Last news in Fakti

26 Август, 2020 13:02 3 921 52

Военни учения на Франция, Гърция, Италия и Кипър в Източното Средиземноморие

  • средиземно море-
  • гърция-
  • турция

Маневрите ще се проведат на фона на настояванията на Турция за продължаване на нейните дейности по проучването на нефт и газ в средиземноморския район

Военни учения на Франция, Гърция, Италия и Кипър в Източното Средиземноморие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция, Гърция, Италия и Кипър ще проведат съвместни военни учения в Източното Средиземноморие на фона на гръцките спорове с Турция, потвърдиха в сряда от Атина.

Четирите държави от Европейския съюз ще вземат участие в ученията от 26-и до 28-и август.

Министерството на въоръжените сили на Франция също потвърди, че страната ще се присъедини към военните учения с Италия, Гърция и Кипър от 26 до 28 август, съобщава Ройтерс.

Министерството каза още, че три френски самолета Rafale и една фрегата, оборудвани с хеликоптер, ще бъдат част от съвместните военни учения.

Ученията ще се проведат на фона на настояванията на Турция за продължаване на нейните дейности по проучването на нефт и газ в средиземноморския район, който Гърция счита за свой континентален шелф.

Ден по-рано Атина заяви, че е готова да защити суверенните си права от Турция, като това стана по време на политическата совалка в двете спорещи държави на германския външен министър Хайко Маас, чиято цел беше намаляване на напрежението между тях.

Франция подкрепя гръцката позиция по-рано този месец, изпращайки фрегата и бойни самолети в региона с оглед на нарастващото напрежение между Атина и Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А заредили ли са се

    11 13 Отговор
    С памперси? Тия дето се носят под поличките...
  • 3 Хасан

    25 27 Отговор
    Турците дълги години се биеха срещу ПКК , ДАЕШ и ФЕТО и ги разбиха ..сега на сцената излизат истинските господари на тия терористи

    Коментиран от #8, #38

  • 4 Кристиян Вигенин

    20 18 Отговор
    Срещу Турция се оформя коалиция в която влизат и Египет,Саудитска Арабия,Израел.Всичките тези страни имат желанието да пречукат Реджеп и да смачкат Турция.

    Коментиран от #5, #22, #41, #51

  • 5 прока

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Кристиян Вигенин":

    И ти имаш големе мечти ама не се сбъдват,ще се научат и гърците да живеят с мечтите си.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 този път

    18 19 Отговор
    Римската империя ще размаже османлиите и Истамбул пак ще е Константинопол.

    Коментиран от #45

  • 8 Трол

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Уффф Асенчо, айде без простотии! Да кюрдите си ги мачкат, но забрави кой въртеше алъш-вериша с петрола на ДАЕШ! Рашките чукнаха ли един такъв конвой на границата с Турция? Чукнаха Асенчо! Гюленчо и Ердооанчо бяха ли първи дружки в началото? Бяха Асенчо, това, че не можаха да си поделят сферите на влияние е друг въпрос!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 uchen

    15 13 Отговор
    Военни учения на Франция, Гърция, Италия и Кипър в Източното Средиземноморие

    той бай Ердо ша ви даде ени учения убаво ша ви научи той вий още дръжте меркел и геювити пък ...
  • 10 Хасан

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    А кой прадаваше чисто нови Тойоти ?..видя ли снимки на муниции на ДАЕШ произведени в Казанлък?
  • 11 Хасан

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    ДАЕШ бяха като талибаните ..организирани от Запада срещу Сирия и Ирак

    Коментиран от #14

  • 12 Браво танго уиски

    7 24 Отговор
    Турците ще ги покръстиме скоро с нов кръстоносен поход! Чакам кога ще изплякаме и Русия? НАТО се приближава бавно, но сигурно до границите с Русия и толкова вече сме близко, че откъм Русия изглежда, че все едно вече сме в Русия! От тази позиция ако ги изплякаме със 100 вида 10 000 хипер бързи стелт ракети по установките с Ц400, силозите с ракетите и летищата в първите 2-3 минути, нито една ракета Ц400 няма да излети и нито един руски самолет. На 2-рия час сме дълбоко в Русия, а на 5-тия хубави, красиви рускини ще ни сервират водка и черен хайвер от хладилниците на съпрузите си по монокини и черни впити шорти:):)В центъра на Москва ще се развеят нашите НАТОВСКИ знамена и ние смелите български натовски воини ще пиеме бира, ВОДКА И АРМЕНСКИ КОНЯК и ще се наслаждаваме на красотата на руските жени!

    Коментиран от #46

  • 13 минчо

    16 15 Отговор
    E сега стана интересно египет 80 мил.италия 50 мил. ФРАНЦИЯ 60 МИЛ И АТАМ. БОМБИ.кипър 200 х. израел 400 ракети атом.и накрая гърция.ТАКА ЩЕ Е В СТАРТА.А после ще се писнат и КЮРДИТЕ ПРЕЗ СИРИЯ И ИРАК .ОБЩО ОКОЛО 230 МИЛ ХОРА

    Коментиран от #42, #47

  • 14 Трол

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ама не ме интересува какви били, кой ги създал! Не ми влизай в обяснителен режим! Кой от фамилията на Ердооан търгуваше с петрола на ДАЕШ, кой бе? Ето ти малко четиво-Западен маршрут

    По него се прехвърлят въглеводороди, добивани в петролните полета в сирийския град Рака - "столицата" на "Даеш". Това става с цистерни предимно нощем. Товарът пътува към Северозападна Сирия. През граничните пунктове Азаз в арабската република и Рейханлъ в Турция той отива към турските средиземноморски пристанища Дертьол и Искендерун.
    Част от петрола бива натоварена на танкери и заминава за преработка извън Турция. Друга част се продава на вътрешния турски пазар. Всеки ден в тези пристанища се товари средно по един танкер, уточни Сергей Рудской. Той показа сателитни снимки от 25 септември, които според него са от Дертьол и Искендерун. Офицерът твърди, че са заснети цистерни, очакващи да бъдат изпразнени.

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Баш Турчина

    13 10 Отговор
    Те това го пробваха преди 100 години, но турците научиха гърците как се плува по бреговете на Измир, а и не само тях! Цял АНЗАК се изсипа към Турция с най-модерните бойни кораби за времето си, които все още лежат в дъното на Босфора!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАТО

    5 4 Отговор
    Ще рестартираме Турки.
  • 18 Хасан

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Руска пропаганда ..от Правда ли я чете ?...хахаха
  • 19 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Нали американците вземаха петрола на Сирия

    Коментиран от #31

  • 20 Европа завинаги

    5 6 Отговор
    Най накрая европейците взеха да се защитават взаимно европейските бели етноси срещу разтящия натиск от афроамерите индокитайци индианолатиносите арабобербри монголоидните славяни от русия перси турци

    Коментиран от #21

  • 21 Хасан

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Европа завинаги":

    Ще бутнат гърка пред турчина ..и ще има гръцка трагедия
  • 22 Рошко

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кристиян Вигенин":

    Евреино скоро и твоя ред ще дойде

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасан

    2 8 Отговор
    Аманнн.като се замисля ич не е добре,на лпшо отива.ама тези територии бяха наши преди 150 год.поне малко пеаво имаме на тях сега
  • 25 Кристиян Вигенин

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Рошко":

    Няма да си жив да видиш.

    Коментиран от #27

  • 26 Хасан

    3 7 Отговор
    Еуропата не трябва да пречи и да показва мускули.всички са против нас,не е чесно така
  • 27 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Кристиян Вигенин":

    Ти истинския ли си или се правиш на важен с неговото име?

    Коментиран от #28

  • 28 Кристиян Вигенин

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Хасане,Партията ви върна имената,направи ви отново хора,подаде ръка на ДПС,а вие как се отблагодарихте.Сега ще страдате.

    Коментиран от #29

  • 29 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Кристиян Вигенин":

    Комунист ли си ?върна имена които ги беше взела защо да има благодарност

    Коментиран от #33

  • 30 Мнозина не схващат

    11 3 Отговор
    че Отанчо е сащ,и сащ е Отанчо.Европа е бек вокал! Някой вярва ли си,че при един директен военен сблъсък между византиеца и комшиите,сащ ще се намеси- тоест ще разреши на други отанчовски правителства,да вземат страна? Колкото взеха през 70-те за Кипър! Комшията има най мощната и добре оборудвана с нови технологии армия в региона.Втора по мощ след щатската в Отанчо! щатите никога няма да скъсат окончателно връзката си с комшията.Днес е Ердо,утре ще бъде друг! Но една интервенция спрямо Ердо,ще бъде необратима загуба за целите на Отанчо- тоест щатите.Подобен развой,би предизвикал последващо напускане на Отанчо.Това е загуба на" Инджирлик" плюс най мощния южен фланг на съюза .И като дислокация,и като военен потенциал! Ако се случи,комшията ще размаже визанса само за дни!Ние сме дребосък.Не трябва да вземаме страна,а дипломатично да призоваваме за диалог!

    Коментиран от #32

  • 31 Трол

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Асене с теб по темата за последно. Значи, като дете си. Дали на години или акъл няма значение! За петрола ти говоря, когато Ракка беше столица на ДАЕШ, в началото на възхода им! Още в първия ми пост съм писал-в началото! Какви американци, арменци, компютри и компоти! Каква Правда бе Асенчо, клипове имаше в Ю-тубата с изгорените турски цистерни на граничния пункт с Турция! Цирикане на Ердо имаше, нерви и свален руски самолет имаше. Терористите опитват да избегнат руските бомбардировки с промени в логистиката и с използване на нови контрабандни маршрути за суров петрол", каза на пресконференция началникът на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

    По думите му цистерните минават по обходен маршрут през сирийската провинция Дейр- аз-Зур, иракските градове Захо и Мосул и след това се отправят към Турция.
    "Петролът пристига на турска територия през граничен пункт в област Захо", каза Рудской и показа сателитни снимки. В момента на заснемането им от двете страни на иракско-турската граница е имало 11 775 камиона цистерни, каза той. После иракските кюрди лоялни на Турция обявиха, че цистерните са техни, но не обясниха защо минават през Сирия и през територията на ДАЕШ! Италианците разследваха сина на Ердо и той се изнесе от Италия! Това не е от Правда Асенчо!

    Коментиран от #35

  • 32 веселяк

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мнозина не схващат":

    Европа не е бек вокал, ням вокал е!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кристиян Вигенин

    1 4 Отговор
    В Партията комунисти няма.Но понеже сте неблагодарни,оня м и н д и л
    Меди Доганов сега ще го насапунисаме и ще се сети,кога пееше в Шесто и колко беше благодарен.

    Коментиран от #36

  • 35 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Трол":

    Контрабанда е имало и винаги ще има ..в Петрич направиха милиони от коктрабанда с бензин в Югоебаргото ...това че тираджията е турчин не значи че петрола е турски ...запитай се как така 10 г ДАЕШ ще воюва и патпоните им няма да свършат

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 минчо

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Туците дълги години губеха от ПКК и само благодарение на Сащ не загубиха воината но сега е друго.САЩ и ЕС ЩЕ СМАЖАТ ТУРЦИЯ

    Коментиран от #44

  • 39 Стратег

    8 1 Отговор
    Най доброто за България при бъдещата война е пълен неутралитет като Швейцария. Двама се карат - третия печели. Иначе България ще намалее със 1М хора и половин територия - източната румелия.
  • 40 Турски боздуган

    7 9 Отговор
    Колонизаторите от Африка Франция и Италия разграбиха богатствата на африканците сега искат средиземно море но ще ядът турският боздуган здравата в тези води и няма да има извинения срещу колонизаторите.
  • 41 Ивайло

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Кристиян Вигенин":

    Ша му го накриват, на бай Ердо😁
  • 42 Абе мунчо

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    230 млн ХОРА ли? Хохохо

    Коментиран от #43

  • 43 минчо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Абе мунчо":

    ЕСТЕСТВЕНО но ти не следиш мисълта ми.На какво се дължи незнам.НА акъл а
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Запознат

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "този път":

    Къде я видя римската империя? Гръцките цигани са от Африка!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Запознат

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    Никой няма да воюва с турците заради мургавите гърци! Турците са печелили войни срещу много по- силни противници от изброените! Турция с мощната си армия респектира! Гръцката фрегата едвам я закърпи ха и интересното е, че и комуникацията на кораба и радара са били заглушени!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 минчо

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Запознат":

    ЕС ЩЕ СКОЧИ ЗА ГЪРЦИЯ поради простата причина че ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ.Това не отговаря на ЕС както и на Сащ.ЗАщото по този начин ще допуснат Русия в ЕВРОПА.ИСТОЧНА
  • 49 минчо

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Запознат":

    Франция е ядрена сила Израел също

    Коментиран от #50, #52

  • 50 Янчо телето

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "минчо":

    хуйчо , да не мислиш , че Турция няма ядрено оръжие
  • 51 Вигенин,грешиш

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кристиян Вигенин":

    Рязаните карабини имат по-хитри и опитни дипломати от Гърция. Решаваща ще е позицията на САЩ,които все повече клонят към Турция. Едва ли някоя държава или дори коалиция от държави ще посмее да се противопостави на 6-ти американски флот в Средиземно море. Неговата огнева мощ е по-голяма от всички средиземноморски страни взети заедно.
  • 52 Минчо,обръщам внимание:

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "минчо":

    Ердоган съвсем не е толкова шантав и бесен както си мислят някои. Самоуверен е защото успя да се сприятели с Тръмп.И знае че получи ли военна подкрепа от САЩ,дори и целият Европейски съюз да застане зад Гърция,няма да успее да я спаси. Да,американците имат голяма военноморска база на о-в Крит,но тази в Инджирлик е с още по-голямо значение. Като цяло Турция с проливите е по-важна в стратегическо отношение за тях от Гърция.