Last news in Fakti

30 Август, 2020 19:20 1 501 17

На опозиционен митинг в Беларус са задържани 125 души

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • арестувани-
  • протест

Демонстрациите не спират в Беларус от деня на изборите на 9 август

На опозиционен митинг в Беларус са задържани 125 души - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи за 125 задържани участници в нерегламентирания "Марш за мир и справедливост" в Минск. По-рано местните медии съобщаваха за поне 30 задържани, пише руският вестник “Коммерсант“, цитиран от агенция "Фокус".

„За участие в неразрешена протестна акция в неделя в Минск към 16:00 часа бяха задържани 125 души“, заяви Олга Чемоданова, официален представител на Министерството на вътрешните работи на републиката. В момента колоната на протестиращите се движи към президентската резиденция. Силите за сигурност засилват охраната на Двореца на независимостта. На площада протестиращите планират да "оставят подаръци за Александър Лукашенко", който днес има рожден ден.

В неделя се провеждат митинги в други градове на Беларус. Onliner, позовавайки се на нерегистрирания правозащитен център „Вясна“, съобщава, че силите за сигурност задържат протестиращи и там.

Демонстрациите не спират в Беларус от деня на изборите на 9 август, като протестиращите категорично не приемат резултатите от тях. Редица западни държави протестираха срещу използването на насилие от служители на правоприлагащите органи срещу демонстрантите. Предишния ден - 29 август, в Минск се проведе поход на хиляди жени. Участничките в похода се изказаха срещу насилието от страна на силите за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философа

    9 3 Отговор
    Но нито едни не е убит!
  • 2 илия

    8 26 Отговор
    Няма паралел между протестите в България и в Беларус.

    В Беларус хората се надигнаха срещу диктатора и за демокрация.

    В България се организира метеж срещу демокрацията, който иска да докара комунистите на власт.

    Коментиран от #6, #7, #11, #15

  • 3 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Да разчитат само на себе си.Успех!
  • 4 Сандо

    16 2 Отговор
    А танте Меркел вчера арестува 300.Лукашенко да побърза,до края на деня има още време,да вземе пример от водача на ЕС и да се равнява по него!
  • 5 Private Spaсe

    10 4 Отговор
    A протестират ли от ЕС срещу САЩ когато бият там демонстранти ?
  • 6 питащ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    За 20 стотинки...заслужаваше ли си?
  • 7 Дельо Хайдутин

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Точно комунистите са на власт.Покажи ми един в парламента и министерствата който да не е бил в БКП.Време е да отстъпят на младите необременени хора и прехода към Европа най после да свърши.

    Коментиран от #14

  • 8 СМЕРШ

    6 0 Отговор
    Няма снайперисти, голямо разочарование!
  • 9 Целта е

    8 4 Отговор
    след Лукашенко, идват Макдоналдс и Лидъл и ще серат гладни.

    Коментиран от #10

  • 10 Бесен Язовец

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Целта е":

    Да не мислиш,че сега са много нахранени? Картофи и сланина е основното им меню.
  • 11 те май са по добре от нас

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Ако питаш Лукашенко , ще каже точно същото но обратно: че в България е срещу мафията и корупцията , а в Беларус външни сили настройват народа срещу демократичното му управление.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 7777

    0 5 Отговор
    Слава на Сорос. Да живей още 100години
  • 14 Барчо

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо Хайдутин":

    Това да си член на една партия е едно, а да изповядваш нейната политика е съвсем друго нещо. По онова време ако искаш да напреднеш в кариерата си беше задължително да проявиш лоялност към БКП, което се изразяваше в това да направиш всичко възможно да влезеш в редиците и. На 10 ноември тези, които не бяха комунисти в душата си, а крадци взеха властта, като използваха единствено красиви лъжи. Капитализъм е другото име на кражба и експлоатация и това се доказва дори и прехвалената Америка. Там 1% от населението държи 99% от парите, които са там, като 99% от населението държи 1% от парите. Това бе публикувано миналия месец официално. Тези цифри показват един пладнешки грабеж, който обаче е узаконен. Властта дава огромни средства на медиите, които по всякакъв начин да обрисуват как тези 99% живеят прекрасно и това е честно. Същото като някога се е пишело как царя е поставен от господ и бил равен с него и как не бива дори да се помисля нещо друго.
  • 15 Грух

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Няма паралел и между интелект и теб.
  • 16 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "те май са по добре от нас":

    Тук на кръстовищата ако си забелязал са статисти и безработни младежи, които заработват. Винаги има недоволни. Убиеца също е недоволен от системата, когато го въдворят в пандиза. И колко са по кръстопътищата на София? Когато излязат половин милион, може да се каже, че много хора са недоволни, но когато са няколко хиляди, със сигурност са организирани. А откъде? Това е работа на службите.
  • 17 Барчо

    4 1 Отговор
    Когато имаш съмнения, че изборите са опорочени си има начин по който да се действа. Законен. Има бюлетини, има протоколи, прави се проверка и се доказва дали изборите са фалшифицирани или не. Опозиционната партия със сигурност е имало наблюдатели, но явно не е имало нарушения. Сигурни бъдете, че повечето от сега уж протестиращи са гласували за Лукашенко, а сега се правят на ни лук яли ни лук мирисали.
Новини по държави: