Last news in Fakti

10 Август, 2020 08:59 3 023 23

Протести и сблъсъци в Беларус след президентския вот

  • александър лукашенко-
  • беларус

65-годишният Лукашенко е най-дълго управлявалият лидер на Стария континент, както и на постсъветското пространство

Протести и сблъсъци в Беларус след президентския вот - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията в Беларус разгони тълпи от протестиращи с шокови гранати и гумени куршуми, след като предварителните резултати от вчерашния президентски вот отредиха убедителна победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предаде АФП.

Неговите политически опоненти обаче твърдят, че изборите са нагласени.

Хиляди демонстранти излязоха на улиците в столицата Минск и в други градове, след като екзит пол показа, че Лукашенко печели малко под 80%. Основният му противник – Светлана Тихановска, е втора с около 7 процента.

37-годишната Тихановска, домакиня и майка, е политически новобранец, който съживи опозицията по време на предизборната кампания, привличайки десетки хиляди привърженици в най-големите демонстрации от години в бившата съветска република.

В столицата протестиращите се събраха край централен монумент и направиха жива верига, изправени пред стотици полицаи с щитове.

Видео на радио „Свобода“ показа как органите на реда изстрелват шокови гранати и разпръскват тълпата. Има и снимки на окървавени младежи, а поне един протестиращ е получил помощ от парамедици. Други демонстранти са извлечени настрани от полицията.

Свързани с опозицията медии публикуваха и видеоклип, на който се вижда как полицейски микробус се врязва в тълпа.

Правителствените сгради в Минск бяха отцепени, жители съобщиха за спиране на интернета и широко разпространени проблеми с връзката. Снимки в социалната мрежа показват и колони с военни автомобили по пътищата, водещи към столицата Минск. 

65-годишният Лукашенко управлява страната с желязна ръка от 1994 г. Като бъдат изключени монарсите в Европа той е най-дълго управлявалият лидер на Стария континент, както и на постсъветското пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Woldemars

    32 4 Отговор
    Ами белорусите и те искат да станат белоамериканци.
    ФАЩ много яко работи по този въпрос.

    Коментиран от #9, #23

  • 2 ха ха ха

    13 4 Отговор
    Аз им казах на СЗО , че белорусите не са идиоти... тия няколко врескала най-много да си излапат боя, тва не ви е България? ;)

    Или като президента на Бурунди, или изобщо да не се захващат!

    И БОКО така не пожела да ни затвори максимално, няма и ваксини да ни сложи - затова му спретнаха и "трио - мио"!
  • 3 Верно ли

    20 3 Отговор
    Това е несериозно - 37 годишна домакиня и майка... Тези политиката я взвха за детска игра бе!

    Коментиран от #7, #11

  • 4 ха ха ха

    12 2 Отговор
    Този сайт изобщо не съобщи снощи как и с колко е победил Лукашенко, но днес бърза да ни залива с глупости за протести... замислете се колко е обективен и за други работи, и на чия страна седи!
  • 5 Woldemars

    14 3 Отговор
    37-годишната Тихановска, домакиня и майка
    Любая кухарка может управлять государством. В.И.Ленин
  • 6 Сандо

    10 2 Отговор
    Всички го очаквахме.Изборите ще ги признаем за честни само когато нашия човек спечели.Дотогава протести и с малко помощ от нашите приятели - майдан!А спомня ли си вече някой какво стоеше в основата на демокрацията?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Демокрацията за нас си остана несбъднат сън :) Имаше лъч надежда в през 90те, ама не ни било писано. Демокрация вече не съществува дори и в т.нар.демократични страни. Корпокрацията е навсякъде и над всичко. Гледай с едно вирусче какъв цирк ни развъртяха.

    Коментиран от #14

  • 9 Иван

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Woldemars":

    Въобще не си наясно, не САЩ, а Газпром работи по свалянето на Лукашенко. И беларусците ще бъдат излъгани много яко, чака ги ?руски мир и глад по-голям от сегашния, но придружен с олигарси , мизерия и мръсотия-3 неща, които Лукашенко успя да предотврати. В общи линии нещата там приличат на тези в БГ- дава им се алтернатива, която е щедро спонсорирана от Кремъл.

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Кат Русия няма втора

    2 13 Отговор
    Всичките български русофили защитават Лукашенко, защото знаят, че хората в Беларус искат да живеят като Европейци и затова протестират, а не като Евразийци.Коментират и с колко много процента Лукашенко бил спечели изборите. То и Т. Живков едно време печелеше изборите с 99 процента, но като дойде командата от СССР за перестройката(преход при който комунистите се превърнаха в капиталисти) веднага си подаде оставката. Чаушеско отказа да си подаде оставката и го ликвидираха.
  • 11 Иван

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    тази как е жена на един кандидат президентн който Лукашенко затвори. към нея се присъединеха още две такива- едната е жената на шефа на банката на Газпром, който переше пари през Латвия и САщ му дадоха на Лукашенко даните за да го затвори, а на другат амъжа и се скри в Москва. И трите каки лъжат хората, че ако спечелели щели веднага да сеоткажат от власта и да правят честни избори като руснат мъжете си от затвора да се състезават. Демек предлагат им нови избори с 3ма кандидати на Газпром, сиреч Путин. Беларусците са в момента като българите 90 година, вярват че чекистите ще направят по честни избори от друг един чекист и комуняга...да бе...видяхме го това вече 30 години в БГ.

    Коментиран от #19

  • 12 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ако можеш,направи сравнение между Украйна и Беларус например и после се върни отново да напишеш някоя умнотия.
  • 13 ужас

    7 1 Отговор
    Вече всичко е наред. Машините измиха площадите и улиците. Тези, които снощи се наиграха ги чака зандан от 8 до 15 г по бързата процедура. Около 80 човека.

    Коментиран от #18

  • 14 1234

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли":

    Кое наричаш "лъч надежда" през 90-те. Аз тогава бях на 35. Само за една вечер салама от 3,50 стана на 35 лв. Това ли беше лъч на надеждата. За една седмица изклаха милиони овце по селата, изклаха бременни крави, подпалиха партийния дом, мутри превзеха предприятията. През тези 30 г за мен лъч надежда имаше в началото на управлението на Царя, но се оказа, че той е обграден от абсолютно неправилни хора. Юпитата и Ахмед Доган съсипаха с действията си много бързо тая надежда, а и царя са го интересували само имотите.

    Коментиран от #22

  • 15 То и тука са нагласени

    4 0 Отговор
    ама се правим на ударени уж че някой е гласувал за мутри
  • 16 Баце

    2 0 Отговор
    Аз си хапвам суджук. Спинкам си сладко, сладко, а вие си викайте по кръстовищата.
  • 17 Антикомунист

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ех иване иване да те..... Който те хване. Погледни нашата кочина ама хубаво че май тролския ти нос е доста голям и ти пречи да погледнеш обективно или розавите очила прекалено Розови ЛТБ АМЕРИКА . Кажи бе иване ние като сме европейско и американски ориентирани и последните 10-11 години ни управляват не комунисти какво хубаво се случи? В България? Здравната система е ок? Социална ? Образуването.? Кажи бе? Тръгнал си да кометираш Беларус колко гладни ще са ако са с Русия, бил ли си там? Знаеш ли как живеят?
  • 18 Някой

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    А тези който поддържат хунтата скоро и тяхния час ще дойде споко трол
  • 19 Антикомунист

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Мале ти си бил много навътре в нещата бе тц тц тц знаеш кой колко е получил банкови сметки хммм страшен си.. Я да те питам розавите очила и тениската ЛТБ свали ли ги като се пребираш в вас или не ти дреме че си....
  • 20 Душко

    2 0 Отговор
    Добре, че ние и Украйна процьфтяваме. Богат, озолен це евррпейски живот!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Е, какво да ти кажа, щом надеждата опира до салама... Имаше, но беше за кратко, както надявам се, се подразбира от това, което съм написал. И аз си спомням как за една вечер заплатата на майка ми беше колкото да си купи един шампоан, ама и това сме го живели. Сега да видим след толкова години "демокрация" какво ни очаква - пак интересно се очертава.
  • 23 Искат ама

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Woldemars":

    Искат ама вместо белоамериканци шИ станат черноамериканци...от най - тъмнозелените.
Новини по държави: