11 Август, 2020 07:24 2 740 28

Минск не спи: Втора вечер на протести, бомба избухна в ръцете на протестиращ

  • беларус-
  • минск-
  • протести-
  • бомба-
  • взрив-
  • александър лукашенко

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ и гумени куршуми

Минск не спи: Втора вечер на протести, бомба избухна в ръцете на протестиращ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Втора вечер на протести и сблъсъци между опозиционери и беларуската милиция в Минск. Масовите безредици започнаха след президентските избори, на които според обявените официално резултати досегашният президент Александър Лукашенко е спечелил над 80 на сто от гласовете.

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск, предаде БНР. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов". Най-малко един човек е загинал, след като беларуската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите след президентските избори в Беларус, предаде "Ройтерс". Демонстрантът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.

Участник в протестите в беларуската столица е загинал при сблъсък със силите на реда, съобщи беларуската полиция. Демонстрантът се опитал да хвърли неустановено взривно устройство срещу полицаите, пристигнали, за да разпръснат протеста. То обаче избухнало в ръцете му и мъжът получил фатални травми, съобщи говорителката на министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова в социалната мрежа "Телеграм".

След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС. Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове. Опозиционният кандидат за президент Светлана Тихановска по-рано обяви, че няма да участва в протестите, за да не предизвиква провокации. По-късно от КГБ (Комитет за държавна сигурност на Беларус) обявиха, че е осуетен атентат срещу нея. Тихановска не признава изборните резултати, а Лукашенко твърди, че протестите се разпалват от външни сили, които искат да предизвикат цветна революция в страната, каквито имаше в други бивши съветски републики.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    29 22 Отговор
    Е това е държава. Онази има 8% реална подкрепа. Платените протестъри са сигурно едва 10000, но са бая настървени. Полицията обаче си върши работата и до седмица тези утрепки ще са по затворите или под земята. Не е като в България

    Коментиран от #10, #11, #12, #15

  • 2 Сандо

    33 5 Отговор
    Нещо ненормално става с демокрацията по света.Да загубиш с разлика от 70 процента и да организираш майдан означава само,че никога не са те интересували резултатите.А преврата си върви по сценария - има нужда от загинал и още на втория ден е налице.Вярно,може да е нещастен случай,но засега ще върши работа.Лукашенко да изучи опита на Янукович,за да узнае как не се действа,иначе ще му се наложи да се засели при бившия украински президент.
  • 3 Последния Софиянец

    5 26 Отговор
    Снощи изпратихме до Минск послание на подкрепа от нашия протест за техния.Последните диктатори в Европа, Лукашенко и Бойко Борисов скоро ще висят.

    Коментиран от #16, #21, #27

  • 4 Пепи

    40 3 Отговор
    Падне ли Лукашенко , милиони белоруснаци отиват да мият чинии и зад ници в ЕС.
    Както украинците и българите

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Росен

    25 3 Отговор
    Лукашенко КАЗА :Няма да допусна цветна революция у нас.
    Не знам до колко е прав но съдейки по покупателната способност на наш пенсионер преди 30 години и сега, може и да има право
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Бай

    3 21 Отговор
    Идва краят на Лукашенко. Да се готви Путин.
  • 9 Исттината

    26 2 Отговор
    В Белорусия (както е правилното название на държавата) няма безработица и престъпност, образованието и здравеопазването са безплатни, не се поддадоха на психозата за коронавируса, както и няма ровещи в ко фите за бо клук.
  • 10 Бесен язовец

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    А какво ще правим с платените тролове на теб. Нещастни подлог на Путин.

    Коментиран от #17

  • 11 Българин

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Това не е държава а авторитарна диктатура, водена от сдин прост и садистичен колхозник. Вижда се краят на диктатурата.

    Коментиран от #20

  • 12 Бурканбанк

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Денят, в който вождът ти (Бойко) умре, ще се обяви за официален празник и ще стане почивен ден. Не се притеснявай!
  • 13 246

    19 1 Отговор
    Бомба избухнала в ръцете на демонстранта, който е имал намерение да я хвърли срещу омоновци. Нека това да бъде урок за безмозъчните малолетни, играещи по Западна свирка.
  • 14 Факт

    8 2 Отговор
    И в сиатъл има република!
  • 15 Костова

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Сергей Тихановски има на you tube канала си само 230 000 подписани за него.Обикновено зрителите на неговите блогове са 40 000 - 80 000.За Тихановска са гласували 5 000 000 души по официални данни. И това логически е съвсем реална цифра, тъй като блогерът и неговата жена съвсем не са в топа на белоруските зрители на YouTube.Колкото и Западните медии да раздуват Тихановска, тя си остава една домакиня, която даже и не умее да говори пред камера.
  • 16 Костова

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Нямам симпатии към Лукашенко, но да анализираме, а не да се изкашляме емоционално! Лукашенко не реформира здравеопазването както в България и всички страни, до които се е докопа МВФ. В Белорус той не допусна приеатизация на промишлеността, за да се обогатят олигарсите. И отказа да провежда гей паради. Белорус дълги години бе под санкции от Запада, а да запазиш при това положение стабилност в държавата никак не е лесна работа.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Woldemars

    12 0 Отговор
    Никаква подкрепа на организиран от ФАЩ митинг!
    Що срещу Бойко няма такъв? На американците не им изгодно!
  • 19 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пепи":

    Те и сега работят свободно и легално в Полша. И разбира се в Русия, там им се признава висшето образование,а и нямат перипети с езика. На изборите в неделя имаше почевече от километър опашка пред белоруското посолство. от желаещи да гласуват.
  • 20 Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Домакиня, която пържи вкусни кюфтета, но няма понятие от държавни дела дали е по-добър вариант? Ясно е, тя методичкака как да унищожи белоруската икономика ще получи от Запада.
  • 21 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Дали си видял кои са протестиращите в Минск? Зомбирани младежи и малолетки, които правят самоделни бомби, но не знаят как се борави с тях и сами ще се гръмнат, вместо да навредят на полицаите
  • 22 Някой

    10 1 Отговор
    Не спят в Минск онези, които не трябва да ходят на другия ден на работа, демек - децата на по 14-16 години и малко по-големите младежи, на които опитът на Украйна нищо не говори. Те се опиват от идеята, че участвуват в политическия трилър, спретнат от чужди сили и си мислят, че имат някаква главна роля, но като на всички цветни революции до сега си остават само евтина масовка.
  • 23 12345

    5 1 Отговор
    Там протестите са много демократични и справедливи. Тук нашите протестиращи са лоши терористи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Обективен

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Костова":

    Каква стабилност те гони за Беларус. Лукашенко е един примитивен диктатор от Сталин ски тип. Типичен съветски простак, който вместо да се бори срещу вироса призовава да се пие водка. Виж къде е Полша с МДФ и приватизацията и къде е Беларус с тази измет Лукашенко.
  • 26 Отоплител

    3 1 Отговор
    Вие нямате ли си ваша държава та с такава ярост обсъждате другите по света.Тоеа е поведението заИнтернационал.Или за сериозни психиатрични проблеми.
  • 27 Минск

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Разликата между ББ и Лукашенко е от земята до небето! Онзи мисли за народа и държават, този гледа да угоди на Европа, САЩ, Русия и да пълни чекмеджетата! Ония си запазиха икономиката, селското стопанство и всички придобивки от онзи строй, а тук всичко е в ръцете на мутри и чужди инвеститори и "инвеститори". Там има закон и ред, няма безработица, престъпност и наркомани. Толкова е чисто и подредено - улици сгради отношения между хората, нищо общо с нашата кочина! И ако не знаеш - в 90-те и те тръгнаха да правят демокрация, но това довело до безработица, престъпност и т.н. и именно Лукашенко ги изправи от мизерията.едва ли ще са толкова глупави да допуснат това което се случи на Русия при Горбачов и Елцин и както сега е в Украйна и у нас!
  • 28 Бомба

    4 2 Отговор
    може да избухне само в ръцете на терорист, а не на някакъв протестиращ. Купени от Сорос и Запада уж протести.
Новини по държави: