Last news in Fakti

23 Юли, 2020 16:16 2 868 10

ЕК: В България има висока опасност за политическата независимост на медиите

  • ек-
  • българия-
  • медии-
  • преса

Според докладите нашата страна е сред изложените на най-висока опасност, свързана с разпределението на държавните средства за реклама

ЕК: В България има висока опасност за политическата независимост на медиите - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия представи днес няколко доклада от външни академични автори за състоянието на медиите в ЕС и държавите, които очакват да се присъединят към Общността.

Документите разглеждат и положението на средствата за масова информация в България за 2018-2019 година.

За нашата страна се посочва, че е сред няколкото държави от ЕС (заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания), където съществува умерена опасност за свободата на изразяване и правото на търсене, получаване и съобщаване на информация. Сходни са данните по отношение на защитата на журналистиката.

Документите продължават да разглеждат убийството на Виктория Маринова в Русе като извършено заради нейната работа и с отчитане на това, че последното ѝ предаване е било насочено към разследване на злоупотреби с европейски средства.

България е сред 13-те държави, в които се наблюдава значителна заплаха за медийното разнообразие, както и сред 14-те, в които съществува голяма опасност от намеса на бизнеса и собствениците в редакционното съдържание. Според данните у нас се отчита висока опасност за политическата независимост на медиите. В нашата страна се наблюдава също висока заплаха от липса на достъп до медиите на малцинствени обществени групи.

Нашата страна е сред 18-те държави, където има умерена заплаха за правото на информация. Уточнява се, че у нас, както и в повечето от проверените държави, съществува необходимото законодателство за осигуряване на свобода на изразяване, но приложението му не е задоволително.

България е сред държавите, където съществува висока опасност за изобличителите - онези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата неприкосновеност на журналистите.

Според докладите нашата страна е сред изложените на най-висока опасност, свързана с разпределението на държавните средства за реклама. България, Румъния и Турция са единствените три държави в групата на изследваните страни от ЕС и кандидати за присъединяване, където независимостта на ръководителите на държавните медии е най-несигурна.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    4 1 Отговор
    ами има опастност за политическа независимост да... то затова тука не минават гейските им номерца..
  • 2 zeus

    11 2 Отговор
    Хаха, 111то място по свобода на словото, половин Африка е по-напред от нас.
  • 3 Диписето

    3 1 Отговор
    и Д П контролират всичко и всеки. Овчарят само Ви дои и стриже.
  • 4 франко моренцето

    4 0 Отговор
    Тя тази ЕК не обявили съвсем скоро, покрай пушилката с почетният председател, хидроинженерът и енергиен гуру, че не и дреме за събитията в Булгаристан?
  • 5 Майна

    2 3 Отговор
    КАЖЕТЕ НАПРАВО , ЧЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМИ
  • 6 Хехехе

    0 1 Отговор
    А за останалата част от света? Ааа да, там е съвършенно. Хуа хуа хуааа
  • 7 Ави

    1 0 Отговор
    Тия наистина са бавно развиващи или умствено забавени
  • 8 Бай Хой от Ханой

    0 0 Отговор
    Тия малоумни ли са ...Медиите на Пеевски...За тях ли плачат. Не мога да повярвам...
  • 9 Жан Жак Жил Жул

    0 0 Отговор
    Тиквата и Шиши овладяват и обладават медийните мисирки ! 111 място по свободно слово ! Честито !
  • 10 тръстТИКА

    0 0 Отговор
    С БОГове като Борисов и Пеевски , крачим уверено към прогресивно загниване и убиване на усещането за човечност. Авторитарната им демокрация е във възход със стратегията им - разделяй и владей България. Прегърнали са се , плеснали са с ръци и всеки си ползва своя дял от РОДИНАТА !
Новини по държави: