Last news in Fakti

26 Август, 2020 10:53 3 991 31

Германия: Малка искра между Гърция и Турция може да причини катастрофа

  • гърция-
  • турция-
  • искра-
  • война-
  • катастрофа-
  • германия-
  • напрежение

Атина е готова да защитава своите суверенни права

Германия: Малка искра между Гърция и Турция може да причини катастрофа - 1
Снимка: TSK

Гръцкият външен министър Никос Дендиас отправи предупреждение към Турция на фона на продължаващата ескалация на напрежението заради териториалния спор в Средиземноморието, като подчерта, че Атина е готова да "защитава своите суверенни права" и обвини Анкара в продължаващи "провокации" и "нарушения на международното право", въпреки призивите от съседите за деескалация, предаде News.bg.

В изказване пред репортери след среща с германския външен министър Хайко Маас, Дендиас заяви, че страната му е готова да проведе диалог с Турция по спора за газовото сондиране, но "не под заплаха" от Анкара. Дендиас добави, че Германия и Европейският съюз са солидарни с Гърция. Маас бе на посещение в Атина, за да обсъди с Дендиас ситуацията в Източното Средиземноморие. Той отпътува по-късно за Анкара за отделни разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Говорейки в Атина, Маас нарече "настоящата ситуация в Източното Средиземноморие е еквивалентна на играта с огън" и предупреди, че "всяка малка искра може да доведе до катастрофа". Гръцкият държавен министър Йоргос Герапетритис заяви, че Атина няма да участва в каквито и да е обсъждания с Турция, свързани със спора за сондирането или с въпросите на сигурността, докато Анкара продължи да оказва военен натиск върху региона. Той настоя Турция да се откаже от "всички агресивни действия", преди да се проведе диалог. Гърция и Турция провеждат отделни военноморски учения близо едни до други в Източното Средиземноморие край гръцкия остров Крит. Гърция обяви ученията в неделя, след като Турция удължи проучвателните дейности на кораба Oruc Reis до 27 август. Анкара отговори в понеделник, обвинявайки Атина в "сеене на хаос" и обявявайки собствени военни учения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция, че Атина ще бъде "единствената жертва на негативен сценарий" в случай на ескалация и обеща, че Анкара няма да направи крачка назад в своите сондажни дейности във води, към които Гърция има териториални претенции. Турция вече засили военните си действия в региона, не само в Средиземно море, но и в Егейско море, което е средище на дългогодишен териториален спор между двата съюзника в НАТО. В неделя министерството на отбраната на Турция обяви военни игри в Беломорието, включващи изтребители F-16. По-рано гръцкият флот отчете интензификация на дейността на турски подводници край гръцкото крайбрежие.

Гръцки и турски военни кораби се сблъскаха един с друг при инцидент край Oruc Reis на 12 август, като военни кораби от двете страни продължават да патрулират района. Неотдавнашната ескалация на напрежението между Гърция и Турция се фокусира върху сондажните дейности на Oruc Reis южно от Анталия и западно от Кипър в морски територии, към които Гърция има териториални претенции. Сеизмичният изследователски кораб започна сондажите си в района само дни, след като на 6 август Гърция и Египет подписаха морско споразумение, определящо големи части от източната част на Средиземноморието като част от техните изключителни икономически зони.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царь Батюшка

    18 4 Отговор
    Спокойно, Барба ще тропне по масата, ще им смени Конституциите и ще ги побратими в името на шкафа.
  • 2 Георгиос Георгиу

    25 3 Отговор
    Само Кипър не закачайте, че много офшорни шкафчета ще идат на кино.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 sms-излизам

    3 4 Отговор
    Няма страшно гърците, ще затегнат още корона мерките и ще седят по спититата и така, ще предотвратят конфликта!
  • 5 тоя път ще сме от страната на младоженец

    4 3 Отговор
    Падишахът дислоцира войските в Либия, Северен Кипър, а ние сме просто терен.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 винаги с Германия никога срещу Русия

    10 7 Отговор
    Аз съм за братишките, така че косвено за аркадашите.
  • 8 е как

    30 10 Отговор
    Гърция мн иска но неможе всички острови и морета да са нейни всеки да си гледа паницата
  • 9 Объркано Атлантиче

    17 2 Отговор
    Е, как да не свалиш шапка на шахматиста и цар -Путин. Прави така, че враговете му от НАТО ще се изтрепят взаимно.
  • 10 Ататюрк

    22 10 Отговор
    Катастрофа няма да има! Ще има потопени византийски гемии и свалени самолети. И някой друг остров в повече
  • 11 Наблюдател

    22 16 Отговор
    Няма в света сила която да се опре на турската и руската армия.

    Коментиран от #28

  • 12 Малка искра

    21 9 Отговор
    И Гърция изчезва....остава само споменът и поуката от гръцкото международно "право". Тъкмо да си върнем беломорието
  • 13 Гост

    22 8 Отговор
    остров на 580км от главната суша на Гърция, а на 2км от сушата на Турция и гърците имат претенции. Айсик*ир от тука.

    Коментиран от #25

  • 14 Ами

    18 6 Отговор
    Все едно Р.Турция да има претенции за Русалка в Птичия залив край Калиакра.Прости гърци.
  • 15 Bauman

    16 6 Отговор
    Който е наясно с проблема,ще разбере ,че турската страна е правото си,а гърчолята нарушават морското право.Нека щом искат сраведливост гръцката страна да направи това ,което подписа с Италия и същото с Турция,но тя сама си противоречи,т.е. лъжливи машинации,но някои я подстрекават като я поставят на пред пред топа...

    Коментиран от #17

  • 16 Накрая гърците от лакомия

    4 5 Отговор
    Ще се задавят както преди един век
  • 17 Глупавите гърчета не могат да се усетят

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Bauman":

    Че ги използват като мюрета
  • 18 Прост като гърне

    10 7 Отговор
    Италианците ги използваха докато подпишат споразумението и им казаха ариведерчи, египтяните също. Сега франсетата им бутат фитили докато им шътнат две бракувани фрегати и ще им кажат оревоар мон шери, германците са ги изкупили отдавна на парче, американците ги плащат за да могат да си стоят в базата безплатно. Не се ли усещат или лакомията и узото са им замъглили и малкото разсъдък?

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 koпа

    14 4 Отговор
    Гърците пак скачат на гол гъ.з срещу турците,не си взеха поуки от историята,който се надява на други а не разчита на себе си остава с празни ръце и дори губи това което притежавал,от турчин приятел се става и може да се доверява от грък не,това много ясно го видях от пет годишно пребиваване в Гърция.
  • 22 От алчност и лакомия

    8 2 Отговор
    Гръцкият имунизационен календар е пълен с черни дати. Доста ваксини са им турили туролята с големата инжекция...
  • 23 Браво Чарли уиски

    4 11 Отговор
    Турците ще ги покръстиме скоро с нов кръстоносен поход! Чакам кога ще изплякаме и Русия? НАТО се приближава бавно, но сигурно до границите с Русия и толкова вече сме близко, че откъм Русия изглежда, че все едно вече сме в Русия! От тази позиция ако ги изплякаме със 100 вида 10 000 хипер бързи стелт ракети по установките с Ц400, силозите с ракетите и летищата в първите 2-3 минути, нито една ракета Ц400 няма да излети и нито един руски самолет. На 2-рия час сме дълбоко в Русия, а на 5-тия хубави, красиви рускини ще ни сервират водка и черен хайвер от хладилниците на съпрузите си по монокини и черни впити шорти:):)В центъра на Москва ще се развеят нашите НАТОВСКИ знамена и ние смелите български натовски воини ще пиеме бира, ВОДКА И АРМЕНСКИ КОНЯК и ще се наслаждаваме на красотата на руските жени!

    Коментиран от #24, #30

  • 24 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Браво Чарли уиски":

    Хахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Goiko Mitich doide

    4 4 Отговор
    маика ти ли се е качвала на тоси си к тир ,колана дали си е сложила или щом се е качила се е решила.И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА НА КОЛКО КИЛОМЕТРА И ОТ КЪДЕ Е????? ПОРТ СТЕНЛИ е на 12701 километра от Лондон ??? не е Английски ли ???Смешници.Има международи договори които са подписани и колкото Реджеп Иведик да иска и скача нищо няма да направи прах в очичките на милета.
  • 27 Vmz

    3 3 Отговор
    Знаете ли къде са Фолкландките острови? Колко по близо са до Аржентина отколкото до БРИТАНИЯ? Какво казва морското право? Може ли Аржентина без британско съгласие да прави каквото ида е ИИЗ около островите? Маргарет Тачър даде отговор. Браво на Гърците. Защитават териториите си и затова ги уважават.
  • 28 Едуард Петров-Едо

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Ти много прекали, като тури турската армия, едва ли не, наравно с Руската! Докато Турция е регионална сила от мащаба на Гърция, то Русия е най-могъщата ядрена държава, способна да ликвидира живота на Планетата ни 100 пъти! Повече от това! При една конвенционална война с Цялото НАТО, Русия с далеч повече и по-съвременни оръжия, ще излезе на Атлантическото крайбрежие за 2-3 месеца! Тука някои Фанатици,врагове на Русия, представят желаното за действително! Ото фон Бисмарк не е бил глупак като тая проста Меркел и е изказал много мъдри мисли относно Русия!
  • 29 Едуард Петров-Едо

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Прост като гърне":

    Наистина си просто гърне! В момента Турция незаконно се е насадила на Древна Християнска Православна Земя и се хвали много с това! Превъзнася се до Бога, но, както е писано,, До Ада ще се смалиш!". Още се казва: ,,Бог се противи на горделивите, а на смирените дава Благодат!" ,,Смирен" не означава ,,овцедушен!"!
  • 30 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Браво Чарли уиски":

    Браво, супер сън!
  • 31 Путин

    0 0 Отговор
    Да помислим кой да освободим тоя път.Май Турция щот газ искат да копат!Рикети им дадох а они мизерии делает.
Новини по държави: