Last news in Fakti

21 Юли, 2020 18:35 5 580 8

Примамливо предложение: Гърция привлича пенсионери от чужбина

  • гърция-
  • икономика-
  • пенсионери-
  • кириакос мицотакис

Ако се заселят в страната, те ще плащат само 7% данък върху пенсиите и страничните си доходи

Примамливо предложение: Гърция привлича пенсионери от чужбина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хубав климат, евтини разноски на старини. Гърция има примамливо предложение към пенсионери от чужбина. Ако се заселят в страната, те ще плащат само 7% данък върху пенсиите и страничните си доходи.

 

240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за 20 години броят им направо се е удвоил. Страхът от бедност на старини кара все повече германци, излизащи в пенсия, да търсят някоя по-евтина страна за спокойни старини. Това обикновено са топли, южноевропейски дестинации, сред които напоследък се нареди и България.

Само в периода 1997-2017 броят на германските пенсионери, заселили се в България, е нараснал с 2800%, макар че иначе числото не е особено впечатляващо: преди 3 години те са били едва 652, днес сигурно са малко повече.

Извънредни мерки за привличане на богати пенсионери

В началото на закъснелия си туристически сезон Гърция предприе много активни мерки за привличане на германски пенсионери.

Премиерът Кириакос Мицотакис въвежда плосък данък от едва 7% за всички чуждестранни пенсионери, които се заселят в страната – независимо от получаваните от тях доходи. С този плосък данък ще се облагат не само пенсиите, но и всички други приходи от чужбина – например от дадени под наем имоти или от капиталовложения.

Има само две условия: съответният пенсионер с адресна регистрация в Гърция трябва да прекарва годишно поне 183 дни в страната и през последните шест години да не е бил данъкоплатец в Гърция.

Авторите на закона, приет от правителството, смятат, че плоският данък от едва 7% въпреки това ще носи ползи за гръцката хазна. Те очакват, че чуждестранните пенсионери ще харчат повечето си пари именно в Гърция, че ще наемат жилище или ще купят къща, ще си набавят и автомобил. Премиерът Мицотакис възлага големи надежди на онова, което икономистите наричат „сребърната икономика" – високата покупателна способност на хората с посребрени коси. „Тя предлага на нашата страна великолепни възможности!" – не крие ентусиазма си гръцкият премиер.

Невероятно висока покупателна способност

Статистиката показва, че хората на възраст над 60 години харчат всяко трето евро в Германия, тоест имат покупателна сила над 30%. Която дори ще расте във връзка с демографските процеси в страната. Според статистиката, покупателната способност на европейците над 60-годишна възраст възлиза на невероятните 13,5 трилиона евро.

Заселилите се в Гърция пенсионери ще плащат плоския данък в съответствие със споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане, които техните държави имат с Гърция. Данъчните власти в Германия не гледат с добро око на това положение. Според Патрик Щрасер от службата по приходите в Берлин, германските пенсионери, живеещи извън страната, „трябва поне отчасти да плащат тук данъци от наеми и стопанска дейност в Германия". 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 29 млрд ще ни излезат през носа

    18 4 Отговор
    Баце и той ще примамва пенсионерите.. на Афганистан, Ирак и Пакистан.
  • 2 ФЕН

    15 1 Отговор
    А ние затриваме нашите пенсионери , че пречат на Министърката Ц.
    Нашите да имигрират там поне парно няма да плащат за нищо
  • 3 честен ционист

    9 1 Отговор
    Ей тоя Мицотакис, голяма лисица излезе. Син на Соломон. Направо скри топката на нашите стъратези. За Вучката въобще няма да говоря, голям, ще си върне Косово и западните покрайнини до Плевен. Тайпи е ясен, айляк от Филибето чак до Варна. За Вова, какво да ви кажа, само го чака нашия да му спре газопровода и да му прати един 7,62 × 39 мм в пощенски плик.
  • 4 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Нашите пенсионери пък гладуват 12 дена в месеца, понеже пенсията им стига само за 18 дни.
  • 5 Пенсионер Пожарникар

    11 0 Отговор
    М че то аз да тръгвам тогаз. Мицо шкафчетата и тях ли с 7%.?
  • 6 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    Абе ще му се на Мицотакис, ама не може да обложи пенсиите на чуждите пенсионери, както той си го мисли понеже ще живеят и имат собственост там. Много пъти са пробвали. Имам няколко познати немци и гърци, пенсионирани в Германия и се опитваха да им слагат ДОД на пенсиите, понеже имали къща в Гърция и живеят там над половин година, демек постоянно.... Да, ама не.... Иначе 7% за доходи от други дейности не звучи зле, ма на пенсиите няма как да сложи ръка, нищо че се опитват отдавна...
  • 7 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор
    Данък върху пенсиите?
  • 8 1122

    1 0 Отговор
    Византийските номера на гърците нямат свършване.
Новини по държави: