Last news in Fakti

21 Август, 2020 14:46 3 255 12

Сърбия отрече да има планове за ограда по границата с България

  • сърбия-
  • българия-
  • граница-
  • ограда

Няма подобно решение от страна на сръбското правителство

Сърбия отрече да има планове за ограда по границата с България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След разпространената тази сутрин информация от сръбски издания, от общината в Прешево обясняват, че преди два месеца е започнало поставянето на телена ограда по границата на Сърбия със Северна Македония и има планове тя да бъде изградена и при границата с България.

Телената ограда на границата със Северна Македония се издига в съответствие с промените в правителственото постановление за мерки по време на извънредното положение. Декретът постановява, че за предотвратяване нерегламентирано преминаване на граничния пункт се позволява временно заемане на частна или държавна земя по границата със Северна Македония и България.

Пред Танюг от общинските власти в Прешево обясниха, че работата по 147-километровата ограда е започнала преди два месеца и тя е издигната върху държавна собственост, докато строителството върху частни парцели и в горите е спряно. Първата подобна ограда е издигната от Унгария през 2015 г., а след това между Словения и Хърватия. Такава се планира и по границата с България, пише в. „Вечерне новости“.

Кметът на Прешево Шчиприм Арифи заяви, че правителството на Сърбия ги е информирало за изграждането на телената ограда непосредствено преди началото на работата, тъй като, по думите му, вдигането на оградата е част от споразумението с Европейския съюз за предотвратяване на евентуална вълна от бежанци от изток. След публикациите по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Сърбия за предполагаемите намерения на правителството да строи ограда по границата с България, съобщиха от МВнР.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение. Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател г-жа Ана Бърнабич. Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова, предаде БНР.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на „зелена“ граница със Сърбия  от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти. По време на извънредното положение в Република Сърбия бе приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 'б' бе предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница, се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В северозапада няма военно поделение

    12 2 Отговор
    Освен 20 човека и 2 УАЗ-ки във Враца, а сърбите не са в НАТО, нито са ни приятели.
  • 2 Д-р Гей Билтс

    3 4 Отговор
    Оградата е Ганьо да не бега, че идат ваксините.. Боц..
  • 3 В с.Габровница имаше военно летище

    13 0 Отговор
    денонощно кацаха и излитаха самолети.
    Околните села бяха военни, след 89 всичко се закри, а сега тези военни са възрастни хора тероризирани от новозаселили се циг@ни.
    СРАМ!

    Коментиран от #6

  • 4 мечо

    3 8 Отговор
    животните сащо разнасат корона вирос и други вироси примерно чума не сте ли чували за санитарен контрол и ние триябва да исградиме такава граница сас всички даржави да не минават животни и хора преставете си че имате крава и я оставите да пасе прес деня и тя земе че мине границата и е болна

    Коментиран от #12

  • 5 Баба Меркелица

    6 0 Отговор
    Европейците не вярват на Кочината и Барба Ганьос. Набързо ще ни дадат на Падишаха и вземат на наше място сърбите.
  • 6 мечо

    0 16 Отговор

    До коментар #3 от "В с.Габровница имаше военно летище":

    се цигни са ви причините за несполуките вав живота спорет кухите кратуни а какво направи ти помогна ли на някого да живее по добре като се уплакваш а

    Коментиран от #8

  • 7 Монгола

    4 1 Отговор
    Сърбите трябва да минират границата с пехотни мини и табели да сложат на растояние една от друга 50 000км!
  • 8 Правилно , Мечо !

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Вие циганите не сте ни виновни , макар ,че по избори се продавате за няколко кебапчета ! Сами сме си виновни ,че търпим да ни управляват най-големите крадци и измамници !

    Коментиран от #9

  • 9 Не е правилно

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Правилно , Мечо !":

    Циг@ните гладуват за пари и кебапчета, определяйки съдбата на целия български народ, освен това циг@ните с нищо не благоприятстват за икономиката или благото на държавата, а само източват социалните фондове.
    Не спазват закони, правила, норми, живеят в незаконни постройки, не плащат ток, вода и тероризират възрастни хора.
  • 10 Кой68

    2 1 Отговор
    По-добре да има..Със Турция е задължително.
  • 11 Извънреден коментар

    4 0 Отговор
    България е единствената територия в света, която граничи със свои бивши землища !
    В 21 век, България ще стане ли на 2 или 3 морета или не , първо трябва да се избере главен вожд / владетел, после трябва да се решата какво и кое как ше бъде !
    Например за човек, който се казва нещо от сорта - "не се занимавайте с него, той няма нужда от приятелка и други хубави неща в живота от към хубавата страна на нещата", значи заради това човека е луд, за да е нормален, значи трябва да има официална соц среда и успехи в живота от към хубавите страни на нещата !
    Който каквото иска да си мисли, истината е една !
  • 12 Дълго име

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Че може и да я издоят и изплющат!
Новини по държави: