Last news in Fakti

23 Май, 2021 10:00 4 452 35

Какви цели преследва Русия в Арктика?

  • арктика-
  • русия-
  • северен морски път-
  • владимир путин-
  • арктически съвет-
  • климатични промени-
  • военна мощ

Какво можем да очакваме в региона на Арктика? Какви интереси преследва Русия там?

Какви цели преследва Русия в Арктика? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица в Рейкявик се проведе среща на страните, членуващи в Арктическия съвет. Русия, която на форума бе представена от външния министър Сергей Лавров, пое от Исландия председателството за следващите две години. Съветът за първи път прие дългосрочен стратегически план - с цели до 2030 година. Пълноправните членове на Съвета - Русия, САЩ, Исландия, Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Канада - се обединиха около своите общи ценности и стремеж за природосъобразно развитие и опазване на климата и околната среда в региона. Бе подписана и обща заключителна декларация.

Въпреки множество конфликтни точки между Русия и Запада руският външен министър увери, че диалогът и сътрудничеството ще продължи и по време на руското председателство. "Убеден съм, че регионът на Арктика може да продължи да се развива само въз основа на сътрудничеството". И още: "Арктика е област на мира, стабилността и конструктивното сътрудничество."

Какво иска Русия?

"Положителните отношения" сега трябва да бъдат разширени и на военно ниво. Засега Лавров не вижда "потенциал за конфликти" в Арктика. "Щастливи сме, че и повечето наши партньори са на това мнение." Преди срещата САЩ бяха изразили загриженост за нарастващите военни активности на Русия. През последните години руснаците засилиха военното си присъствие в региона.

За Русия председателството на Арктическия съвет е възможност "на международно ниво да защити своите интереси съгласно президентските декрети", заяви още преди срещата руският министър за развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков. Въпросните декрети представляват официалната стратегия на Русия в Арктика до 2035 година. Тя предвижда населението на руските арктически области да нараства, както и доходите - поне двойно, а оттук да се подобри благосъстоянието на хората там, което пък да доведе и до увеличаване на средната продължителност на живота. Стратегията включва и разширяване на международното и научно-техническо сътрудничество. Освен това е предвидено и разполагането на повече оръжия.

Северният морски път е по-къс, но по-бавен и по-скъп

Русия възлага големи надежди на развитието на северния морски път, който е част от североизточния пасаж и води от остров Нова земя до Беринговия проток. За тази цел Русия е построила цяла флотилия от ледоразбивачи. Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че до няколко години северният морски път ще може да се използва целогодишно. Москва иска до 2035 година обемът на превозваните товари да достигне 130 милиона тона годишно.

Подобно развитие на северния морски път отговаря на концепцията за превръщането на Русия в геополитическа величина, присъстваща едновременно в двете полукълба, както и в мост между старите и новите центрове на глобален икономически растеж, казва Николай Петров от лондонския мозъчен тръст Chatham House.

Тъй като Арктика е богата на природни ресурси, Русия възнамерява да увеличи десетократно добива на втечнен газ до 2035 година, т.е. да достигне 91 милиона тона. "Това ще струва скъпо, но добивът и втечняването на природен газ е най-важният, ако не и единственият източник на ръст за руската икономика. Към проекта за втечнен газ се присъединиха Китай и Франция и това обещава фантастични резултати", казва Петров.

Директорът на бременския Институт за икономика на морския транспорт и морска логистика Буркард Лемпер смята, че си засвужава североизточният пасаж да се използва за превоз на суровините, добивани в руските арктически територии. Но е много съмнително доколко рентабилно - икономически и организационно - би било използването на този морски път за превоз на друти товари, основно в контейнери. "Нуждата товарните кораби да бъдат придружавани от ледоразбивачи значително ще оскъпи транзитните разходи. И използваните само през лятото кораби ще се нуждаят от усилени корпуси, които да издържат на сблъсък с плаващ леден блок или айсберг. Това ще доведе до увеличаване на тяхното тегло, до намаляване на тяхната товароносимост и до повишаване на разхода на гориво", казва Лемпер.

Във всички руски документи за бъдещето на Арктика се говори за разширяване на военната инфрастрактура в района, за покупката на най-съвременните технологии и за поддържане на бойна готовност от руските части. От години Русия работи за разширяване на военното си присъствие в Арктика. Така например в момента се извършват тестове с подводния дрон "Посейдон", задвижван с ядрено гориво. За това "ново оръжие" президентът Путин говори пред парламента през 2018 година. Като "безпрецедентта военна сила" на Русия определи СиЕнЕн публикуваните през април сателитни снимки на руските военни бази в Арктика. Експертите, които анализираха снимковия материал, стигнаха до извода, че през последните пет години Русия е работила усилено за укрепването на базите си по руското арктическо крайбрежие.

Кой заплашва Русия от север?

"Руските военни приготовления в Арктика са по-мащабни от тези на другите страни", казва руският военен наблюдател Александър Голц. Според него така Москва иска да покаже, че е активна в региона, което е по-лесно и по-евтино, отколкото да изгражда плаващи нефтени платформи за сондажи и да превозва втечнен газ. Голц смята, че на този фон военната конфронтация в района на Арктика се развива по модела на Студената война. Най-късият път на руските ракети по посока на САЩ преминава именно през Северния ледовит океан, казва той. "Просто няма друга обяснима причина за разполагането на оръжия в Арктика."

През следващите три години Москва иска да инвестира 15 милиарда рубли (около 167 милиона евро) в различни дейности в Арктика. Може би и за намаляване на последиците от климатимните промени, които в Арктика вече придобиват катастрофални размери? По-скоро не, защото за Русия националната сигурност е приоритет, казва Михаел Паул от берлинската фонндация "Наука и политика". "За Русия приоритетни по време на руското председателство на Арктическия съвет области ще бъдат добивът на енергия и военните въпроси, докато темата за климата ще бъде от второстепенно значение за страната", казва Паул.

Автори: Андрей Гурков, Елена Баришева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    44 1 Отговор
    Дойче Зеле както винаги "много акъл" много нещо....нямате стигане

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    46 2 Отговор
    абе кво ви интересуват целите на Русия на собствената си територия бе ?!? има картографирани , признати международно морски граници! що не питате Горбачов като даде на щатите морска зона от размера на половин Европа , кво са целели краварите?
  • 4 no name no face no number

    34 2 Отговор
    Хахаха и Дойче дезинформейшън с поредната измисленс сапунка
  • 5 гадно

    49 2 Отговор
    Каквито и цели да преследват руснаците това си е тяхна територия и не е работа на другите какво ще правят там.
  • 6 веселяк

    6 30 Отговор
    Значииии рашките налагат там комунизъм! На мечките и тюлените! И пингвините щяха да го отнесат ако не бяха на юг!
  • 7 Жорж

    28 2 Отговор
    Цели каквито си иска. Техния си е територията.
  • 8 Щом прочетох, че

    31 2 Отговор
    някой си Петров, позиционирал се на мъгливия остров споделя, че втечненият газ е най-важната причина и ако не и единствената за растеж на руската икономика, зарязах материала - отявлена пропаганда не ми се чете. Що се отнася до засиленото присъствие на военни формирования - правилно! Ония се опитаха да прилапат северните територии на Русия!
  • 9 Троловее

    1 34 Отговор
    Спестяват им истината на руснаците.Не напразно свалиха санкциите от поток-2.Когато руснаците добият ресурса и технологиите да това което искат, никой няма да има нужда нито от газа им, нито от нефта им.РЕГИОНАЛНАТА сила русия пак с мегаломански проекти.Ще ги оставят да си похарчат парите, като за северен поток.До 10 години цивилизования свят има други приоритети.Ама тя русия пари и технорогии бол.Гледам ги, мръзнат руснаците, на 1200 км извън територията си, да си играят на армейски устави и порядки от времето на соца.

    Коментиран от #34

  • 10 mi6osp

    27 1 Отговор
    Каквото има в Сибир, има го и в Арктика. Арктика за Русия е допълнително 1 000 000 кв. км, съвсем законни по международното право руски териториални води, които удвояват запасите на газ и на нефт и увеличават значително ресурсите на други минерални суровини
    на Русия.
  • 11 Рублофил

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Акъл, повече от руски трол ?! Не може да бъде !
  • 12 Ушанка

    3 20 Отговор
    Вовата пак оръжие дрънка,плаши белите мечки немогат да спът зимен сън,щял да ги въоръжава .А стандарта на мужиците кога,ей водкаджиска работа

    Коментиран от #15, #21

  • 13 гошо

    19 1 Отговор
    нищо не преследва мецан. просто демонстрира на "партньорите", че неговото си е негово. който разбрал, разбрал. който не е, или се прави на улав, ще разбере по трудния начин.
  • 14 В. В. П.

    17 1 Отговор
    А, военните на САЩ, какво правят в България???. Гоо фак.!! Това е чужда територия!!. Изчезвайте!!. Отивай, и нападай РФ, през полюса, Джо!!
  • 15 Личи, че ушанката пречи

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ушанка":

    Белите мечки не спят зимен сън! Запомни и повече не греши!

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Ушанка

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "Личи, че ушанката пречи":

    На тебе петолъчката ти пречи май ,мечките спът зимен сън ,а мечоците не ,това ми го каза един пингвин ,или и сега ще ми кажеш нещо за пингвините ,че не живеят там ,ама тези бяха туристи

    Коментиран от #18

  • 17 Ленин

    0 13 Отговор
    Целите на рашаците е да пускат калпавите си подводници и ка то потънат и се издавят като плъхове,норвежците да им ги вадят.
  • 18 А стига бе

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ушанка":

    Пич-поне от обща култура трябва да го знаеш-Белите Мечки не спят зимен сън...просто защото там е вечна зима бре ...-схващаш ли??? По-простичко няма как да ти се обясни....И ти си седнал да тролиш с тези"изключителни умствени " способности...

    Коментиран от #19

  • 19 Ушанка

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "А стига бе":

    От обща култура ,умнико писал съм за женските мечки ,а те спът зимен сън по малко от другите но спът,и друго ,че там е много студено по всяко време не означава че е постоянна зима,зимата е сезон а не колко е студено умнико ,и прочети малко укипедия ,и инфо за мечките
  • 20 2121

    13 0 Отговор
    Препоръчително е никой /основно тъпите сащ/да не се бъркат в работите на Русия.Има свои територии в Арктика.Какво ще прави с тях е въпрос на Русия.Тъпи сащ, ,Исландия, Норвегия, Швеция, Дания, Финландия,Канада,нямат думата.В свои териториални води ,Далечния изток и Арктика Русия може да прави каквото си поиска и най-важното да произвежда газ нефт/няма и дума за прекратяване на тяхното производство/.Колкото до Сибир ,Далечния изток, Арктика има и други богатства.Тъпите сащ не могат да преглътнат ,че никога ,няма да се докоснат до руските богатства.Една изкуствена страна ,като тях ,управлявана от евреи/Израел/,не струва нито стотинка, пред Империя като Русия.Останалите страни от Европа -Франция ,Италия, Испания ,Скандинавските страни все повече се ориентират към Русия.Южна Америка също.;Куба.На всички до гуша им дойде от заплахите и унищожаването на светски страни от сащ ,като Сирия, Ливан ,Иран, Либия .Още от Виетнамската война през Корея сащ мислят ,че могат да управляват света.Нищо не постигнаха, до тук.Само отвращение и погнуса от техния зомбиран, неграмотен, сбор от индивиди-негри и бели негодници.Това не е нация.Нищо не е.Русия ще върви напред.Нужно е да обърнем внимание на България.За сега, тя върви много назад,защото няма правилна българска политика и български политици.

    Коментиран от #31

  • 21 Дсса

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ушанка":

    Стандарта на бедните ушанки - летен дом на Слънчака, на ония средна ръка - в Анталия, Бодрум, Додеканезите или Римини. Руснаците имат на нашето море повече жилища от българите. На богатите - летен дом в Пукет, Малдиви ти или Златния рог. Вуобще сиромашия!
  • 22 ами

    8 0 Отговор
    Какви цели преследва бай Спиро, като си копа градината и я пази от вредители?
  • 23 ттт

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Личи, че ушанката пречи":

    Да е член да му го набиеш! Ама то акъл му липсва, няма как да му го налееш.

    Коментиран от #33

  • 24 селтак

    8 0 Отговор
    Какво ще прави Русия и какви цели преследва във техната половина от Арктика си е работа на Русия!
  • 25 Kcaniba

    7 0 Отговор
    Голема превъзбуда в лагера на тролсоросня!
    От козяк дадоха опорките и марш на амбразурата!!
  • 26 Чичо Тони

    7 0 Отговор
    "Нaй-къcият път нa руcкитe рaкeти пo пocoкa нa CAЩ прeминaвa имeннo прeз Ceвeрния лeдoвит oкeaн, кaзвa тoй. "Прocтo нямa другa oбяcнимa причинa зa рaзпoлaгaнeтo нa oръжия в Aрктикa."".
    Нaй-къcият път нa американскитe рaкeти пo пocoкa нa Русия прeминaвa имeннo прeз Полша и Украйна. Прocтo нямa другa oбяcнимa причинa зa рaзпoлaгaнeтo нa oръжия в тези страни.
  • 27 ЖЕНДАРМЕРИЯ

    2 0 Отговор
    Рeпубликaнcкият ceнaтoр Тeд Круз e зaгрижeн зa бъдeщeтo нa aмeрикaнcкaтa aрмия, cрaвнявaйки я c въoръжeнитe cили нa Руcия, прeдaдe РИA Нoвocти.

    Нa cтрaницaтa cи в Twittеr тoй кoмeнтирa видeo, публикувaнo в TikTоk. Първaтa чacт пoкaзвa кaдри, нa кoитo руcкитe вoeнни прaвят лицeви oпoри, cкaчaт c пaрaшут и прaктикувaт cтрeлбa.

    Cлeд тoвa e пoкaзaн aнимaциoнeн филм, пуcнaт в CAЩ, в кaмпaния зa вoeннaтa cлужбa. Глaвният гeрoй e мoмичe, кoeтo ce приcъeдинявa към рeдицитe нa aмeрикaнcкaтa aрмия. Тя e изрacнaлa в eднoпoлoвo ceмeйcтвo. „Мaмкa му”, нaпиca ceнaтoрът в coциaлнaтa мрeжa, нaмeквaйки, чe aмeрикaнcкитe въoръжeни cили трябвa дa oбърнaт внимaниe нa бoйнaтa cи мoщ.
  • 28 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ - 200 МИЛИОНА ЕВРО -ИНВЕСТИРАНИ ОТ РУСИЯ -В АРКТИКА / КАПКА В МОРЕТО/ !!!!!!!!!! ЧРЕЗ РУСИЯ - КИТАЙ;ГЕРМАНИЯ И МОЖЕ БИ ТАКИВА КАТО ФРАНЦИЯ ЩЕ ИНВЕСТИРАТ МИЛИАРДИ -ДО ТРИЛИОНИ - ЗА РАЗРАБОТВЕНЕ НА АРКТИКА ---НО ЧРЕЗ И ПРЕЗ РУСИЯ - АРКТИКА Е ВОЕНИЗИРАНА РУСКА ТЕРИТОРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 уиски с лед

    1 7 Отговор
    Мечтата на всеки мужик е да изкопае дупка и да извади нещо ценно, което да шитне на краварите срещу нищо неструващи долари.

    Коментиран от #30

  • 30 Льольо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "уиски с лед":

    твоята мечта по-различна ли е?
  • 31 Рублев

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "2121":

    Вот тибя 100 рублей
  • 32 РУСТАК

    1 2 Отговор
    ТЕЗ СКЪСАНЯЦИ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА НЕ МОГАТ ДА ОПРАВЯТ ТРЪГНАЛИ АРКТИКА С ДВЕСТА МИЛИОМА ДА ОПРАВЯТ ,АЛЧНО ПЛЕМЕ ЕЙ ,ЩЕ УСЕРАТ И БЕЛИЯ ЛЕД
  • 33 Рубльов

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "ттт":

    На тебе като ти го набих и те напълних с акъл ,облизва се облизва и пак не поумня тролчо ,ади вземи тез 100рубли
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Един

    0 0 Отговор
    DW - пак не си пишеш името! А като капак на всичките DW бълвочи - за последната година срещу предходната трафика по северния морски път е нараснал 5 пъти! Проблема на западните държави и на САЩ е , че могат да диктуват на Египед за цената на преминаването през Суецкия канал, но не могат влияят на Русия как да се ползва северния морски път!!!