Last news in Fakti

25 Август, 2020 09:40 13 757 115

Блянът на Ердоган: нова Османска империя

  • турция-
  • османска империя-
  • територии-
  • реджеп ердоган-
  • ататюрк

Турция издига териториални претенции към поне пет държави

Блянът на Ердоган: нова Османска империя - 1
Снимка: Shutterstock

Ислямски духовник с меч в ръка държа първата проповед в истанбулската „Света София“. Този жест символизира мечтанията на сегашните ислямски политически елити в страната за възстановяване на „османското величие“. Тази интерпретация се среща в публикации по темата на редица германски издания. DW подбра откъси от обширна статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от 30-минутно предаване на „Дойчландфунк“.

Турция проявява все повече апетити към съседни страни. По протежение на над 500-километровата граница със Сирия турски войници вече са разположени на сирийска територия. В Северен Ирак Турция поддържа две военни бази. Турски бойни самолети и сухопътни войски многократно навлизат на повече от 100 километра навътре в иракска територия. А турски изследователски кораби обикалят източното Средиземноморие в търсене на газови находища - при това извън турските териториални води. За да подчертае претенциите си, Турция изведе и бойни кораби в някои от оспорваните акватории. Доктрината "Mavi Vatan" („Синьо отечество“) подчертава именно морските апетити на Турция. Тя е разработена от бившия адмирал Ягджъ и по същество издига претенцията на Турция да се превърне в първа военноморска сила в Егейско море, в източното Средиземно море и в Черно море. С всички изброени провокации турският президент Ердоган де факто поставя под въпрос Лозанския договор от 1923 година, който всъщност урежда сегашните турски граници.

Когато се ражда днешна Турция

Договорът от Лозана наистина акушира на новата Турска република, но тя не получи всички територии, за които претендираше. И Ердоган от няколко години повтаря, че този договор всъщност е лишил страната му от нейните права, че той не е "свещена крава" и не пречи на Турция да си върне въпросните изгубени права. Турската нация не приема и никога не е приемала този „позор“, казва президентът. И точно в деня, в който навремето е подписан Лозанският договор, в „Света София“ в Истанбул се проведе първото ислямско богослужение, а шефът на религиозната служба „Дианет“ изнесе проповедта с меч в ръка. Това беше целенасочена възстановка на ритуала от османски времена, в чиито рамки духовният водач връчва на престолонаследника меча на Осман.

На практика съвременна Турция възниква три години преди Лозанския договор - точно преди 100 години, по силата на Севърския договор. Подписват го държавите-победителки в Първата световна война, а Османската империя в лицето на султан Мехмед VI го приема. Малко преди това обаче в Анкара Мустафа Кемал Ататюрк свиква Велико народно събрание, което е против договора. Този нов център на властта занапред ще решава бъдещето на Турция, защото султанът държи властта вече само на хартия.

Севърският договор прекроява огромната територия на Османската империя. Столицата е окупирана от победителите, а провинциите на изток и на юг, от Мека до Кайро и от Дамаск до Багдад, попадат под френски и британски контрол. Гърция окупира Измир и Адриатическото крайбрежие, под неин контрол попада голяма част от Тракия с Одрин. Италианците взимат Западен Анадол, а в Източен Анадол се планира възникването на самостоятелни арменска и кюрдска държави. Правителството на султана, което вече не притежава никакви властови или силови ресурси, просто не може да се противопостави на новата уредба.

Французите и британците вече са уморени от военни действия, но от Анкара Кемал Ататюрк организира последните останали части от османската войска за съпротива срещу договора. Неговото Велико народно събрание обвинява в държавна измяна целия султански Коронен съвет, приел договора, а две години по-късно, със задна дата, сваля от трона последния султан Мехмед VI. Новата турска република целенасочено си изгражда образа на антипод на многоетническата Османска империя, където султанът е не само върховен властник, но и халиф - тоест, духовен водач на мюсюлманите. Мустафа Кемал, наречен Ататюрк („баща на турците“), въвежда латиницата и отменя фесовете - две решения, които и до днес се смятат за ключови в бързата модернизация на новата република. Днес обаче „османизмът“ се възражда и по този повод редица наблюдатели напомнят, че и младотурците на Ататюрк са били част от тази приемственост, въпреки официално провъзгласеното им скъсване с прогнилата империя.

Три години след Севърската конференция от Анадол е прокудено многочисленото гръцко малцинство. Предишната година Мустафа Кемал успешно е отблъснал гръцката армия, така че през 1923 година победителките от Първата световна война подписват в Лозана нов договор за османското наследство - този път с правителството в Анкара. Севърският договор отива в кошчето, а Турската република е призната за суверенна държава в граници, които на практика са валидни и днес. Гърция и Турция се договарят за печално известната „размяна на население“: половин милион мюсюлмани са принудени да напуснат Гърция, милион и половина православни християни напускат Турция. Решаваща в този случай е единствено религията, поради което от Централен Анадол са прокудени и турци-християни. Този факт показва, че републиката на Ататюрк изобщо не е толкова светска, колкото иска да изглежда.

Днес, 100 години след Севърския договор и след първото заседание на Великото народно събрание в Анкара, Турция става все по-религиозна и постепенно превръща доскоро отричания модел на османския държавен ислям в своя реална политика. Още през 1980-те години тогавашният президент генерал Кенан Еврен отново въвежда задължително религиозно обучение в училищата. Преди 100 години Ататюрк прогони исляма от политическия живот, но в съвременна Турция политици с ислямска закваска стъпка по стъпка се добраха до парламентите.

През 1996 година Неджметин Ербакан от Партията на благоденствието беше избран за премиер. После обаче неговата ислямистка партия беше забранена, а на нейно място през 2001 година възникна Партията на справедливостта и развитието. Нейният основател се казваше Реджеп Ердоган. Вече като президент, днес Ердоган величае победоносната османска история и Османската империя. В духа на тези негови възгледи в Турция на конвейер се произвеждат и телевизионни сериали, които митологизират османската история и представят в силно идеализиран и изопачен вид „славното минало“ и „великите османски султани“.

Претенциите на Турция

„Османизирането на обществото - това е типично за Ердоган“, казва бившият главен редактор на вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар, който живее в Берлин. В Турция го очакват дълги години затвор за „обида на президента“, след като публикува обвинения в корупция срещу сина на Ердоган и информации за оръжейни доставки, с които турските тайни служби са подпомагали ислямистите в Сирия. Дюндар многократно обръща внимание на възхищението, с което днешните турски политически елити се отнасят към османското минало и към султаните. „Те се гордеят с миналото, за да компенсират днешните провали“, казва той. Освен това някогашното величие на империята е извор на една крайно авантюристична външна политика в момента, смята журналистът. „Правителството иска да спечели влияние в страните, които навремето са били под османски контрол. След като не може да ги окупира, то иска поне косвено да наложи там своята доминация.“

Историкът Йектан Тюркилмаз говори съвсем конкретно: „Турция издига териториални претенции към Армения, Ирак, Сирия, Гърция и Кипър, като се позовава тъкмо на османското наследство“. Ердоган потвърждава такива претенции - например към редица гръцки острови или към Мосул в кюрдската част на Ирак. Или както обобщават авторите на 30-минутното предаване по „Дойчландфунк“: „За Ердоган сънят за великата държава все още не е досънуван. Но за многобройни негови сънародници този сън вече се е превърнал в истински кошмар“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко да праим

    45 10 Отговор
    И аз искам самолет ама няма!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуте

    92 20 Отговор
    Къде са ООН и НАТО да го озаптят този лудия... Ще кажете - където беха и когато влязоха в Кипър и са там вече толкова години...Това явно са едни кухи пирамиди , които поглъщат маса пари и осигуряват безметежни служби на отбрани люде от правилните страни

    Коментиран от #111

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Емил

    47 37 Отговор
    Той и Путин мечтае за нов СССР с прилежащите европейски държави ама...!

    Коментиран от #61, #92

  • 7 Хасан

    49 76 Отговор
    Ами Русия също иска , Прусия вече завладя Европа , Сащ почти целия свят ..защо Турция да не иска ?! ..все пак имперското е в гените им

    Коментиран от #10, #54, #74, #91

  • 8 Не си го изживявал

    78 18 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоганя":

    Да си трета смяна, и брадатия козел през 2 часа през уредбата SONY, да вие като заклан! Цяла вечер после залиташ!
  • 9 Рошко

    47 17 Отговор
    Вашата кожа еврейска, не ви отърва и триете като откачени, няма да е на вашето скоро и Израел ще бъде изтрит
  • 10 Аде стига бе

    43 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    И простотията тръгна по земята!

    Коментиран от #13

  • 11 Хасан

    19 43 Отговор
    Много лъжлива статия ...хората наппавилисериал..търговски продукт ..има успех ..айде идеология
  • 12 JEB

    65 13 Отговор
    аман от ненормалници
    и води след себе си паплач от фанатици
    ето това ви чака..ще има да си спомняте кога кемал ататюрк ви направи почти бели хора

    Коментиран от #23

  • 13 Хасан

    18 27 Отговор

    До коментар #10 от "Аде стига бе":

    Като не ти стига айкюто , образованието и общата култура почваш да обиждаш ..

    Коментиран от #14, #112

  • 14 Твоето не стига

    67 19 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    На български пишеш, български хляб ядеш, против България пишеш! Неблагодарник! Ти малко обиждаш нали?

    Коментиран от #19

  • 15 JEB

    33 13 Отговор
    не тъпите манговци имат агенти към мит в посолството и акаат
    по българските чатове..щото ако акаат по турските ще дойде POLIS и ще ги направи да изчезнат
  • 16 фен на сидеров

    14 9 Отговор
    време е за ново "Лепанто" и нова "Виена" ! докато са в Нато и ФАЩ ги подкрепят това няма да стане.
  • 17 Хасан

    29 28 Отговор
    Гърците си мечтаят за Константинопол , Смирна ама нямат Византийски амбиции ...Арменците си мечтаят за Арарат но нямат велики амбиции, Франция си вечтае за Средиземно море но няма Наполеонови амбиции

    Коментиран от #59

  • 18 Ами

    28 13 Отговор
    тя половината земя е изкупена от турски граждани - де чрез "брокери", де чрез подставени лица/фирми , а и българските турци си запазиха ливадите , нивите и горите , дори още изкупиха !
  • 19 Хасан

    19 26 Отговор

    До коментар #14 от "Твоето не стига":

    Я ми кажи статия за българо турски отношения??...статиите са за Турия и Гърция,Либия,Германия , Франция и е нормално да подкрепям турски тези

    Коментиран от #26, #48

  • 20 123

    49 15 Отговор
    Защо автора премълчава че Издухан има претенции и към България.
    Може би заради политическата коректност.
  • 21 Знам знам🙄

    21 7 Отговор
    Ха ха ха. Иде нещо друго от което целия западен свят изпада в ужас. Изтока е разделен. Но иде време за империята на светлината. Ердоган е по до чул туй онуй ама не е дочел. Народа на камъка ще донесе следващата ера на света. Тогава няма да има бедни и богати. На почит ще е науката и културата. Има един такъв народ все още жив. Наследник на силата на Кимерия и науката и птосветата на Хиперборея. В езика на този народ няма дума за роб. Самата дума използвана в този смисъл означава подчинен вярващ в бога. Иде времето за светлия народ, белия народ. БААЛ ХАР. БУЛГАР ДИКТАТ. 😉😉😋😋🙄🙄

    Коментиран от #27, #45

  • 22 Емил

    15 16 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоганя":

    Явно доста хора в този чат са с трета степен на русофилия - напълно лишени от ментал, лично достойнство и национална свяст!
  • 23 Хасан

    22 46 Отговор

    До коментар #12 от "JEB":

    Щом турците не бяха бери хора как така те уппавляваха 500 г ..а и не само тебе много народи етноси и религии ..

    Коментиран от #30, #64, #67, #68

  • 24 Пиянството на един народ

    18 3 Отговор
    СВЪРШИ.За да плюскате, някой трябва да работи, да произвежда. Вече няма такива балами. Така че, Борба Ганьо, хващай мотиката и на полето. Е, друг въпрос е, ако си решил да вегетираш в Дунавския вилает на Щатите.
  • 25 JEB

    9 7 Отговор
    съм си много добре нит русофилия нит американо филия нито туркофилия
    само че заради хора като ердоган и путин умират други хора
    туй е положението няма как да ги харесвам
    ако някой иска да ме занимава някога го прави на своя отговорност
    това е положението
  • 26 соломон трабанта

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Хитро се измъкна но си прав !

    Коментиран от #29

  • 27 Емил

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Знам знам🙄":

    Хубаво зи го написал, ама не си забелязал, че времето дойде! В България се роди Майтрея (Месията, Учителя...), остави ново Учение и преди няколко години си отиде. Да не стане като с евреите - дойде Йешуа, ама те не го познаха и още чакат...!
  • 28 Хасан

    25 17 Отговор
    Турския интерес се сблъсква с немския на Балканите , с френския в Африка с американския в Близкия изток ...и ареее ..турците са агресори
  • 29 Хасан

    19 12 Отговор

    До коментар #26 от "соломон трабанта":

    Ама не е ли така ..Макрон търси евтини залежи за Тотал ...знае че от Гърция може лесно да отмъкне плячката но от Турция ще удари на камък
  • 30 не ме трий когато показвам факти

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Ето как!3 мая 1787 - 3 мая 1791 (Источник информации - портал История.РФ, https://histrf.ru/lenta-vremeni/event/view/russko-turietskaia-voina-1) С помощта на Англия , отчасти Франция и Германия !

    Коментиран от #33

  • 31 Обективен

    8 2 Отговор
    Тоя път ДВ са се постарали да бъдат максимално обективни... Поздравления за Факти, които напоследък пускат доста статии на исторически теми.... Така хората се научават да мислят, сравняват и анализират

    Коментиран от #37

  • 32 БЛЯНЪТ НА ЕРДОГАН

    17 6 Отговор
    Бля, бря! Мощният турски капитализъм - 15- та икономика в света, търси сфери за влияние - като американския, британския, френския, китайския капитализъм и.....руския Крепостен Блядизъм.
  • 33 Хасан

    14 16 Отговор

    До коментар #30 от "не ме трий когато показвам факти":

    И какво пише там? ..е как така една шепа турци цели 500г са владели от Сарабия до Унгария ..от Украйна до Судан ..

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Българина

    17 8 Отговор
    За всичко това са виновни САЩ ГЕРМАНИЯ И ИЗРАЕЛ. постардалитд сме всички от Балканите! Пак сме изоставени от Запада.... Колко робства трябва да првживеем, за да си научим урока? Русия може да спре Турция, не Запада, той Й ПОМАГА!!!!!

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасанчо

    19 12 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Унгария само 100 години и после Карим Мустафа се е наиграл, пък сега две водородни бомби и Турция я нема
  • 37 Хасан

    12 8 Отговор

    До коментар #31 от "Обективен":

    Турците разположили аскера в Ирак и Сирия защото там има пожар и хаос и не искат да влезе в Турция ...световна коалиция свършиха с Хитлер за 5 г но с талибаните не могат да свършват за 20 г , с ДАЕШ в Сирия за 10 г ....ще свършат когато няма да остане нищо за грбене

    Коментиран от #56

  • 38 соломон трабанта

    19 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Там пише , повтарям се , с помощта на Англия , Франция и Германия .Прочети за адмирал Ушаков който е стигнал до нос Калиакра 1791г. Ако Англия не се намесва освобождението на България е можело да се състои по рано . За лично нямам нищо против турците (война като на война )но ненавиждам Англия от дъното на душата си !

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Браво комши

    18 5 Отговор
    Изглежда Ердоган им бърка все по дълбоко в капиталистическите дупета .
  • 41 Хасан

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "соломон трабанта":

    Виж сега историята се пише от англичани , турци, немци , французи , руснаци, американци ...от време на време един от тях става от масата за покер и друг сяда ....преди 20 г американците казаха аз съм световен лидер и няма вече покер маса ..но .Путин, Китай го оспорват ..
  • 42 Хасан

    13 18 Отговор

    До коментар #38 от "соломон трабанта":

    В основата на англосаксонската култура е плячкосванета и унищожаването на други култури ..при руснаците другите култури , автономии, държави се запазват но руската култура остава доминираща ...при турците пък има централно еднолично уппавление ..управляващите се подчиняват но завладените народи и култури се съхраняват

    Коментиран от #50, #93, #110

  • 43 Традиции

    8 2 Отговор
    "И посочи като друг знак спазването на традицията с изпълнение на проповедта от амвона от страна на председателя на Дианет с меч в ръка." Тук е важно да се знае дали меча е в канията си, как се държи, знам само че ако е вдигнат над главата без кания не е на добре. Но другото си е традиция и до къде стигна "нова османска империя" хубаво е човек да знае по-вече преди да почне да пише.
  • 44 kolo

    27 16 Отговор
    По лошото е че в България доста турци му вярват и подкрепят, но живеят тук и ползват благата на държавата ни. Не е ли време да се ориентират или да им се помогне!
  • 45 Иде време ама

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Знам знам🙄":

    За....хапченцето :)
  • 46 Сакаш не сакаш

    12 7 Отговор
    НА гаризонте се очертава " Турско присъствие". След 10-на години, когато потомците на Ганя Бълвански се смалят с още 1 милиона калпака и страната се превърне в настаящий катун, това присъствие може да се превърне във възжелано съжителство, а по желание на роболюбците, защо не и в робство, иго, тирания; кароче - ЦИГАНИЯ
  • 47 Село

    11 9 Отговор
    За България да не говорим тя вече е тяхна,но ние не сме го осъзнали!
  • 48 Не те разбирам

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Всички тук знаем че си османски ром! Какво общо имаш с Турция, и другите изброени от теб държави! Освен това, голямото сърце на Ердоган иска и Кърджали! Виж за тебе не вярвам да те иска, михлюзи не щял! Работливите, Туркут Йозал ги бил вече прибрал!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дааа

    11 9 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    И на всеки 5 години се отбират 10 000 от най-здравите момчета, з а да воюват за султана, и да разкрасяват генотипа на столичаните му!!
  • 51 1 мнение

    6 9 Отговор
    В 21 век, за да има Османска империя, това означава, че едната от страните - България, трябва да има за в бъдеще по малка територия ! Това ако стане факт, значи Русия напразно е спасявала конкретно Българското преди около 140 години !
    За да не е било напразно, значи още веднъж ще трябва да стават "едни неща" !
    Когато Русия преди е спасила българското, всъщност е забравила да му оправи целият живот за да не е било напразно в конкретни насоки ! В тогащно време Русия нищо не е искала в замяна, защото е разбрала , че "това племе" няма свой владетел и е оставено на проивола на съдбата в една или друга насока !
  • 52 Цар Фердинанд

    24 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоганя":

    По времето на османската империя България е в 500 годишен застои докато Европа и света се развива по мое време свободна България беше една от наи богатите държави в Европа 1 лев беше равен на 5 долара , а България имаше наи силната армия на балканите , комунистите унищожиха всичко , те още са на власт дори и по време на демокрацията

    Коментиран от #58

  • 53 Смях

    18 8 Отговор
    Нещо по смешно от възстановяване на османската империя няма ли да измислят , не само че е невъзможно ами направо ще е техния краи , в съвременния свят няма място за подобни империи , но ако ще се възстановява империята на балканите по право тя е източната римска което за Турция значи кои откъдето е дошъл

    Коментиран от #70

  • 54 минчо

    17 10 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Не сравнявай Сащ Русия и Ес с Турция която е колос на глинени крака.Примера е с Офанзивата на турската армия в Сирия.Турците претарпяха пълен провал.А сирийската армия се бие с половината свят.Но въпреки това турците не можаха да се наложат в Сирия

    Коментиран от #57, #73

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ала бала

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Ти не правиш разлика между опасността от талибаните и нацистка Германия при Германия целия свят хвърли армиите си до дупка за да ги унищожат до като днес в близкия изток е съвсем друга осмирителна мисия реално ако искат да изчистят терористите ще окупират и избият всичко за месец и талибаните ще ги покръстят даже , прави разлика между атомна бомба и пиратка

    Коментиран от #60

  • 57 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "минчо":

    Първо ясно почерта че иска да създаде демилитизирана от терористи зона в дълбочина 15 км и по протежение на 700км граница ...и воюваше с терористи от ДАЕШ и УПГ ..
  • 58 Хасан

    15 14 Отговор

    До коментар #52 от "Цар Фердинанд":

    По време и преди османците нямаш България бе човек ..Търновско царство , Видинско десодство ..5 крепости и 20 села

    Коментиран от #63

  • 59 до асаня

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    абре ти освен глупости нещо свестно моеш ли да напишеш уе
  • 60 Хасан

    9 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ала бала":

    При хаос и война повече се краде ..оръжейни фирми , военни фирми яко източват бюджета на Сащ, Франция, Англия

    Коментиран от #66

  • 61 Грую

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Грешиш! Самият Путин има изказване, в което твърди че иска Русия е наследник на СССР, но ако някой иска да се върне стария режим , то той е луд!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хасан пишман историк

    23 12 Отговор

    До коментар #58 от "Хасан":

    Както и по рано ти бях написал когато България е била империя и е държала съвременна Гърция , Сърбия , Македония , черна гора , Румъния , Хърватия и европейска турция , турците още са пасяли овци и са пиели сурово мляко в Туркменистан , България е била по население колкото Византия , и самите българи са били навсякъде живеещи в 80 % от гореизброените територии , създали сме писмеността на половин Европа и със Византия сме разпространили християнството , казано накратко били сме големи и силни а не няколко крепости и 5 села отиваи да учиш история

    Коментиран от #72, #76, #84

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТУРЧИНА

    10 1 Отговор
    Само да уточня Турция в Ирак няма 2 бази а са някъде към 25.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ернадрусан

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хасанчо няма право да напише друго щото иначе наш дуганчо ще му свие перките
  • 68 Брат за брата

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Истинските турци са с монголоидни черти на лицето и живеят в Сибир.

    Коментиран от #71, #98

  • 69 ЧУМАТА НА "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО"

    3 2 Отговор
    върлува в ненаглядната ни мамковина. Така решиха, во време оно, комуно-мутренските убийци на българския народ. Ужким, "разделяй и владей". При няколко милионното мюсюлманско и ромско население в страната, понятна, че ще ни захлупи феса.
  • 70 Ами българските чергарски племена

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Смях":

    Къде ще ги пращаме
  • 71 Ми те направо

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "Брат за брата":

    Българи бре...като чъргубиля Мостич.
  • 72 Поне малко от малко

    2 5 Отговор

    До коментар #63 от "Хасан пишман историк":

    Да беше понаучил от тази писменост, а не да се излагаш неграмотно по форумите.

    Коментиран от #79

  • 73 Живееш в някакъв измислен свят.

    8 2 Отговор

    До коментар #54 от "минчо":

    Турците само за 7 часа постигнаха това което искаха в Сирия.
  • 74 Brasna4

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    На кого във гените е имперското бе хасане,всичките са били едни роби във империята,и християни и мюсюлмани и евреи и др.само дето различните религии са плащали различни данаци към султана,всички заедно трябва да се противопоставят на този лудия,и християни и мюсюлмани и еврей.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #63 от "Хасан пишман историк":

    България е била велика на 200 г преди османците ..проспал си в учелеще..и " величието " ти е било до Кавала и Скопие ..на 50-150 км от сегашните граници ...но с осванцити българина търгува от Виена до Мекка

    Коментиран от #80, #81

  • 77 Мемет

    7 4 Отговор
    Турция няма територялни претенции особено към България
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Историка

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Поне малко от малко":

    Понеже гледам максимално да не си губя времето да обеснявам това и онова на тос оня пиша както ми падне по бързо , разбираш ми нали , не че не мога да пиша напълно грамотно , но се старая когато има за кво 😂😂😂
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Историка

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Хасан":

    Нали бяха няколко села и крепости сега до Скопие станаха нещата , аве мн работи ще си признаеш ти , но трябва с ченгел да ти ги вадя от устата
  • 82 Yellow Submarine

    7 6 Отговор
    Турция счита за свои врагове българите, гърците, арменците, кипърците, кюрдите, иракчаните, сирийците, израелците, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Русия, Франция, Америка и дори Индия. От друга страна, Гърция счита за свой враг само турците. Като всички останали .. Случайно? Разбира се, че не...

    Коментиран от #85

  • 83 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Алцек":

    Викаш като Хитлер ..и той така ..една жълта звезда на гърдите и в камерата
  • 84 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хасан пишман историк":

    Прав си ..но се губиш в хронологията ..турците идват в Анадола през 1071 г а на Балкавите през 1350 г..а българите на Балканите през 681 ..

    Коментиран от #86

  • 85 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #82 от "Yellow Submarine":

    Пак не си прав..турчина е като вълк, сив вълк..единак и няма врагове ..но си очертал територията си ..и не иска да пусне разни чакали ..какво правят руснаци, американци, французи, италианци , саудитци около турските граници?
  • 86 Историка

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Хасан":

    По времето на създаване на азбуката и златния век около 900 г или Симеоново време турците са били далеч от Анадола

    Коментиран от #88

  • 87 Николай Бельов

    2 4 Отговор
    Всички искат нещо,но нашия интерес е да няма никакви териториални промени..
    Нека икономическия напредък да е мерилото!!
    Руснаците ще дойдат до Босфора ,може би до 30-40 години,тогава 15-20 милиона турци,кюрди и цигани ще трябва да се ,,поместят,, в аАнадола!!.България и Гърция да си помислят как ще постъпят тогава!!!

    Коментиран от #89

  • 88 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Историка":

    So what???...е и ...? После сте западнали ...едно време също си имаше Крумиковци,ОЦЗ, ОЦК , Белене и др...а сега само фирми на ишлеме

    Коментиран от #100

  • 89 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #87 от "Николай Бельов":

    Руснака е бита карта ..немеця настъпва от Украйня , Балтиките сега и Белорусия
  • 90 Info

    1 0 Отговор
    Гневно изявление на Държавния департамент срещу Ердоган - говори за изолация на Турция

    "Съединените щати категорично се противопоставят на факта, че турският президент Ердоган беше домакин на двама лидери на Хамас в Истанбул на 22 август. Хамас се счита за терористична организация от САЩ и ЕС,и двамата лидери на Хамас, са специално определени глобални терористи. Програмата за награди за справедливост на Съединените щати, търси информация за един от лицата, замесени в множество терористични атаки, въздушно пиратство и отвличания.

    Постоянният подход на президента Ердоган към тази терористична организация служи само за изолиране на Турция от международната общност, вреда на интересите на палестинския народ и подкопаване на глобалните усилия за предотвратяване на терористични атаки, започнати от Газа. Продължаваме да изразяваме опасенията си относно отношенията на турското правителство с Хамас на най-високи нива. Това е вторият път, когато президентът Ердоган приветства ръководството на Хамас в Турция тази година с първата среща, проведена на 1 февруари ".
  • 91 За един пробит долар (заплата)

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А бе Хасане, Турция не е Османската империя. Къде сега ще намериш бойна ударна силав турската армия? Бойната мощ се създава при непрекъсната дейност - военни действия.Сега няма никакъв шанс!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Гъзан

    8 5 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    Асане, де я тая турска култура бе? Де я Истамбулската опера, Истамбулския Ермитаж, Анкарската библиотека? И някой чул ли е за подобно културно учреждение? Вашата заслуга към световната култура е където стъпите да сринете всичко до основи и после да зидате джамии за възхвала на педофила от 7-и век. И насиствено с ятаган и огън да налагате подчинение и поганска назадничава вяра.

    Коментиран от #94, #95, #96, #113

  • 94 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #93 от "Гъзан":

    Ти имаш робско съзнание и е нормално да си мислиш че светът е почнал с европейската култура....но до тях има арабска култура, гръцка, египетска , китайска ....
  • 95 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #93 от "Гъзан":

    Бегай да дялкаш тикви за Хелоуин вместо да правиш кукерски маски и сурваци..по съвременно си е
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Байо, сопри се малце

    1 0 Отговор
    Въпрос за милицюнери с понижена трудност!!! Първо гръмна Бейрут. Ливан е аут от газовото находище пред границите му. След месец се взривява газопровод в Сирия, за да ни докаже, че е ненадеждна държава. И е един лек намек към разни фесове... кой е господар в региона. Кой разбрал - разбрал.
  • 98 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Брат за брата":

    А кой са истинските българи или прабългари в България, като България през 681.г.се е образувала от седем различни племена.
  • 99 Дело Ердоган

    1 4 Отговор
    Турция имаше добри отношения с Египет, Израел, Саудитска Арабия и арабския свят като цяло, ЕС, с почти всички. Сега бурята Ердоган, довела френски изтребители в Кипър, бойци от ОАЕ на Крит, Израел смята Турция за по-голяма опасност от Иран, Египет дори не иска да чуе за Турция, докато ЕС и Америка се готвят да наложат санкции. Всичко това, докато турците се връщат към икономическата мизерия от миналите векове с всеки изминал ден.

    Коментиран от #105

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Дело Ердоган":

    И защо? ..Ердоган отказа да прати аскера срещу Ирак,Сирия и Иран ..враговете на Израел в региона ..публично критикува политиката на Израел срещу палестинци....и тогава целия свят е срещу тебе
  • 106 Info

    3 1 Отговор
    Австрийският външен министър Карл Нехамър: Турция оказва натиск върху Гърция, разпространявайки фалшиви новини, използвайки имигранти.

    „Отново Турция идва с натиск към Гърция и както видяхме, нелегални имигранти се използват в тази посока, а също така се използва организирана пропаганда срещу Гърция, фалшиви новини срещу бреговата охрана, срещу усилията на Гърция да защити европейските граници, нещо, което е опасно."
  • 107 Роко

    4 0 Отговор
    Мъдър човек е казал: два пъти в една и съща река не можеш да влезеш. Нито Свещената Римска империя , нито Византия са възкресили Рим,нито втория , нито третия Рим, нито други които сепровъзгласяват за наследници на империите. Времената са други- борбата е за пространството между двете уши. Който разбрал - разбрал.
  • 108 Пандемия от глупаци

    1 0 Отговор
    Кйво ли не драскате, измисляте,лъжете.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Пит

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    Това разбира се е абсолютна лъжа, и ти много добре го знаеш! По време на петвековното турско робство в България са убити 5 милиона българи, и са унищожени 40000 замъци църкви и крепости. Това е безпрецедентен геноцид, във физически, и в културен смисъл, и е признат от всички наши и чужди историци.
  • 111 Nnnn

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вуте":

    Нато защитава единствено интересите на САЩ.
  • 112 Ама

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Хасанчо, не обижда, а се опитва да ти отвори оченцата за истината! Обаче то само до оченцата не става! Трябва и в главицата да има нещичко!
  • 113 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Гъзан":

    Абе човек засрами се малко ???..като нямаш уважение към мюсюлманското общество то поне имай уважението към Пратениците на Господ, който са изпратени да възвестяват Божийте Слова на човечеството....нима някой мюсюлманин би се изразил по такъв неприличен начин към Прорка Исус Христос/ мир нему/..
  • 114 ДОКО

    1 0 Отговор
    И БЪЛГАРИЯ ДА Е ВЪТРЕ...СЪГЛАСЕН..А ГЕНЕРАЛА БОКО ОТ БАНКЯ ДА Е РЕДОВИ ПОЖАРНИКАР В ПРОТИВОПОЖАРНАТА СЛУЖБА В ЛОЗЕНГРАД...ДА АЗ СЪМ ЗА ЗА И ПАК ЗА И МНОГО СЪГЛАСЕН..
  • 115 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    За силата на Турция са виновни т.нар. "Велики сили", които на няколко пъти не позволват тя да бъде навряна в Анадола, където и е мястото. Правят го, за да я противопоставят на мераците на Русия да се настани на Балканите и да завладее проливите. Колкото по-силно е руското влияние на Балканите, толкова по-силна е подкрепата за Турция. Но докъде ще и позволят да настъпва и наглее?!?!
Новини по държави: