Last news in Fakti

28 Юли, 2020 08:58 2 299 3

Брюксел: Плурализмът в медиите в Европа се влошава

  • медии-
  • плурализъм

По политическа независимост - активна диверсификация на политическия спектър и идеологическите възгледи - България с още шест държави е оценена като високорискова

Брюксел: Плурализмът в медиите в Европа се влошава  - 1
Снимка: shutterstock

Ново изследване на Европейската комисия сред всички страни - членки на ЕС, плюс Албания, Великобритания и Турция показва тенденция на стагнация или влошаване на рисковете за плурализма в медиите, пише в. “Бръсълс таймс”. Изследването е на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода (ЦМПС) към Европейския университет във Флоренция и е финансирано от комисията.

Държавите са оценявани по ниво на риска в четири сфери: основна защита, пазарен плурализъм, политическа независимост и социален обхват. Рисковете са съответно нисък (0-33%), среден (33-66%) и висок (67-100%). Данните са събирани чрез въпросници, изработени от национални екипи от експерти по медиен плурализъм и медийна свобода.

По параметъра основна защита - наличие и ефективност на регулаторните механизми - България с още десет страни е оценена със среден риск.

По пазарен плурализъм - прозрачност и концентрация на собствеността на новинарските и дигиталните медии - България заедно с още 12 държави е под висок риск (тук средно за всички изследвани страни параметърът е 64%, т.е. близо до високия риск). Останалите държави в тази група са Албания, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Унгария, Латвия, Малта, Румъния, Словения, Словакия и Турция.

По политическа независимост - активна диверсификация на политическия спектър и идеологическите възгледи - България с още шест държави (Малта, Полша, Румъния, Словения, Турция и Унгария) е оценена като високорискова. Средно рискът в тази категория е оценен на 46% и не се е променял от 2017 г.

По социален обхват - достъп до медиите на различни обществени и културни групи, включително малцинства, регионални общности, хора с увреждания и т.н. - България заедно с Албания, Кипър, Румъния и Турция е оценена като високорискова.

Вестникът цитира източник от Еврокомисията, според когото това изследване ще бъде използвано при изготвянето на първия посветен специално на медийния плурализъм доклад за върховенство на закона, който ще бъде огласен през септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    3 0 Отговор
    Плурализмът е........ба ма-йките на медиите и мненията в Европа. Това не е плурализъм,а плуване сред акули. Не знаеш, коя ще те захапе.
  • 2 Щукар

    4 0 Отговор
    " политическа независимост - активна диверсификация на политическия спектър и идеологическите възгледи"-ТОВА ГО ПРЕВЕДЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!Не всички четящи го разбират. Пишете на български ези,бре хора,а не само с български букви!Я-С-Н-О- ЛИ Е?!
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Еврейските сатанински плъхове имат монопол над пропагандите,иэопачаванията и манипулациите,наречени медии,малшанс эа плуралиэъм.
Новини по държави: