Last news in Fakti

19 Август, 2020 07:08 2 231 8

САЩ и Русия имат добра воля да продължат "Нов СТАРТ"

  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • договор

Вашингтон и Москва имат по повече от 6000 ядрени бойни глави, докато Франция и Китай имат по 300, следвани от Великобритания с 200

САЩ и Русия имат добра воля да продължат "Нов СТАРТ" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и Русия желаят да спасят единствения голям двустранен договор за контрол върху ядрените оръжия, но все още имат големи разногласия. Това заявиха днес високопоставени представители на двете страни след края на преговорите им във Виена, предаде ДПА.

"Трябва да бъде свършено огромно количество работа, за да постигнем напредък", каза на пресконференция след двудневните дискусии американският пратеник по контрола върху въоръженията Маршал Билингслий. Той съобщи, че екипът му предлага удължаване на срока на "Нов СТАРТ" след крайната дата 5 февруари, ако Русия се съгласи на рамка, която да обхваща и контрол върху оръжията с по-малък обхват, и на подобряване на процедурата за взаимни проверки на арсенала.

"Остава да видим дали в Москва има политическа воля да сключим това споразумение", заключи Билингслий.

Събеседникът му Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заявява, че неговата страна "не поставя никакви предусловия" за удължаването на "Нов СТАРТ". Но САЩ "имат някакви допълнителни идеи за това какво трябва да се направи", гласят думите на Рябков, разпространени в Туитър от Михаил Улянов, представител на Русия в международните организации във Виена. Рябков отбелязва, че Вашингтон иска и Пекин да се включи в тристранен пакт за контрол на китайския малък, но увеличаващ се ядрен арсенал, докато Москва смята, че Великобритания и Франция също трябва да бъдат включени в процеса.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави, докато Франция и Китай имат по 300, следвани от Великобритания с 200, сочат данни на базирания в Стокхолм Институт за международни изследвания на мира, който следи за ядрените арсенали по света.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    19 3 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! ;)
  • 2 El chochone

    15 2 Отговор
    И България има една ядрена глава в Банки! а, НЕ, БЕ, ХИХИ :)

    Коментиран от #5

  • 3 Даммммм

    10 2 Отговор
    Дано се разберът големите-иначе ние ще ядем първи хурката---поне за глобалната сигурност на човечеството трябва да са единодушни.
  • 4 Ххх

    8 4 Отговор
    Успехите на Русия, както и на Китай и КНДР в областта на системите за радиоелектронно подавяне принудиха американските военни да потърсят резервна опция в случай, че GPS-сателитната навигационна система бъде деактивирана. Сега американската армия е изцяло зависима от GPS: самолети и кораби, пехота и управляеми ракети и дронове се ориентират от спътници. В същото време руските системи за радиоелектронна война са способни не само да подавят навигационните сигнали, но и да ги заменят - което е много по-сериозно. По този начин може да се принуди например противниковата ракета да порази собствения си кораб. Ефективността на руските системи за радиоелектронна война "се усетиха" от американските военни в Сирия: те бяха лишени от комуникация и възможност за ориентиране. Не се стигна до "приятелски огън", но урокът се запомни. Секстантите бяха върнати в курса за обучение на щурманите на ВМС на САЩ, за всеки случай. Една от алтернативите на GPS се нарича MAGNAV. Това е навигационна система по магнитното поле на Земята. Напрежението му варира в зависимост от местоположението. Ако се свържат показанията на сензорите с магнитна карта, може да се определят координатите с точност от 10 m. Не е толкова точна, колкото GPS, но е много по-добра от инерционните навигационни системи (ИНС) или хартиените карти.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Тиквените глави не се броят...
  • 6 Ъъъъ

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Хххх...какво си пушил ве човек?
    :)))))))
  • 7 Фактология

    4 0 Отговор
    От няколко дена се заговори в международната преса,че Тръмп може да даде нареждане за оттегляне на САЩ от НАТО.Също така се споменава за тези му намерения още от 2016 год. в предизборната му кампания.Успоредно с това преди 2 дена е засечен дрон следващ самолет в който е бил Тръмп.Остава загадката дали някой не иска да се освободи от президента на САЩ.
  • 8 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    На каква дрога си?