Last news in Fakti

31 Август, 2020 10:29 1 333 11

Франция осъди отношението на Беларус към журналистите

  • беларус-
  • протести-
  • журналисти-
  • франция-
  • александър лукашенко

Своеволията на властта в Минск продължават

Франция осъди отношението на Беларус към журналистите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан осъди действията на беларуските власти срещу репортери, отразяващи антиправителствените протести срещу резултатите от президентските избори. Това съобщи самият министър в специално изявление, предаде AFP.

В четвъртък около 50 репортери, дошли в страната, за да отразяват неразрешен митинг на опозицията в Минск, бяха задържани от полицията, съобщи БНТ. Повечето от тях впоследствие бяха освободени. Министерството добави, че срещу един от тях е повдигнато обвинение за административно нарушение, а един чуждестранен журналист "е бил доброволно изгонен от страната".

В събота беларуското външно министерство отне акредитация на четирима журналисти с руско гражданство, работещи за западни медии, и ги изгони от страната. Тогава Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че акредитацията на поне още 10 журналисти е прекратена от властите в Минск.

"Произволните мерки, предприети от беларуските власти срещу журналисти, нарушават свободата на словото и Франция ги осъжда", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на френското външното министерство. Льо Дриан призова Минск да отмени мерките, засягащи журналистите, и подчерта, че в Беларус трябва да бъде намерен начин за градивен диалог.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никой не го е еня за БГ

    12 4 Отговор
    Франция да не се прави на улава, а да извади речника и си преведе, какво знаи мисирка.
  • 2 Анонимен

    13 1 Отговор
    А Беларус да осъди отношението към жълтите жилетки във Франция и са наравно!
  • 3 крокозъб

    13 3 Отговор
    Че Франция коя е? Защо се меси в Беларус? Беларус да не би да се е месила за Руанда или за Мали? Американците спряха, сега почна този да се изявява като световен полицай, я си гледай Франция, където са те избрали. В Беларус или където и да е по света, никой не те е избирал, че да се месиш
  • 4 На кой му пука

    6 2 Отговор
    какво са осъдили бабоебците?
  • 5 TINA

    5 0 Отговор
    ВСИ4КО БЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНО НЕ ИЗПРАТИХА НАРО4НО НАБЛЪДАТЕЛИ ЗА ДА ИМА 2 УКРАИНА
  • 6 Сандо

    6 0 Отговор
    Френските началници много добре знаят какво се прави,когато има опит за преврат.И да погледнат в собствената си копаня,че любимата на много хора Франция я очакват сериозни изпитания от всякакъв характер.
  • 7 Бесен Язовец

    2 5 Отговор
    Линчуване за лука и кремълския му товариш.да свършат като Чаушеско дано тези тирани.
  • 8 Stéphanie 🎲

    4 0 Отговор
    Малко проблемите във Франция,тръгнали се занимават с глупости.
  • 9 Абе макарон крив

    6 1 Отговор
    Не ти стига, че турците те наритаха от Сирия, Африка и Средиземно море Ами сега и тука си го търсиш.
  • 10 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА ПЪЛНА РЕПРЕСИЯ НАД ЖУРНАГЪЗЦИТЕ И ТОЛЕРАНС КЪМ РЕПОРТЕРИТЕ !!!! ПЪРВИТЕ СА САМОПРОДАЛИ ЛИЧНОСТТА И ДУШАТА СИ СГ. Н , А ВТОРИТЕ СЕ БОРЯТ С РИСК И ВОЛЯ !!!!!!!!! ЧАСТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ- ЗА ВСИЧКО ,КОЕТО ПАЛУЧАВАТ !!!!!!!!!!!!
  • 11 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор
    Франция мери с различен аршин!В бг имаше полицейско насилие,в Германия също в Берлин на последният протест!За тези неща не се говори,но за Беларус където също има зверства на власта се говори...Защо за едни така а за други не...
Новини по държави: