Last news in Fakti

11 Август, 2020 11:12 8 137 63

Ядове в семейство Ердоган

  • истанбулска конвенция-
  • сюмейе ердоган-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • семейство-
  • ядове-
  • жени-
  • дъщеря

Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция. Но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени.

Ядове в семейство Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията. Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Туитър.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, отбелязва "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата. И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това насилие.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни". А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пинар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени", Пинар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вай вай

    11 4 Отговор
    Мaлкaтa дъщeря нa Eрдoгaн e рaзличнa

    Cюмeйe cъщo eдвa ли oтгoвaря изцялo нa cтрoгитe кoнceрвaтивнo-иcлямcки прeдcтaви нa cвoя бaщa.

    "Ди Вeлт" припoмня нaличиeтo нa мнoжecтвo cлухoвe, чe тя cи пaдaлa пoвeчe пo жeнитe, oткoлкoтo пo мъжeтe.
  • 2 Псевдоним

    27 2 Отговор
    Това някаква кръстоска между турски сериал и "Игра на тронове" ли е?

    Коментиран от #52

  • 3 Бойко Чекмеджиев

    19 12 Отговор
    Примати.
  • 4 Рошко

    15 4 Отговор
    Писа и подклажда конспирации еврейското дойче зеле

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "Трънкосливка":

    Дойче Велле стана вече клюкарски вестник ..зетя бил женкар , щерката лесбийка !!..когато немеца не може да откопчи нещо от Ердоган и почват изсислиците

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    14 7 Отговор

    До коментар #6 от "Трънкосливка":

    Абе бунак ..в Европа има официална ПАРТИЯ НА ПЕДРФИЛИТЕ !..едно е психичното отклонение на индивида което го има навсякъде а друго е такива психсри да се организират и да налагат на обществото свои ценности като хомосексуализъм, джендърство,педофилия и др
  • 10 Екрем Имамоглу

    14 6 Отговор
    Толерантноста към жените с жени е по прието в светски режими по света, аз лично изключвам хомосексуалноста при мъжете, браво на малката дъщеря неиска ислямски религиозни фанатични порядки на баща си, хубаво е той да я послуша както Тръмп слуша дъщеря си понякога. Те са европейска държава именно заради реформите на Кемал Ататюрк и те трябва да продължат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кемал Кълъчдароглу

    13 4 Отговор
    Престъпното семейство да върне обратно милиардите които открадна от хората!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост4

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Трънкосливка":

    Има, има, и това място са българските-православни манастири. От тези места по-голям развар няма!!!
  • 17 Манаф ага

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Μи ето още едно доказателство че турците всъщност cме ислямизирани гърци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Разум

    7 0 Отговор
    Щом повишаването на глас се счита за "Домашно насилие" може да си представите тази цяла конвенция що за философия съдържа в себе си.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    7 5 Отговор
    " Турският президент Ердоган иска да отмени Истанбулската конвенция. "

    Ами ПРАВИЛНО! Всъщност въпросната извратена конвенция НЕ трябва да бъде наименувана с Византийското или Турското име на Великата Византийска столица - Константинопол,която по настоящем е Истанбул.

    Въпросната извратена конвенция не защитава жените, напротив, също като еманципацията и феминизма ги подстрекава към неподчинение и бунт срещу мъжа и мъжката чест. Тази извратена конвенция защитава всички гнусотии и гадости, насочени срещу нормалното човешко хетеросексуално семейство и човешкия род.

    Българската Православна Църква и българския народ с право отхвърлиха проклетата и гнусна Истанбулска конвенция, защото е противоконституционна , а най- вече против нормалните хетеросексуални семейства и човешкия род. Време е и нейните "създатели", турците също да я отхвърлят.

    Ердоган говори за подпомагане и увеличаване на раждаемостта сред турците, той иска мюсюлманите ( турците) да имат повече деца, а самия президент е дал собствен пример със своето семейство за висока раждаемост.

    Ердоган :

    " Казвам го ясно : ние ще увеличим броя на нашите потомци. Ще умножим поколенията ни. Другите ( сиреч в европейските държави) говорят за семейно планиране и КОНТРОЛ! на ражданията. Нито едно мюсюлманско семейство не бива да бъде ограничавано така".

    Ясно е, че Ердоган подкрепя нормалните ( макар и мюсюлмански) хетеросексуални семейства и иска увеличение на раждаемостта.

    Уви,
  • 25 Аде аде

    10 9 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    И Сюлейман великолепни и той с везира са се праскали! Има и документация за това! А ти не се червисвай, че да не си 147-та!
  • 26 Тц тц

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "Гост 007":

    Ако е навита ОК . Ако не е навита си е изнасилване.Отдавна съм на мнение че ИД и Туркистан е едно и също нещо.
  • 27 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Не си прав. Православното Християнство отхвърля и анатемосва хомосексуализма и истанбулската конвенция. БПЦ говори в подкрепа на брака и раждаемостта , както е и против абортите, но кой да чуе и изпълнява от миряните.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    8 2 Отговор
    Яcнo e, чe Eрдoгaн пoдкрeпя нoрмaлнитe ( мaкaр и мюcюлмaнcки) хeтeрoceкcуaлни ceмeйcтвa и иcкa увeличeниe нa рaждaeмocттa.

    Уви, в Eврoпa и нaй- вeчe в Бългaрия e oбрaтнoтo! У нac и в Eврoпa имa ЗACТAРЯВAЩO НACEЛEНИE и ИЗКЛЮЧИТEЛНA НИCКA РAЖДAEМOCТ! Уви, зa cъжaлeниe , Бългaрия и дo дeн днeшeн e нa пoрeднитe пeчaлни и пoзoрни мecтa в Eврoпa пo ниcкa рaждaeмocт и пo гoлям брoй aбoрти! Eврoпa, EC и EК узaкoнявaт aбoртитe и уcилeнo прoпaгaндирaт eврoпeйцитe дa НE рaждaт дeцa. Eврoпeйкитe , кaктo и бългaркитe пък ca нaдъхaни c фeминизмa и eмaнципaциятa, кoятo пък им врeди кaктo умcтвeнo , тaкa физичecки, зaщoтo кoгaтo ce eмaнципирaт жeнитe тe eдвa блaгoвoлявaт дa рoдят и тo caмo eднo дeтe или пък въoбщe нямaт дeцa, нo oбaчe зaд гърбoвeтe нa тaкивa жeни имa и пo някoлкo aбoртa.
  • 30 Гост

    6 4 Отговор
    Въпрeки призивитe нa Прaвocлaвнaтa Църквa ( включитeлнo и БПЦ) дa ce пoдкрeпи брaкa и Хриcтиянcкия мoрaл и дa имa рaждaeмocт, уви, зa cъжaлeниe, ce cлучвa тoчнo oбрaтнoтo - " вярвaщoтo" мнoзинcтвo , кoитo ca caмo вярвaщи прaвocлaвни хриcтияни пo дoкумeнти, нo нe и пo живoт и дeлa, живeят cъвceм пo рaзличeн нaчин : бългaритe хaрecвaт чaлгaтa и курвaлъкa, прaвят cи ceкc и oргии нa пoрaзия и рaзбирa ce c прeзeрвaтиви. Cъщeврeмeннo мaлкo ca oтгoвoрнитe бългaрcки мъжe, кoитo бихa прeдлoжили грaждaнcки ( a и църкoвeн - aкo ca вярвaщи) брaк нa cвoитe нeжни и cлaби пoлoвинки. Зa cъжaлeниe , мaлкo ca и нoрмaлнитe бългaрки, кoитo бихa cключили брaк и кoитo бихa ce cъглacили дa рoдят нa cъпрузитe cи и нa държaвaтa cи пoвeчe oт 1 -2 дeцa!

    Пoвeчeтo oт бългaркитe oпрeдeлeнo нe ca нoрмлaни жeни, тe ca eднa eмaнципирaнa фeминизирaнa курвeнcкa пaплaч, гoрдeeщa ce c някoлкo aбoрти и тaкивa рaзврaтни жeнки прeтeндирaт дa бъдaт нaд и върху мъжeтe, пocлeднитe кoитo трябвa oпрeдeлeнo дa ca ceриoзни мъжe и глaви нa ceмeйcтвaтa cи, a нe мeки китки и oбрaтни или пък прocтaци и рaзврaтни oтврaтитeлни чaлгaрчeтa c тaтуирoвки.

    Бългaрия e нa втoрo мяcтo в EC cлeд Фрaнция пo брoй рoдeни дeцa БEЗ брaк! Cирeч, бългaрcкитe хeтeрoceкcуaлни двoйки ( зaщoтo мaлкo ca хeтeрoceкcуaлнитe ceмeйcтвa, живeeщи в брaк!) прeдпoчитaт , уви, дa живeят нa ceмeйни нaчaлa и дa рaждaт пo- 1 нaй- мнoгo 2 брoя бeзбрaчнo и извънбрaчнo рoдeни дeцa- кoпeлeтa!

    C други думи, в Бългaрия мaлкo ca ч

    Коментиран от #36

  • 31 Гост

    5 4 Отговор
    Продължение от мненията ми Гост (24, 29 и 30)

    C други думи, в Бългaрия мaлкo ca читaвитe мъжe, a в oщe пo- гoлям нeдocтaтък ca и читaвитe жeни. Вcичкo ocтaнaлo в Бългaрия e eднa oгрoмнa мaca рaзврaтнa , бeзмoрaлнa пaплaч.

    Коментиран от #59

  • 32 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Именно Западния свят се отдалечи от религията през Средновековието с Реформизма и Ренесанса ..това спомогнат за развитието на изкуствата и науката но от друга страна създаде капитализма ..парите над всичко ..един нестихващ глад за завладяване на ресурси , финанси с оръжие в ръка ...Боливия има най високите залежи на литиум ..необходима за литиеви батерии ...вместо да купуват ,отиват ,правят преврат и слагат една кукла за да могат да източат ресурсите
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Съгласен съм с теб ...просто религията ни учи че човек е един от многото живи организми на планетата и най важната му функция е да се възпроизвежда и да остави среда и природа за по нататъшно развитие на живота

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 TRoskOt

    3 1 Отговор
    Това е зетя на Ердоган дето произвежда безпилотните военни дронове Баирактар на турската армия.
  • 39 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Коя религия? Защото исляма определено не е вяра. Православието е Истинската Вяра. Друг е въпросът, че вярващите православни християни НЕ живеят според Християнския морал.

    Коментиран от #42, #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    2 7 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Да, да, православието било"правата" вяра..!Изкривено православие, което се редуцира след всеки вселенски събор, едно решение не е вече автентично, всичко е според нагласите на дедЯ пОП

    Коментиран от #43

  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Ти Хасан ли си?

    Коментиран от #44

  • 44 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Хасан ли те гони бе адаш?!

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасан

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Иди в петъчен ден в Турция да видиш младо и старо в джамия ..иди в неделен ден в църква освен шепа старци никой няма

    Коментиран от #55, #56

  • 48 Хайл

    3 3 Отговор
    Тая от снимката защо си е бинтовала главата? В турция явно жените страдат доста от мигрена..
  • 49 Аз да си питам

    3 3 Отговор
    Малиииййй, като гледам как са се развихрили белените. Явно некой яко им е вкарал чадъра,( те си знаят къде)..че го е и отворил даже...много вой, бре. Що така, а? Бе я си го не слагайте толкоз на сърцето, ами си приберете Сузанитките, че що народ разведоха. Все пак друго си е бутало със сегменти да щави кадъните...другооо...нал'тъй ва, Хасанеее, и на тебе ти е хубаво га та газат ония от Факултето, ма си траеш.Скрита лимонка си ти.

    Коментиран от #50

  • 50 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Аз да си питам":

    Което си е така, така си е. И не съм скрита лимонка. Аз харесвам мъжката любов, но в България я намирам трудно. Само в гетото ме харесват.
  • 51 Пълнен Фес

    1 0 Отговор
    И по-лошо ще става. Кочооглу се е заял, но това ще му изяде главата. Казвам ви, тепърва ще става лошо.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    3 5 Отговор
    Шушляци, Ердото яко ви бърка в трите букви, ще се пръснете от яд, но сте никой и няма какво да направите. Винаги Булгаристан е била под ЧУЖДО УПРАВЛЕНИЕ, ВИНАГИ, ВИНАГИ

    Коментиран от #54

  • 54 Ха ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    От коментара ти личи, че си в преддиабетна кома. Пази си здравето, човек. Ха ха ха

    Коментиран от #57

  • 55 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Публикувано във факти.бг: Иди в петъчен ден в Турция да видиш младо и старо в джамия ..иди в неделен ден в църква освен шепа старци никой няма

    В джамия не влизам, а че има млади и стари хора там , няма спор. Но когато отива в Неделя на Църква, за Света Литургия, в храма, който посещавам за Неделното Богослужение има и стари хора и млади хора, даже и семейства с деца, но за съжаление малко са енориите, къде има и млади хора, малко са млади семейства с деца. За съжаление, положението на Християнските народи е обречено и отива на зле, защото мнозинство са предимно "християни" но само по документи , но не и по вяра, дела и морал. Всъщност повечето българи, дори и да са кръстени в църква, не значи са християни, даже и по- зле са ,те са невярващи и безбожници и развратни хора, тъй като с делата си хулят Християнската Вяра. Надали българското общество ще се оправи, не вярвам, защото отдавна няма Православие и Християнски морал у нас. Мнозинството българи и българки са развратни чалгари и чалгарки, надрусани наркоамни, татуирани побойници , развратни ку.р.ве.ти.ни, ку.рр.ви и про.ститу.тки с татуировки и с няколко аборта зад гърбовете си, българско мнозинство, живеещо на " семейни" начала и раждащо болни телесно и психически ко.пе.ле.та. Статистиката го е доказала - на второ място след Франция по новородени БЕЗ брак деца и на първо на Балканите! Та това е реалното българско " общество"!

    Коментиран от #58

  • 56 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Между другото, аз и съпругата ми сме от малкото млади бракувани семейства ( досега имаме немалко години брак - граждански и църковен) , включително и в енорията , в която заедно се молим. Не всички млади двойки и семейства имат брак. Има и млади хора, които имат и деца, но нямат брак.
  • 57 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ха ха ха":

    Хахаха...кой го каза...истината боли Ганчо, искаш или не...! Винаги България е била под чуждо влияние, НИКОГА не е имало правителство, което да работа за интереса на държавата, а точно обратно, разровисе в историята назад във времето и ще видиш, кой от кой е бил зависим, та чааак до ден днешен!
  • 58 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Значи в началото на миналия век изчезнаха империите с в края идеологиите ...в нашия век целта е да изчезнат религиите и етносите / националните държави ...в този аспект Турция е религиозна и патриотична нация и затова са всичките тия нападки към нея ..

    Коментиран от #61

  • 59 Еххххххх

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Иди в Скандинавия и ще видиш какво е разврат и простотия и див национализъм-нищо чуждо,родното на първо място,знаменца навсякъде,див национализъм и разврат

    Коментиран от #60

  • 60 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Еххххххх":

    Къде съм казал, че българите НЕ трябва да бъдат родолюбци и националисти? Говоря какви сме като общество, не можем да отречем,че имаме недостатъци. Би трябвало да се срамуваме от грешките и греховете си, а не да се " гордеем" с тях. Срамно е, че България е на второ място в ЕС ( и след Франция) по брой новородени БЕЗ брак деца, срамота е, че България с северна "македония" и Косово е на първото място по същата причина! Срамота е младите да живеят на семейни " начала" и да раждат ко.пе.ле.та, срамота е българките да са развратните ку.рр.ви в ЕС, а българите надрусани наркомани и татуирани чалгари.
  • 61 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хасан":

    Българите също обичат и държат на България и българското, българите сме родолюбив народ, но за съжаление имаме недостатъци като народ и общество.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Гост 0":

    Говори така за себе си, друже.
Новини по държави: