия има нужда от помощта на Сащ и Англия искал е да се съюзят срещу настъпващите съветски войски.

    Коментиран от #19

  • 14 От поне 20 години руснаците

    10 5 Отговор
    Не са мръднали и на милиметър в космическите изследвания. Лежат на стари лаври. Те са просто космическите шерпи. Или поне бяха до ерата на Мъск.

    Коментиран от #16

  • 15 Госあ

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Импиичмънт":

    Срамно е да си толкова неинформиран бацка. Не си струва да водим какъвто и да е диалог. ЕКА и до днес ползват Ариана, а французите са водещи в ядрената енергетика и авиацията. И да, определено Рафал е по добрият от Юрофайтър. Пак за коли и телефони ми говориш 😂 И к'во? Двигателите на Рено знаеш ли колко титли имат в Ф1, А ? А знаеш ли във WRC кой доминира, А ? И да, французите заложиха на японската хибридна технология, ама ти явно си мислиш,че миксерите са технологични и чисти 🤭 Както казах, няма смисъл да се води дискусия . На французите им се смеят единствено селяндурите.

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 плевен

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Горе- долу си прав. Това е рекламна мисия за вътрешна употреба. Ще изследват нещо, което отдавна е известно. Изведнъж, всички които имат пари се усетиха, че ходенето до Марс е сравнително лесно, но носи престиж.
    А сонда до Меркурий е нещо сложничко, и рядко някой се навива на това.

    Коментиран от #27

  • 18 Хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Оня ден турбото на едно рено е гръмнало на магистрала и са умрели 5 деца.Толкова за рено самите французи бягат от френски коли и това го пише из автофорумите им.

    Коментиран от #20

  • 19 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "Лайбщандарт":

    Не само фон Браун, целият му екип бацка !

    Коментиран от #21

  • 20 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Не бе. Аз те питам ти знаеш ли колко титли имат имат двигателите на Рено в Ф1, А ?

    Коментиран от #22

  • 21 Импиичмънт

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Бацка къв е тоя селски израз?На ромски език ли е това?Бацка боже кви виреят.

    Коментиран от #25

  • 22 Хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Бе, а нечленоразделни звуци да не си шимпанзе.
  • 23 Муцка

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Да разбирам ли че немците са селяндури след като се смеят на французите?

    Коментиран от #29

  • 24 Абе нещо като чуя думата "френско"

    6 1 Отговор
    Първата асоциация не е нито за технологии, нито за ф1. Предполагам и за повечето хора е така.

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 25 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Импиичмънт":

    За селяндури - селски изрази. Да ме разбЕрЕш.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Госあ

    3 12 Отговор

    До коментар #17 от "плевен":

    Имам предвид, че с по малко пари и по интелигентни мисии европейците и японците в момента носят повече информация. Затова, и ЕКА и РОСКОСМОС изобщо не бързат с робота си до Марс. И Путин е прав всъщност, по добре да се подсигури с оръжие на Земята срещу престъпниците зад океана.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "Муцка":

    Че те французите им се смеят на германците още от Шарлеман 😂 Но най големия смях пада на гърба на краварите 😂
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Госあ

    2 13 Отговор

    До коментар #24 от "Абе нещо като чуя думата "френско"":

    Еми като си чел само Винету и мислиш мъски за гений - нормално. бацка.
  • 32 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Обичаш я , А ? Аз съм толерантен. Ама това е като с простотията, окей е, само да не почваш да го натрапваш на околните.
  • 33 Минаващ

    6 0 Отговор
    Ха Французите ли те са символ за дървени философи.Това така ама това онака и накрая нищо не работи.То няма и французи вече де пълно с араби.

    Коментиран от #35

  • 34 Французи и космос....

    9 0 Отговор
    Давайте го по-сериозно бре.....

    Коментиран от #44, #45

  • 35 Госあ

    4 12 Отговор

    До коментар #33 от "Минаващ":

    Не можете 7а преглътнете, че французите са единствените независими от краварите в ЕС, А ? И могат да им бият шута по всяко време 😂 Като започнем с НАТО и изхвърлените кравари от Париж като мръсни котета (к'ва работа имат селяндурите в Париж бе ? ) и свършим с данъците за търгашите и Хуавей днес. И да, философи са, дори Ницше признава френската философска школа за най голямата. Ти к'ви искаш да са овчари ? Има и овчари. В което няма нищо лошо или срамно. Срамно е нацията да е изградена от разбойници и проститутки.

    Коментиран от #43

  • 36 pepy

    16 0 Отговор
    Малко статистика в услуга на спорещите...

    Космически стартове 01.01.2020 - 23.07.2020год.:
    — Китай - 20 /в т.ч. 3 неуспешни/;
    — САЩ - 18 /без Rocket Lab/:
    —— SpaceX - 12 /в т.ч. 1 IFAT/;
    —— NASA /ULA - 3, OSC - 1/;
    —— Virgin Orbit - 1 неуспешен;
    —— Northrop Grumman Corporation - 1;
    — Русия - 7;
    — Япония - 3;
    — Нова Зеландия /Rocket Lab/ - 3 /в т.ч. 1 неуспешен/;
    — Европа - 2;
    — Иран - 2 /в т.ч. 1 неуспешен/;
    — Израел - 1.

    Коментиран от #38, #40, #53

  • 37 pepy

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кой роскосмос":

    Всеизвестна истина е, че едни работят, а други усвояват бюджет, който винаги е малък и недостатъчен...
  • 38 Госあ

    3 18 Отговор

    До коментар #36 от "pepy":

    Вече писах. Смешните спътници изстрелвани от паляка с цел простолюдието да слуша риана единствено затормозяват работата на наземните телескопи, включително и на европейския супертелескоп, който трябва да отговори на фундаментален въпрос за нашето съществуване.

    Коментиран от #39, #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    0 14 Отговор

    До коментар #36 от "pepy":

    И не е зле като я даваш тази статистика, да кажеш че единия от японските сателити заменя стария Ибуки с нов с още повече и по чувствителни сензори за мерене на парниковите газове. А всъщност, планираната мисия до една от двете луни на Марс в сътрудничество между Япония и Китай е доста по интересна.

    Коментиран от #42

  • 41 Госあ

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "Импиичмънт":

    А, и още нещо преди да съм започнал да работя,чистите и добри дизели са френски 😉
  • 42 pepy

    12 0 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    "И не е зле като я даваш тази статистика, да кажеш че..."

    Статисктиката е "Космически стартове 01.01.2020 - 23.07.2020 год." - толкова ли е сложно за разбиране...

    Въобще не става въпрос кой какво и защо изстрелва /собственни спътници, комерсиални, военни, сонди, пилотирани капсули и т.н./ на държави и компании, които по някаква причина предпочитат съответната ракета-носител...

    Коментиран от #46

  • 43 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Затуй пък на амуджите им послаха меко у Париж. Смешник
  • 44 Госあ

    0 10 Отговор

    До коментар #34 от "Французи и космос....":

    Оффф к'во ли си губя времето изобщо. Ами виж участието на Франция в ЕКА бе бацка.
  • 45 Госあ

    0 10 Отговор

    До коментар #34 от "Французи и космос....":

    Виж и кои са единствените три страни производители на атомни подводници бе Ганьо.

    Коментиран от #48

  • 46 Госあ

    1 11 Отговор

    До коментар #42 от "pepy":

    "Въобще не става въпрос кой какво и защо изстрелва" Аха, точно затова става дума. И затова беше първият ми коментар.

    Коментиран от #47

  • 47 pepy

    10 0 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Явно на някои им е много трудно или дори невъзможно да направят РАЗЛИКА между СТАТИСТИКА от една страна и РЕФЕРАТ, ИЗСЛЕДВАНЕ и т.н. на тема "Кой какво прави в Космоса"...

    Коментиран от #49

  • 48 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Грешка, четири страни,щото и китайците започнаха да ги правят
  • 49 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "pepy":

    Явно от всички коментиращи, един единствен е разбрал за какво става въпрос. Бацета. На французите тръгнали да се смеят 😂
  • 50 гостгост

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Малките спътници затормозявали работата на телескопите...ха ха ха

    Коментиран от #51

  • 51 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "гостгост":

    Аха. Именно. Отразената светлина от тях е светлинно замърсяване, а излъчваните от тях сигнали пречат на радиоастрономическите наблюдения. Та освен, че ще замърсява с риана, гуруто ви замърсява и околоземната орбита.
  • 52 5557

    3 0 Отговор
    Марс-3 на бившия Съветския съюз не е изследвал Марс, защото след кацане работи само 20 секунди и се развали. Единствените многократно изследвали Червената планета са само американците. Първо облитане, орбитиране и успешно изследване е на щатите. Руснаците кацнаха първи, но всичко приключи за секунди и от тогава нищо...
  • 53 коча

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "pepy":

    а Ердо де е, ракета няма ли да фърля и той
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания