Last news in Fakti

28 Юли, 2020 18:43 2 136 10

Загубите за туризма достигнаха 320 милиарда долара

  • туризъм-
  • туристи-
  • оон-
  • загуби-
  • пари-
  • коронавирус-
  • криза

Броят на туристите е намалял с 300 милиона

Загубите за туризма достигнаха 320 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Епидемията от новия тип коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара. Това надвишава три пъти загубите, причинени от световната икономическа криза през 2009 г., съобщи Световната организация по туризъм към ООН, предаде БГНЕС.

Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения и практически пълното затваряне на държавите. През периода януари – май туристическите пътувания в чужбина в цял свят са намалели с 56 % в сравнени със същия период на миналата година. Броят на пътуванията само през май е намалял с 98 % в сравнение с май 2019 г.

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили подчерта необходимостта от възстановяване на международния туризъм колкото е възможно по-скоро, тъй като ситуацията в туристическия сектор застрашава живота и доходите на милиони хора.

След като Световната здравна организация обяви на 11 март пандемия от коронавирус, много държави въведоха строги ограничения в социално-икономическата сфера – затворени бяха магазини, ресторанти, спортни клубове. Забранено беше провеждането на масови мероприятия, а туризмът на практика замря след въведените забрани за придвижване, което доведе до сериозни икономически последици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    7 2 Отговор
    Боко има в шкафчето.
  • 2 АПК Гей Билтс

    16 0 Отговор
    Край с туризма и безцелното шляене. Време е за ТКЗС и бригади.
  • 3 Eee

    9 0 Отговор
    И ще става още по-лошо.Идва зимния туризъм и там ще е леж тая зима.
  • 4 Диверсант

    6 2 Отговор
    Това не е интересно. По важно е колко спечелиха пенсионните фондове от разтоварване. Как върви бизнеса с парцалте наречени маски, колко получават журналистите за публикувана статия или репортаж вирус. Туризма има много разходи
  • 5 гост

    6 0 Отговор
    Тия пари за БЕТОНОМОРИЕТО са ОТКРАДНАТИ !!!! ОНЯ ОТ ТАВАНА ВИЖДА !!!!! БЯЛАТА ЛАГУНА от мафията АЛБЕНА открадна цялата местност и плажа на къмпинг СБА !!!!!! Затвориха пътя от ТУЗЛАТА до с. ТОПОЛА !!!!! Ама Гешев СПИ....И !!!! Не му изнася !!!!!! Нали МУТРИТЕ им ДАВАТ СЛУЖБИТЕ и ЗАПЛАТИТЕ !!!!!!
  • 6 Нищо

    7 1 Отговор
    не губят , нищо не са инвестирали грабливите пишман хотелиери и кръчмари , все с БКП /ДС корени и мутри - всичко и със заграбеното от България и народа ѝ !
  • 7 123

    2 1 Отговор
    Това са частници, избрали своя път доброволно! Крият данъци, предлагат смешни заплати, гледат да те 'одрусат' за всичко! Ами, сори, game over! И недейте се изкарва мъченици, защото10 години никой не се занимава с вас изобщо! Нали на повече от половината ви е ясно какво може да направи ДАНС и НАП с вас, за около час проверка!
  • 8 Иван

    0 0 Отговор
    Не виждам защо точно собствениците на големите хотели по Черноморието трябва да се жалят и обгрижват от правителството. Парите, с които строяха, са с неясен произход, заграбени, а не изработени с труд. Колко от собствениците са местни хора? Малко, повечето са от София и не са случайни. И какво представляват морските ни курорти? Някакви претенциозни огромни сгради с гръмки имена-Паласи, Парадайси колкото щеш, и край тях мизерия, прашно, трънясало, неуредено. Трябва да си мазохист, за да "почиваш" на подобно място. Само в Св.Влас е друго. Там строителството е обмислено и реализирано от братя Диневи на ниво. Поне в началото.За съжаление, и там вече уплътняват сградите до максимума, дори изсякоха гората по хълмовете и сградите се катерят нагоре.
  • 9 Дреме ни за туризма

    0 1 Отговор
    Да не забравяме че 'загубите на туризма' са средства спестени от хората които ще ги използват за нещо по важно от това да се разтакаваш из Барселона или на Бали.
  • 10 ГагариН

    0 0 Отговор
    Това зле ли е ?