Last news in Fakti

27 Август, 2020 14:25 7 176 58

Норвегия планира дейности, които могат да доведат до военен отговор от Русия

  • сондаж-
  • арктика-
  • русия-
  • планове-
  • военен отговор-
  • норвегия-
  • екосистема

Зоната се счита за рискова както за околната среда, така и по отношение на рентабилността

Норвегия планира дейности, които могат да доведат до военен отговор от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Норвегия планира да разшири нефтеното сондиране в досега недокоснати райони на Арктика. Критици заявиха, че това заплашва крехката екосистема и може да предизвика военно противодействие с Русия, съобщава вестник "Гардиън", цитиран от News.bg.

Публична консултация относно откриването на девет нови норвежки находища приключи в сряда. Въпросните райони са много по-на север в Арктика, отколкото концесиите, които американският президент Доналд Тръмп обяви за Аляска този месец. Според експерти, зоната се счита за рискова както за околната среда, така и по отношение на рентабилността. Те също така казват, че решението рискува да подразни други нации, които са страна по 100-годишен договор за Свалбард, който регулира дейността в съответната област.

Илън Келман, професор по риск, устойчивост и глобално здраве в UCL и Agder University в Норвегия, коментира, че няма такова нещо като безопасно пробиване за нефт в арктически условия. "Независимо от промените в околната среда, Арктика е много сурово място. Много може да се обърка и когато нещо се обърка ... това може да причини големи щети за дълго време". Хелге Ригвик, петролен историк от Университета в Осло, коментира, че действията на Норвегия са резултат от борбата с нефтената индустрия, кризата, която се влоши по време на пандемията на коронавирус. "Когато правителството на премиера Ерна Солберг обяви, че търгът за концесия ще продължи, кулминацията на процеса, дълъг десетилетия, е, че Норвегия бавно се придвижва все повече на север", каза той.

Норвегия определи южната граница на океанския лед, познат още като "ледения ръб", южно от Свалбард през юни. Не се допуска проучване за нефт на север от ръба. "В неотдавнашния компромис за ледения ръб, който преработи зоната, Норвегия се приближава до абсолютната граница за петрол, което би било прието от други държави", заяви Ригвик.

WWF, "Приятели на Земята Норвегия", "Грийнпийс" и "Природата и младежта" изпратиха отворено писмо до норвежкото правителство, посочвайки, че във всичките 24 предишни кръга на концесии между 1965 и 2019 г. правителството е предоставило лицензи в области, в които министерството на околната среда, Норвегия Полярният институт и Институтът за морски изследвания съветват срещу проучване. "Като се има предвид, че все още нямаме технология за почистване на разливи в арктическа среда, наистина няма смисъл да продължаваме с добив там", каза Келман.

Ерленд Джордал, политически съветник в министерството на петрола и енергетиката в Норвегия, заяви: "Широко парламентарно мнозинство отвори по-голямата част от Баренцово море за нефтени проучвания преди повече от 30 години. Изключението е югоизточното Баренцово море, което бе открито с широк парламентарен консенсус през 2013 г. след споразумение с Русия за морските линии, изтеглени в това море. В Норвегия имаме дългогодишен опит с добра и сигурна нефтена дейност в Баренцово море".

"Имаме най-строгите правила за здраве и безопасност в света и проактивна политика за съвместно съществуване с риболова и други страни, които използват морето." Според договора за Свалбард, който е подписан от 46 държави, Норвегия притежава суверенитет над острова с някои уговорки. Той регулира милитаризацията на архипелага и позволява на всички подписали да се занимават с търговски дейности там, въпреки че досега само Русия и Норвегия са го правили. Като суверенна държава обаче Норвегия е отговорна за околната среда и така би могла да наложи вето върху всеки добив на нефт. "Ако Норвегия искаше, те биха могли да заемат позиция", каза Келман. "Ние знаем, че изкопаемите горива са ограничен източник, така че трябва да се отстраним от това. Сега Норвегия и други страни имат възможност да намалят използването и извличането на изкопаеми горива. Поглеждайки към бъдещето, Норвегия би могла да упражнява суверенното си право за доброто на хората."

Ходът на Норвегия също рискува да увеличи напрежението с Русия, за която областта има огромно стратегическо значение. "През последните няколко години Русия модернизира своя северен флот с ядрени подводници и разшири военното си присъствие в близкия архипелаг "Франц Йозеф", коментира Ригвик. "Формално Русия подкрепя договора, но преминаването на Норвегия в незасегната преди това територия може да се възприема като агресия." "Независимо какво прави Русия на юг, много от анализите, които разглеждаме и включваме, показват, че Русия не иска провокации в Свалбард или другаде в Арктика. За Русия е предимство да си сътрудничи", добави Келман. "И така, когато Норвегия внезапно влезе и каже: "Ще упражним правата си и ще продължим с това проучване", откритият въпрос е: наистина ли е за изкопаеми горива или трябва да провокира Русия, или комбинация от двете?" Крайният срок за кандидатстване за концесии е началото на 2021 г. с цел те да бъдат предоставени скоро след това.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    31 7 Отговор
    Норвегия е била най-бедната държава в Европа и е разчитала само на риболов, а след откриването на полезни изкопаеми, става третата икономика в света.

    Коментиран от #9

  • 2 бай Тотко

    58 3 Отговор
    Ей зръфали са я тая мечка отвсякъде,ама като се ядоса дупе да им е яко.
  • 3 ΞLΞVΛTΞ

    44 15 Отговор
    Норвегия са 5 милиона лесна плячка за руските Ту-160 и Ту-22 които ще им посипят сламените къщички.

    Коментиран от #56

  • 4 б0х9

    58 7 Отговор
    Третополовите почитатели на педофилията, да не дърпат мечката за опашката, че няма да им стигнат памперсите!
  • 5 Суворов

    50 10 Отговор
    Като вдигнем руското знаме над Белия дом всички ще се кротнат.

    Коментиран от #12, #31, #48

  • 6 Кристиян Вигенин

    8 59 Отговор
    Руснаците както винаги,нарушават сключените договори и в случая Норвегия показва докъде може да стигне руската лакомия.Сибирско-Азиатските Дегенерати преди време най-нагло заявиха,че Арктика "била тяхна",което няма да стане.Просто ще ги ударят през ръцете.

    Коментиран от #51

  • 7 Азиатски военен съюз

    36 12 Отговор
    Русия, Китай, Турция и въобще цяла Азия ще покажат какво е мъжка война на меките китки от САЩ и Европа.

    Коментиран от #10, #49

  • 8 русия прокълната кочина на злото

    15 58 Отговор
    Скандинавските държави са държавите с най-добрия стандарт на живот.Развити и красиви страни с миролюбиво население.Тези държави не търсят конфликти.Накрая обаче се появяват някакви гнycapи като руснаците които са с 100 години назад и с 50 в страни от света и на кратко държава вредител и се опитва да съсипе малката страна..Да не говорим,че русия е държава която не спомага с нищо за развитието на света,а само вреди.

    Коментиран от #22, #33

  • 9 Мутри ни управляват

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    И ние открихме злато но сме последните в Европа.

    Коментиран от #37

  • 10 русия прокълната кочина на злото

    10 38 Отговор

    До коментар #7 от "Азиатски военен съюз":

    Не мога да разбера ,защо вие русофилските продажници се натискате толкова на батковците ви от Китай ? Не ти ли е ясно,че Китай си гледат слбствения интерес и НЕ искат война по границите си.Китай няма да тръгне на война заради някакви джендъри като руснаците.По-вероятно е Сибир да стане китайска провинция.

    Коментиран от #11, #20, #34

  • 11 Юсуф

    35 8 Отговор

    До коментар #10 от "русия прокълната кочина на злото":

    По Вероятно е Париж и Лондон да станат Китайски провинции отколкото Сибир.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ботуш

    27 3 Отговор
    САЩ и Европа нямат силата да се бият срещу Азия. Това го разбрахме през втората светойна война в Корея. Ако познавате историята СССР и Северна Корея унижиха САЩ и Европа в Корея пред целия свят. Дори създага НАТО срещу Русия в Корея и изпратиха там войници от всички държави.
  • 14 Димитров

    22 2 Отговор
    Когато териториално си близо до такава суперсила и не внимаваш за отнашенията си с нея или нямаш "сиво вещество" или изпълняваш приятелска поръчка,трети вариант няма!

    Коментиран от #17

  • 15 Кацев

    29 7 Отговор
    Русия е огромна и наи силно въорьжена,и не търси земя или ресурси да съществува за разлика от сащ и техните васали.но няма да позволи да бъде разграбена и подчинена от алчни фашисти

    Коментиран от #18, #21

  • 16 Монгола

    17 2 Отговор
    Договора ще е да слушат норвежците за да не хапна пердаха в Арктика от армията на Руската Федерация !
  • 17 Китаец от Сибир

    7 28 Отговор

    До коментар #14 от "Димитров":

    Русия не е суперсила.СССР беше суперсила заедно със САЩ ,но днешна Русия е утайката останала от разпада на СССР и е мижава ,дребна и изостанала във всяко отношение.

    Коментиран от #32, #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    13 1 Отговор
    Те планират ама си правят сметки без кръчмар!
  • 20 Гошо

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "русия прокълната кочина на злото":

    За сега Австралия става китайска и САЩ африканса ,Гемания арабска а ние циганотуска страна
  • 21 гост

    7 18 Отговор

    До коментар #15 от "Кацев":

    САЩ и Канада взети заедно имат с 30% ПО-ГОЛЯМА територия от умрялата ти Русия , за ресурси да не говорим !!! Опреснете си опорките от миналия век и вденете най-после , че Русия не е СССР и никога няма да бъде , напротив , предстои и още по-голям разпад и преминаване в третия свят , именно заради "ресурсите" ти , които са основно петрол , който пък съвсем скоро няма да струва пукната копейка , за цент да не говорим !!!

    Коментиран от #26, #27, #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БОКЛУЦИ

    16 5 Отговор
    В скандинавските държавици има много популярна песничка ."Стана тя,каквато стана ! Тате ,зет ми стана !

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 русофобчо

    5 16 Отговор
    Преди дни е била извършено пробно изчистване на г0мната от гъъза на Путинн от специализирани екипи със скафандри и са работили не повече от 5 минути щото от страшната смрад се разпадат скафандрите и хоата изпадат в безсъзнание.Работата била сравнена с тези стъпили на луната и почти доближавайки се до ексхумация на заразен от чумма
  • 26 факти

    9 17 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Е то такива суровинни републики като Русия са ясни...Ето Венецуела е типичен пример.А някой чул ли е Русия да призвежда нещо ? Не.Обират ресурсите само дадени им на готово от природата.Това е Русия.Само дупчи и продава,без да произвежда нищо.

    Коментиран от #43

  • 27 факти

    4 13 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    То територията няма никакво значение.Русия е на над 60% незаселен обор.

    Коментиран от #46

  • 28 ПЕНКО

    12 3 Отговор
    ПОЛУЗАМРЪЗВАЩИТЕ МОЗЪЦИ ПОЛУЧАВАТ МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ ПРЕДИ СМЪРТ !!! РУСИЯ ИМА ТОЛКОВА БАЗИ В АРКТИКА /И ВОЕННИ/ , ЧЕ НАТЮ МИГА НА ПАРЦАЛИ !!! НАТЮ ИМА 1 КАЧЕСТВЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ --- РУСИЯ ИМА 15 / И АТОМНИ И ВОЕННИ / !?!? ОБАЧЕ, АКО СЕ КОМБИНИРАТ С РУСИЯ -НОРВЕЖЦИТЕ ИМАТ ШАНС !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шуми Марица

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Суворов":

    Типични комунисти,сега вече Гербаджии преотстъпени на Герб от Бсп за определен период от време срещу заплащане,определено от договори,Барни Ръбал от младежкия отбор на Бсп преотстъпен на Герб до края на март 2021год.,Спас Гърневски ,Ал Ивановски преотстъпени на Герб,от Сдс за малки суми,така е няма да се страхувате,богати няма кой да ви направи!
  • 32 Русия за твое сведение

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Китаец от Сибир":

    е вече по-голяма сила от бившия СССР. Армията и стана супер модерна и като въоръжение и като човешка сила. С малко финансиране постигнаха това,което САЩ го правят и не могат да го достигнат с милярдни разходи.

    Коментиран от #36, #44

  • 33 Ти кога бе в Русия

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "русия прокълната кочина на злото":

    бе тиквеник прост,че приказваш все едно живееш или си бил внякоя от споменатите страни. В същите тези скандинавски страни хората са студени и употребяват алкохол с две думи пияндурници,а и самоубииствата са доста често срещани. Миролюбиви да понеже са малко на брой а и никой не ги заплашва и ако не ги ръчкат САЩ всичко ще е мирно и спокойно. Що се отнася до Русия знанията ти за нея са от този казал и рекъл. Вече е една модерна държава нямаща нищо общо с преди 30 -40 години.

    Коментиран от #38, #39, #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Китаец от Сибир

    8 11 Отговор

    До коментар #32 от "Русия за твое сведение":

    Явно на тая тема си крайно невеж.Русия е с няколко пъти по-слаба икономика от СССР и 150 милиона по-малко население.Освен това за разлика от СССР ,Русия не произвежда абсолютно нищо и няма никакво развитие.Руснаците ползват именно старите технологии на СССР и до там.И кое е "супер модерното" на руската армия ? Руснаците освен ракети нямат нищо друго.Сравнени със САЩ ,руснаците нямат нито авиация ,нито военноморски сили ,а за пехотата дори няма смисъл да коментираме.Руската армия е наполовина аматьорска ,като над 500 000 са наборници за по 2 години служба.Руснаците нямат финансовите възможности да екипират дори войската си.За подготовка дори няма смисъл да говорим.Не случайно руската тактика винаги е била да се праща жива сила на килограм за пушечно месо на бойното поле.Руската военна техника е вечно догонваща ,като авиацията им и военноморските сили са пълен потрес без никакви възможности.Единствената причина Русия още да се счита за някакъв фактор ,са ядрените им оръжия.Иначе ще бъдат премазани като хлебарки за броени часове.Освен това Русия е икономическо джудже подложена на ембарго.САЩ могат да заличат Русия дори и без война ,а само икономически ,но никой няма грам интерес от подобен ход.Руснаците е достатъчно да ги държиш и на кайшка и ще има баланс.

    Коментиран от #47

  • 37 Мдааа

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мутри ни управляват":

    Да ма нас ни е.б.а.т. Безплатно. Сащ/исаните викат на това е.б.а.н.е. Концесии. Питай Мюмюнка от Козяк. Е , виж "Пастирката" Плевньо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Китаец от Сибир

    8 7 Отговор

    До коментар #33 от "Ти кога бе в Русия":

    Най-слабоумното разсъждение на глyпaкa е да ти каже "откъде знаеш ,кога си ходил там".Това ли ти е опорката бе бълxap ? Бил съм в Новосибирск.Русия е точно толкова мизерна и изостанала както я виждате и по телевизията.Между другото живеем в 21 век и не е нужно да си ходил някъде за да разбереш всичко за една страна какво е и що е.Ти ако живееш в пещера е нормално да използваш такива опорки.Дори вие предателските русофилски същества не смеете да отидете в Русия,а само лаете от тук.И между другото не пиши за самоубийства ,защото Русия и по този критерии е на второ място в света.
  • 40 Аха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "БОКЛУЦИ":

    Ти да не си я пееш у нас?
  • 41 мразя руските говеда

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "Ти кога бе в Русия":

    Ха хах а ха.Е виждали сме бонаци ама ти си краен случай вече ! ха ха. Горна Волта с ракети, това е Русия сега... Мизерия с мизерни крепостни дeбuлu и алкохолици, на които им пълнат главите с пропаганда, за да забравят, че нямат още дори магистрали, здравеопазване и елемантарно качество на живот. Никой от съседните им народи не ги понася. Нека си стоят там в степния резерват и да си лъскат анимационните ракети. Само безродник българин, може да иска такъв скотски живот. Дори умните руснаци бягат през глава или пращат децата си да учат в САЩ и Лондон... Хахах. Нали, ако пратят там ракети ще утрепят и дъщерята на Лавров и Путин... Тези глупави перчения с ракети са за оскотелия руснак, та да може да преглъща по-лесно хлебеца и боярщника....
  • 42 Ти явно си в друго

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Китаец от Сибир":

    измерение и не си в час с въоръжението на Русия въобще то кой ли е освен те,но когато някой висши кадри в Русия говорят вие сте глухи и не чувате какво ви пее радиото. Путин съобщи,че е гарантирана Сигурността на Русия за десетилетия напред и е време да се повиши благосъстоянието на хората като цяло. Това обръщение бе в началото на тази година. От това си прави изводите,ако въобще можеш къде е Русия къде са останалите. Когато излезеш и кажеш че си гарантирал военната сигурност/суверенитета/ на страната си за десетилетия напред не са приказки хвърлени на вятъра при положение,че Русия е сама срещу НАТО и САЩ в частност.
  • 43 Ами като си неграмотен

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "факти":

    и не можеш да четеш такива простотии ще пишеш.
  • 44 Казуар

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Русия за твое сведение":

    Икономиката на Русия е колкото на Италия. А Путин лъже мужиците, че разходите на Русия за отбрана е 60 милиарда в долари.
  • 45 Значи да ти светна

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    нещо по въпроса,Канада колкото и голяма по територия е населена в една малка част а траперите са толкова тъпи,че няма за какво да говорим,а да се сравнява с Русия е просто смешно,Канада е отходната дупка на САЩ,които освен,че се изживяваха като велики/без покритие защото са тъпина слонски задник/вече не са и това им гложди от всякъде кат огледат как изпускат кормилото. А ресурсите са си ресурси,въпроса е ,че Русия за поредна година е най-големият износител на жито,което не е природен ресурс взет на готово. И това с ресурсите много ви е яд бе,а спрете да се пените,никога няма да ги имате и заживейте с тази мисъл че вече ще сте треторазрядни мишоци,а не световни шерифи.
  • 46 А краваника е на

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "факти":

    80% пълен с оборска тор и прелива и вони от всякъде.
  • 47 А бе невежо

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Китаец от Сибир":

    то на краварите армията да не би да е супер,а тези от доналд дък фрегатката 70 парцала не подадоха ли молби за напускане още със стъпването си на Констанца. Това ли ви е силната армия бе отворен сибирски китаецо. А,на Русия не са и необходими самолетоносачи,защото 1, са крайно неефективни,2.перфектни мишени са и 3. руснаците нямат желание да ходят да раздават "демокрация" в други континети. Когато искат да постигнат нещо го правят с ракети,които се доказаха като най-ефективни спомни си ракетните удари по ислямска държава в Сирия изстреляни от Каспийско море.Авиацията на Русия е в пъти по-модерна и ефективна от на американците да не говорим за страните от НАТО. И още нещо,ако Русия бе слаба както си мислиш невежии,американците отдавна да са се възползвали,но те по добре знаят възможностите си и за това само лаят и не правят нищо. Нямат топки имат трънки вместо тях.

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДА 100% ВЯРНО. .

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Азиатски военен съюз":

    РУСИЯ КИТАЙ ИНДИЯ БРАЗИЛИЯ 95 %ОТ ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ. .90 %ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА 95 ОТ ДЪРЖАВИТЕ НА АФРИКАНСКИЯТ КОНТИНЕНТ ТЕ ВСИЧКИ СА ЗАЕДНО. ...РАНО ИЛИ КЪСНО. ..ЕВРОГЕИОВЕТЕ. .САЩ И ИЗРАЕЛ ЩЕ ИЗЯДАТ ДЪРВОТО
  • 50 Грух

    5 1 Отговор
    Слава на Русия !

    Давайте, братушки, подкрепям ви изцяло !
  • 51 Онуфри

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян Вигенин":

    Колкото и да мразиш Русия това няма никакво значение. Всички знаят че границите на Империята са там където тя каже.Справка Крим.

    Коментиран от #52

  • 52 Кристиян Вигенин

    0 3 Отговор

    До коментар #51 от "Онуфри":

    СССР беше Империята.РФ е остатъка от нея.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "А бе невежо":

    Когато руснаците направят по добър пътнически самолет от американците, тогава ще направят по добър военен. Американският стелт изтребител ф 22 е от преди 15 години, а руснаците още се опитват да го произвеждат. Китайците са по напред.

    Коментиран от #58

  • 56 джани

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ΞLΞVΛTΞ":

    Сламени? Ти байчо, освен до съседното село ходил ли си някъде по-далеко? Добре че Чичо ти Бил ти даде възможност да ръсиш бисери пред невзискателната публика.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: